Zacusca de fasole boabe

15 comentarii

Am revenit, cum am promis, cu o alta portie de zacusca. De data asta, zacusca de fasole boabe.
Foarte gustoasa!!!

 

Ingrediente:
  • 1 kg fasole uscata, boabe
  • 2 kg gogosari
  • 2 kg capia
  • 1 kg ceapa
  • 1/2 kg morcov
  • 1 capatana usturoi
  • 1 litru ulei
  • 1 litru bulion
  • 1 conopida mica (optional)
  • 2, 3 foi dafin (optional)
  • sare si piper negru, dupa gust

 

Mod de preparare:

Se fierbe fasolea foarte bine (boabele trebuie sa fie moi). Daca vreti sa se simta in zacusca, zdrobiti usor boabele fierbinti de fasole cu presa de cartofi (pentru piure), in asa fel incat sa ramana si boabe intregi…sau aproape intregi 😀

Noi, acum, am dat fasolea prin masina de carne:Se spala si se marunteste ceapa:
Gogosarii si ardeii capia se coc si-apoi se decojesc…sau, la fel de bine, se pot lasa cruzi. Noi asa i-am lasat, ca nu mai avea nimeni chef de copt, dupa atatea ture de rezistenta in fata plitei.

A iesit foarte buna zacusca si asa.

Se toaca, deci, gogosarii si capia (puteti pune numai gogosari sau numai capia, nu are nimic)
Cu masina de macinat carne ar fi ideal sa faceti aceasta operatiune.

Se incinge uleiul. Se adauga ceapa si se dinstuie bine; se adauga gogosarii si ardeii capia si se amesteca totul foarte bine. Morcovul se rade pe razatoarea mare si se adauga compozitiei.

Dupa cca. o ora, dupa ce a scazut putin, se adauga fasolea fiarta si data prin masina de carne ori lasata mai mare:

Se adauga si conopida fiarta buchetele (eu acum nu am pus conopida, dar pe viitor vreau sa incerc, sa vad cum e) si foile de dafin.
Se fierbe totul 10-15 minute, se adauga bulionul, usturoiul maruntit, sare si piper dupa gust. Se lasa la foc foarte mic (eu am pus o tabla sub tava) pana se ridica uleiul deasupra (cca. 3 ore)

Se pune zacusca in borcane fierbinti (incalziti cuptorul, puneti borcanele inauntru si cand s-au incalzit, stingeti cuptorul, luand cate un borcan pentru a-l umple)

Se serveste cu maxima pofta, afara, in soarele bland al toamnei 🙂

Am salvat din mainile pofticiosilor doua felii si pentru voi :))

Fooooarte buna, merita s-o faceti! …macar o portie 😛
…noi am facut portie dubla, hihi…

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

15 comentarii

Roxana Pop 25 august 2014 - 15:03

cate borcane ies dintr-o portie? e bine de stiut…va rog sa rasp!!!

Raspunde
Lucica Lazar 23 septembrie 2013 - 17:14

merita incercata 🙂 dupa cum arata 😉

Raspunde
Camelia Anita 23 septembrie 2013 - 16:44

puteti,va rog frumos sa-mi spuneti aproximativ,cate borcane de zacusca rezulta din cantitatea mentionata ?

Raspunde
Anca Ca Zapada 23 septembrie 2013 - 14:48

Cate borcane ies dintr-o portie?

Raspunde
Georgiana Popa 30 august 2012 - 14:09

Este dementiala, merita efortul.

Raspunde
Filucarmen Pocsoara Babuta 23 august 2012 - 18:47

Eu am facut-o anul trecut si ii foarte buna.Merita incercata….

Raspunde
Csilla Gabos 21 august 2012 - 09:56

si eu am sa incerc, numa fasolea o las asa boabe mari.asa imi place.
sper sa imi iasa.

Raspunde
Mariana Gavril 20 august 2012 - 11:20

am sa incerc reteta asta , pare a fi gustoasa.

Raspunde
Gawril Maria 25 august 2012 - 17:45

vezi daca iti iese buna sa_mi zici si mie sa fac si eu !!!

Raspunde
rebeca 11 august 2011 - 17:23

sucul de rosii este bun in loc de bulion te rog raspunde-mi laura

Raspunde
violeta 27 septembrie 2010 - 12:52

am facut si eu o portie. e super buna !:)

Raspunde
Laura 14 septembrie 2010 - 13:01

Am facut si eu in week-end, a iesit buna, doar ca nu mi s-a ridicat uleiul la suprafata, nu stiu de ce. Poate am pus eu mai putin ulei… Oricum, extrem de migaloasa, nu mai repet operatiunea prea curand.

Raspunde
Laura 9 septembrie 2010 - 16:00

Laura, ce bulion ai folosit? Obisnuit, de la borcan, sau sos de rosii facut de tine in casa?

Raspunde
pansy 4 septembrie 2010 - 22:04

este grozava zacusca asta !nu am pus niciodata morcov sau conopida.si fasolea o las intreaga,nu o pasez.dar este o nebunie .

Raspunde
Miha 4 septembrie 2010 - 17:15

Foarte bine arata!
As papa si eu putina, dar sa-mi faca cineva. :)))

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.