Dragii mei, aceasta prajitura, numita atat de apetisant Bounty Bars 😛 , este o minunatie dulce cu crema de nuca de cocos si glazura de ciocolata, pe care am facut-o cu gandul la voi, cei care iubiti nuca de cocos la fel de mult ca mine 😀
E o prajitura simpla dar delicioasa, pe care o pot prepara cu succes chiar si gospodinele incepatoare!!!
Ingrediente:
Blat:
- 140 g unt
- 100 g zahar brun
- 3 oua mari
- 180 g faina
- 2 linguri cacao
- 6-8 linguri lapte
- 2 lingurite (pline) praf de copt
Crema de cocos:
- 300 ml lapte
- 3 linguri rase de gris
- 120 g unt
- 80 g zahar
- 100 g nuca de cocos
!!! Daca folositi lapte de cocos in loc de lapte de vaca, crema va fi si mai aromata!
Insiropat (optional):
- lapte caramel sau lichior de cocos
Glazura:
- 200 g ciocolata de lapte
- 50 g unt sau 1 lingura ulei
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza o tava de cca. 30 cm. lungime si 20 cm. latime cu hartie de copt.
Pentru blat, se bate untul moale, lasat din timp la temperatura camerei, cu zaharul (compozitia trebuie sa fie spumoasa). Se adauga ouale, de asemenea, scoase din frigider cu cateva ore inainte, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Nu va ingrijorati daca compozitia arata ca „taiata”, mixati in continuare. Sau daca vreti, puteti sa pudrati putina cacao ori faina peste compozitie, ca sa mai absoarba din umezeala oualor. Se adauga apoi laptele (rece). Se amesteca faina cu cacaua si praful de copt si se cern printr-o sita. Se incorporeaza in aluat. Se toarna compozitia intr- si se lasa la copt cca. 18-20 de minute. Se lasa apoi blatul la racit.
Siropul: Se prepara un lapte caramel si se insiropeaza blatul (se caramelizeaza 2 linguri de zahar, nu tare, pentru ca devine amar, si se stinge cu cca. 150 ml. lapte rece. Se lasa pe foc pana cand zaharul se topeste, dupa care se insiropeaza blatul). Daca folositi lichior, devine si mai simplu :))
Crema: Laptele, untul, zaharul si grisul se pun pe foc pana se ingroasa (pana la primele clocote). Se adauga apoi nuca de cocos si se amesteca totul foarte bine. Crema se mai tine pe foc cateva secunde, dupa care se toarna fierbinte peste blatul racit (se niveleaza crema). Daca e nevoie, se mai adauga 50 ml lapte rece. Desigur, inainte de a o turna peste blat 😀
Glazura: Se rupe ciocolata in bucati si se topeste impreuna cu uleiul sau untul moale, tinut la temperatura camerei, la bain-marie sau la microunde. Aveti grija cum topiti ciocolata, pentru ca se poate taia (din cauza untului). Daca faceti glazura la microunde, faceti pauze de amestecat, de cateva secunde, iar cand vedeti ca ciocolata s-a topit, nu mai amestecati ci turnati imediat peste prajitura. Daca totusi vi se intampla sa vi se taie glazura de ciocolata, va spun ce trebuie sa faceti ca sa o „reparati”. Pontul asta minunat l-am aflat de la Luminis de pe forumul „Arta culinara”, careia ii transmit mii de multumiri (da, mai am si eu zile dezastruoase in bucatarie 😀 )
Asadar, tot ce trebuie sa faceti este sa puneti o lingura sau doua de apa foarte rece (chiar un cub-doua de gheata) in crema si isi revine imediat. Amestecati scurt si turnati glazura deasupra cremei de cocos.
Cel mai usor ar fi sa folositi doar ciocolata topita :))
Prajitura se lasa la frigider cca. 1 ora, dupa care se feliaza (cu un cutit incalzit in apa fierbinte, care se sterge inainte de a felia) si se serveste.
Cu maaaare pofta, veti vedea!!! 😛



Reteta preluata de la Flor
94 comentarii
Extraordinara!!! Aceasta prajitura o fac de cativa ani de zile si a devenit una din preferatele noastre.Este foarte gustoasa! multumesc pentru reteta.
foarte, foare buna, doar ca eu am pus ciocolata alba ca si glazura ca nu am avut altfel, dar data viitoare voi respecta reteta originala:)
Se poate inlocui oare la crema ,cocosul cu nuca ? vreau sa fac o crema pe baza de nuci,fiindca adooor consistenta acestei creme si as vrea sa o pun pe o prajitura,bineinteles in varianta cu nuca. Multumesc anticipat!
Nuca de cocos merge de minune in varianta asta cu gris, dar cred ca ar iesi foarte buna si cu nuca macinata. Mai ales daca iti place asa mult :))
Eu iti mai propun o reteta minunata cu nuca: http://www.laurasava.ro/2012/02/25/tort-de-nuca/
Are nuca si in blat si-n crema!!!!!!
la prajitura din imagini ai folosit cantitate dubla de crema cu cocos?
Nu, Cristina, am folosit exact cat am scris in postare, dar dupa ce am „degustat-o” mi-a venit nastrusnica idee :D.
care a fost marimea tavei?
Maria, te rog reciteste cu atentie reteta, am mentionat deja care este marimea tavii 🙂 Reiau cu drag: „Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( de cca. 30 cm. lungime si 20 cm. latime) si se introduce in cuptorul in prealabil incalzit.”
Tocmai am făcut această prăjitură. Am avut ceva probleme cu glazura. Am făcut-o cu unt gras de 82% însă nu mi s-a tăiat, ci pe abur se-ntărea și arăta ca și ciocolata de casă. Am mai adăugat puțin ulei și și-a revenit. Nu știu ce s-o fi întâmplat, dar sper să se întărească pe prăjitură, acum, când trebuie. :))
E minunata!!!!Mersi,Laura draga,pentru reteta!
Deja e la frigider!!Abia astept s-o incep…
eu nu inteleg ceva…. la crema: laptele, zaharul, untul si grisul se pun toate odata pe foc sau se adauga pe rand? cine imi explica si mie? multumesc…
amesteca zaharul cu grisul, apoi toarna laptele cald si amestaca energic sa nu faca cocoloase, adauga bucata de unt si pune-le pe foc pana se ingroasa. pune nuca de cocos si amesteca-le bine, tot pe foc, lasa sa clocoteasca de cateva ori si gata. UN SFAT. ca sa simti bine crema asta, dubleaza cantitatile si arunca un zahar vanilat in lapte.
multumesc! cand o fac o sa spun daca mi-a iesit… 🙂
Am incercat prajitura! Este delicioasa!
Buna. Am facut si eu ieri prajitura. Delicioasa!!!! Baietilor mei le-a placut foarte mult! Si e si usor de facut. Multumesc, draga Laura!
Draga Laura,am gasit saitu tau acum de Paste,vroiam sa fac ceva prajituri.vreau as iti zic ca am inercat prajitura la fel si cea cu mere,, turnata,,.sunt delicioase,si pot sa zic ca din ce am vazut pe blogu tau esti f.priceputa ar trebui sa participi la,, MASTER CHEF,,.Ms pt tot si am sa mai incerc si altele.
Buna.Am facut si eu praji ieri…a iesit buuuna! Multumesc!
Cam cate bucati ies din reteta asta?
E foarte, foarte buna. Eu am facut portie dubla de crema 🙂 Am intampinat probleme la glazura, nu stiu cum am reusit dar mi s-a zaharisit toata ciocolata. Am improvizat o glazura din nuttela si a iesit dustoasa, deci tot raul spre bine.
Foarte simpla si de efect. Am facut-o in weekend si n-a rezistat mai mult de o zi :).
ms pt pontul cu glazura taiata- foloseam asa ceva numai la icre sau maioneza
Am facut si eu prajitura azi ! Deja nu a mai ramas nimic din ea ! Multumim !
imi lasa gura apa…e printre preferatele mele
e super tare praji..am facut-o si eu
Buna! am facut si eu azi aceasta reteta! a iesit minunataaa!! Cu mentiunea ca pentru crema am inlocuit laptele cu lapte de cocos (am gasit la reducere :)).Multumesc pentru aceasta reteta pur si simplu minunata!
Am incercat si eu aceasta prajitura. Am dublat cantitatea de crema, dar cred ca era mai bine sa respect reteta originala. Mi-ar fi placut ca gustul cremei sa nu eclipseze gustul blatului, care este foarte foarte bun. Data viitoare o fac cu mai putina crema si cred ca atunci va fi desavarsita.
Daca am un cuptor electric, la blat folosesc optiunea caldura de sus si de jos, sau numai cea de jos? Cum ar fi mai bine?
Draga Laura, am incercat ieri aceasta prajitura si e absolut DELICIOASA! Eu si sotul meu suntem mari devoratori de praji, si asta e una dintre cele mai bune! Eu am inlocuit glazura ta cu una facuta dupa ochi (zahar, unt, lapte, smantana) si a iesit excelent. Multumim pt. acest deliciu si o sa incerc cu siguranta si alte praji te pe blogul tau!
eu am facut cu zahar normal
pprajitura e ff buna
cine ma ajuta si pe mine e vro problema daca inlocuesc zaharul brun cu cel normal ca nu am in casa de cel brun?
sigur e delicioasa…trebuie neaparat sa o incerc…multumim pt retete!!!
cat de bine arata praji!!!
arata super am sa o incerc
Am facut-o azi ptr a Doua oara! Este excelenta
am facut-o aseara..e super usor si a iesit excelent!!
acum am terminat si eu de facut prajiturica sper sa-mi iasa buna si la fel de aspectoasa ca a ta
te pup
Hristos a inviat !
felicitari pentru talentul de care dai dovada in bucatarie si multumiri pentru sfaturile utile postate.
am citit toate comentariile la aceasta prajitura pe care am facut o si eu acum o luna …foarte buna , am facut cu lapte caramel si a iesit grozav
ce nu mi place mie in schimb este grisul de aceea rugamintea mea este de a ne sfatuii cu ce se poate inlocui , oare amidon ?
rog pe toata lumea care a facut vreo substituire a grisului din aceasta reteta sa mi spuna si mie mai ales ca soacra mea m a rugat sa o fac pentru ziua ei care e miercuri 25.04
multumiri anticipate si spor la bucatareli !
laura Cristos a inviat
am facut prajitura acuma de Pasti
a iesit perfect, am fost inspirata si am facut doua portii.
Buna,foarte buna prajitura
te pup cu drag
cornelia
Hristos a inviat! Foarte buna prajiturica ! Felicitari Laura! Am mai facut si cuburi de lapte, prajitura rapida cu branza, cheescake si drob de pui. Toate au iesit perfect! La tortul diplomat e posibil sa fi facut ceva gresit pentru nu mi s-a inchegat cum trebuie…Multumesc pentru inspiratie si ajutor! Sarbatori fericite in continuare!
Hristos a inviat ! Paste fericit si multa sanatate. Este deja a treia oara cand fac aceasta super prajitura si este minunata , cum sunt toate retetele tale.
Buna Laura,
Am facut aceasta reteta pe post de tort, cu portie dubla de crema 🙂 si pe post de sirop pentru blat am folosit whisky cream (nu am gasit lichior de cocos) , si ornat cu crema de vanilie. A iesit o minune! Multumesc pentru reteta 🙂
am facut si eu prajitura…si nu ma pricep la bucatarie..nu am acel „ceva” dar a iesit excelenta si acum vreu sa mai incerc si altele. multumim ptr acest blog si ptr ca imaprasesti retele cu noi