
Stiu ca toata lumea stie sa faca piure de cartofi, dar poate nu un piure de cartofi de post! 😀
Glumesc, bineinteles, pentru ca nu cred ca niste cartofi pusi in apa, la fiert, si apoi pasati cu putin ulei, ar pune vreo problema cuiva 🙂 Ba, din contra, e cea mai usoara reteta culinara, in opinia mea!
Piureul acesta de post e foarte pufos si gustos si il puteti savura simplu, cu salata verde sau de rosii, ori langa o portie de mazare, tot de post.
Daca ii adaugati 1, 2 linguri zeama de lamaie si 2, 3 catei de usturoi in compozitie, il puteti servi si cu peste: Skordalia. In zilele de dezlegare la peste sau, in afara postului, oricand!
Ingrediente:
- 500-800 g cartofi albi
- 1 ceasca ulei vegetal (150 ml)
- sare dupa gust
Sfat: se poate folosi margarina vegana in locul uleiului, daca vreti, cca. 2, 3 linguri.
Mod de preparare:
Toata treaba decurge extrem de rapid si de usor: se curata cartofii, se spala, se taie cubulete si se pun la fiert in apa cu sare (focul sa fie potrivit). Se amesteca din cand in cand si se spumeaza daca e cazul.
Cand sunt gata (cartofii trebuie sa fie moi), se scurg de apa si se mixeaza, adaugand ulei, putin cate putin, ca si la maioneza. Eu folosesc, de obicei, mixerul dar voi, daca vreti, folositi pasatorul de cartofi.
Piureul poate fi mai vartos sau mai moale, depinde de gustul fiecaruia!
Daca il vreti mai moale, nu scurgeti cartofii de toata zeama in care au fiert, dar daca il vreti mai tare, scurgeti bine cartofii inainte de a-i pasa!
La final, piureul se mai poate sara putin, daca credeti ca e nevoie, dupa care se serveste 🙂
Sfat: pasati imediat cartofii, cat sunt fierbinti, nu ii lasati sa se racoreasca nici macar un minut, pentru ca altfel nu veti mai obtine un piure moale si pufos! Foarte important, de asemenea, este sa nu folositi cartofi rosii, care sunt ideali pentru prajit…dar de evitat pentru un piure reusit! 😀
4 comentarii
adrianatru, sa nu folosesti decat mixer (nu blender!).
De cind folosesc potato ricer (nu stiu care este numele in romaneste) piureul iese perfect de fiecare data.
Personal il folosesc pe asta Potato Ricer
…Multumim de reteta draga Laura…Dar as vrea sa intreb de ce uneori cand mixam cartofii,in loc sa iasa pufos piureul iese mai degraba cleios…???
Nu trebuie mixati cartofii pentru ca ies cleiosi.Piureul il faceti cu pasatorul si cu o lingura de lemn ,se freaca,se adauga apa in care ma fiert cartofii pina obtinem consitenta dorita.Asa piureul iese foarte gustos.