
Ingrediente:
- 180 g zahar (1 cana zahar, umpluta doar pe trei sferturi)
- 100 ml ulei (1/2 cana ulei)
- 200 ml apa (1 cana apa)
- 100 g gem (4 linguri cu gem)
- 20 g cacao (3 linguri cacao)
- 25 g nuca de cocos (o mana nuca de cocos sau nuci pisate )
- 8 g praf de copt (o lingurita cu varf)
- 4 g bicarbonat (un varf de cutit bicarbonat)
- 250 g faina (2 cani faina, umplute doar pe trei sferturi)
- 25 g stafide sau mere, prune, caise uscate, tocate marunt (optional)
- arome: scortisoara, zahar vanilat, cate o lingurita
!!! Cine vrea sa masoare cu cana, am folosit o cana de 200 ml
Cea mai buna negresa de post glazurata cu ciocolata!!!! …refacuta chiar astazi, in 12.12.2020 🙂
Formele in care am copt negresa, cea mica si cea mare:
Si inca vreo 2, 3 poze cu delicioasa noastra negresa de post!!!!
Cele doua blaturi, la fel de pufoase si gustoase:
Mod de preparare:
Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de prajituri (eu am folosit “patratul” meu, de 24 cm/24 cm, dar puteti folosi orice tava de prajitura medie…v-am dat mai sus detalii). Tava se unge cu putin ulei, cu pensula de bucatarie, si apoi se presara cu fulgi de nuca de cocos sau faina.
Pentru blatul de negresa, se amesteca, intr-un bol inalt, uleiul si zaharul; se adauga gemul, se toarna apa si se amesteca totul bine (nu aveti neaparata nevoie de mixer). Daca folositi dulceata (eu am pus cu cirese), aveti grija ca fructele din dulceata sa nu fie prea mari.
In continuare, se adauga ingredientele uscate: faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul, cacaua, praful de scortisoara si fulgii de nuca de cocos sau nucile macinate. Daca vreti, puteti adauga stafide sau fructe uscate, tocate marunt. Aluatul rezultat se rastoarna in tava pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru cca. 30-35 de minute.
Cand e rece, negresa se taie in bucati potrivite. Se poate apoi glazura cu ciocolata de post, neagra, topita, sau cu orice altceva va place 🙂
O alta varianta ar fi sa o acoperiti cu un strat subtire de gem (de caise sau prune) si presara cu nuci tocate sau alune, ori nuca de cocos. Sau direct cu zahar pudra!
Pozele vechi 🙂
Mirelaaaa, prajitura asta a ta, pe care eu am denumit-o negresa 😛 …fiindca-mi seamana tare cu una…e super-gustoasa!!!
Toti au fost incantati de ea, inclusiv Bogdi meu drag, asa ca te pupam dulce pentru reteta! 🙂
91 comentarii
Ciocolata de post care ar fi??????
Deliciosa prajitura. Multumesc pt reteta. Eu am pus praf de copt si bicarbonat fix ca in reteta si a iesit perfecta. Am folosit dulceata de visine de casa, stafide, caju, 120 g zahar brun si a fost suficient de dulce.
Multumesc frumos pentru reteta,merge foarte bine doar cu bicarbonat,un vf.de cutit plin!Este delicioasa!
Am facut de 2 ori prajitura. Cand am pus o lingurita de praf de copt a iesit joasa si nepufoasa. Sau poate trebuie o lgta cu vârf…
In schimb, cu un plic intreg de praf de copt a ieșit ca in poze: crescută, pufoasa, mai aerata.
Mai scrisese cineva ca a patit sa nu ii iasa cu o lingurita .
Mira draga, iti multumesc ca ma urmaresti! Ma bucur mult ca ai incercat negresa de doua ori deja. Inseamna ca iti place 🙂 …iar asta e tot ce imi doresc: sa va placa, la fel de mult pe cat ne plac noua, toate retetele pe care le-am adunat aici, pe blog.
Acum am reeditat putin reteta, astfel incat sa nu mai fie nelamuriri si toata lumea sa se poate bucura de aceasta prajitura nemaipomenita!
Intradevar,reusita este garantata!Multumim!!!!!!
Mie mi-a iesit perfect cu 1 cana de apa cum scrie in reteta….
Suoer rețetă ! Ușoară și rapidă și delicioasa! Am o mica nedumerire, la voi la fel se sfarmă ? Iese umeda ,așa cum trebuie dar la tăiat nu se mențin bucățile bine legate. Cantitățile le adaug după cana orientativ.
acum am gasit intamplator acasta reteta de negresa(preferata mea) si am o intrebare: daca nu am stafide am citit in reteta ca se pot pune si mere, dar cum? mai trebuiesc calite sau le pot pune si asa cum sunt curatate si tocate?…va multumesc
O fac a doua oara, a iesit super buna si ca in poze …copiii mei o cer iar ! 🙂 multumim
Azi am făcut-o pt prima dată! Este extraordinar de bună! Mulțumim LAURA SAVA
Buna Laura, tocmai am pus in cuptor viitoarea prima mea negresa 🙂 Si am nevoie de un sfat, mi-a iesit compozitia prea dulce, am pus mai mult zahar decat era trecut in reteta, adica o cana, plus gemul, dulce si el… Este ceva ce pot face pentru a ”drege busuiocul”? Ca vreau sa impart prajitura cu prietenii, nu sa o mananc singurra… Multumesc mult!
Draga Laura, iti multumesc pentru minunatele retete pe care le postezi. In ceea ce priveste reteta de negresa, trebuie sa-ti spun ca a fost foarte, foarte apreciata de colegii mei de serviciu. Totodata, tin sa-ti mentionez ca am folosit forme pentru briose si…surpriza…mi-au iesit foarte bine si, bineinteles, delicioase. Astept noi retete pt dulciuri…usor de preparat!
Iti doresc ca Sfanta Sarbatoate a Invierii Domnului sa-ti aduca liniste si bucurie in suflet!
pai eu de cate ori am incercat sa fac negresa nu mi-a iesit niciodata;mijlocul ramane necopt,moale. Nu am incercat aceasta reteta dar o voi incerca.Insa sunt un pic nedumerita: dintr-o cana de apa sa iasa o tava intreaga…?? stiu ca se mai adauga si celelalte ingrediente,dar chiar si asa sa iasa atata compozitie ?
Buna Laura,e a doua reteta incercata de mine de pe blogul tau. Prima a fost placinta de mere cu gris,fara blat,sincer nu e pe gustul meu,e putin prea dulce,intentionez sa o modific pe viitor pentru gustul meu,cu putina zeama de lamaie..ma mai gandesc. Aceasta reteta insa m’a surprins foarte tare,imi parea cam simpluta sa fie foarte gustoasa insa am fost surprinsa total,e minunata,a disparut calda fiind de pe masa,nici nu am apucat sa o asez pe platou. Sincere felicitari pentru retete,pentru blog si nu in ultimul rand pentru caldura ce reiese din felul in care descrii retetele:)
mie nu mi-a crescut deloc 🙁 cum am pus-o in tava asa am scos-o. am copt-o suficient, aproape 50 min la 180 grade dar mijlocul a ramas, nici nu stiu cum sa explic, apasat, indesat…
poate exista totusi un secret in ordinea de amestecare a ingredientelor ca altfel nu inteleg ce am gresit. 🙁
Te roooog mult, e graba, cat de mare este tava? TREBUIE sa o fac joi. Dupa cum ai spus si tu, a inceput postul si in fiecare sambata merg la biserica, cu jertfa. Obligatoriu de post. Asa ca reteta ta vine la fix. Dar sper sa-mi raspunzi la intrebare.
Mariana draga, ma bucur mult ca vrei sa o duci la biserica. Eu am folosit “patratul” meu, de 24 cm/24 cm, dar poti folosi orice tava de prajitura medie (de aprox. 25 cm. x 16 cm.). Post cu folos!!!
Multumesc mult. Esti o dulce si o dragalasa!
Buna Laura. Ce dimensiuni are tava din fotografie? Sunt in dilema, nu stiu ce tava sa folosesc pentru cantitățile specificate in reteta. pupici
Ana draga, mii de scuze pentru raspunsul intarziat 🙂
Am adaugat si in postare dimensiunile tavii, multumesc pentru intrebare. Sper ca ti-a iesit bine 🙂
Pupici!!!!!!!!!!!
nemaipomenita…nu am cuvinte! :)Rezultat final: mie nu mi-a ramas nici o bucatica!
imi place reteta te pricepi la postat retete tineo tot asa
Draga Laura nu ma mai satur sa fac aceasta prajiturica delicioasa!!! Este preferata mea si a sotului :)) Te pup dulce pentru ca ne daruiesti aceste minunate retete!
am facut aceasta reteta de nenumarate ori..mi-a iesit foarte gustoasa si am primit multe laude :d …incercati, e foarte simpla si daca tot e de post se poate face tot timpul anului..un desert simplu si delicios 😀 multumim pentru reteta..
yamyyyy!
razvan! cana inseamna ca folosesti aceeasi cana pt toate ingredientele. nu conteaza marimea ei ci doar sa fie aceeasi! vrei dublu? pui doua cani.
categoric cea mai buna reteta de negresa!
super buna si usoara reteta’eu nu am facut niciodata negresa dar acum nu ma mai pot opri.in fiecare week-end este la cuptor
Buna,am facut azi prajitura si a iesit delicioasa este prima negresa care mi-a iesit 😀 multumesc mult pentru reteta.pupici
Am facut aceasta prajitura de 2 ori si este delicioasaaaaa. Merge foarte bine si fara glazura. Multumim pentru retetele deosebite pe care le pui pe acest blog!!
Laura,
Azi am facut negresa de post si a iesit foarte buna.Am facut glazura din cacao, zahar si apa apoi am pus o bucata de margarina unirea ptr creme. Foarte buna.
O poti vedea la mine.
Multumesc !
am facut si am avut o problema. am probat-o cu scobitoarea si parea crescuta, dar am scos-o din cuptor si pe urma a inceput sa se dezumfle si e necrescuta. poate sa ma ajute cineva cu un sfat? e de la schimbarea brusca de temperatura, cald/rece? nu inteleg de ce nu creste si sa ramana crescuta sa nu se pleosteasca 🙁
Multumec pentru reteta!Incercat si castigat!
facut, iesit super super buna, pt o prajitura de post e excelenta…am mancat de nu ma puteam opri.
trebuie si glazura sa inteleg!
Draga Laura,
te rog spune-mi: 1 cana faina =250 g faina?
Daca vreau sa dublez reteta este necesar 1 kg de faina?
Multumesc frumos.
Retetele tale m-au invatat sa gatesc cu pasiune si bucurie.
mersi mult.esti tare
Exista 3 linguri de cacao „vinovate” de culoarea ciocolatie. Re-Citeste cu atentie 🙂
buna………ma iertati va rog dar prajitura chiar are o culoare ciocolatie……………si totusi de ce? daca nu este cacao in ingrediente???:(:(