Negresa de post

91 comentarii
Dragilor, aceasta negresa de post este atat de pufoasa, atat de ademenitoare, incat cu greu veti rezista tentatiei de a nu o prepara!!! Iar glazura de ciocolata ii sporeste si mai mult farmecul 😀
Iar pentru ca toata lumea sa se poata bucura de ea, am copt-o in doua tavi diferite (pe langa varianta originala, in „cubul” special pentru negrese), intr-o tava mai mica, de jena, de aproximativ 25×16 cm si intr-una mai mare, de aproximativ 20×30 cm…si v-am adus si gramaje exacte, pe langa „gramajul” la cana, cum v-am redat-o initial.
E absolut minunata si fara glazura de ciocolata, sa stiti, doar pudrata din belsug cu zahar pudra!!!
Iar aici: Negresa de post cu nuci, aveti o alta varianta…la fel de gustoasa 🙂

Ingrediente:

  • 180 g zahar (1 cana zahar, umpluta doar pe trei sferturi)
  • 100 ml ulei (1/2 cana ulei)
  • 200 ml apa (1 cana apa)
  • 100 g gem (4 linguri cu gem)
  • 20 g cacao (3 linguri cacao)
  • 25 g nuca de cocos (o mana nuca de cocos sau nuci pisate )
  • 8 g praf de copt (o lingurita cu varf)
  • 4 g bicarbonat (un varf de cutit bicarbonat)
  • 250 g faina (2 cani faina, umplute doar pe trei sferturi)
  • 25 g stafide sau mere, prune, caise uscate, tocate marunt (optional)
  • arome: scortisoara, zahar vanilat, cate o lingurita

!!! Cine vrea sa masoare cu cana, am folosit o cana de 200 ml

 

Cea mai buna negresa de post glazurata cu ciocolata!!!! …refacuta chiar astazi, in 12.12.2020 🙂

Formele in care am copt negresa, cea mica si cea mare:

Si inca vreo 2, 3 poze cu delicioasa noastra negresa de post!!!!

Cele doua blaturi, la fel de pufoase si gustoase:

 

Mod de preparare:

Se incinge cuptorul la 170 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma de prajituri (eu am folosit “patratul” meu, de 24 cm/24 cm, dar puteti folosi orice tava de prajitura medie…v-am dat mai sus detalii). Tava se unge cu putin ulei, cu pensula de bucatarie, si apoi se presara cu fulgi de nuca de cocos sau faina.

Pentru blatul de negresa, se amesteca, intr-un bol inalt, uleiul si zaharul; se adauga gemul, se toarna apa si se amesteca totul bine (nu aveti neaparata nevoie de mixer). Daca folositi dulceata (eu am pus cu cirese), aveti grija ca fructele din dulceata sa nu fie prea mari.

In continuare, se adauga ingredientele uscate: faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul, cacaua, praful de scortisoara si fulgii de nuca de cocos sau nucile macinate. Daca vreti, puteti adauga stafide sau fructe uscate, tocate marunt. Aluatul rezultat se rastoarna in tava pregatita, se niveleaza si se pune la copt pentru cca. 30-35 de minute.

Cand e rece, negresa se taie in bucati potrivite. Se poate apoi glazura cu ciocolata de post, neagra, topita, sau cu orice altceva va place 🙂

O alta varianta ar fi sa o acoperiti cu un strat subtire de gem (de caise sau prune) si presara cu nuci tocate sau alune, ori nuca de cocos. Sau direct cu zahar pudra!

Pozele vechi 🙂

 

Mirelaaaa, prajitura asta a ta, pe care eu am denumit-o negresa 😛 …fiindca-mi seamana tare cu una…e super-gustoasa!!!
Toti au fost incantati de ea, inclusiv Bogdi meu drag, asa ca te pupam dulce pentru reteta! 🙂

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

91 comentarii

Mishtoaka 27 noiembrie 2011 - 14:18

F buna prajitura, eu am imbunatatit-o cu ce am avut prin casa: o cutie cu lapte de cocos, cognac si scortisoara 🙂

Raspunde
o femeie 5 august 2020 - 13:47

ai inlocuit apa cu lapte de cocos? in ce procent?

Raspunde
In bucatarie cu Aziz 24 noiembrie 2011 - 16:35

Superba …nici nu zici ca e de post!!!

Raspunde
Delia 23 noiembrie 2011 - 20:04

tocmai am bagat-o in cuptor..abia astept sa fie gata

Raspunde
Iepure 22 noiembrie 2011 - 22:37

Draga mea, iti multumesc pentru reteta, a iesit minunat!! Post luminat iti doresc!

Raspunde
Veronica 15 noiembrie 2011 - 23:05

E extraordinar ce postezi aici. Azi a inceput postul si deja imi dau seama ca nu imi vor lipsi ideile de a imi bucura mebrii familie, atata timp cat am sustinerea ta;)

as vrea sa ma ajutati un pic totusi: daca se poate sa imi spui cum fac glazura de ciocolata cu margarina?:D ms mult

Raspunde
lenuta 14 noiembrie 2011 - 11:47

Buna!Am incercat si eu negresa si mi-a iesit suuuuuper,exact ca in pozele tale.Se face fffffffffff repede si e nemaipomenit de buna.Ms pt reteta si o sa vizitez mai des pagina asta.

Raspunde
monica 4 noiembrie 2011 - 14:55

am facut si eu azi aceasta reteta e simpla si mi- a esit foarte bine,sper sa-i placa si baiatului meu…Merita sa o pun intre retetele mele de bucatarie.te salut Monica

Raspunde
marina 22 septembrie 2011 - 09:25

Laura,ieri am facut minunatia asta de praji(ieri fiind miercuri,zi de post)si cred ca nu exista ceva mai usor de facut…si pe deasupra si delicios…ai mei au fost foarte incantati…ms.pentru reteta,o sa o mai incerc si cu alte variante de ingrediente…

Raspunde
ioana 17 iulie 2011 - 11:22

buna Laura sunt Ioana si credema iti urmaresc cu mare drag si interes retetele azi am facut prjitura ce mere la tava dar eu am facut o cu brinza si stafide este senzationala iti multumesc pt sfaturi si retete,vreau sa fac checul si negresa te poop

Raspunde
Denis 7 iulie 2011 - 08:36

Buna Laura ! Sunt baiat si am 17 ani imediat fac 18,vreau sa te felicit pentru blog este super mega ultra fain 😀 ,cred ca am gatit peste 15 retete.
A da ,si inca un lucru cati ani are baiatul tau Bogdy ma ucide curiozitatea :)) sry.
Bye si mult succes :*

Raspunde
baicu 28 iunie 2011 - 14:39

si eu fac reteta asta de mult timp,doar ca prima data pun intr`un blender geamul si apa si apoi adaug restul ingredientelor.Oricum reteta e foarte gustoasa!:x

Raspunde
baicu 28 iunie 2011 - 14:36

si eu fac reteta asta de mult,doar k prima data puneam intr`un blender gemul si apa si apoi amestecam cu restul ingredientelor..Oricum prajitura iese super gustoasa!:x

Raspunde
Ella 21 aprilie 2011 - 19:04

A iesit f buna prajitura, multumesc pentru lamuriri!

Raspunde
vicky 16 aprilie 2011 - 11:05

Foarte usor de facut si super gustoasa cele mai bune retete felicitari!

Raspunde
Laura 15 aprilie 2011 - 16:31

Ella, e vorba despre 250 ml. sau dupa caz 250 g.
Spor la teaba si sa-mi dai de stire daca ai avut succes cu ea 🙂

Raspunde
Ellla 15 aprilie 2011 - 15:46

vreau sa incerc reteta ta dar nu stiu exact ce inseamna ca unitate de masura:cana.(daca ai putea sa-mi dai cateva detalii ar fi super….am nasii la masa si vreau sa iasa perfect)

Raspunde
razvan 14 aprilie 2011 - 21:53

Draga Laura esti extraordinara.Eu si sotul meu iti urmarim blogul si gatim impreuna retetele tale.Chiar in aceasta seara vom gati aceasta prajitura.Ne plac mult cornuletele de post ,rondelele din clatite cu branza si sunca,checul economic.painea umpluta cu sunca si mozzarella.
Esti o bucatareasa creativa cu un deosebit simt estetic.
P.S Avem si noi un iepure luat din Germania exact ca in poza:)

Raspunde
Anonymous 4 aprilie 2011 - 20:28

Am executat-o in week-end,rezultatul fiind nemaipomenit.O prajitura foarte bune,avand in vedere k este de post. Romina

Raspunde
sorina 29 martie 2011 - 15:43

si eu o fac cam la fel,darfara gem si pun ciocolata sau glazura de ciocolata pe fiecare bucata si apoi nuca macinata sau cocos.o fac destul dedes pentru ca sotul si baiatul maninca foarte bine.practic zizi ca maninci ciocolata.imi place mult pagina ta

Raspunde
danybv 20 martie 2011 - 10:35

Draga Laura tin sa te felicit pentru acest blog .
Am facut si eu reteta ” Negresa de post cu gem” a iesit foarte buna. Felicitari !!!!

Raspunde
Alexuta 16 martie 2011 - 22:41

Delicios, delicios si iat delicios.

Raspunde
Ecaterina 11 martie 2011 - 18:57

Delicioasa prajitura!!!!!Are yamyyyyyy factor chiar daca e de post!

Raspunde
Ala 26 ianuarie 2011 - 13:46

Excelenta ! Am incercat o si a iesit foaaaarte buna!
Multu
Urmatoarea pe lista este praji BRATH!
Voi comenta si la aceea sa spun cum a iesit!
Numai bine!

PS: Felicitari si pt poze. Cu ce aparat le faci? 🙂

Raspunde
Anonymous 17 ianuarie 2011 - 19:08

e in cuptoooooorrrrr…mai un pic…si e gata!:)

Raspunde
Yasmine 13 decembrie 2010 - 18:20

Buna 🙂 Felicitari pentru blog, este plin de bunatati 😀

Am incercat reteta ta, negresa cu gem…desi nu tin post dar mi s-a parut delicioasa in poza si usor de facut. Rezultatul a fost unul excelent cu care m-am tot mandrit in weekend si-am sarit in sus de bucurie de parca n-am mai vazut dulciuri! Eu i-am pus o glazura pe deasupra si m-a satisfacut din plin! Multumim pentru postare! Mult succes in continuare

Raspunde
Ramona 23 noiembrie 2010 - 20:27

arata superrrrrr salivez la monitor..:))

Raspunde
Angel 16 noiembrie 2010 - 22:44

Prajitura arata foarte bine si cel mai bine e ca este si de post ceea ce inseamna ca in una din zile am sa o incerc si eu astept in continuare dulciuri de post 😀

Raspunde
Negresa 15 octombrie 2010 - 08:59

Foarte buna prajitura, am facut si eu dar nu de post, si mi-a iesit excelent!

Raspunde
Anonymous 23 martie 2010 - 14:35

Prajiturica mea este la cuptor! Nu ii spun negresa, pentru ca nu am pus cacao – gemul de mure pe care l-am folosit a dat o culoare frumoasa si nu am mai adaugat cacao..in loc de apa am pus apa minerala..arata foarte frumos prin geamul cuptorului..si se simte un miros divin..Multumesc, Laura, pentru reteta! Daniela

Raspunde
Anonymous 1 martie 2010 - 14:53

arata bine ….o sa incerc si eu sa o fac azi ….ca sa ii fac mamei o surpriza ….sper sa-mi iasa si sper sa-i placa si ei ….

Raspunde
Laura 21 august 2009 - 20:11

Alinuta, cred ca de-acum n-a mai ramas mare lucru din ea, hi, hi…
Ma bucur mult ca ai incercat-o! 🙂

Raspunde
tanasa_alinuta 21 august 2009 - 13:44

E bestiala!! 🙂 acum e in cuptor si nu mai am rabdare..eu am pus dulceata de visine..my favorite..

Raspunde
Laura 18 august 2009 - 15:05

Sabina si Edith, va pup, fetelor!!!
Eu totusi sper sa se rezolve chestia asta urata ce ni s-a intamplat…
Poate-si vine in simtiri „domnu'”bucatar, acum cand stie cata lume il dispretuieste!

Raspunde
Edith 17 august 2009 - 23:18

Eu i-am scris la adresa asta: fane.bucatar@gmail.com
Nu iti merge pt ca a pus diacritice.. Insa nu cred ca rezolvi nimic. In cazul meu se scuza ca a luat poza de pe un forum si a inceput si cu amenintari la adresa Sabinei care m-a avertizat si pe mine.. http://reteta-culinara.blogspot.com/2009/08/papanasi-fierti.html

Un adevarat bucatar!

Raspunde
Sabina 16 august 2009 - 22:48

cu placere, Laura, desi as fi vrut sa ti atrag atentia despre altceva …pozitiv
eu acum pregatesc un post despre furturi ca tare „drag” imi e de oamenii astia 😛

Raspunde
Laura 16 august 2009 - 17:49

Te pup cu drag, Sabina!
Sint foarte, foarte dezamagita de gestul acelui asa-zis bucatar, caci un bucatar veritabil care se respecta stie sa ii respecte si pe altii…
Nu mi-a furat doar negresa de post ci mai multe retete dulci, de post…iar la altele a adaugat doar poza de la mine…
E incredibil!!! …si culmea nesimtirii este ca si-a „oprit” toate mijloacele prin care ar putea fi contactat: adresa de mail nu e functionala iar mesajele nu mi-au fost luate…
Cred ca am sa scriu cate ceva despre operatiunile astea rusinoase si nedemne, intr-un post special…chiar si cu costul de a-i face, lui si altora, reclama pe care nu o merita…
Si cand te gandesti ca in blogroll-ul lui sint multe din fetele care apar si in blogroll-ul meu si poate habar n-au ca urmatoarele retete furate ar putea fi ale lor 🙁

Iti multumesc din suflet, Sabinel drag, pentru atentionare!

Raspunde
Laura 18 aprilie 2008 - 18:27

Lory, mersi inca o data de pontul cu glazura 🙂 …si crede-ma ca trec zilnic pe la voi numai ca sint mereu in criza de timp…

P.S. Ooo, pai te cred ca nu mai sta la pupacit :)) …si fiindca mi-ai reamintit ce o sa ma astepte, fug sa-l pup pe Bogdi pana obosesc! :)))

Raspunde
LORY 14 aprilie 2008 - 18:05

exact asa o fac Laura glazura si iese ..mmmm
ma bucur ca ai trecut pe la noi
pupice tie si lui Bogdan (al meu e mare 17ani nu mai sta sa-l pupacesc)

Raspunde
Laura 14 aprilie 2008 - 09:16

Pup „bucatareasa vesela” pentru mesaj! :))
…si da, ai dreptate cu glazura, cred ca e de o mie de ori mai buna decat cioco asta de post, care e, totusi, prea dark pentru mine 😛
Glazura o faci din margarina pusa pe foc…cu cacao si zahar?!

Raspunde
LORY 13 aprilie 2008 - 22:10

Felicitari!!!arata foarte bine
si eu fac aceasta prajitura si de fiecare data are succes,numai ca pe deasupra pun o glazura facuta de mine

Raspunde
Laura 12 aprilie 2008 - 20:48

WHAT??!??!?!! …Teo, draga mea, vrei sa spui ca „esti” burtica??? :))
Wow, cat are samburelul? 😛
Sa stii ca sint extrem de fericita pentru tine!…vei fi si tu mamica!!!
…e primul, asa-i?! …sa nu zic prostii…

Doamne, sa fie intr-un ceas bun!
Las’ ca te mai descos eu pe gmail :))
…pana atunci, te pup dulce!

P.S. …ce surpriza, domle! :))

Raspunde
Teo 12 aprilie 2008 - 09:06

Ce bine arata…yummy yummy!! Acuma nu stiu daca ma mai apuc de ea, da o retin pt postul Craciunului 😀 Ca asta l-am cam sarit, de cand cu bebe :”> recunsc!

Raspunde
Laura 10 aprilie 2008 - 22:39

Edith, tava e aceeasi pe care am folosit-o la Nusse-le Petunicii :))
…are aproape 24cm/24cm
Cred ca merge mai repede intr-o tava mai mare, in sensul ca eu ca sa fiu sigura ca nu-mi ramane necoapta in interior am lasat-o inca 10 minute.
Succes…si la facut si la papat! 😀

Raspunde
Edith 9 aprilie 2008 - 13:21

tavita? ce dimensiuni are? Pliizzz 🙂

Raspunde
Laura 8 aprilie 2008 - 18:54

Edith, e tare-tare buna si uimitor de facila :)) …cred ca in 2 minute am si bagat-o la cuptor 😛
Deasupra am pus cioco de post, da 🙂
…cu 85% cacao -Dark Extreme de la Heidi…topita la micro 😛

Merita clar facuta! 🙂

Raspunde
Edith 8 aprilie 2008 - 17:00

desupra ai pus ciocolata amaruie topita?

Raspunde
Edith 8 aprilie 2008 - 16:59

suuperbaaaaa!! sigur o sa o incerc si eu (desi nu tin post :D)

Raspunde
Laura 8 aprilie 2008 - 14:19

Te pup pentru ea! 🙂

Raspunde
Mirela 8 aprilie 2008 - 11:26

Laura, ce ma bucur ca ai incercat prajitura mea!

Raspunde
1 2

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.