Dragilor, va spun cu un pic de-ntarziere: La multi ani!!!! La multi ani, romani de pretutindeni! O spun mai cu patos astazi, e adevarat, pentru ca ieri a fost Ziua Nationala a Romaniei, dar mereu ma minunez de noi, ca romani, si ma bucur ca m-am nascut in aceasta tara cu locuri de vis si oameni calzi si buni, ce nu-si pierd niciodata speranta. Avem o postare la inaltime, una foarte patriotica astazi 😀 …si, coincindenta sau nu, am ocazia sa o omagiez cu o farama de „Romania”, cu cel mai gustos pastrav afumat si icre galbene pe care l-am mancat in viata mea!!! Aduse de Cipi meu drag, de langa Sibiu, de la Pastravaria Albota.
E si zi de dezlegare la peste azi, asa ca sper sa va prinda bine aceasta reteta cu peste…chiar daca nu e in totalitate romaneasca :))
Va trimit cele mai bune ganduri si cei mai dulci pupici din lume!!!!
Ingrediente:
Pentru Focaccia:
- 230 g faina
- 4 g drojdie uscata (jumatate de pliculet)
- 1 lingurita sare
- 180 ml apa
- 6 linguri ulei (de masline)
- 1 lingurita amestec de oregano, cimbru si rozmarin (uscate)
- 2, 3 linguri de ulei pentru final
Pentru toppingul de pastrav afumat:
- 180 g file de pastrav afumat
- 6-8 lingurite hrean
- un sfert de castravete (de sera)
- 1 fir ceapa verde
- zeama de la o lamaie mica
- 2 lingurite maioneza de post
- 4, 5 lingurite de icre de pastrav
- sare si piper dupa gust
Vedetele retetei de astazi, fileul de pastrav afumat:
…si icrele de pastrav, ca niste mici margaritare:
Aici Cipi a surprins mai bine perlutele galben-delicioase 😛
Mod de preparare:
Pentru focaccia, se amesteca, intr-un bol incapator, faina cu drojdia uscata (puteti folosi si proaspata: 12 g). Apa calduta, in care ati pus sarea, se toarna in mijlocul fainii impreuna cu uleiul de masline sau de floarea soarelui. Se amesteca aluatul cu mainile, energic, 1-2 minute, dupa care se lasa la crescut, acoperit cu un prosop de bucatarie sau cu o punga (puneti bolul in punga, care trebuie sa fie mai mare, pentru ca aluatul sa aiba loc sa creasca). Aluatul va fi lipicios, nu se va strange intr-o bila, ca si aluatul pentru pizza, de exemplu, dar asa trebuie sa fie 🙂 Cand e gata, dupa cca. o ora sau cand vedeti ca si-a dublat volumul, se framanta din nou, cu mainile unse cu ulei. Se lasa in bol sa se odihneasca pana cand se incinge cuptorul.
Se incinge, asadar, cuptorul la 220 grade C (foc mare) si se unge o forma mica, de aprox. 25cm x 22cm cu putin ulei. Se rastoarna aluatul si se intinde cat mai uniform in tava, cu ajutorul degetelor. „Trageti” de aluat atat cat e nevoie, pentru a imbraca toata forma. La final, se fac gauri in aluat cu degetele si se toarna putin ulei (cele 2, 3 linguri de care aminteam la ingrediente); se presara amestecul de condimente uscate pe toata suprafata aluatului si se da la copt pentru 10-12 minute. Se scade temperatura la 180 grade C (foc potrivit) si se mai lasa inca 15 minute. Veti sti ca painea e gata daca, atunci cand o bateti usor cu degetul, pe dos, va suna a gol.
In continuare, focaccia calduta se taie in felii potrivite:
Am obtinut niste „canapele” perfecte pentru „umplutura” de pastrav afumat. Dar haideti sa va spun cum le-am facut si delicioase 🙂
Am intins un strat subtirte de hrean pe feliile de focaccia, am rupt pastravul afumat in bucatele mici, cu mana, si le-am asezat, cat mai uniform, pe paine:
Am pus felii de castravete:
Am presarat cateva inele de ceapa verde…si am innobilat micile gustari cu un mot de maioneza (de post), asezata in mijlocul fiecarei mini-focaccia, peste care am pus icre de pastrav:
Am stropit totul cu zeama de lamaie din belsug si ne-am bucurat de gustul extraordinar al acestor gustarele cu peste:
Si am sa inchei postarea de astazi cu cateva poze de la Pastravaria Albota, un loc nemaipomenit de frumos, pitoresc si primitor: