Dulceata de banane

32 comentarii
De cand am facut caramelul de portocale al Mayei, am prins curaj la chestii de-astea cu borcane, si infiletari, si-ntorsaturi cu fundu-n jos 😀  Si fiindca aveam niste banane in pragul dezastrului, adica deja un pic prea coapte si neatragatoare, am facut aceasta dulceata de banane, super buna!!!!!!!

 

Ingrediente:

  • 3 banane mari, bine coapte (cca. 300-350 g)
  • un sfert de cana de suc de lamaie (50 ml)
  • 1/2 cana de zahar (120 g)
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • o cana cu apa (250 ml)

 

 

Mod de preparare:

Se pune sucul de lamaie intr-un bol. Se decojesc bananele, se taie felii potrivite (eu am taiat si felii mai groase si felii mai putin groase) si se pun in sucul de lamaie, amestecand imediat cu o lingura de lemn pentru a preveni innegrirea lor.

Se pune apa si zaharul intr-o cratita si se aduce la fierbere. Din momentul in care apa clocoteste, se lasa 2 minute sa fiarba la foc tare dupa care se da focul mic si se adauga sucul de lamaie cu bananele.

Dulceata se fierbe, la foc mic, aproximativ 20-25 de minute pana cand compozitia se ingroasa. La inceput, se amesteca din cand in cand dar la sfarsit, se amesteca des.

Cand e gata, se toarna apoi in borcane sterilizate la cald, care se inchid ermetic.

Eu in borcan am adaugat si o jumatate de pastaie de vanilie, pe care dupa ce l-am desfacut (adica in aceeasi zi in care l-am facut 😀 ) n-am mai repus-o in borcan…
E foarte gustos, merita sa-l incercati, mai ales daca aveti banane cu care nu stiti ce sa faceti!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

32 comentarii

Carmen 29 iulie 2024 - 18:32

Buna
Am facut si eu dulceata de banane dar nu are aceiasi culoare.E galbena nu portocalia ca a ta.Care e secretul?

Raspunde
Maditu 17 ianuarie 2021 - 14:23

Credeți că ar merge și cu banane congelate? Am tot păstrat la congelator banane super coapte pentru banana bread, dar s-au strîns cam multe :).

Raspunde
Laura Sava 25 ianuarie 2021 - 15:58

Si eu reusesc sa strang cantitati deloc neglijabile de banane 😀 …dar primul impuls, intotdeauna cand le scot din congelator, e sa le transform in inghetata de banane, rapida si dintr-un singur ingredient: https://www.laurasava.ro/inghetata-din-fructe/
Acum, intorcandu-ma la intrebare, sigur ca merge, numai ca va fi mai degraba gem, nu dulceata! 🙂
Ma gandesc acum, dat fiind faptul ca nu am incercat-o inca asa…deci voi ghici oarecum…ca cantitatea de apa ar trebui sa fie putin mai mica, poate doar 180 ml.

Iti tin pumnii si te astept cu vesti!!!

Raspunde
Maditu 24 februarie 2021 - 16:46

Am reușit să fac pînă la urmă gemul. Am folosit cam 18 banane (de obicei pun 3 banane în pungă și am avut 6 pungi, dar nu am avut cum să le număr banană cu banană), 1 litru de apă, 3 căni cu zahăr, 2 pliculețe de zahăr vanilat și 1 linguriță de scorțișoară. Am stors și vreo 4 lămîi uscate uitate prin frigider, dar nu au avut prea mare efect, bananele congelate fiind deja înnegrite. În rest, am respectat rețeta. Au rezultat 6 borcane de 450 g. Gemul a ieșit puțin cam zemos, poate și din cauză că am plită cu inducție și apa se evaporă mai greu. Data viitoare, pun mai puțină apă. Dar, e foarte parfumat, gustul de banană se simte pregnant. Cred că merge foarte bine cu niște griș sau orez cu lapte. Mersi pentru ideea cu gemul. Mai scap de pungile cu banane din congelator!
Am și poze, dar nu știu cum să le atașez aici.

Raspunde
Caluian Nicoleta 22 decembrie 2017 - 20:28

Imi puteti spune cat tine dupa deschiderea borcanului?Multumesc!Este delicioasă!

Raspunde
Laura Sava 30 decembrie 2017 - 13:55

Nicoleta draga, din pacate, noi nu am reusit sa o pastram mai mult de 2 zile :)))
…dar cred ca, dupa ce o deschizi, o poti pastra la frigider pana intr-o saptamana.

O voi reface zilele astea si o ascund bine, ca sa ii testez durabilitatea 😀

Raspunde
Adina Ileana Pocnejer 24 februarie 2016 - 21:32

adina tm.eu am inlocuit apa cu suc proaspat de portocale si a iesit o aroma deosebita.imi place sa testez fel si fel de combinatii.pentru ca mi-au ramas niste banane am facut aceasta combinatie si inca una inspirata din aceasta adica banane cu kiwi insa la cantitati am pus dupa ochi dar rezultatul mi-a intrecut asteptarile. spor la bucatarit

Raspunde
Laura Sava 3 martie 2016 - 20:32

Adina, felicitari din suflet pentru inventivitate 🙂
Excelenta ideea cu sucul de portocale, sa stii ca voi incerca si eu chestia asta!!!
Iar combinatia banane+kiwi nu poate fi decat delicioasa (o incerc si pe asta 😀 )
Multi pupici!!!!!

Raspunde
Marius Marinescu 22 aprilie 2015 - 20:33

ce bine arata ! vreau sa fac si eu!

Raspunde
Dana Grindei 3 mai 2014 - 13:08

Se poate lasa mai mult timp la pastrat in borcane?

Raspunde
Anonymous 5 aprilie 2012 - 16:46

fata de la magazin avea banane super coapte…mi-era mila de ea ca pierde marfa,cu criza asta…ideea mea a fost atat sa o ajut pe ea sa mi le vanda la un pret mic cat si pe mine facand acest gem din banane pt copii mei!!!f f bun!!pupici

Raspunde
tina.marian 3 mai 2010 - 13:46

BESTIAL!!!!!!!!!!! nu am cuvinte!
esti fenomenala, draga mea Laura.
de mult ma pregateam sa ii fac lui Raul aceasta dulceata, iar acum ma gandesc d3ja la varianta cu portocale :))
pupici de la cei mici :))

Raspunde
Laura 29 martie 2009 - 14:53

Orange, cel mai fain merge „intinsa” peste niste clatite…da’ neaparat de cacao!!! 😛
…uite, de aici te poti inspira: http://savalaura.blogspot.com/2007/02/budinca-de-clatite-la-cuptor-cu-cacao.html
…si nu uita de frisca!!! :))

Raspunde
orangepunctgreen 29 martie 2009 - 14:46

Mie nu-mi prea plac bananele, dar pozele tale arata asa de bine ca n-o sa pot rezista si o sa incerc :_

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 20:14

Cristinel drag, nici nu iti poti imagina cat de bine ma apropii descrierii facute de tine!!! :)))
Si la noi tot asa statea treaba: mami se ocupa cu chestii din astea „grele” 😛 …noi fiind doar pe post de degustatori…deci te-nteleg perfect! 😀
Eu iti tin pumnii sa iti reuseasca si sa iti placa atat de mult cum mi-a placut si mie!

P.S. Wow, ce pofta mi-ai facut de clatite cu „sos” din asta de banane cu frisca!!!
Fac o tura chiar acum, sa stii! 😀
Pupiceeei!!!

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 20:56

Deea scumpa, ce mult ma bucur ca ai trecut pe noi, chiar asa…pentru o clipa! 🙂
Stiu prea bine cat de cruda poate fi lupta asta cu timpul…sau cu cei care ne „fura” locul de la calc :))
Ma bucur mult ca-ti plac primele mele bananute, facute dulceata! :))
Te pupaaaam!!!

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 20:51

Mariana draga, mult n-am ajuns sa parcurg…din cauza de lipsa acuta de timp…dar din putinul „citit” am dedus ca iti vei lua o mica pauza de net 🙂
Eu iti urez numai bine si te astept, cu drag, sa te reintorci cu inima plina si cu povesti o mie, asa cum ne-ai obisnuit! 🙂

Raspunde
Deea 24 martie 2009 - 20:43

Buna Laurici.Am trecut doar sa te salut si sa te pup.In ultimu’ timp…am stat putin pe net…n-am avut loc la calc:P
Faine bananele astea ale tale.

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 19:41

Da, Lavi, chiar e gustoasa! …sau ma rog, asa mi s-a parut mie 😛 …avand in vedere faptul ca bananele, in afara celor proaspete, imi par destul de fade ca gust…
Ma bucur mult ca ti-a facut cu ochiul, hihi…
Pupicei!!!

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 20:36

Amalia, de-abia astept sa o incerci si-apoi sa schimbam impresii! 😛
Te puuup!!!

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 20:35

Broscutza mea vesela…si blondina 😛 …te pupacesc!!!
Iti urez din nou, cu toata dragostea: La multi ani!!!
Ma bucur mult ca ai facut tortul-inimioara si ca a placut tuturor!
L-am vazut si pe cel de frisca, cu artificii 😛 …si pe tine, stralucitoare si cu un zambet larg pe buze, asa cum te-am „vazut” prima data…
Esti grozava si te pup pentru ca ne esti alaturi mereu! 🙂

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 19:55

Wow, Ioana, credeam ca doar eu prezint asemenea simptome!!! 😀
…da’ nici nu-i de mirare, daca te gandesti ca cele din comert contin gelfix, un gelifiant plin-ochi cu odioase e-uri…
Sa o incerci pe asta de banane, sa vezi cat de multumita vei fi! 🙂
Pupici!!!

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 19:26

Andre, interesanta intrebarea ta 😉
Cred c-ar merge tare bine si cu piersici, caise…stiu eu, poate si capsuni…trebuie sa incercam, nu?! 😛
Ma bucur ca iti place! 🙂

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 19:22

Miha draga, am poposit mai bine de o ora, azi dimineata, pe blogul tau! 🙂
E foarte linistitor la tine, am sa iti fiu un vizitator fidel! 😛
…cat despre dulceata de banane, ai toata admiratia mea, pentru ca ai preparat-o (cred) aproape in acelasi timp in care am postat-o! :)))
Ma bucur mult ca ti-a placut si ca vrei s-o refaci!
Ma amuzam citind ca ti s-a parut un pic prea dulce 😛 …pentru noi a fost perfecta, cum probabil stii! :))
Sa incerci neaparat si caramelul…e minunat!!!
Pupici dulci! 🙂

Raspunde
Mariana 23 martie 2009 - 20:05

Draga Laura, te astept aici cu o mică surpriză:
http://de-vorba-cu-mine.blogspot.com/2009/03/hotarare-grea.html

Raspunde
Amalia 23 martie 2009 - 12:50

Ce bine arata!!! Si eu am sa fac dulceata curand…Pupici si multumiri!

Raspunde
broscutza 23 martie 2009 - 11:10

Laurici, e absolut sublima dulceata asta! Esti fenomenala in tot ce faci!
Apropo familia mea a devorat tortul ala inimioara, a fost exceptional! Prietenii insa s-au bucurat de un tort de frisca, comanda lor expresa asa ca… am impacat si capra si varza!
Apropo am postat niste poze inedite, cu schimbarea mea radicala la aceasta varsta onorabila! Ca de obicei ard de nerabdare sa vad reactia ta!
Te pupicesc si imi e dor de voi…
Chiar ma gandeam ca vine soarele si gradina voastra se transforma iar intr-un nucleu al veseliei! Abia asteptam poze! Pupici multi si dragi la toti, dar mai ales tie si lui Bogdi drag!

Raspunde
cristina 23 martie 2009 - 03:48

cat am mai ras Laurici ca tocmai mi-am amintit cat mai trageam chiulul la intrunirile mari de familie in care faceau toti portia imensa de gem de prune.Nu imi placea de loc sa stau la facutul gemului ca mi se parea prea migaloasa treaba ,dar trebuie sa recunosc ca imi placea sa pap gem :D.Cred ca e cazul sa ma apuc si eu de facut gem si aleg reteta asta sa fie prima mea incercare…:D
Ma gandesc ca merge bine la o clatita cu putina frisca..yummm 😀

Raspunde
Ioana 23 martie 2009 - 02:27

Si eu o sa o incerc…nu de alta dar nu prea tolerez dulceta din comert (contine ceva ce imi da dureri de burtica de obicei). Si chiar mi-am propus sa caut retete de dulceata home made.
Si asta de banane imi face cu ochiul tare de tot!
Pupici.

Raspunde
Lavinia 22 martie 2009 - 20:28

Arata foarte bine, Laura! N-am mai mancat dulceata de banane pana acum, asa ca ma tenteaza foarte mult reteta asta! Trebuie sa fie tare buna! Te pup!

Raspunde
Andre 22 martie 2009 - 19:56

laura, da in loc de banane cu ce fructe ar mai merge aceasta reteta (asa pentru variatie)?

Raspunde
Miha 22 martie 2009 - 18:35

Laura, mi-ai facut o pofta cu dulceata asta ca nu m-am putut abtine si desi duminica,m-am pus pe treaba si am prestat-o! A iesit foarte buna! Data viitoare o sa incerc sa pun un sfert din zahar mai putin ca mi se pare foarte dulce! E ceva de genu`: dulce-dulce acrisoara. Multumim tare mult pentru reteta! Chiar nu mai mancasem pana acum. Data viitoare incerc si caramelul de portocale! Suna foarte interesant! Pupicei!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.