Dulceata de afine

4 comentarii

Dragilor, recunosc, anul asta am fost extrem de lenesa! Am facut aceasta dulceata de afine, pe care v-o prezint acum, dar nu am facut si alte feluri de dulceata, gem, compot sau zacusca cum faceam pe vremuri 😛

Ma consolez, totusi, cu faptul ca s-au adunat destule „borcane” pana acum si ca ati avut de unde alege. La o dulceata de afine insa am visat mereu, asa ca am fost extraordinar de fericita cand am vazut ce mi-a adus mami a mea draga intr-o zi cand se intorcea de la manastiri: o punga mare cu afine!!!!!

Direct din Muntii Retezat, de la o tanti care le vindea in fata casei 🙂

 

Ingrediente:

  • 1 kg afine
  • 1 kg zahar
  • zeama de la o lamaie mica

 

Mod de preparare:

Curatati afinele de codita, spalati-le rapid (in apa rece) si lasati-le la scurs.

Asezati apoi intr-o cratita un strat de afine, unul de zahar si tot asa pana se termina si fructele si zaharul. De cate ori vine randul fructelor, se stoarce si putina zeama de lamaie.

Lasati la rece de seara pana dimineata.

A doua zi se fierbe la foc mic, pana se topeste zaharul. Se amesteca des pentru a nu se prinde de vas (se aduna spuma mereu).

Cand dulceata incepe sa se lege, se pune in borcane cu filet si se lasa acoperite cu paturi pana se racesc.

Delicios peste masura!! 😀

Nu numai pe felii de paine unse generos cu unt e delicioasa 😀 , ci si la clatite, pancakes sau ca strat intermediar la un tort cu mai multe straturi!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

4 comentarii

Irina 6 octombrie 2013 - 04:55

Buna Laura ,am facut dulceata de afine dupa reteta ta,dar mi-a iesit prea acra ( lamaia a fost un pic mai mare). Se mai poate face ceva sau trebuie sa arunc dulceata? ( pt ca asa cum este nu se poate manca) .Multumesc.

Raspunde
Cori Cori 16 august 2014 - 13:42

Buna Irina, poti sa prepari inca o cantitate de dulceata de afine fara lamaie si
apoi o amesteci cu cea preparata inainte. Si eu m-am apucat chiar acum
sa prepar reteta lui Laura de dulceata

Raspunde
Andreea 10 septembrie 2012 - 20:51

Nu mai merge RSS-ul la blog, Laura. Crezi ca se poate updata ?

Raspunde
Matei Mihaela 3 septembrie 2012 - 11:45

delicios si foarte sanatos.

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.