Dragilor, recunosc, anul asta am fost extrem de lenesa! Am facut aceasta dulceata de afine, pe care v-o prezint acum, dar nu am facut si alte feluri de dulceata, gem, compot sau zacusca cum faceam pe vremuri 😛
Ma consolez, totusi, cu faptul ca s-au adunat destule „borcane” pana acum si ca ati avut de unde alege. La o dulceata de afine insa am visat mereu, asa ca am fost extraordinar de fericita cand am vazut ce mi-a adus mami a mea draga intr-o zi cand se intorcea de la manastiri: o punga mare cu afine!!!!!
Direct din Muntii Retezat, de la o tanti care le vindea in fata casei 🙂
Ingrediente:
- 1 kg afine
- 1 kg zahar
- zeama de la o lamaie mica
Mod de preparare:
Curatati afinele de codita, spalati-le rapid (in apa rece) si lasati-le la scurs.
Asezati apoi intr-o cratita un strat de afine, unul de zahar si tot asa pana se termina si fructele si zaharul. De cate ori vine randul fructelor, se stoarce si putina zeama de lamaie.
Lasati la rece de seara pana dimineata.
A doua zi se fierbe la foc mic, pana se topeste zaharul. Se amesteca des pentru a nu se prinde de vas (se aduna spuma mereu).
Cand dulceata incepe sa se lege, se pune in borcane cu filet si se lasa acoperite cu paturi pana se racesc.
Delicios peste masura!! 😀
Nu numai pe felii de paine unse generos cu unt e delicioasa 😀 , ci si la clatite, pancakes sau ca strat intermediar la un tort cu mai multe straturi!!
4 comentarii
Buna Laura ,am facut dulceata de afine dupa reteta ta,dar mi-a iesit prea acra ( lamaia a fost un pic mai mare). Se mai poate face ceva sau trebuie sa arunc dulceata? ( pt ca asa cum este nu se poate manca) .Multumesc.
Buna Irina, poti sa prepari inca o cantitate de dulceata de afine fara lamaie si
apoi o amesteci cu cea preparata inainte. Si eu m-am apucat chiar acum
sa prepar reteta lui Laura de dulceata
Nu mai merge RSS-ul la blog, Laura. Crezi ca se poate updata ?
delicios si foarte sanatos.