Dragilor, am muncit la acest tort inghetat de coacaze cu blat de bezea o zi intreaga, dar a meritat pe deplin!!! 🙂
Am fost atat de incantata de faptul ca tufele noastre de coacaz au fost arhipline anul asta incat nu am pierdut nicio ocazie de a le testa „dulceata”.
Am avut exact atat cat imi trebuia pentru a prepara prajitura delicioasa cu iaurt, pe care unii dintre voi ati incercat-o deja, cat si pentru tortul-inghetata cu crema de coacaze negre pe care vi-l arat acum, un tort racoritor si aromat!
Blatul de bezea a intregit acest desert, facandu-l irezistibil!!! 😛
Ingrediente:
Blat de bezea:
- 5 albusuri
- un praf de sare
- 225 g zahar tos
- 1 lingurita amidon
- 1 lingurita otet de vin alb
Crema de coacaze negre:
- 150 g coacaze negre
- 600 g iaurt gras
- 200 g zahar pudra
- 2 linguri zeama de lamaie
- 250 g smantana pentru frisca
- 6 foite gelatina sau 10 g gelatina granule (un pliculet)
Pentru ornat:
- coacaze negre si rosii
- 50 ml smantana pentru frisca
Pentru voi, cu drag!!!
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la semnul 1/140 grade C. Pe o hartie de copt se deseneaza un cerc cu diametrul de 24 cm, care se pune pe o tava simpla de aragaz sau chiar pe baza unei forme de tort detasabila (o puteti lasa fara sau cu inelul detasabil atasat) cu urma creionului in jos, ca sa nu se imprime pe bezea.
Se toarna albusurile intr-un bol larg si se presara sare. Se bat cu mixerul sau cu telul pana devin spuma. Se adauga zaharul, lingura cu lingura, pana cand se foloseste tot zaharul iar spuma devine vascoasa si lucioasa. Am detaliat la postul cu bezele procedeul 🙂
Se incorporeaza apoi, cu mixerul in functiune, amidonul si otetul, care au rolul de a stabiliza bezeaua ) o impiedica sa se lase).
Se toarna spuma pe foaia pregatita dinainte si se se intinde ca sa ia forma desenata. Daca folositi forma de tort cu tot cu inel, cum am facut eu, nu trebuie decat sa nivelati spuma. Se da bezeaua la cuptor cca. 1 ora jumatate, cu usa cuptorului usor intredeschisa (puneti o lingura de lemn in usa cuptorului). Cand e gata, se scoate si se lasa sa se raceasca complet.
Se pune gelatina la inmuiat in apa rece timp de 10 minute. Mai multe detalii despre folosirea gelatinei gasiti aici: Tort Latte Macchiato
Se aleg coacazele, se spala sub jet slab de apa si se lasa la uscat in strecuratoare. Se aleg cele mai frumoase (cca. 50 g.) iar restul se zdrobesc. Se infierbanta sucul de lamaie la bain-marie sau microunde; se adauga gelatina hidratata si bine scursa. Se amesteca energic pana se topeste.
Iaurtul se amesteca intr-un castron incapator cu coacazele negre zdrobite. Se adauga 2 linguri din iaurtul de coacaze in gelatina topita si racorita, apoi se pune totul inapoi in castron si se amesteca bine. Se adauga coacazele alese, cele foarte frumoase 😛 , se amesteca usor si se lasa totul la rece aproximativ 30 de minute. Se bate frisca si se inglobeaza in crema de iaurt.
Se tapeteaza o forma cu diam. de 26 cm. cu hartie de copt. Se aseaza blatul de bezea si se inchide inelul detasabil. Se toarna compozitia de coacaze si se niveleaza. Se lasa peste noapte la congelator.
Tortul se scoate din congelator cu cca. 30 de minute inainte de a fi servit si se orneaza cu frisca batuta, facuta turturi 😀 , si coacaze negre si rosii:
Detaliu:
Delicios!!!
4 comentarii
mama trebuie neaparata incercat la cat de delicios este !!
Fotografiile sunt superbe, pacat ca nu au gust si miros 🙂
Wow cat de bine arata!!!!
ffff bun…….o palma ccelor care tin dieta:)).