Caramel de portocale concentrat

11 comentarii

Acest caramel de portocale concentrat are multe, si delicioase 😀 , intrebuintari. Se poate folosi pentru uns si lipit fursecuri sau biscuiti, caz in care va sfatuiesc sa-l incalziti putin inainte, pentru a-l putea „manevra” mai usor.

Puteti aroma si indulci creme (de branza, budinca, creme de lapte si amidon, creme de unt, etc).

Puteti unge blaturile unei prajituri sau a unui tort, cum am facut aici: Tort de pere cu caramel de alune.

Il puteti manca intins pe paine (cu unt) alaturi de-o cana cu lapte. Voi decideti 🙂

 

Ingrediente pentru un borcan:

  • 4 portocale mari si 1 lamaie, din care trebuie sa rezulte 700 ml suc
  • 650 g zahar
  • coaja rasa de la o portocala

 

Mod de  preparare:

Prima data, stoarcem sucul citricelor, apoi adaugam zaharul si amestecam bine.

Lasam la fiert, la foc mic, timp de aproape 2 ore, timp in care vom amesteca din cand in cand, luand totodata si spuma ce se formeaza deasupra.

Dupa aproximatv o ora si jumatate de fiert, cine doreste poate sa strecoare siropul care deja are o tenta caramelizata. E inca subtire dar are o consistenta lipicioasa si fina.

In continuare, adaugam coaja rasa si mai lasam la fiert inca vreun sfert de ora.

La final, turnam caramelul de portocale in borcane (borcanele trebuie neaparat sa fie uscate, curate/dezinfectate).

Borcanele se inchid bine, iar cand sunt aproape reci, se intorc cu gura in jos si se acopera cu o patura.

Caramelul are o aroma excelenta de portocale, este foarte dulce, are densitatea unei mieri de albine destul de groase dar care totusi curge. Mi-a iesit un borcan din asta mare, aproape plin:

Si ce v-as putea oare spune despre culoarea lui?! E greu de redat in cuvinte 😀 Va trebui sa il incercati ca sa vedeti!

 

 

Reteta preluata de la Maya

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

11 comentarii

daniela 20 ianuarie 2012 - 01:34

foarte bun mersi laura pentru retele tale super tari

Raspunde
any 22 octombrie 2011 - 12:16

am facut frumusetea de caramel dar fara coaja.Arata ca „mierea de albine”cu culoarea ambrei,gustul cu un fond amarui,f.f.f.f concentrat gustul doar SUBLIM merita facut!!!

Raspunde
Laura 23 iunie 2009 - 13:41

Vaaai de mine, Mazilique, eu de-abia acum am vazut mesajul tau 🙁
Mii de scuze!!!!!!!!!!!

Cat de haioasa poti sa fii, hi, hi…doar eu mai fac din astea 😛
…ocazional, ce-i drept, caci dupa o zi plina „de” Bogdi, ma ia cu lesin inca de la pranz 😀
Te pup si sper sa-mi dai de stire cum ti-a iesit „caramelul” 🙂

Raspunde
Mazilique 9 mai 2009 - 23:50

e 12 noaptea 9fara un sfert, ce-i drept :P) si eu m-am apucat de caramel. tine-mi pumnii

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 22:16

Oh, si mie mi-ar face mare placere sa te pot servi macar cu o lingurita! 😛
Pupici, April!!!

Raspunde
April 24 martie 2009 - 22:14

Imi place cum arata dar ce n-as da sa o si gust…yami

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 01:24

Dragele mele April si Ioana, va trimit cate-un pupic…dulcic 😛 …ca marmelada asta delicioasa!!!
Ma bucur mult ca v-o place! 🙂

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 01:21

Esti o scumpa, Gingasia! Iti multumesc mult pentru avertisment 🙂
Din fericire sint familiarizata cu e-urile odioase care se-ascund sub coaja, odata aromata, a citricelor…
Din cauza asta, am si refuzat sa mai adaug „razatura” la compozitia rezultata.
E super-buna si fara! 😛
Te pup si eu, cu mare drag!!!

Raspunde
Ioana 23 martie 2009 - 02:45

Chiar ca arata foarte fain!

Raspunde
April 22 martie 2009 - 16:32

Arata excelent.

Raspunde
Gingasia 21 martie 2009 - 22:58

Ai grija la coaja rasa de portocale sau lamaie, contine multe e-uri! te pop, mi-a placut reteta!!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.