Tort de post cu mere si caramel

27 comentarii

Acest tort de post cu mere si caramel e atat de bun!!!!!!! E format din doua “parti” gustoase: un blat de mere si o crema caramel, pe care le puteti prepara oricand si separat 🙂

 

Ingrediente:

Ingrediente blat de mere:

  • 150 gr zahar
  • 400 ml apa
  • 100 ml ulei
  • 50-100 gr nuci macinate
  • 4 mere rase
  • 1 lingurita cu varf praf de copt
  • faina cat cuprinde (mie mi-au intrat cam 8 linguri mari+2 linguri de amidon)

Ingrediente crema caramel:

  • o cana cu zahar
  • 500 ml apa
  • 5 linguri pline cu faina
  • jumatate pachet margarina
  • cacao, esenta de rom

 

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 24 cm sau se unge cu putin ulei si se presara cu nuca macinata sau nuca de cocos.

Pentru blat, se pune zaharul la caramelizat intr-o cratita si se amesteca bine.
Se adauga apa fierbinte, aveti grija la pasul asta, ca ies aburi fierbinti si va puteti accidenta!
Cand apa caramelizata s-a racit se adauga merele si nuca macinata apoi uleiul, faina (si amidonul) si esenta de vanilie sau un praf de scortisoara, cum vreti (eu am pus scortisoara, clar! 😛 )
Trebuie sa iasa un aluat destul de gros, pe care ori il puneti la copt, pe rand, in 2 tavi (alegerea perfecta!) …ori puneti la cuptor intreaga compozitie, urmand ca dupa ce e copt, sa-l feliati.
Eu, dupa cum vedeti si-n poze, am pus toata compozitia in forma de copt, obtinand astfel un singur blat…si nici macar nu l-am mai feliat (puteti fi foarte inventivi, asadar).
Se face testul cu scobitoarea, dupa aprox. 40 de minute, si daca tot “umeda” iese, mai lasati pana intr-o ora.

 

Pentru crema caramel, se caramelizeaza zaharul. Se adauga cele 5 linguri cu faina si se amesteca bine de tot. Peste compozitia aceasta se adauga apa fierbinte! Atentie mare la caramelul care poate sari si arde!!! Se da apoi la foc mic si se amesteca bine.
Se lasa la racit, dupa care se adauga margarina cubulete, cacaua si  aromele.
Rezulta o crema minunata!

Crema asta caramel este, fara indoiala, cea mai buna crema de post pe care am gustat-o vreodata!
Asa mi-a iesit mie:

Detaliu 😀

 

Crema se intinde peste blatul se mere si se lasa la rece 1-2 ore. Se feliaza cu un cutit bine ascutit:

Cipi si Bogdi au fost cei mai mari fani ai delicioasei prajituri!

 

 

Reteta preluata de la Alina-Lili

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

27 comentarii

Andreea Damian 30 octombrie 2014 - 21:49

Buna Laura. am incercat si eu astazi aceasta reteta, dar crema mi-a iesit putin amaruie. E normal sa iasa asa? sau trebuie sa iasa dulce? cred ca am pus putin prea multa esenta de rom

Raspunde
Monica Radu 17 martie 2013 - 15:44

Am incercat aceasta prajitura si a fost nemaipomenita, ba chiar am primit si laude. Ma gandeam pentru glazura sa folosesc frisca vegetala si ciocolata menaj. Ce zici, ar merge?

Raspunde
Ecaterina 4 aprilie 2011 - 21:07

Delicioasa prajitura…crem caramelul e yummm.E o prajitura de post foarte reusita!

Raspunde
Anonymous 19 martie 2011 - 18:45

Ce diametru avea tava? Prin ce razatoare trebuie date merele, mica/mare?
Multumesc.

Raspunde
Damian Maricel 6 aprilie 2020 - 21:17

Cred că e foarte bun! Mulțumesc 😆 Seară Bună! 😍

Raspunde
liliana 18 martie 2011 - 19:57

am facut azi tortul, blatul mi-a iesit foarte bine, insa crema in comparatie cu a ta, mi-a iesit mai tare, nu e ca cea care am vazut-o in poze, nu “curge” pe blat ca la tine. Sa fi pus lingurile de faina prea pline? Oricum acum e la frigider si astept cu nerabdare sa vad cum mi-a iesit la gust. O sa-ti scriu, sa-ti spun

Raspunde
Anonymous 5 decembrie 2010 - 18:38

buna Laura,

am facut si tortul dar sa stii ca nu prea mi-a iesit blatul ,(a iesit o foaie cam subtirika) ; si la crema nu aispecificat cata cacao se pune; mai ales pt incepatoare.

Raspunde
Laura 2 iunie 2010 - 01:36

Fetelor dragi, Nicol, Raluca, Ionela si Falina, va cer in primul rand scuze pentru raspunsul foarte intarziat…
Am recitit postarea si am vazut ca imediat dupa insirarea ingredientelor am mentionat ce si cum se poate face cu blatul, dar nu-i nimic, am asa reiau toata povestea pentru ca vreau sa va lamuresc pe deplin…
Deci, toata cantitatea pentru blat se poate imparti in jumatate si-apoi se pot coace doua blaturi, separate, rand pe rand…sau se poate aseza intreaga compozitie intr-o forma de copt, asa cum am facut eu, si atunci se coace doar un blat, mai grosut, pe care eventual in puteti felia in doua. Eu l-am lasat intreg, fiindca mi s-a parut cremos si numa’ bun, asa cum era :))
Daca totusi va hotarati sa coaceti doua blaturi, acestea vor fi umplute cu jumatate din cantitatea de crema, restul de crema urmand sa fie turnata deasupra tortului.
…apoi praf de copt puteti adauga o lingurita cu varf, amestecat cu faina, si adaugat odata cu ea in compozitie.
Sper ca explicatiile mele savante v-au fost de folos, hi, hi…si promit sa modific si in postarea mea unele lucruri pentru ca modul de preparare sa fie cat mai clar 🙂
In speranta ca nu am reusit sa va supar prea tare, va pup pe toate dulce, dulce si va astept cu drag sa reveniti si sa va inspirati si din alte bunataturi de post…si nu numai 😛

Raspunde
Anonymous 31 mai 2010 - 11:44

Asteptam raspuns la ultimele 2 postari. Laura nu te aupara dar as vrea sa fac si eu tortuletul acesta. Felicitari ptr blog. Salutari. Falina.

Raspunde
Ionela 21 mai 2010 - 00:08

Eu nu am vazut cat praf de copt sau amoniac ai pus si cand, ma poti ajuta?

Raspunde
Raluca 20 martie 2010 - 23:01

Daa…arata incredibil de bine si ma urasc ca am ajuns sa ma uit la prajitura asta tocmai cand mi-am propus sa tin regim:))

Daaar sa spunem ca am o scuza, e perioada Post-ului si ceva dulce trebuie sa mancam:D

Insa:( nici mie nu imi este foarte clar care usnt pasii, ti-as ramane fooarte recunoscatoare daca ne-ai zice:D

Sport in toate!

Raspunde
nicol 12 martie 2010 - 18:30

Prajitura cu mere si gris am facut-o si eu si este absolut delicioasa.
As vrea sa o fac si pe aceasta cu caramel dar eu, sincer, nu inteleg nimic…Spui ca se fac un blat de mere si o crema caramel, de fapt(ideal spui) se fac 2 foi de blat intre care ce pui? Caramelul vad ca e deasupra. Apoi vad ca tu ai facut un singur blat care nu pare a fi taiat in doua si daca s-ar taia ce s-ar pune intre?
Sincer, sper sa nu te superi dar chiar nu reusesc sa-mi dau seama deloc… Si asa de mult vreau sa-l fac!!!

Raspunde
Laura 23 martie 2009 - 20:44

Elenitza mea draga, ce mult ma bucur ca va fi pe masa voastra festiva!!! 🙂 (atat de repede a trecut un an???)
Iti multumesc pentru poze, cu mare drag m-am uitat la puii tai, care pe zi ce trece, se fac tot mai frumosi! 😉
Am sa ma zbat s-ajung sa-ti scriu cate ceva pe mail (stau groaznic cu timpul, din nou)
Pupici mari si dulci tie si frumosilor tai!!!

Raspunde
Laura 23 martie 2009 - 20:38

Vicky, esti o draguta!!! 🙂
Iti multumesc frumos ca te-ai gandit la mine!
Am sa le ridic cat pot de repede…

Raspunde
Laura 23 martie 2009 - 20:37

Saniyesultan, may i say that yours is the same?! 🙂
Full of flavour! 😉
Thank you for your kind words and hope to have you here again soon! 🙂

Raspunde
Laura 23 martie 2009 - 20:24

Vera duso, hvala lepo za sve!!! 🙂

Raspunde
Laura 23 martie 2009 - 20:11

Niko draga, inteleg perfect ce spui, caci stiu cat de nesanatoasa e margarina… 🙁
Noroc ca nu abuzez de ea, in general, la prepararea mancarii (si a unor dulciuri) si doar atunci cand o reteta o cere, o folosesc…
Cat despre ulei, ce sa iti spun?! …parca nu te-as sfatui s-o faci, caci mi-e frica (virgula)ca n-o sa se incorporeze in crema asa cum ar trebui…
Poate numai daca ai adauga o cantitate infima de ulei, atat cat sa faca crema “spumoasa”…
Daca cumva incerci varianta asta, sa-mi dai de stire, ca-s curioasa de numa’ cum iese :)))
Pupici!!!

Raspunde
Oana Andra 28 iunie 2012 - 23:15

Am facut azi tortul si mi-a iesit excelent! Si cum nici eu nu ma ating de margarina, am folosit lapte de cocos de la Rapunzel, pe care l-am tinut in prealabil intr-un borcan in frigider. Laptele de cocos i-a dat un gust acrisor si exotic.

Raspunde
Laura 23 martie 2009 - 19:33

Ala, ma bucur ca ti se pare atragator tortuletul! 🙂
…precum si ca ai intuit atat de bine cat de reusita este combinatia cu crema caramel! 😉
De-abia astept sa mai incerc unul, tot de post dar un pic intr-o alta formula, adica blat de cacao+crema de piersici…
Sper sa-ti faca si ala cu ochiul! :))

Raspunde
Laura 23 martie 2009 - 19:22

Ceau, maniac-cook!!! 😛
Bine-ai venit si mersi mult pentru aprecierile frumoase cat si pentru prezenta mea in blogroll-ul tau 🙂
Si eu te-am trecut pe listuta mea…asa ca de-acum sint cu ochii pe tine! 😛

Raspunde
Elena 20 martie 2009 - 15:20

Iti dai seama ca il pregatesc pentru aniversarea lui Gabi?:))) M-ai salvaaaat! Pupici!

Raspunde
Vicky 20 martie 2009 - 13:08

Laura ai niste premii la mine pe blog, te astept sa le ridici.

Raspunde
saniyesultan 20 martie 2009 - 12:03

CREAM CARAMEL VERY NİCE…YOUR WEBSİTE İS BEATİFUL ……

Raspunde
Vera 20 martie 2009 - 12:00

In my blog delicious for kids i give you some award,if you wont take it.
Very nice pie!!
Hvala ti puno!

Raspunde
Niko 20 martie 2009 - 09:33

Aveam si eu o reteta de blat cu mere rase pentru post dar varianta ta e mult imbunatatita si cred ca e gustoasa. Dar oare pot inlocui in crema de caramel margarina cu ulei? Noi nu mancam margarina de cativa ani buni.

Raspunde
Ala Oancea 19 martie 2009 - 22:49

Foarte fain arata ! Cred ca este super combinatia cu crema caramel. Felicitari !

Raspunde
bucatarmaniac 19 martie 2009 - 20:48

imagini superbe, arata delicios
http://bucatarmaniac.blogspot.com

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.