Acest tort de post cu mere si caramel e atat de bun!!!!!!! E format din doua „parti” gustoase: un blat de mere si o crema caramel, pe care le puteti prepara oricand si separat 🙂
Ingrediente:
Ingrediente blat de mere:
- 150 gr zahar
- 400 ml apa
- 100 ml ulei
- 50-100 gr nuci macinate
- 4 mere rase
- 1 lingurita cu varf praf de copt
- faina cat cuprinde (mie mi-au intrat cam 8 linguri mari+2 linguri de amidon)
Ingrediente crema caramel:
- o cana cu zahar
- 500 ml apa
- 5 linguri pline cu faina
- jumatate pachet de margarina
- cacao, esenta de rom
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se tapeteaza cu hartie de copt o forma cu diametrul de 24 cm sau se unge cu putin ulei si se presara cu nuca macinata sau nuca de cocos.
Pentru blat, se pune zaharul la caramelizat intr-o cratita, la foc mic, si se amesteca intruna, sa nu se arda, pentru ca va da un gust amar blatului! Se toarna apoi apa fierbinte, cu grija, sa nu va „sara” aburi fierbinti pe degete 🙂
Cand apa caramelizata s-a racit se adauga merele si nuca macinata apoi uleiul, faina (si amidonul) si esenta de vanilie sau un praf de scortisoara, cum vreti (eu am pus scortisoara, clar! 😛 )
La final, veti obtine un aluat destul de gros, pe care ori il puneti la copt, pe rand, in 2 tavi (alegerea perfecta!) …ori puneti la cuptor intreaga compozitie, urmand ca dupa ce e copt, sa-l feliati.
Eu, dupa cum vedeti si-n poze, am pus toata compozitia in forma de copt, obtinand astfel un singur blat…si nici macar nu l-am mai feliat (puteti fi foarte inventivi, asadar).
Se face testul cu scobitoarea, dupa aprox. 40 de minute, si daca tot „umeda” iese, mai lasati pana intr-o ora.
Pentru crema caramel, se caramelizeaza zaharul. Se adauga cele 5 linguri cu faina si se amesteca bine de tot. Peste compozitia aceasta se adauga apa fierbinte! Atentie mare la caramelul care poate sari si arde!!! Se da apoi la foc mic si se amesteca bine.
Se lasa la racit, dupa care se adauga margarina cubulete, cacaua si aromele.
Rezulta o crema minunata!
Crema asta caramel este, fara indoiala, cea mai buna crema de post pe care am gustat-o vreodata!
Asa mi-a iesit mie:
Detaliu 😀
Crema se intinde peste blatul se mere si se lasa la rece 1-2 ore. Se feliaza cu un cutit bine ascutit:
Cipi si Bogdi au fost cei mai mari fani ai delicioasei prajituri!
Reteta preluata de la Alina-Lili
27 comentarii
Buna Laura. am incercat si eu astazi aceasta reteta, dar crema mi-a iesit putin amaruie. E normal sa iasa asa? sau trebuie sa iasa dulce? cred ca am pus putin prea multa esenta de rom
Am incercat aceasta prajitura si a fost nemaipomenita, ba chiar am primit si laude. Ma gandeam pentru glazura sa folosesc frisca vegetala si ciocolata menaj. Ce zici, ar merge?
Delicioasa prajitura…crem caramelul e yummm.E o prajitura de post foarte reusita!
Ce diametru avea tava? Prin ce razatoare trebuie date merele, mica/mare?
Multumesc.
Cred că e foarte bun! Mulțumesc 😆 Seară Bună! 😍
am facut azi tortul, blatul mi-a iesit foarte bine, insa crema in comparatie cu a ta, mi-a iesit mai tare, nu e ca cea care am vazut-o in poze, nu „curge” pe blat ca la tine. Sa fi pus lingurile de faina prea pline? Oricum acum e la frigider si astept cu nerabdare sa vad cum mi-a iesit la gust. O sa-ti scriu, sa-ti spun
buna Laura,
am facut si tortul dar sa stii ca nu prea mi-a iesit blatul ,(a iesit o foaie cam subtirika) ; si la crema nu aispecificat cata cacao se pune; mai ales pt incepatoare.
Fetelor dragi, Nicol, Raluca, Ionela si Falina, va cer in primul rand scuze pentru raspunsul foarte intarziat…
Am recitit postarea si am vazut ca imediat dupa insirarea ingredientelor am mentionat ce si cum se poate face cu blatul, dar nu-i nimic, am asa reiau toata povestea pentru ca vreau sa va lamuresc pe deplin…
Deci, toata cantitatea pentru blat se poate imparti in jumatate si-apoi se pot coace doua blaturi, separate, rand pe rand…sau se poate aseza intreaga compozitie intr-o forma de copt, asa cum am facut eu, si atunci se coace doar un blat, mai grosut, pe care eventual in puteti felia in doua. Eu l-am lasat intreg, fiindca mi s-a parut cremos si numa’ bun, asa cum era :))
Daca totusi va hotarati sa coaceti doua blaturi, acestea vor fi umplute cu jumatate din cantitatea de crema, restul de crema urmand sa fie turnata deasupra tortului.
…apoi praf de copt puteti adauga o lingurita cu varf, amestecat cu faina, si adaugat odata cu ea in compozitie.
Sper ca explicatiile mele savante v-au fost de folos, hi, hi…si promit sa modific si in postarea mea unele lucruri pentru ca modul de preparare sa fie cat mai clar 🙂
In speranta ca nu am reusit sa va supar prea tare, va pup pe toate dulce, dulce si va astept cu drag sa reveniti si sa va inspirati si din alte bunataturi de post…si nu numai 😛
Asteptam raspuns la ultimele 2 postari. Laura nu te aupara dar as vrea sa fac si eu tortuletul acesta. Felicitari ptr blog. Salutari. Falina.
Eu nu am vazut cat praf de copt sau amoniac ai pus si cand, ma poti ajuta?
Daa…arata incredibil de bine si ma urasc ca am ajuns sa ma uit la prajitura asta tocmai cand mi-am propus sa tin regim:))
Daaar sa spunem ca am o scuza, e perioada Post-ului si ceva dulce trebuie sa mancam:D
Insa:( nici mie nu imi este foarte clar care usnt pasii, ti-as ramane fooarte recunoscatoare daca ne-ai zice:D
Sport in toate!
Prajitura cu mere si gris am facut-o si eu si este absolut delicioasa.
As vrea sa o fac si pe aceasta cu caramel dar eu, sincer, nu inteleg nimic…Spui ca se fac un blat de mere si o crema caramel, de fapt(ideal spui) se fac 2 foi de blat intre care ce pui? Caramelul vad ca e deasupra. Apoi vad ca tu ai facut un singur blat care nu pare a fi taiat in doua si daca s-ar taia ce s-ar pune intre?
Sincer, sper sa nu te superi dar chiar nu reusesc sa-mi dau seama deloc… Si asa de mult vreau sa-l fac!!!
Elenitza mea draga, ce mult ma bucur ca va fi pe masa voastra festiva!!! 🙂 (atat de repede a trecut un an???)
Iti multumesc pentru poze, cu mare drag m-am uitat la puii tai, care pe zi ce trece, se fac tot mai frumosi! 😉
Am sa ma zbat s-ajung sa-ti scriu cate ceva pe mail (stau groaznic cu timpul, din nou)
Pupici mari si dulci tie si frumosilor tai!!!
Vicky, esti o draguta!!! 🙂
Iti multumesc frumos ca te-ai gandit la mine!
Am sa le ridic cat pot de repede…
Saniyesultan, may i say that yours is the same?! 🙂
Full of flavour! 😉
Thank you for your kind words and hope to have you here again soon! 🙂
Vera duso, hvala lepo za sve!!! 🙂
Niko draga, inteleg perfect ce spui, caci stiu cat de nesanatoasa e margarina… 🙁
Noroc ca nu abuzez de ea, in general, la prepararea mancarii (si a unor dulciuri) si doar atunci cand o reteta o cere, o folosesc…
Cat despre ulei, ce sa iti spun?! …parca nu te-as sfatui s-o faci, caci mi-e frica (virgula)ca n-o sa se incorporeze in crema asa cum ar trebui…
Poate numai daca ai adauga o cantitate infima de ulei, atat cat sa faca crema „spumoasa”…
Daca cumva incerci varianta asta, sa-mi dai de stire, ca-s curioasa de numa’ cum iese :)))
Pupici!!!
Am facut azi tortul si mi-a iesit excelent! Si cum nici eu nu ma ating de margarina, am folosit lapte de cocos de la Rapunzel, pe care l-am tinut in prealabil intr-un borcan in frigider. Laptele de cocos i-a dat un gust acrisor si exotic.
Ala, ma bucur ca ti se pare atragator tortuletul! 🙂
…precum si ca ai intuit atat de bine cat de reusita este combinatia cu crema caramel! 😉
De-abia astept sa mai incerc unul, tot de post dar un pic intr-o alta formula, adica blat de cacao+crema de piersici…
Sper sa-ti faca si ala cu ochiul! :))
Ceau, maniac-cook!!! 😛
Bine-ai venit si mersi mult pentru aprecierile frumoase cat si pentru prezenta mea in blogroll-ul tau 🙂
Si eu te-am trecut pe listuta mea…asa ca de-acum sint cu ochii pe tine! 😛
Iti dai seama ca il pregatesc pentru aniversarea lui Gabi?:))) M-ai salvaaaat! Pupici!
Laura ai niste premii la mine pe blog, te astept sa le ridici.
CREAM CARAMEL VERY NİCE…YOUR WEBSİTE İS BEATİFUL ……
In my blog delicious for kids i give you some award,if you wont take it.
Very nice pie!!
Hvala ti puno!
Aveam si eu o reteta de blat cu mere rase pentru post dar varianta ta e mult imbunatatita si cred ca e gustoasa. Dar oare pot inlocui in crema de caramel margarina cu ulei? Noi nu mancam margarina de cativa ani buni.
Foarte fain arata ! Cred ca este super combinatia cu crema caramel. Felicitari !
imagini superbe, arata delicios
http://bucatarmaniac.blogspot.com