Dragilor, chiar daca ati pus deja pasca fara aluat pe lista bunatatilor de Pasti, va rog eu mult de tot sa strecurati si aceasta prajitura ruseasca pe-acolo, fiindca e divina!!! Umplutura de branza e atat de fina si usoara iar stratul de aluat atat de crocant…n-o sa va puteti dezlipi de ea! 😀
Prajitura se compune dintr-un strat de aluat cu cacao, intins la baza, crema de branza si aluat ras deasupra, ceva in genul prajiturii Rudy. Se face foarte usor, iar daca vreti sa simplificati si mai mult modul de preparare, va sfatuiesc sa dati pe razatoare si stratul de jos…sper sa mearga, nu am incercat inca :))
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 320 g faina
- 3 linguri cacao
- 150 g zahar
- 1 priza de sare
- 1 ou mare
- 250 g unt
Pentru umplutura de branza:
- 500 g branza Quark
- 250 g branza Mascarpone
- 4 oua
- 160 g zahar
- 20 g zahar vanilat
- 3 linguri amidon
Mod de preparare:
Se cern deasupra unui bol faina, cacaua, praful de sare (cat luati cu 3 degete)si zaharul; Se adauga oul si untul rece, in fulgi (adica, dat pe razatoarea mare 😀 ). Se framanta cu mainile intr-un aluat omogen (nu insistati cu framantatul). Se formeaza o bila de aluat care se inveleste in folie transparenta. Se lasa la frigider pentru minim 30 de minute, dupa care scoate si se imparte in doua bile: una mai mare, care va veni la baza si una mai mica, ce se va rade deasupra.
Se incinge cuptorul la 180 grade C (foc potrivit). Se unge cu unt o forma cu diametrul de 26 cm.
Jumatatea mica de aluat se pune in congelator, iar jumatatea mare se intinde pe masa bine infainata, in asa fel incat sa fie putin mai mare decat forma; se aseaza in forma si se preseaza cu mainile, usor, ca sa acopere cat mai bine forma iar unde e cazul, se taie din marginile inalte. Se „lipesc” apoi unde vedeti ca nu e atat de mult aluat. Forma se pune la frigider pana cand e gata crema.
Pentru crema, se amesteca branza Quark, care este ca o smantana grasa si extraordinar de fina…iat-o 🙂
Daca nu gasiti Quark, folositi crema de branza (5-10% grasime) si mascarpone!
Se amesteca, deci, Quark-ul cu branza Mascarpone (alta minunatie 😀 )
Se separa ouale; galbenusurile se bat cu zaharul cca. 1-2 minute, pana se spumeaza; se amesteca apoi cu amidonul. Albusurile se bat separat, cu un praf de sare, pana obtineti o spuma tare:
Crema de galbenusuri si spuma de albusuri se inglobeaza in amestecul de branza, cu ajutorul unei spatule.
Se scoate forma cu aluatul din frigider si se umple cu compozitia de branza. Se scoate bila de aluat din congelator si se rade pe razatoarea mare deasupra compozitiei din forma. Eu am incercat sa fac un strat de aluat ras si apoi inca unul, ca sa „pice” cat mai uniform deasupra cremei:
Prajitura se pune in cuptorul bine incalzit, pentru cca. 50 de minute, la foc potrivit. Pana la urma, s-a dovedit ca am avut prea mult aluat „de ras” si a cam ingreunat crema, fapt pentru care s-a si lasat un pic (multumesc de sfaturi Soniei si mamicii ei! ) dar n-a bagat nimeni de seama 😀
Se lasa sa se raceasca in forma si se pudreaza cu zahar praf:
Eu nu am reusit s-o lasa sa se raceasca, am taiat-o fierbinte 😀
E ataaaat de buna!!!!! :))