Acest tortulet delicios, aceasta cupola de ciocolata, ninsa parca, s-a regasit pe masa festiva a lui Bogdi, in urma cu ceva timp, adica atunci cand a implinit primul si cel mai dulce anisor 🙂
Iar noi, cei mari, ne bucuram de gustul ei divin atunci cand ne aniversam zilele de nastere!!! 😀
Ingrediente
Pentru blat:
– 4 oua mari
– 150 g zahar
– 150 g faina
– 50 g amidon
– 40 g cacao
– 2 lingurite praf de copt
– 80 g unt
Pentru crema si ornat:
– 400 g ciocolata cu lapte
– 700 ml frisca
– 75 g unt
– 2 lingurite scortisoara
– 40 ml rom
– 40 ml cafea
– 1 plic praf intaritor de frisca
– 100 g ciocolata rasa
– 2 lingurite cacao
Mod de preparare:
Cuptorul se incinge la 180 grade C (foc potrivit). Se separa ouale. Galbenusurile se bat cu zaharul cca. 5 minute (cu mixerul):
Se amesteca faina cu praf de copt, amidon si cacao; se toarna deasupra printr-o sita si se inglobeaza galbenusurilor spuma:
Se adauga untul moale (tinut din timp la temperatura camerei):
Se bat albusurile si se inglobeaza in aluat:
…rezulta un aluat foarte placut la vedere, parca-i o crema de ciocolata 🙂
Se introduce aluatul intr-o forma de tort (24 cm diam.), tapetata cu hartie:
Se coace cca. 25 de minute (faceti testul cu scobitoarea neaparat si cand aceasta iese curata scoateti-l, altfel se usuca prea tare).
Asa mi-a iesit mie:
Nu e un blat ce creste spectaculos…asa ca nu intrati in panica 😀
Il puteti felia foarte usor cu instrumentul asta de feliat blaturi, daca aveti asa ceva:
…daca nu, doar cu rabdare si cu un cutit foarte ascutit 😀
Se lasa blatul sa se raceasca pe un gratar de bucatarie. Se taie pe 2 nivele:
Se infierbanta 400 ml smantana dulce pentru frisca si se topeste inauntru ciocolata, rupta dinainte in bucatele mici.
…in crema mea s-au oglindit niste ramurele de tei…si-un norisor 🙂
Se toarna intr-un castron si se lasa la frigider peste noapte, dupa care se bate spuma cu ajutorul mixerului.
…asa arata, a doua zi, scoasa de la frigider…si atacata de Bogdi 🙂
…dungile alea de pe bol sint facute de degetelul lui scump…si pofticios!!!
Se bate untul spuma (eu l-am adaugat pur si simplu, taiat in bucatele, cum se vede si in poza de mai sus). Untul trebuie sa fie la temperatura camerei!
Se adauga scortisoara, pe care o ador, si se mixeaza totul foarte bine:
Rezultatul e de vis: o crema fina, fina si gustoasa!!!
Se tapeteaza cu folie transparenta un castron cu fund rotund. Se aseaza primul blat (cu diametrul cel mai mic) si se insiropeaza cu cafea si rom…
…in care, ulterior, am mai adaugat un pic de lapte si scortisoara, ca sa am indeajuns pentru toate cele 3 blaturi (l-am insiropat bine de tot 😀 )
Jumatate de compozitie se aseaza desupra primului blat:
Acoperiti apoi cu cel de-al doilea blat, pe care, din nou, il insiropati si apoi adaugati restul de crema:
Se aseaza ultimul blat deasupra (puneti-l pe cel de la baza, fiindca e cel mai neted)
Se insiropeaza si acesta:
Se acopera cu folie transparenta si se da la rece pentru cca. 4-5 ore:
Si acum hai sa va arat cum am rasturnat eu tortul, ca sa-l pregatesc de ornare.
…pentru cei care nu cunosc tehnica 😛
Am acoperit tortul cu platoul (chiar cel pe care l-am servit)
…si-apoi cu o miscare brusca, l-am rasturnat:
Se bate restul de frisca cu intaritorul si incepem sa ornam cupola:
…dandu-i un aspect cat mai valurit:
Se presara cacao si ciocolata rasa:
Cea mai frumoasa felie va revine voua 🙂
Delicios!!!!!!!!!
62 comentarii
Am facut si eu cupola, e fantastica iar crema….daca mai continuam sa o tot gust o terminam …:))….e extraordinar de gustos!!!! Multumesc Laura! Cami
Mi-am permis sa fac tortul acesta si mi-a iesit exact ca in pozele tale!Deosebit,crema f.buna,a fost apreciat de toate invitatele fiicei mele!O sa mai incerc de Craciun,sper,prajitura Rafaello,cu acordul tau,bineinteles!
Draga Laura,
Retetele tale sunt minunate. Am facut prajitura „Bounty Bars„ si a iesit delicioasa. Am salvat adresa ta de blog in favorite. Azi am descoperit „Cupola de ciocolata„ si mi-am si notat-o. Momentan sunt insarcinata si cand vad bunatazile din poze, poti sa-ti inchipui..::DD)) Am o singura intrebare: La noi in familie nu se consuma alcool si prin urmare nu pot folosi rom. Imi poti da o alta idee ce sa folosesc pentru insiropat?
Iti multumesc din suflet pentru ca ne indulcesti viata.
Cu drag, Gabriela
arata delicios torul
urmaresc cu interes blogul si pot spune ca am facut destule retete care au iesit f bine
tine-o tot asa
gustooos
Ce inseamnna margarina tartinabila si unde se poate gasi?
Thank u!
Buna Laura,
As vrea sa te intreb cu ce pot inlocui amidonul daca nu am?
Multumesc
Am o intrebare: a gustat si Bogdi din tortul acesta super? Ma intereseaza pentru ca luna viitoare nepotelul meu implineste „primul anisor” si mi-as dori foarte mult sa pregatesc un tort din care sa pape si el…imi poti sugera un tort pregatit din ingrediente cat mai potrivite pentru aceasta varsta? Multumesc mult!
Wow Laura!!! CE bn arata!!!! Ma numesc Mihaela,am 13 ani shi acum cateva zile am dat „accidental” peste blogul tau…Sper sa o conving pe mama sa mi-l fak…
P.S. Ador retzetele tale
Am facut si eu torticul acum de pasti doar ca nu l-am facut sub forma de cupola l-am lasat normal. E superrrrrrrr deliciossssssss. Foarte foarte fin si gustos.
Am vrut sa fac un tort inspirandu-ma de la tine…dar sa vezi ce am patit…ca nu stiu ce sa aleg :)) Asa multe si bune ai 😛
Sunt mare fan ciocolata si incerc mereu retete noi dar retelele de pe diverse bloguri sunt uneori incomplete sau….pur si simplu nu ies la fel ca in poze.
Cupola ta a iesit MINUNAT si exact ca in poze!!!!
Felicitari !!!!!
Mi-a iesit ecat ca in „poze” ha ha.Abia astept sa-l halim maine.
A iesit nemaipomenit de frumos blatul.A si crescut destul de mult,nu am feliator,dar am putut foarte usor cu un cutit bun sa il tai in 3 .Scuze ca m-am „indoit” de priceperea ta.Abia maine voi face crema si sambata il vom papa.E pt fetita mea care face 6 ani.Am mai facut unul alb cu reteta de la pandispanul tau.Abia mai asttept o ocazie sa fac si tortul spirala de cioco.Mersi mult pt raspuns.Da,sunt Simo Nitu,te am si pe facebook.Eu de loc sunt de la Biled( 27 km distanta de Timi).Te pup si eu.
Simona, tu esti Simona Nitu, asa-i?! …ma bucur ca ai deja tortul in cuptor 😛
Eu zic sa nu-ti faci griji, daca ai forma de tort potrivita (diam. 24 cm.) si ai facut totul pas cu pas, cum am spus eu in reteta, nu poti sa te bucuri decat de un succes :)))
Sa incerci, catre sfarsit, blatul cu o scobitoare, si daca iese curata atunci cand intepi blatul, scoate blatul imediat, pentru ca sa nu se usuce prea tare…
Haide, iti tin pumnii!!! 🙂
Sa-mi dai de stire cum ti-a iesit!
P.S. Oricum, blatul nu este unul pufos si generos :)) …dar daca ai un feliator de tort, il poti felia, asa cum am facut si eu, pe 2 niveluri (vei avea astfel 3 straturi de blat)…desi il poti lasa si numai cu 2 straturi de blat. Vei avea mai multa crema de savurat, hihi…
…si neaparat sa insiropezi blaturile, da?!
Te pup!!!
Emilia, de-acum poti sa gasesti cam peste tot mult-doritul feliator de tort 🙂
…chiar zilele trecute l-am zarit prin Real…
Vai,il am acum in cuptor..dar nu e prea multa faina?Ca a iesit cam tare amestecul de galbenusuri cu faina.Abia am incorporat albusele batute.Sper sa iasa,ca arata o bunatate aici.
Am scris reteta si il voi face de ziua fetei mele.Sunt sigura ca e o bunatate.Abia astept…
buna.vreau sa stiusi eu de unde ai cumparat feliatorul pentru tort.
Ma bucur mult ca ti-a reusit, Andreea, chiar si asa, pe ghicite 😛
Te pup si te astept cu drag sa te intorci!
Se m-ai intampla, eu l-am facut deja dar am pus 100 de gr. amidon. Oricum a iesi SUPERRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!!! Te pup
Vai, Andreea, te pup de mii de ori!!!!!!!!! …cum de-am reusit sa uit asa ceva, sa nu trec amidonul la reteta???
…din neatentie, evident…dar daca nu mi-ai fi scris tu acum, tot asa ar fi ramas reteta -incompleta…
Iti multumesc din tot sufletul si pentru atentionare si pentru ca vrei sa il incerci 🙂
…am modificat deja in post, mii de pupici!!!!!!!!!!!
Laura, spune-mi te rog cat amidon trebuie pus? Am facut branzoaicele de doua ori. Sunt minunateeeeeeee!!!!!!!!!
Wow, ce mult ma bucur ca ai incercat cupola mea delicioasa…si ca ti-a placut atat… 🙂
Mersi pentru pontul „construirii” unei cupole-tiramisu :)) …care imi place la nebunie!!!
Foarte gustos ! Tocmai l-am incercat! Aceeasi varianta cu cupola am incercat eu la tiramisu! Merita tot efortul!
Rux, sint extraordinar de incantata ca ai facut cupola chiar de Craciun!!! 🙂
Te pup si te rog sa ma ierti ca nu ti-am raspuns pana acum…am pierdut mesajul tau printre celelalte… 🙁
Am facut si eu tortul Laura, pentru Craciun si a iesit minunat…esti o scumpa si-ti multumesc!
Marcela mea scumpa, tu ma rasfeti cu atatea premii…incat nici nu stiu cum sa iti multumesc… 🙂
Mare bucurie mi-ai facut, sa stii! 😉
Iti multumesc din suflet si te pup dulce, dulce… ca tortul asta de dulce! 😀
Elena draga, de-abia astept sa-l incerci 🙂 …si daca ti-e groaza de blatul original, care e intr-adevar tare subtirel, foloseste ce blat stii tu ca-ti iese mai bine 😉 …dar musai sa faci crema, ca e mega-delicioasa!!! :)))
Nicoleta, ma bucur ca iti place cupola si daca zici ca adori ciocolata si frisca, ar fi pacat sa nu-l incerci macar o data 🙂
Eu l-am facut deja de nu stiu cate ori pana acum si ai mei tot nu s-au saturat de el :)))
Te pup!
Irina ce dulce 😛 …te pup pentru ideea nemaipomenita cu fustita lui Barbie!!!
…si pentru ca iti place tortuletul! :))
Irina, sint incantata ca iti place cupola! 🙂
…la gradul de dificultate cred ca am contribuit si eu, prin multitudinea de poze 😀
Nu e atat de greu de facut cum pare 😛
Pupici ca-ti place! 🙂
Mona, esti tare scumpa!!! 🙂
Bun de tot „muntele”…chiar si de ziua noastra (a mea si a lui Cipi) tot cupola asta de cioco am facut-o 🙂
…iar pozele mi-au iesit, de data asta, mai reusite si datorita pavilionului proaspat construit, pe care am sa vi-l arat si voua cat de curand 😉
Te pupam si noi pe tine cu drag!!!
Amalia draga, mi-ai adus zambetul pe buze :))
…foarte, foarte fina si gustoasa crema de ciocolata, care este intr-adevar o crema-ganache…pana la punctul in care intra-n scena untul 😛
Sa stii ca nu creste spectaculos…ci doar se umfla(un pic) in pene :)))
Dupa mine, e cea mai buna crema de cioco posibila si ti-o recomand fara ezitare… la orice vrei tu 🙂
Puuup!
Wowww, Moni, ce mare bucurie mi-ai facut!!! …chiar de ziua mea!!! 🙂
Esti foarte, foarte draguta si iti multumesc din toata inima ca te-ai gandit la mine!
Imi pare tare rau ca nu am ajuns sa iti raspund pana acum dar am fost supra-aglomerata…
Am sa fac un post special cu premiul si am sa-l „asez” la loc de onoare langa celelalte „trofee” ale mele! 😛
Mersi din nou!
Edith, scumpa, tre’ sa-ti iasa, faci tu chestii mult mai grele decat cupola asta 😛
Te pup si sorry de raspunsul intarziat! 🙂
Laura am uitat sa te intreb daca crema asta dupa ce o bati isi mareste volumul, as vrea sa o incerc si nu am idee cam cata iasa la cantitatile astea. E o crema granache, asa-i ? Nu-i graba cu raspunsul , te pup.
Tortul asta arata absolut senzational! Sunt sigura ca nu ingrasa deloc :)!
Laura stii cat de mult te apreciez; te rog sa primesti de la mine inca un premiu pt. talentul tau culinar. Premiul il gasesti pe blogul meu. Te pup „dulce”!!!
Super tort! Stau aici si ma tot uit! Sper sa il pot incerca si eu!:)
kArata nemaipomenit! Ce-mi place mie…ciocolata si frisca. Raman cu pofta acum. Toate cele bune. Pa!
si uite asa am aflat cum pot face o fusta pentru tort „barbie” :). Arata nemaipomenit!
Multa munca dar merita ! Bravo !
vai mie !!..ce-mi vad ochii !!!…un „munte”de ciocolata !!!
Laura, ce pot sa-ti spun este -SUPER-..iar pozele ..waw, te aduc in extaz…felicitari..si sa va fie de bine..
pupici si tie si lui Bogdi :))
Laura mi-ai facut o pofta cu crema de numa ! Asa bine arata ca-l inteleg pe deplin pe Bogdi :)!
Draga Laura esti o mare bucatareasa si acest tort o demonstreaza. E superrrrr… Am vazut ca ai mai multe trofee , bine meritate si findca te apreciez si eu mult pentru ceea ce sti sa faci ti-am oferit un premiu (PREMIUL MEME ). Incanta-ne in continuare …
io as face-o dar nush daca o sa-mi iasa :((
…ma mai gandesc…
Deci, Edith, pentru mine e ciocolatoasa suprema!!!
…vai ce urat suna 😀
…moroc ca e adevarat! 😛
Nu mai saliva si fa-o! :))
Se face foarte rapid si usor!
Mirela, ma bucur tare, tare ca iti place atat de mult! 🙂
E si frumoasa, intr-adevar… dar parca mai mult e gustoasa! 😀
Te pup! Mersi mult pentru aprecieri!
Wow ce gust trebuie sa aibaaa cu atata cioco! Salivez si numai din cauza ta 😛
Laura, m-ai dat gata!