Prajitura Dots, cu branza dulce si ciocolata, a prins contur in mintea mea abia acum cateva zile, desi Bogdi mi-a dat de inteles de nenumarate ori ca ii plac foarte mult batoanele Dots 😀
Problema era ca o vizualizam de fiecare data altfel, si de fiecare data gresit 😛
Ma tot gandeam ca trebuie sa aiba gelatina in compozitie, in crema mai ales, dar apoi mi-am amintit de aceasta prajitura mai mult decat delicioasa, cu branza dulce si capsuni, care are o crema asemanatoare…si care nu are gelatina in crema!
Pentru Bogdi, asadar, si pentru toti copiii din lumea asta (intram si noi in categoria asta, hahaaa!!!) am creat cea mai gustoasa prajitura cu branza dulce si ciocolata: fara praf de copt, fara gelatina, fara zahar in exces!
O prajitura extrem de delicioasa, pe care de-abia astept s-o incercati!!!!
Ingrediente:
Blat de ciocolata:
- 4 oua
- 120 g zahar
- 100 g ciocolata cu lapte
- 80 g faina
- 20 g cacao
Crema de branza dulce:
- 450 g branza dulce de vaci (la punga)
- 400 g branza dulce (la galetusa)
- 160 g zahar pudra vanilat
- 200 g unt (80% grasime)
Glazura de ciocolata:
- 300 g ciocolata cu lapte
- 100 ml smantana pentru frisca
Sfat: puteti folosi orice fel de branza de vaci, daca nu gasiti branza mentionata de mine. Mie mi-a placut foarte mult textura celor doua tipuri de branza, si gustul rezultat din combinarea lor, si de aceea vi le-am recomandat.
Bogdi, fericit 😀
Si eu, pe scaun, afara, la fel de fericita…cu ochii pe primii ghiocei. Si pe primele albine 😀
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 grade C (foc potrivit) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de aproximativ 28 cm lungime si 20 cm latime (poate fi si mai mare).
Pentru blatul de ciocolata, se topeste mai intai ciocolata cu lapte: se rupe in bucatele si se topeste la microunde, cu pauze dese in care amestecati energic ciocolata, sau la bain-marie. Se lasa deoparte. Se separa apoi ouale. Albusurile se bat spuma cu zaharul; se adauga apoi galbenusurile si se amesteca usor. Se toarna ciocolata topita si, la final, faina amestecata cu cacaua pudra, cernute in prealabil. Nu se insista cu amestecatul!
Compozitia se toarna in forma pregatita si se niveleaza cu dosul unei linguri. Blatul se coace 16-18 minute, dupa care se lasa la racit in forma.
Pentru crema de branza dulce, se pun, intr-un bol inalt, branza dulce din punga, care e mai uscata, cu aspect granulat, impreuna cu branza dulce cremoasa, aproape ca o smantana, si zaharul pudra vanilat. Se adauga untul moale, scos din timp din frigider, si se amesteca totul foarte bine cu mixerul vertical.
Asamblare prajitura 🙂 Se trece cu lama cutitului pe langa blatul din forma, se desface inelul detasabil iar blatul se rastoarna pe un platou (la fel de mare), pentru a inlatura hartia de copt. Blatul se rastoarna inapoi in forma in care s-a copt. In continuare, crema de branza dulce se intinde cat mai uniform deasupra blatului de ciocolata si se acopera cu glazura de ciocolata, care se prepara foarte usor si rapid.
Glazura de ciocolata: va trebui sa topiti ciocolata, rupta in bucatele, impreuna cu frisca lichida si sa o turnati deasupra blatului de ciocolata, fara sa nivelati, insa. Prajitura se lasa la frigider peste noapte.
Daca reusiti sa faceti asta 😀 …dar macar 2, 3 ore lasati-o sa stea la rece.
Simpla, dar cumva extraordinara! :))
Asta s-a intamplat dupa sedinta mea foto :)))
Si, pe langa prajitura, v-am mai adus ceva…cei mai frumosi ghiocei din gradinita noastra:
Abia astept sa vina primavara!!!!!
5 comentarii
Asta a fost a doua, dupa ce am prins curaj cu tortul de caramel 😁 Si este foarte buna, o combinatie de dulce si sanatos! De asemenea simplu de preparat, daca urmezi reteta si gramajul, nu poti „da gres”! Multumesc🙏
Nu se poate inlocui untul cu mascarpone?
Sigur ca se poate, Dana! 🙂 Spor la prajiturit!!!!
Arata foarte bine! Ne poti spune ce branza ai folosit? Multumim pentru retetele minunate!
Cu mare drag, Elena! 🙂 Am folosit banza de vaci proaspata, grasa, la punga (din Auchan) si branza de vaci la galetusa, din Lidl.
Pupici dulci pentru cuvintele frumoase!!!