Cheesecake cu caise

6 comentarii

Daca e ceva ce-l bucura nespus pe tati meu drag, pe langa cafeaua de dimineata (de la el am mostenit eu felul in care imi beau cafeaua, adica satios 😀 ) sau cartile pe care le citeste, ori emisiunile lui Morgan Freeman (preferate si de Bogdi 😛 ), ar fi casa in care a crescut si in care locuim si noi astazi.

Casa asta, care ii evoca atatea crampeie de viata. Si mai ales gradina, gradina care, pe vremuri, cand parintii lui traiau, era mai mult decat imbelsugata. Noi, din pacate, nu prea facem mare lucru, doar calcam pe urme demult sterse…

Livada cu meri, peri, pruni, gutui si, mai nou, caisi (nectarinul ne-a cam parasit) il bucura intr-atat, in fiecare vara, incat se transforma intr-un copil :))  Ma cheama sa fac poze, sa vad cat de tare s-au copt corcodusele, arde de nerabdare sa stranga fructele, care lui i se par intotdeauna prea coapte, desi nu sunt…iar eu ii fac pe plac 🙂

Pentru ca a imbatranit si vreau sa-l vad fericit si impacat. Pentru el am pregatit astazi un cheesecake cu caise, fara coacere, nemaipomenit de bun si aromat, cu caise culese de el, din gradina. I-a placut mult, mult de tot, asa ca sunt fericita!!!

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
  • 150 g biscuiti cu cacao
  • 150 g biscuiti cu vanilie
  • 140 g unt
  • 50 g ciocolata neagra (50% cacao)
Crema de caise:
  • 500 g Quark (cu iaurt)
  • 1 conserva lapte condensat indulcit (397 g)
  • 8 foite gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 600 g caise foarte coapte, moi
Caise in sirop:
  • 600-700 g caise intregi, bine coapte
  • 160 ml apa
  • 100 g zahar
Decor:
  • 50 g fistic crud

 

 

Pentru voi, cu mare drag!!

O alta reteta suuuper buna cu caise aveti aici: Pandispan cu caise

 

Caisele noastre:

…si tati meu drag, care le culege 🙂

 

Mod de preparare:

Ungeti bine cu ulei o forma de 26 cm (baza si marginile), cu inel detasabil.

Pentru blat, pisati biscuitii la robot sau puneti-i intr-o punga si maruntiti-i cu sucitorul de lemn. Topiti untul, taiat in bucatele, la microunde sau la bain-marie; adaugati ciocolata rupta in bucatele si amestecati energic, pana cand se topeste. Turnati totul peste biscuiti si amestecati foarte bine.

Compozitia rezultata se rastoarna in forma unsa si se niveleaza cu ajutorul unei linguri (cu dosul lingurii). Apasati bine stratul de biscuiti, pentru a fi cat mai uniform. Blatul de biscuiti se lasa la frigider cca. 20 de minute.

Crema

Pentru crema, puneti prima data gelatina la inmuiat. Daca folositi foite de gelatina, ceea ce eu mereu va recomand sa folositi atunci cand e vorba despre creme de tort sau prajituri, puneti foitele la inmuiat in multa apa rece, intr-un bol incapator (puneti multa apa, pentru a se putea hidrata foarte bine).

Dupa vreo 2 minute, dezlipiti foitele din apa, daca e cazul, pentru ca au tendinta de a se lipi unele de altele. Lasati-le apoi sa se umfle cca. 10 minute.

Daca insa folositi gelatina la plic, puneti granulele de gelatina intr-un bol micut si turnati peste ele doar 150 ml apa rece. La fel, lasati la inmuiat cca. 10 minute.

In acest timp, se amesteca branza quark cu laptele condensat indulcit, gros ca un caramel, nu din cel pentru cafea, care e foarte lichid (eu n-am avut nevoie de mixer, am amestecat foarte bine cu spatula). Caisele se spala si se fac piure cu mixerul vertical sau se trec prin sita. Am mentionat ca trebuie sa fie foooarte coapte?! Sigur da 😀 Se lasa apoi deoparte.

Finalizare crema: se scurg foitele de gelatina si se topesc, cu grija, intr-un bol micut, la microunde sau la bain-marie. Eu le topesc la microunde, pentru ca imi e mai la indemana si e si cea mai rapida varianta: in nici 10 secunde, foitele de gelatina se topesc perfect! Aveti mare grija sa nu dea in clocot, pentru ca gelatina isi va pierde calitatile de inchegare.

In continuare

Se iau apoi trei, patru linguri din crema si se amesteca cu gelatina topita; de-abia dupa aceea se rastoarna in crema ramasa in bol si se amesteca energic. Procedati la fel si cu granulele de gelatina, cu mentiunea ca acestea nu se mai scurg de apa ci se topesc asa cum sunt, cu putina apa ramasa (restul de apa va fi absorbita de granule).

La final, se toarna piureul de caise in crema alba si se amesteca cu spatula, usor, de cateva ori, nu mai mult, pentru a crea un efect marmorat.

Se scoate forma cu blatul de biscuiti din frigider; se toarna crema de caise si se niveleaza. Se acopera cu folie transparenta (folia sa atinga crema) si se lasa la frigider minim 4 ore. Eu, ca de obicei, va sfatuiesc sa lasati tortul peste noapte la frigider.

Servire

Inainte de servire, preparati siropul din apa+zahar, puse la fiert, la foc mediu, timp de 5 minute. Taiati caisele pe jumatate si puneti-le, pe rand, in siropul fierbinte. Lasati-le cca. 2 minute si intoarceti-le de cateva ori pana le scoateti. Lasati-le sa se raceasca si apoi asezati-le, cat de frumos puteti 😛 ,  pe toata suprafata tortului.

Maruntiti fisticul si presarati-l printre jumatatile de caisa. Mai turnati putin sirop peste ele, daca vreti :)))

A iesit o minunatie!!!!!!!

V-am pastrat si voua, credeati ca v-am uitat??? 😀

 

Sfat: Puteti folosi caise in compot, in locul celor proaspete.

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

6 comentarii

Geanina Iosub 28 septembrie 2016 - 23:41

Multumesc de raspuns . Am de gând să-l încerc ☺️.arata extraordinar de bine parca imi face cu ochiul . ???

Raspunde
Gianina M. 4 iulie 2019 - 15:59

Buna ziua! Foitele de gelatina se pot inlocui cu gelatina granule? Daca da,care este echivalentul in granule. Multumesc mult!

Raspunde
Geanina Iosub 28 septembrie 2016 - 21:05

Buna . Am inteles bine caisele se pun calde peste cheesecake ? Mersi

Raspunde
Laura Sava 28 septembrie 2016 - 22:51

Geanina draga, le poti pune si calde (nu fierbinti, imediat ce le-ai scos din sirop) dar si reci 🙂
Vrei sa-l incerci?! M-as bucura mult!!!

Raspunde
Raluca Mihaela Danciu 19 august 2016 - 15:41

In seara asta voi face aceasta minunatie pentru o prietena draga care implineste o varsta frumoasa ! ❤️?❤️
Abia astept sa il decorez ! ????Sunt convinsa ca este delicios !

Raspunde
Laura Sava 27 august 2016 - 13:32

La multi ani cu intarziere prietenei tale!!! …iar tie, multi pupici pentru alegerea facuta! 😀
Sper ca ai fost la inaltime cu el :))

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.