Ingrediente:
– 7 kg. castraveti
– 150 g. sare grunjoasa
– 5 litri apa
– boabe de piper
– 9 catei de usturoi
– morcov taiat rondele
– 3 fire de hrean subtiri
– 3 bete de marar (optional)
– cateva frunze de visin (optional)
Mod de preparare:
Se spala bine castravetii (in doua, trei ape). Se taie la ambele capete.
Se prepara saramura din apa, sare, piper, marar. Se umplu borcanele cu castraveti (se aseaza in asa fel incat sa incapa cat mai multi). Se pune hrean, usturoi si rondele de morcov, din loc in loc, iar in gura borcanului se pun frunzele de visin si betele de marar, plus boabele de piper care se pun uniform in fiecare borcan.
Deaspura se toarna saramura fierbinte. Se leaga borcanele si se lasa sub paturi.
Si castravetii, la fel ca ardeii umpluti cu varza, pot fermenta. Nu e neaparat nevoie sa se intample asta, dar daca se intampla, vreau sa stiti ca nu are nimica, deschideti putin capacul sa iasa gazele si apoi inchideti la loc. Dupa cateva zile, saramura se limpezeste, iar bolboroselile de la gura borcanului incetaza.
Poze cu blitzul cel rebel din noapte :))
[shashin type=”photo” id=”16643″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Aici se vad si ardeii umpluti cu varza (le faceam deodata )
[shashin type=”photo” id=”16644″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Frunzele de visin:
[shashin type=”photo” id=”16648″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
…si borcanele-n prim-plan:
[shashin type=”photo” id=”16645″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
La plural, fiindca prin spate era pitit si un borcan cu ardei umpluti cu varza 🙂
[shashin type=”photo” id=”16646″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
11 comentarii
Arata ft.bine…vor fi insa suficient de acri?
foarte buni si un aspect –- fara cuvinte.
ingrasa mama…nu sunt buni :))
BUNA O INTREBARE:TREBUIE CUMVA SI OTET CA NU E SPECIFICAT IN RETETA,
foarte buna reteta,am incercat si mia iesit de minune si am mai incercat mai multe retete de pe blogul tau si miau reusit te pup dulce si sanatate
Draga Laura..daca ti castravetii 24 h in saramura(cu sare cat sa sa pluteasca oul la suprafata) inainte de a-i pune in borcane…ai avea..ca si mine de altfel..surpriza de a-i avea tari si crocanti…dupa murare..sincer!Succes!
ce sa fac in cazul in care zeama de la castraveti este tulbure ????ajutorrr!
foarte buna reteta… noi producem muraturi fara consrvanti, pe bune 😉
Bun, Laura.
Castravetii nu ii vinturi in primele zile? Dupa cita vreme se deschide capacul?
Multumesc.
Здравей! Рецептата е чудесна 🙂 Ще я направя. Поздрави!
buna Laura esti uimitoare in tot cea ce faci.Sincer mai facut sa plang.(imi este dor de mama)iar cand am vazut borcanele cu rondele de morcov,mi s-a facut asa un dor de casa ca mama mea tot timpul pune castravetii cu floricele de morcov.Acum chiar imi luasem caietul sa imi notez niste retete ca sambata vine sora si fratele meu.Si la atatea bunatati cate am vazut pe blogul tau chiar nu ma pot rabda.Te pup dulce si o sa mai revin cu comentarii la retetele care o sa le incerc.Sanatate si spor in toate.Otilia.Austria