Ingrediente:
– 5-6 kg. ardei gras (si galben si rosu)
– 4 verze potrivite
– boabe de piper
– 3 fire de hrean subtiri
– morcov taiat rondele
– 150 g. sare grunjoasa
– 4-5 litri apa
– cateva frunze de visin
– cateva frunze de telina
Mod de preparare:
Se da pe razatoarea mare varza sau se toaca la robotul de bucatarie, cum am facut eu (lenesa :P)
[shashin type=”photo” id=”16650″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se freaca cu sare, ca pentru salata (o vedeti aici pe mami in actiune, hihi…)
[shashin type=”photo” id=”16652″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se taie capacele ardeilor, se scoate cotorul si semintele. Cand varza s-a inmuiat putin si a lasat apa, se indeasa in ardeii pregatiti:
[shashin type=”photo” id=”16651″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
Se pregateste saramura: se pune apa la fiert cu sare si piper. Ca sa va faceti o idee despre cat de multa apa aveti nevoie, calculati jumatate din borcan. De ex. la un borcan de 800 g. veti folosi doar 400 ml. apa 😉
Intre timp se umplu borcanele cu ardeii umpluti si cu feliile de hrean, morcov. In gura borcanului se pun frunzele de telina si visin. Deasupra se toarna saramura fierbinte si se leaga:
[shashin type=”photo” id=”16653″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
In prima zi s-ar putea sa fiarba putin saramura, sa faca urat :))) …sa se tulbure putin apa, dar nu va speriati, intr-o zi, doua, isi revine. Nu deschideti capacul sau celofanul!
Sint grozavi!!!!!!!!
[shashin type=”photo” id=”16654″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]
7 comentarii
Dumnezeule, minunata reteta!! Pacat ca nu spui exact cata sare la litru de apa si cat dureaza pana sunt gata. !50 g de sare la 4-5 litri de apa 🙂 la 4 sau la 5. Nu este acelasi lucru nu, Se socoteste si sarea pusa la varza tocata tot in astea 150g de sare? Cu multumiri astept un raspuns.
lu nevastamea ai plac la nebuniiiie astia
wow,,chiar sotul meu mi’a zis sa fac (inceput de casnicie 😀 )
si nu stiam o reteta 😀
aa,,cu gogosari nu merge,in loc de ardei?
Mersi :*
Puteti specifica va rog cata apa trebuie, pentru ca vreau si eu sa-i fac si nu stiu proportiile.
Va multumesc.
Daniela
Interesanta retata. Fii te rog mai specifica, uneori succesul se ascunde in detalii. Zici de exemplu: se freaca varza cu sare ca pentru salata. Aici m-ar interesa sa stiu cata sare la cata varza. Nu e vorba ca faci amestecul mai sarat sau nu, dupa gust, posibil ca prea putina sare nu va mentine varza in conditii bune. Apoi spui despre saramura. Cred ca aici iar trebuie mentionat cata sare la cata apa, pentru ca saramura trebuie sa fie foarte importanta pentru calitatea retetei.
Bunã Laura!!!
Am vrut sa te intreb ce ai mai facut dar se pare ca nu mai e nevoie:ti-am citit bloggul si am vazut ca ai fost extrem de ocupata ba cu vacanta aia minunata ba cu bunatatile dupa care n-i se lasa apa in gura si ne apuca plansul ca am vrea si noi asa bunatati dar nu avem cum…Dar in fine important este ca cel putin ne mai spalam ochii cu minunatiile tale!!!
Bun….sa sti ca ti-am citit articolul in aceea revista(DOAR O REVISTA)si ma-m bucurat si m-am emotionat ca si cand eu am fost aceea care am aparut :))
Ma bucur pentru tine din tot sufletul si sa sti ca astept cu sufletul la gura(si saliva) sa vãd ce mai faci bun…
M~ulti pupici si tie si toatei familiei tale din Portugalia
oooo,Laura…ce amintiri mi-ai starnit!Si eu fac asa,doar ca si morcovul il dau pe razatoare,si tot mama m-a invatat,Dumnezeu s-o odihneasca in pace!Ei,na,ca mi-au dat lacrimile!Te pup,gospodina scumpa!