Dragii mei, stiu ca duceti dorul prajiturilor mele (me too 😀 ) dar aceasta conopida in cerc de carne a fost prea speciala incat abia am asteptat sa v-o arat!!!
Am savurat-o, in deja prea umbrosul foisor, ca o intampinare a toamnei gri…
Promit, asadar, ca urmatorul post sa fie decadent la maxim 😛
Pana atunci, insa, va rog sa incercati si voi aceasta reteta cu carne si conopida, ce noua ne-a placut atat de mult!
Ingrediente:
- 1 conopida de cca. 700 g
- o lingura suc de lamaie
- 400 g carne tocata mixta
- 1 ceapa potrivita
- 1 chifla de ieri
- un ou mare
- 3 linguri patrunjel tocat
- 200 g cascaval ras
- praf de usturoi sau 2 catei de usturoi tocati
- sare, piper si boia dupa gust
- 30 g faina
- 30 g unt
- 125 ml supa de carne
- 100 ml lapte
- 50 ml smantana
- nucsoara
- 8-10 rosii mici, cherry
Mod de preparare:
Curatati conopida si fierbeti-o intreaga 10-15 minute in apa sarata cu suc de lamaie. Incepeti numaratoarea dupa primele clocote 😛
Cuptorul se incinge la 200 grade C (foc mare). Ungeti cu grasime (unt) o forma de sufleu cu diametrul de cca. 30 cm.
Tocati ceapa. Inmuiati chifla/painea in apa si stoarceti bine; framantati apoi cu carne tocata, ceapa, patrunjel, jumatate din cantitatea de cascaval si oul:
Adaugati sare, piper, boia si praf de usturoi, toate aduse din Grecia 😛
Praful de usturoi, dupa cum vedeti, e deja pe terminate, hihi…
Daaa, la capatul sirului indian apare si nucsoara 😀 , dar pe aia am primit-o din Germania, de la Alma noastra draga (pupici)
Asezati carnea tocata in forma de inel, in tava unsa:
Puneti la mijloc conopida:
Caliti faina in unt si stingeti cu supa, lapte si smantana; lasati sa fiarba, amestecand.
Inglobati restul de cascaval; adaugati sare, piper si nucsoara.
Sosul alb se toarna peste conopida:
Se coace 20-25 de minute:
Spalati apoi rosiile, crestati-le si asezati-le peste inelul de carne (eu n-am avut la indemana rosii cherry, asa ca am feliat una mare…fain si asa, desi cred ca rosiile alea mici ar fi dat preparatului meu un look mult mai atractiv).
Mai coaceti 12-15 minute:
Serviti imediat:
Gustoasa si (un pic mai) sanatoasa decat alte mancaruri, avand in vedere faptul ca in farfurie se regaseste si-o bucatica de conopida :)))
Sa aveti pofta, daca o incercati!!!!
10 comentarii
De cand am descoperit reteta de la tine, am facut-o (cu mare succes :)) de vreo 4 ori. Chiar acum am conopida la fiert si pregatesc carnea macinata. Am adaptat putin reteta si am vazut ca merge foarte bine si fara sos alb, doar cu smantana (piper, sare, nucsoara si cascaval). Delicios!
Saru’mana pentru masa!
Care ceapa se toaca? Ca nu apare „ceapa” la ingrediente…
nici mie nu imi place conopida gatita…nu mananc decat murata insa o sa incerc si eu reteta asta desi pare destul de complicata…pentru mine:)
ce reteta interesanta..imi place mult! Iar conopida imi place si mai mult asa ca se va executa cat de curand 😛
Arata bine si pare usor de facut…o sa fac si eu sa vedem cum este.Sper sa ii placa printesei mele .Dupa ce o termin de facut si de papat iti spun cum a fost 🙂
Formidabil draga Laura!Esti un izvor inepuizabil de retete gustoase,aspectuoase,sanatoase si apetisante…ma intreb de unde faci rost de atatea si atatea retete minunate?Succes te pup
Faina reteta!
Din pacate, pe ai mei n-as putea sa-i pacalesc. Cu siguranta ar manca doar carnea, iar conopida mi-ar da-o mie, cu mare drag. :))
Inedita prezentare! Si apetisanta! Mi-a amintit de reteta aceasta, dar e cumva invers, carnea inauntru si conopida pe exterior: http://gotovim-doma.ru/view.php?r=913-recept-TSvetnaia-kapusta-zapechennaia-s-miasom
Laura, exact asta voiam sa mentionez in reteta, cum ca am facut-o mai mult pentru a-l pacali pe Bogdi sa manance conopida, dar devreme ce nu am reusit s-o fac… :)))
…si da, ideea cu carnea de vita sau pui e grozava…carnea pe care am avut-o eu a fost destul de grasa…si poate si din cauza aia nu i s-a parut prea apetisanta lui Bogdi mancarica mea 😛
Deci, iti tin pumnii…
Arata bine, nu prea ma omor dupa conopida, dar o sa incerc si eu reteta in incercarea de a o face pe fata mea sa manance cat mai multe legume 🙂 O sa folosesc carne de vita tocata, poate amestecata cu putina carne de pasare (gaina, curcan sau cocos).