Dragilor, m-am gandit ca poate ati vrea sa stiti cum e sa mananci o budinca de casa buna si-aromata, asa ca v-am pregatit o cupa mare de budinca de vanilie 🙂 Un desert desprins din copilarie!
Noi, cand eram copii, nici nu mai asteptam sa se raceasca…iar oala stralucea pana ajungea in mainile mamei, la spalat :))
O puteti servi simpla (revin si cu varianta de ciocolata) sau o puteti cladi in forme pentru ca cei mici (si cei mari 😀 ) sa o manance cu-o si mai mare pofta!
O alta reteta de budinca, un pic mai altfel, gasiti aici: Panna Cotta
Ingrediente:
- 4 cani lapte (cana de 250 ml)
- 4 galbenusuri
- 1 cana zahar (nu plina)
- 1/2 cana faina sau amidon alimentar
- 1 varf cutit sare
- 1 lingurita extract (esenta) de vanilie
- 2 linguri mari de unt (50 g)
Sfat: albusurile ramase le puteti transforma, desigur, in bezele!
Mod de preparare:
Totul decurge foarte usor…si chiar v-as recomanda, daca aveti prea multe oua si nu stiti ce sa faceti cu ele…sa faceti din start portie dubla!!!
Asadar, prima data incalzeste laptele intr-o oala, la foc mic.
Separat, intr-un bol inalt, amesteca galbenusurile cu zaharul si sarea pana se spumeaza (1-2 minute, cu mixerul).
Adauga apoi faina cernuta si amesteca totul bine.
In continuare, toarna o cana de lapte fierbinte peste compozitia de faina si amesteca energic.
Toarna apoi intreaga compozitia peste laptele infierbantat (care e pe foc, la foc mic) amestecand incontinuu.
Budinca se lasa pe foc pana se ingroasa (cand incepe sa bolboroseasca e semn ca e gata 😀 ).
La sfarsit, adauga esenta de vanilie si untul, taiat in bucati, si amesteca din nou foarte bine. Un tel face minuni in punctul asta 😀
Lasa budinca la racit in boluri sau pahare (se pot pune si cateva bucati de biscuiti inauntru).
Serveste-o simpla sau cu fructe ori cu siropul de fructe preferat!!!
…sau cu orice altceva iti face placere: ciocolata, nuca de cocos, etc.
Foarte, foarte gustoasa!!!!!!
Dupa ce sta la frigider cateva ore, devine si mai buna!!!
24 comentarii
Bună, dar exagerat de dulce.
Superba reteta aceasta! Invitatii mei au fost super incantati. Te apreciez enorm!
E genial de buna!
Am făcut si eu aceasta budinca. E delicioasă. Aveti idee daca se poate face si cu alt fel de faina decât de grâu?
Pot folosi lapte vegetal ?
Foarte buna budinca! Am făcut o în dimineața asta pt băiețelul meu. A ieșit fina și gustoasa . E prima budinca de casa făcută de mine. Și bineînțeles ca albușurile le am făcut bezele. Mulțumim pt rețete ! 🙂
O reteta foarte usoara! Am facut-o acum- a iesit perfecta ! Multumesc!
Iese si fara unt sau margarina? :*
DA
este extraordinara!!! am facut-o cu amidon si a iesit foarte fina! Felicitari! Multumim!!!!
am o intrebare… untul se adauga cand compozitia e tot pe foc?
Am strivit alune si am pus in ea. A iesit gro-za-va! Respectati reteta de mai sus si iese o nebunie! 🙂 Multumesc!
Se poate inlocui esenta de vanilie cu esenta de lamaie sau de rom ? 😀
Am incercat reteta aseara si am facut tot ce s-a cerut dar chiar la urma am vazut ca in lista de ingrediente spunea ceva de unt si esenta de vanilie dar nu si in modul de preparare,asa ca le-am adaugat cand fierbea laptele si crema de galbenusuri,zahar,sare si faina.a iesit destul de groasa si are gust de faina…poate am facut eu ceva gresit ?
Laaaaura, mi-a iesit super!! Desi putin cam dulce, cred ca data viitoare o sa incerc spuma de lamaie 😀 Multumesc!
Laura, mereu am vrut sa pot prepara o budinca fara sa ma gandesc ce ar putea contine acel praf din plic. Este minunata, iar cu albusurile am facut bezele(o nebunie si ele). Multumim ca esti atat de activa pe blog si ca ne impartasesti bunatatile pe care le prepari. Iulia Badarau, Timisoara
Multumesc pt reteta, super buna. Am pus cocos in ea si am pus-o la racit in formele de la briose 🙂 Un desert delicios, rapid si sanatos, Fiica mea de 1 an si 10 luni a mancat cu mare placere
Tocmai am mancat o portie! Este delicioasa! 🙂
Laura, cate portii ti-a iesit din aceasta compozitie? sau cate canite de budinca …
Mie mi-au iesit cele doua boluri pe care le vezi in poza, da’ ales-s cam marisoare :))
Cred ca se obtin 4 canite de budinca, pline, pline 😛
Voiam sa am si o parere „avizata”: daca in loc de faina se pune amidon? care e mai bun?
E bun si amidonul, va face budinca mai fina 🙂 …e buna si o faina mai putin procesata, nu neaparat una „de trei nule”, ci una mai neagra, cu putina secara…
Si daca inlocuim faina cu amidonul cantitatea ramane aceeasi? Adica 1/2 cana faina = 1/2 cana amidon? Mersic!!!
Amidonul e „usor”, deci poate ar mai trebui 1 lingura in plus (peste 1/2 de cana mentionata)…
Nu stiu sa va zic sigur, sigur, fetelor, pentru ca nu am incercat-o inca in felul asta 🙂
Va tin pumnii si va astept cu impresii!!!!!!!