Fetelor, daca pana acum ati tresarit la auzul cuvantului bezele, de-acum incolo nu o veti mai face!!!!!!!!
Nici eu n-am prea facut bezele (ei, bine, s-a intamplat odata, demult, dar cu final neasteptat 😀 ) asa ca va inteleg perfect teama…daca o aveati…
Va demonstrez astazi ca si niste maini stangace (de mine vorbesc, evident 😀 ) pot fauri bezele gustoase, si aratoase!!!
Sa nu va ingrozeasca faptul ca trebuie sa stati mereu langa cuptor (cu adevarat insuportabil in asa zile toride ca cea de azi) fiindca nu trebuie sa le vegheati indeaproape…se fac ele singure!!!
Si va mai aduc o veste buna: voi reveni cu o reteta rapida de bezele, la microunde…ca sa fie toata lumea fericita!!!
Pana atunci insa, sper sa incercati aceste mici minunatii dulci pe care noi le-am savurat si simple, dar mai mult impreuna cu niste inghetate fantastice pe care vi le voi dezvalui numaidecat!!!
Ingrediente:
- 4 albusuri
- un praf de sare
- 225 g zahar tos
Mod de preparare:
Preincalziti cuptorul la 110 grade C (foc foarte mic).
Puneti albusurile intr-un bol mare (cu cat bolul e mai mare, cu atat mai mult aer va veni in contact cu albusurile, iar spuma se va intari) si incepeti sa le bateti, din ce in ce mai repede, cu telul sau mixerul.
Adaugati un praf de sare si continuati sa bateti pana cand spuma se intareste. Adaugati doua linguri de zahar, „in ploaie”, continuand sa bateti pana cand acesta se dizolva. Puneti inca doua linguri de zahar si procedati la fel pana cand folositi tot zaharul.
E foarte important ca zaharul sa se dizolve complet inainte de a adauga urmatoarea cantitate de zahar!!!
La sfarsit, spuma trebuie sa fie tare si lucioasa (daca rasturnati vasul, compozitia nu va curge).
Puneti compozitia de bezea intr-un sprit prevazut cu forma de stea mare. Pe o tava tapetata cu hartie de copt se spriteaza mici bezele. Daca nu aveti sprit, puneti mici gramajoare cu lingurita 😉
Asezati tava pe nivelul din mijloc al cuptorului si coaceti bezelele timp de aproximativ 1 ora-1 ora si jumatate. Usa cuptorului se pastreaza intredeschisa cu ajutorul unei linguri de lemn.
Opriti focul si lasati bezelele sa se raceasca in cuptor.
Savurati-le fara remuscari!!!!!!!!!!!!
Eu asa am facut :)))
Secretul unei bezele perfecte:
– Inainte de a incepe prepararea bezelei, tineti ingredientele cateva ore la temperatura camerei. Albusurile reci nu fac prea multa spuma.
– Este necesar sa folositi un recipient perfect curat, de preferinta un bol de sticla sau metal, dar in niciun caz de plastic; orice pata de grasime, de apa sau galbenus impiedica formarea spumei, iar plasticul, oricat de bine ar fi spalat retine grasime.
– Folositi albusuri de la oua care nu sint foarte proaspete, pentru ca isi vor dubla volumul in comparatie cu cele foarte proaspete. Asta nu inseamna, totusi, sa folositi oua vechi sau de proasta calitate, caci albusurile de la ouale vechi sint apoase si nu fac prea multa spuma.
– Cand separati albusurile de galbenusuri, turnati-le mai intai intr-un bol mic, apoi intr-unul mare, drept precautie, in cazul in care, din greseala se sparge galbenusul sau oul e stricat. Chiar si o cantitate infima de galbenus este foarte grasa si va poate compromite bezeaua.
– Cand scoateti bezelele din tava, desprindeti hartia de bezea si nu invers, pentru ca bezeaua sa nu se sfarame.
– Pentru a obtine bezele crocante, tari precum creta 😛 , coaceti-le la 110 grade C (foc mic) iar pentru a obtine bezele lipicioase, crocante la exterior dar moi ca guma de mestecat :P, dati-le la cuptor, la 180 grade C (foc mare) timp de cca. 45 de minute.
Gata :)))
S-aveti spor si pofta!!!!!!!!
24 comentarii
Am facut si eu bezele dar desi am respectat intocmai instructiunile de coacere mie s-au ingalbenit un pic. in schimb sunt delicioase!!!! am mancat una asa calduta si sunt fantastice. singurul lucru ce l-am facut altfel am pus un pic de rom. Oare de la asta sa se fii ingalbenit? Si mai am o intrebare. Unde oare am gresit de nici nu au crescut si nici nu si-au pastrat forma? Multumesc.
m-iau iesit dar cu timpul nu este adevarat este prea mare pentru bezele se ard
miam miam
Multumim! am o intrebare: as putea imparti compozitia in 2 si intr-una sa arunc o lingura de cacao? astfel voi avea 2 culori de bezele pe platou?
superbe! le-am testat deja de cateva ori !
Multumesc Laura ! Be happy 😛
Bezelele tale arata impecabil. Parca sunt niste „thumbs up” care iti confirma reusita! 🙂
EXCELENTE, confirm.
Multumim ca ne ai invatat secretul.
superbe. multumesc pt reteta
sa speram ca nu ma rusineaza nimeni, am urmat reteta pas cu pas si le-am bagat la cuptor, singura problema e ca atunci cand le-am scos au iesit cam galbene.stie cineva de ce?
as putea sa fac reteta cu indulcitor in loc de zahar?
Minunate mi-au iesit si mie, multumesc Laura. Ai niste retete minunate, un blog frumos, apropo si reteta de la mini amandine e minunata, de sarbatori e prajitura noastra preferata. Te pup.
Eu n-am folosit niciodata la bezele sare. Reteta mea care nu da niciodata gres e asa: 3 albusuri de ou, 3 cescute mici de zahar, 1 plic de zahar vanilat si putina esenta de vanilie. Optional, miez de nuca. Imi ies cam 2 tavi de bezele. Bat spuma albusurile cu mixerul apoi adaug cele 3 cescute de zahar pe rand si le bat pana amestecul intors cu fundul in sus nu curge. Pun si zaharul vanilat si vanilia apoi continutul il pun cu ajutorul unei linguri intr-o punga curata careia ii decupez un colt, pe unde vor iesi viitoarele bezele. Deh, cine n-are sprit sa-si cumpere! Le asez pe tava cu hartie de copt, ulterior la fiecare bezea, in lateral, pun cate putin miez de nuca. Apoi le bag la cuptorul preincalzit la treapta 3,5-4 pentru 40-50 minute.
Maria,indiferent de ce prajitura faci trebuie sa pui putina sare,altfel nu are gust
1) cuptoarele moderne se opresc in momentul in care deschizi ușa. Se folosește opțiunea cu ventilație și este ok. Abur nu are de unde sa fie. Ușa se tine întredeschisă că sa nu se ardă deasupra înainte de a se coace in interior.
Se coc 45 de minute la 110 grade cu cuptorul preîncălzit.
2) zaharul se caramelizează iar în combinație cu spuma ies bezelele. Mierea nu are aceeași proprietate că și zahărul
3) ouăle de casă, chiar și reci, sunt foarte bune.
http://www.fb.co/FlavorAddictionCookingRecipes
Ai idee daca se pot face bezelele cu miere in loc de zahar? Daca da, cam care ar fi cantitatea? As vrea sa le incerc, dar nu pot consuma zahar. Multumesc
am si eu o intrebare daca se poate: de ce trebuie tinuta usa cuptorului intre-deschisa? ms frumos
usa cuptorului se tine intre-deschisa pentru a lasa aburul sa iasa
sunt baiat am 17 ani si stiu asta. sa-ti fie rusine :))
aburul produs de ce anume? :))
orice cuptor conventional, chiar si pe treapta mica, sare de 110 grade. usa intredeschisa va ajusta temperatura cuptorului in jurul valorii de 110 grade.
(p.s. am 16 ani jumate si stiu asta. sa-ti fie rusine)
Super bine arată și mega ușor de făcut. Desert ușor și gustos.
waw.mie nici o data nu mi-au iesit asa in schimb matusi ii ies idem))))))))))))am de invatat.ms.mult pup
Laura, de ce nu mai apar categoriile de retete in partea dreapta a blogului? E foarte greu de gasit ceva anume acum, fara a fi o lista cu toate retetele dintr-o anumita categorie.
Laura, din primavara incoace se lucreaza intens la blogul meu :P, si s-a hotarat ca aceste luuuungi siruri de categorii sa dispara din coloana dreapta a blogului, dar le gasesti frumos structurate sus, sub antetul cu poze 🙂
Iti recomand cu mare caldura si casuta de cautare (butonul portocaliu pe care scrie ‘Search’), asta daca stii titlul retetei pe care o cauti…daca nu, te rog scrie-mi ce reteta cauti si te ajut cu mare drag!!!
Bestiale. Multumim ca ne-ai divulgat micile „secrete” pentru bezele tale. Nota zece plus.