
Ingrediente pentru cca. 24 de bucati:
Aluat:
- 150 g unt moale (la temperatura camerei)
- 150 g zahar
- un pachetel zahar vanilat (10 g)
- un praf sare (un varf de cutit)
- 3 oua mari
- 150 g faina
- 3 linguri lapte
- 2 lingurite praf de copt
Crema:
- o limeta sau o lamaie mica
- 500 ml lapte batut
- 8 foite de gelatina sau 12 g gelatina granule
- 100 g zahar pudra
- 200 ml smantana pentru frisca
- 500 g fructe de padure (coacaze rosii si negre, afine, zmeura, mure)
- 200 g capsuni (optional)
Mod de preparare:
Pentru blat, incalziti cuptorul la 175 grade C (foc moderat) si tapetati o forma (26 x 31 cm) cu hartie de copt.
Bateti untul cu praful de sare, zaharul tos si cel vanilat, pana se obtine o compozitie cremoasa. Adaugati, unul cate unul, ouale, amestecand bine dupa fiecare.
Faina si praful de copt se cern si se adauga impreuna cu laptele (alternativ) in aluat.
Turnati aluatul rezultat in forma si neteziti. Coaceti blatul 15-20 de minute (faceti testul scobitorii); scoateti apoi din cuptor si lasati-l la racit.
Crema: inmuiati foitele de gelatina in multa apa rece (granulele se pun doar in 100 ml apa). In ambele cazuri, lasati sa stea cca. 10 minute.
In acest timp, spalati limeta; radeti coaja si stoarceti zeama. Amestecati laptele batut intr-un castron cu 3, 4 linguri zeama de limeta (sau lamaie) si zahar pudra.
Scurgeti acum foitele de gelatina de apa si topiti-le la bain-marie sau microunde (in cca. 5-6 secunde e gata). Gelatina granule nu se mai scurge, ci se topeste asa cum e.
Se amesteca apoi 2-3 linguri din compozitia de lapte batut cu gelatina topita, dupa care se toarna toata gelatina in crema de lapte batut. Amestecati totul foarte bine si lasati crema la frigider cca. 10 minute.
Bateti frisca si inglobati-o in crema de lapte batut. Turnati apoi crema, cat mai uniform, deasupra blatului.
Spalati fructele de padure si lasati-le sa se scurga bine. Coacazelor li se rupe tulpina…se desprind foarte usor cu o furculita, cum am facut aici, la tortul cu nuci si coacaze. Daca folositi capsuni, taiati-le in sferturi.
La final, asezati fructele pe crema si apasati usor. Prajitura se tine la frigider minim 3 ore, dupa care poate fi servita, taiata in dreptunghiuri potrivite sau patrate perfecte 😀
Vedetele gradinii noastre din vara asta:
Coacaze rosii:
Coacaze negre:
Cu zmeura m-am laudat deja, aici: Prajitura cu zmeura si piscoturi 🙂
Eu, de bucurie ca s-au strans atatea minunatii mici si aromate, am cam exagerat 😀
O prajitura cu adevarat delicioasa!!!
M-as bucura foarte tare mult sa o incercati, cu orice combinatie de fructe.
16 comentarii
Am facut si eu prajitura, e delicioasa! Multumesc pentru retete!
buna,o intrebare scurta daca nu am gasit foi de gelatina ce as putea pune ?
multumesc..:)
Buna Laura, am facut si eu aceasta minunatie si mi-a iesit perfect.Imi place foarte mult sa gatesc de pe blogul tau, ai niste retete delicioase.Te felicit
Buna Laura,
E minunata reteta. Am incercat-o si eu ieri si a iesit perfecta. Am folosit piersici in loc de fructe de padure, pentru ca mi-au fost mai la indemana dar cu siguranta voi incerca si varianta aceasta.
Multumim pentru retele extraordinare.
See you adevarat delicioasa! 🙂
sotul meu a mancat 4 portii una dupa alta..cred ca asta spune tot despre aceasta prajitura .ff buna.multumim!
Minunata!
Multumesc pentru aceasta reteta minunata binevenita pe aceasta canicula. Zi fromoasa iti doresc!
Arata absolut delicios, mi se pare excelenta pentru aceste zile de vara.
Arata incredibil de frumos iar gustul e pe masura!!
Draga Laura,
In cazul in care nu am in casa (si tareeee n-as iesi pe caldurile astea) gelatina sub forma de foite, imi poti spune o anumita cantitate pentru cea ambalata in pliculet?
Multumesc!
In loc de blat cred ca voi folosi piscoturi. Este prea cald pentru a folosi cuptorul.
Superb, adot si eu cremele cu iaurt!!!!
Waw!!! ador fructele proaspete…minunat desert:)
Chiar o minunatie ce trebuie incercata!Frumoase culori!
uh, deja salivez…ma topesc de cald in birou si-mi imaginez ce minunatie rece ar fi