Bastonase de mozzarella

0 comentarii

Va intrebam zilele trecute cum va simtiti, cum faceti fata acestor zile in care soarele se ia la tranta cu ploaia? Si va spuneam ca pe mine ma doboara psihic, dar nu ma las!!! Cea mai buna „arma” a mea impotriva zilelor ploioase e cuptorul 😀 Il aprind si daca nu coc ceva imediat… apoi imi pun ibricul pe foc, sa-mi fac o cafea. Ii torn un pic de lapte si o presar cu scortisoara, dupa care intru in camera si dau muzica la maxim. Muzica din playlist-ul lui Bogdi. Intro-ul de la Gravity Falls acum. Imi opresc gandurile si sorb din cafea. Asa il astept pe Bogdi sa vina de la scoala.

Asa, si cu o portie de bastonase de mozzarella! Doar n-am aprins chiar degeaba cuptorul :))

Sunt atat de bune, atat de alinatoare…trebuie sa le incercati!!!

 

Ingrediente:

  • 400 g branza mozzarella (sa nu fie apoasa!)
  • 2 oua mari
  • 1 lingura smantana acra (grasa, de casa)
  • 120 g pesmet (facut in casa)
  • 100 g parmezan sau cascaval uscat (tare)
  • 60 g faina
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper negru (proaspat macinat)
  • 1 lingurita rasa praf de usturoi sau 2 catei usturoi
  • 1 lingurita boia de ardei iute sau dulce
  • 1/2 lingurita oregano sau busuioc uscat (optional)
  • ulei pentru prajit

 

1. Sos marinara (adaptat):

 

2. Sos de usturoi:
  • 2-3 catei de usturoi
  • 250 g iaurt (gras, grecesc)

 

Mod de preparare:

Se taie mozzarella in felii (aveti nevoie de mozzarela ambalata in punga vidata, nu din cea apoasa, pentru pizza) si-apoi in bastonase potrivit de groase. Eu am taiat si cateva rondele, ca sa le testez la cuptor 😛

Se pregatesc ingredientele:

Se amesteca bucatelele de paine (uscate in prealabil in cuptor, ca pentru pesmet) cu parmezanul sau cascavalul taiat in cubulete si se maruntesc la robot (eu nu le-am facut „praf”, ca sa am o crusta crocanta). Daca aveti pesmet cumparat, amestecati-l direct cu branza uscata. Lasati deoparte.

Intr-un bol adanc, se amesteca faina cu sarea, piperul, boiaua, praful de usturoi sau usturoiul proaspat, trecut prin presa, busuiocul sau oregano-ul uscat. Se trec, pe rand, bastonasele de mozzarella prin faina condimentata:

Separat, intr-o farfurie, se bat ouale cu un praf de sare (cat luati cu trei degete) si cu smantana:

Bastonasele se dau prin ouale batute (nu va grabiti, acoperiti bine bastonasele cu ou):

Se trec apoi prin amestecul de pesmet cu parmezan (sau cascaval ras); se apasa bine cu mainile acest prim strat, nu doar se tavalesc prin pesmet:

Se dau din nou prin oul batut, si din nou prin pesmet. Se aseaza pe un platou si se pun la congelator pentru minim 2 ore:

In acest rastimp, va puteti ocupa de sosuri.

Pentru sos, puteti opta pentru prima varianta, pentru un sos de rosii rapid…rapid, fiindca am avut bunatatile de borcane la indemana 😀 Am amestecat continutul celor doua borcane cu rosii si-apoi am pasat totul cu mixerul vertical. Voi, daca nu aveti (inca 😛 ) delicioasele mele sosuri, folositi rosii din conserva (1 conserva), pe care le maruntiti si le caliti in putin ulei cu condimente, o ceapa tocata marunt si 1-2 catei de usturoi, tocati la fel. Sau cea de-a doua varianta: sosul de usturoi (pasati cateii de usturoi si amestecati-i cu putina sare, ca la mujdei, apoi adaugati iaurt).

Batoanele sunt gata cand sunt inghetate bine:

Se incinge uleiul intr-o tigaie incapatoare. Nu va zgarciti la ulei, aveti nevoie de o baie de ulei, pentru ca bastonasele sa se prajeasca frumos (in mod paradoxal, daca e prea putin ulei, se imbiba in ulei si se inmoaie, dar daca uleiul le cuprinde bine, se prajesc de minune si fac o crusta perfecta).

Bastonasele de mozzarella se prajesc in uleiul incins, cate trei sau patru bucati odata (depinde de cat de mare e tigaia pe care o folositi). Se lasa sa se rumeneasca bine pe fiecare parte:

Se servesc fierbinti, cu unul dintre sosurile mentionate. Eu l-am ales acum pe cel de rosii:

Se mananca cu maaare pofta, sa stiti!!!! 😀

 

P.S. Si rondelele pe care le-am pus la cuptor au iesit bine, dar un pic mai uscate (le-am tinut cca. 12 minute la 200 grade C (foc mare) ). Voi reveni si cu varianta asta, mai pe larg…cat de curand, sper!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.