Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)

 

 

Va aminteam ieri pe facebook de o pasta de ardei grozava, dar cand am vazut cu cata pofta a papat Bogdi din ketchupul asta cu rosii si mere proaspete, culese direct din gradina, m-am razgandit :P. Va prezint, asadar, cel mai bun si aromat ketchup de casa, perfect pentru copii!!! Eu am facut portie dubla, si cred c-o sa mai fac 😀

 

Ingrediente pentru o portie:

– 1 kg. rosii

– 2 mere mari

– 2 cepe potrivite

– 5 catei de usturoi

– 1 lingurita boia dulce (optional)

– 1 lingura rasa de sare grunjoasa

– 2 linguri otet de vin sau otet de mere

– 1 lingurita piper macinat

– 2 foi dafin

– un varf cutit de scortisoara

– 1, 2 ardei iuti (optional)

– 2 linguri miere de albine sau 80 g. zahar

 

Astea au fost cele mai mari, zemoase si gustoase rosii de casa pe care le-am gustat in ultimii ani:

Si merele au fost incredibil de gustoase, culese chiar de Bogdi, din marul nostru supraincarcat. Face cele mai gustoase mere din toata livada, dar mereu i se frange cate o creanga, la ce rod bogat are. Aici sint doar cateva, culese de pe creanga rupta:

 

Mod de preparare:

Se taie legumele si fructele in bucati potrivite, se adauga restul ingredientelor si se fierb toate cca. 1 ora si 45 de minute, la foc mic. Se adauga mierea sau zaharul, si se mai fierbe  inca vreo 20 de minute, dupa care se lasa la racit. Se  macina apoi compozitia la blender, cat mai fin, sau se trece prin masina de rosii. Ori prin sita.

La final, ketchup-ul se pune in sticle sau in borcane si se depoziteaza in camara. Sau cat mai la-ndemana :D, fiindca e foarte gustos si se va consuma rapid!!!

E ketchup-ul preferat al lui Bogdi 🙂

Dupa ce il deschideti, il puneti neaparat la frigider!!!!!!!

Daca vreti sa il pastrati pe iarna, adaugati 2 aspirine pisate in ultimele 5 minute de fierbere, sau fierbeti borcanele la bain-marie, in cuptor, cum am procedat aici: Compot de corcoduse.

Sfat: Sosul e foarte bun si aromat si fara zahar sau miere, mai ales daca merele sint dulci.

Tags:

3 Pingbacks/Trackbacks