Zacusca de vinete

25 comentarii
Stiu ca tocmai va spuneam cat de mult imi plac rosiile si bulionul, dar zacusca de vinete le intrece pe toate 😀  O ador, pur si simplu!!!!!!!

Ingrediente pentru o portie:

  • 10 kg vinete
  • 4 kg ardei gras
  • 2 kg ardei capia
  • 2 kg gogosari
  • 3 kg ceapa
  • 1,5 litri ulei
  • 2 litri bulion
  • sare grunjoasa, piper
  • 500 g morcovi rasi (optional)
  • 1 lingura zahar (optional)

Observatie: Noi am facut portie dubla 😛

 

Portie recenta:

…noi, din cate se observa, mancam zacusca cu paine, nu paine cu zacusca!!! 😀

Mod de preparare:

Se coc vinetele, se decojesc si se lasa la scurs:

Se face acelasi lucru cu ardeii si gogosarii, adica se coc, se presara cu sare grunjoasa si se lasa acoperiti cu un capac (in felul asta va va fi foarte usor sa le indepartati pielitele, cotoarele si semintele). Zeama dulce, pe care o lasa, se adauga si ea in compozitia pentru zacusca, trecuta printr-o strecuratoare.

Se incinge uleiul; se toaca ceapa marunt si se prajeste in uleiul incins:

Se adauga ardeii, tocati in blender sau trecuti prin masina de tocat, si se amesteca totul bine. Se lasa sa se dinstuie putin si se pun morcovii rasi (e prima oara cand punem morcovi in zacusca)

Se pune sare si piper, dupa gust, si zahar, daca doriti zacusca mai dulce. Dupa ce scade bine, se adauga vinetele macinate si bulionul. Se amesteca intruna:

Cand intreaga compozitie scade indeajuns iar uleiul se ridica la suprafata (dupa vreo 3-4 ore), zacusca e gata:

…untoasa si bine mirositoare 🙂

Intre timp se pregatesc borcanele: se pun in cuptor la incalzit si se scot, cate unul, pentru a fi umplut cu zacusca fierbinte. Se pun capace si se aseaza sub paturi, la cald, pana cand se racesc ( pot sta cateva zile)

Bunaaa, bunaaa :)) …exact pe gustul meu:

Sfat: Se pot adauga 3, 4 foi de dafin in timpul fiertului, daca va place aroma.
image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

25 comentarii

Crina Mtu 31 august 2012 - 07:26

cate borcane ti-au iesit?

Raspunde
Nuta 7 octombrie 2021 - 08:01

Ff buna reteta,dar eu pun gogosari in loc de capia.

Raspunde
Crina Mtu 31 august 2012 - 07:15

fffff buna!
Ador retetele tale!:))).

Raspunde
Misu Diaconu 23 august 2012 - 17:20

Tineo tot asa.

Raspunde
Simona Marc 23 august 2012 - 04:35

fff buna!

Raspunde
Sultan Dorina 22 august 2012 - 04:58

F.BUNA LA FEL O FAC SI EU.

Raspunde
Andreea Nistor 20 august 2012 - 12:00

buna

Raspunde
costel 13 august 2012 - 19:40

delicios imi place la nebunie zacusca o sa ma apuc sa fac si eu pt la iarna cam cate borcane iti ies din cantitatile de mai sus.violeta

Raspunde
Editura Iona 6 august 2012 - 15:39

Buna ziua!

Imi puteti spune daca vinetele si ardeii pot fi date si prin blender?

Multumesc,
Alexandra

Raspunde
diana 27 august 2012 - 12:00

Buna.Cand imi fac zacusca,toate le dau prin blender,chiar si rosiile,mai putin morcovii pe care ii rad si ceapa pe care o toc.Dar dupa ce se coc vinetele,ardeii si gogosarii pe plita,iti dai seama ca stai dupa ele sa nu se arda,decojeste-le,lasa-le sa se scurga,pur si simplu nu mai am chef sa le tai pe fiecare cu cutitul,asa ca pun in functiune mixerul si nu le schimba gustul cu nimic.Noi o mancam iarna cu paine prajita pe soba,o nebunie.Si cateodata mai pun si in mancare cate o lingura de zacusca,ii da un gust….mama,mama.

Raspunde
any 4 noiembrie 2011 - 18:43

Pot sa spun doar atit…SUBLIMA!!! FELICITARI PENTRU TOT CEEA CE FACI,SUCCES IN CONTINUARE!!

Raspunde
Anonymous 6 octombrie 2011 - 00:30

buna,vreau sa stiu cum o conservezi fara nimic conservant sau aspirina?mersi mult

Raspunde
Laura 28 septembrie 2011 - 10:49

Sorana, nu-ti face griji 🙂
Cantitatile ingredientelor nu sint batute-n cuie, nu trebuie sa ai exact atat cat am scris eu in reteta pentru fiecare. Fa in asa fel incat sa obtii gustul pe care-l doresti 😉
Orienteaza-te putin si dupa pozele pe care le-am pus eu pe blog…
Ceapa este foarte importanta, ea da dulceata acestei zacusti, asa ca pune destula. Bulionul, insa, nu trebuie sa depaseasca 2 litri/portie…iar ulei pune cat sa cuprinda bine toata ceapa, de ex, asa cum apare si in poza mea…
Iti urez spor la treaba si te astept cu vesti despre degustare 😛

Raspunde
sorana 28 septembrie 2011 - 10:22

Te rog sa ma ajuti:am copt vinetele si ardeii fara sa-i cantaresc inainte.Acum dupa ce le-am copt pe toate nu mai stiu in ce proportie sa pun ingredientele,ceapa,ulei,bulion vinete,ardei,morcovi).Poti sa-mi dai o proportie pt.ingrediente in acest caz?
Apropo:ai un site excelent !

Raspunde
Anonymous 13 septembrie 2011 - 01:27

buna zacusca!da ma prinde 3 noaptea pina o termin!asta e nu ma pot opri acum trebuie sa o fac daca vreau sa am ceva bun in beci la iarna!

Raspunde
Anonymous 27 august 2011 - 19:50

Multumesc pentru reteta.
Am facut-o joi , o portie dubla incepand cu ora 16 si am terminat vineri la 6 dimineata.Multa munca dar a meritat totul a iesit foarte gustoasa . ( copilul meu cel mare a terminat in 2 minute un borcan de 330 )
Eu am pus ceapa in cuptor si am copt-o dupa care am tocato .
Mie din portia dubla mi-au iesit 68 de borcane de 330 ml .
Multumesc inca odata .
Cu respect deosebit al dvs,
Dan
Arad

Raspunde
Daniela 22 iulie 2011 - 11:34

din aceste cantitati cate borcane vom obtine?

Raspunde
elena 18 iunie 2011 - 04:14

hm, inteleg ca bulion n-ai mai pus pana la urma ?

Raspunde
violeta 17 septembrie 2010 - 16:29

e buuunaa! am facut-o si eu:)acum vreau sa o incerc si pe cea cu fasole!
te rugam,daca ai o reteta pentru pasta de gogosari…
mersic!

Raspunde
Anonymous 29 august 2010 - 21:12

Nu a incercat nimeni sa fiarba zacusca in cuptor? Am auzit aceasta varianta si tare ma tenteaza, dar nu stiu la ce temperatura si cat trebuie tinuta la cuptor. Daca stiti va rog sa ma ajutati! Multumesc!!!

Raspunde
Anonymous 7 august 2012 - 17:30

se pune zacusca in borcane apoi in tava de la cuptor cu apa si se lasa 10 minute de cind incepe zacusca sa fiarba in borcan

Raspunde
cirmicica 23 august 2010 - 10:15

Arata foarte bine,banuiesc ca ai avut multa munca cu el dar a meritat din plin,esti o bucatareasaminunata,zacusca arata ffff bine,succes mai departe…

Raspunde
Rox 21 august 2010 - 23:33

Si mie imi place foarte mult zacusca, dar numai cea cu vinete.

Cred ca multi te invidiaza ca poti sa coci vinetele si ardeii in aer liber si nu trebuie sa te afumi ca noi, la bloc 🙂

Raspunde
Lale 21 august 2010 - 20:34

Draga Laura,

Stiu ca ce vreau eu sa te intreb nu are nici o legatura cu zacusca ta dar nu mai stiu in ce reteta am vazut tava ta detasabila..vreau te rog sa-mi spui ce dimensiuni are..am gasit undeva si vreau sa stiu de care sa cumpar.
Multumesc

Raspunde
ela 21 august 2010 - 20:08

Ai avut ceva de munca, dar banuiesc ca a iesit excelenta zacusca ta. Abia astept sa incerc si eu.
http://mamasiiubita.blogspot.com/

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.