Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

 

Toamna asta a fost cu adevarat dedicata ketchup-ului gatit in casa. De-acum aveti la indemana ketchup cu rosii si mere, ketchup cu telina si aceasta reteta de ketchup picant. Nu prea picant, sau foarte :D, dupa cati ardei iuti va hotarati sa folositi. E foarte bun la orice!!!!!!! Cum e si verisorul lui mai mare: Sos picant 😉

 

Ingrediente:

– 5 kg. rosii

– 3 kg. gogosari

– 2 linguri sare grunjoasa

– 1 ramurica de cimbru

– 2 -3 foi dafin

– 1 lingurita boabe de piper negru, pisat mare

– 2-3 ardei iuti

– 5-6 catei de usturoi

– 100 ml. otet

– 1 pahar miere sau 150 g. zahar

– 1 lingura hrean ras

 

Mod de preparare:

Rosiile se spala si se se taie bucati. Se dau prin masina de bulion de 2-3 ori. Pasta obtinuta se pune la fiert cu sarea, piperul, cimbrul (2 lingurite cimbru uscat), foile de dafin si usturoiul. Gogosarii spalati si curatati de seminte si cotoare se rup bucati (sau se taie) si se adauga impreuna cu ardeii iuti, intregi, si hreanul ras in sucul de rosii clocotit. Hrean pe care eu n-am mai ajuns sa-l pun, fiindca speram sa fie mai “bine crescut” 😛 (anul asta a fost foarte subtirel, dar la anu’ sper sa ma pot lauda cu el!!!!!!!!!).

Se fierbe totul pana cand gogosarii s-au inmuiat, adica aproape o ora si jumatate. Se lasa sa se raceasca si apoi se da prin masina de rosii sau prin masina de tocat cu sita marunta. Eu va marturisesc ca am pus totul in blender…am mixat cateva secunde bune si gata!

Sosul obtinut se pune din nou la fiert si se adauga otetul, mierea sau zaharul. Se lasa sa fiarba aprox. 20 de minute, dupa care se pune fierbinte in sticle sau borcane mici, incalzite in prealabil. Se inchid ermetic si se aseaza intre paturi pana se racesc (1-2 zile). Dupa ce se deschide, se pastreaza la frigider!!!

 

Sfat: Daca vreti sa-l faceti pe iarna, adaugati 2 aspirine pisate in ultimele 5 minute de fierbere sau sterilizati borcanele, ca aici: Compot corcoduse.

Tags:

2 Pingbacks/Trackbacks