Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
V-ati gandit cumva ca as fi putut prepara altceva in afara de-un gustos tzatziki, imediat ce ne-am intors din vacanta?! Chiar nu!!!!!!! :))
Ne-a insotit la fiecare masa, in Grecia, asa ca l-am reprodus cu mare pofta si acasa, spre incantarea tuturor.
Din pacate, l-am facut un pic under pressure :D, adica cu toti stransi in jurul meu, inclusiv Bogdi, care a devenit fan al racoritorului sos, asa ca veti vedea ca finalul e oarecum anost, adica neornat. Da’ deloc!!! Nici macar o maslina nu am ajuns sa ii montez in mijloc. De bun insa, a fost foarte bun!!! As putea spune ca a fost chiar aproape ca cel original, mancat in vacanta.
Ingrediente:
– 500 g. iaurt de oaie (sau normal, daca nu gasiti de oaie, dar cat mai gras)
– 1 castravete mare sau doi mai mici
– 2 catei de usturoi
– ulei de masline extravirgin
– sare
– marar (optional)
Una din bucuriile pe care mi le-am facut, fara sa stau prea mult pe ganduri :))

Si iaurturile le-am purtat pe drumuri sute de km.
Special pentru reteta asta 🙂

Deci, se spala castravetele si se curata de coaja (desi il puteti lasa si cu coaja). Se scot semintele, daca sint mari…
Se rade fin si se preseaza intr-o sita…eu l-am ametit in OZN-ul asta de la Tupperware 😛

…aflat sub comanda lui Bogdi :))

E o centrifuga foarte utila, sa stiti…

Desigur, castravetii rasi se pot stoarce si in pumn, dar eu am vrut sa-mi pun un pic la treaba uneltele pe care-am dat atatia bani 😀

Se amesteca apoi cu iaurtul de oaie:

…si se adauga usturoiul trecut prin presa:

Se adauga ulei de masline dupa gust (cateva linguri) si sare, daca mai e cazul:

Se orneaza cu ulei de masline si felii de castravete sau doar cu o maslina neagra, ca aici 🙂

P.S. Acest sos rece, grecesc, este o garnitura pentru fripturi, frigarui de carne sau legume, cartofi la cuptor, paine prajita, etc.
Mai ales paine prajita. Pe gratar!!!!!!!!

 

Tags:
  • Pingback: Pui in marinata de iaurt | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Pingback: Chiftea greceasca | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Hi
    Acesta are un blog foarte frumos si ma bucur ca ai place bucătăria greacă, în mod normal Tzatziki este cu iaurt uscate, acesta trebuie să fie bine în pykto Aici vom folosi totală merge într-o linguriţă. oţet, şi este necesar să se mărar. Tzatziki, cu morcov pentru a face într-o altă zonă din Creta si este foarte gustos, dacă doriţi să obţineţi aici are multe în reţetele tradiţionale greceşti
    http://glykoapospiti.blogspot.com/2010/05/blog-post_633.html

  • Mai nou,in unele localuri la tzatziki se mai adauga si morcov crud ras fin si foarte subtirel,ii da un aspect placut de tot.Sunt aici de ceva timp si incerc sa le aflu secretele.

  • Eu am preparat tsatsiki cu smantana amestecata cu branza feta. In loc de ulei de masline se poate folosi si ulei de susan.

  • Çok severiz, çok yaparız. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

  • Fain si gustos…

  • Felicitari pentru blog, pentru retele minunate pe care le pregatesti si pentru cum reusesti sa transformi fiecare reteta in ceva special.
    As vrea sa stiu de unde ai cumparat vasul tupperware. Se gaseste si la noi?
    Pupici!

  • Laura draga,

    Crede-ma ca si eu am venit cu iaurtul de oaie in bagaj special pentru tzatziki…si de pe masa noastra a fost nelipsit ca sa nu mai spun ca imi potolea foamea pana venea felul II. Chiar daca mancam la taverne diferite, maslina nu lipsea din mijlocul sosului. Ce bun era…pup.

  • E foarte foarte bun acest sos, eu il fac de ani de zile de cand l-am descoperit la o emisiune TV despre mancarea greceasca. De atunci il fac des langa carne mai ales (e foarte bun langa carnea de miel) numai ca atunci cand carnea e grasa folosesc un iaurt mai slab.

  • intr-adevar e delicios. Am si eu o reteta dintr-o carte cumparata chiar din Grecia, iar in reteta zice sa pui si o lingurita de otet, ii da un gust mai acrisor. Eu inlocuiesc o parte din iaurt cu brinza feta cremoasa pasata bine de tot, incearca si asa, sigur o sa iti placa mult.

2 Pingbacks/Trackbacks