Dragilor, nu imi vine sa cred ca nu v-am aratat pana acum clasicul Tort Diplomat, pe care-l savuram mereu cu placere. Mai ales Cipi, caruia ii plac la nebunie torturile cremoase si racoroase!!!
De ziua lui, asadar, in 1 iunie, de ziua copiilor 😀 , l-am surprins cu bunatatea asta de tort, pe care il puteti face oricand, cu succes, acasa.
Lui Bogdi i-am pregatit alta trasnaie 😀
Ingrediente:
- 5 galbenusuri
- 180 g zahar
- 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
- 500 ml lapte
- 9 foite gelatina sau 15 g gelatina granule
- 250 g smantana pentru frisca
- 2 portocale mari
- 1 banana mare, bine coapta
- o cutie compot de ananas (rondele)
- 1-2 kiwi, foarte bine coapte
- 200 g piscoturi de sampanie
Mod de preparare:
Pregătire
Intai, lasati gelatina la inmuiat in apa rece (daca folositi foite de gelatina, le puneti in multa apa rece; daca folositi gelatina granule, puneti doar atata apa cat sa treaca cu doua degete peste ele). In ambele cazuri, se lasa sa se inmoaie cca. 10 minute, timp in care se prepara crema.
Mai apoi, pregatiti baia de aburi, celebra bain-marie, punand un vas, plin pe jumatate cu apa, la fiert. Cand apa clocoteste, se da focul la minim.
Pregătire crema
Amestecati galbenusurile cu zaharul intr-un bol mic si adanc pana ce se albesc (cca. 2-3 minute). Sau la robot.
Incalziti laptele si turnati-l peste compozitia spumoasa de galbenusuri. Transferati apoi compozitia intr-un alt vas, mai mic, care sa intre perfect in vasul cu apa clocotita de pe foc (fundul vasului in care ati pus compozitia nu are voie sa atinga apa de dedesubt). Se lasa la bain-marie timp de aproximativ 10 minute, timp in care se amesteca des (mai mult spre finalul fierberii). Compozitia va fi destul de lichida chiar si la final, asa ca nu va speriati!!!
Următorul pas
La sfarsit, dati crema deoparte si adaugati foitele de gelatina inmuiate si bine scurse sau gelatina granule, care e posibil sa fi absorbit toata apa si care nu se mai scurge ci se pune asa cum e.
Amestecati bine compozitia cu telul, dupa care lasati-o la racit. Daca vreti sa grabiti intregul proces de racire, scufundati fundul vasului intr-un altul cu apa rece (aveti grija sa nu ajunga apa in crema).
Nu in ultimul rand, se bate apoi frisca cu zaharul vanilat sau esenta de vanilie si se incorporeaza in compozitia rece. Crema se tine la frigider pana cand se pregatesc forma si fructele.
Asamblare
Desigur, se umezeste si se tapeteaza cu folie transparenta o forma de tort rotunda cu diam. de 26 cm (daca forma e uda, folia se aseaza foarte usor).
Pregatim acum fructele: portocalele se feliaza pe latime, obtinand niste rondele frumoase si subtiri, si abia apoi se curata de coaja; kiwi la fel, iar bananele se taie in felii subtiri care se stropesc cu zeama de lamaie, pentru a nu se innegri (se oxideaza repede).
Peretii si fundul formei se imbraca in felii de ananas, kiwi, banane si portocale (aici intra in scena imaginatia proprie 😛 ).
Totusi, trebuie retinut faptul ca kiwi proaspat (si ananasul proaspat) contine o enzima care distruge gelatina, astfel incat va recomand sa folositi kiwi-ul numai pe margini sau sa il opariti inainte (in putina apa clocotita cu zahar, ca la compot). Desigur, fructele din conserva sunt insa binevenite 🙂
Se toarna jumatate din compozitia racita peste fructe si se niveleaza (vedeti si in poze ca crema este inca lichida, dar se va intari dupa ce sta la frigider):
Conservare
Se presara felii subtiri de banana sau bucatele de ananas (eu am ales banane, fiindca ii plac mult lui Bogdi).
Tortul se tine cca. 12-15 minute la frigider, ca sa se inchege putin compozitia:
Se scoate apoi de la rece si se toarna restul de crema (tinuta la temperatura camerei) deasupra, peste fructe. Usor, fara graba, in asa fel incat sa acopere treptat fructele. Nu va stresati daca totusi feliile de fructe incep sa „danseze” 😀 Nu e deloc important ca fug din loc. Cand crema se incheaga, nici nu se va observa acest lucru, iar gustul tot minunat va fi!!!
La final, se aseaza un strat de piscoturi (pe care le insiropati cu suc de ananas din conserva) pe toata suprafata tortului, apasand usor:
Se acopera forma cu folie si se lasa la frigider peste noapte, NEAPARAT peste noapte, ca sa nu aveti surprize! A doua zi, se rastoarna cu grija pe platoul de servit (nu uitati sa desprindeti folia transparenta)
Se poate orna cu frisca batuta, dar mie mi s-a parut foarte aspectuos asa simplu:
Detaliu:
Dupa cateva prim planuri absolut necesare pentru voi 🙂 …se imparte cu generozitate intregii familii, si mai ales sarbatoritului!!!
L-am savurat rece si cu o pooofta pe masura!!!
La multi ani, iubitule!!! 🙂
Sfat: In loc de rondelele de ananas de la baza tortului puteti folosi felii rotunde de portocala, si in locul feliilor de portocala de pe margini, puteti folosi felii rotunde de ananas.
…daca nu gasiti ananas feliat, folositi bucatele. Veti obtine un tort la fel de atragator!
In loc de feliutele de banana din mijlocul tortului (care la mine s-au deplasat, rebele 😀 ) puteti folosi bucatele de ananas, care vor da o nota si mai savuroasa, si proaspata, tortului. De altfel, puteti aseza inca un strat de piscoturi, bine insiropate cu suc din conserva de ananas deasupra lor, si de-abia apoi puteti turna restul de crema.
Dupa cum vedeti, combinatiile sunt infinite!!! :))
S-aveti pofta!!!
141 comentarii
Buna am si eu o intrebare:trebuie sa fac pt maine acest tort dar nu am forma pot folosi alt ceva asemanator in locul formei??va rog ajutatima!!!
Sigur ca poti, Madalina, orice oala cu pereti inalti e buna. Asta ca sa nu ai probleme cu crema 🙂
Sper ca te-ai descurcat, te astept cu impresii!!!!!
O alta metoda.
Eu foloseam o oala cam cat vroiam sa fie tortul., iar cand vroiam sa-l scot puneam oala un pic pe foc cat sa se topeasca ce tine lipit tortul de margini. Si apoi rasturnam pe platou, iese perfect, nu mai apar cutele de la folie…si e foarte usor. Incercati
Nu din pacate nu am incercat sa fac prsjitura asta totusi mai am o intrebare daca voi folosi o oala cu pereti inalti cum osa pot sa scot tortul din oala fara sa il stric imi doresc muuult sa fac prajitura asta dar nu prea am curaj :D!!!!!!
Nu ai cum sa-l strici, oricat de inalte ar fi marginile 😀 (totusi, sa nu fie exagerate!!!) pentru ca vei tapeta fundul formei si marginile cu folie transparenta (daca nu ai, foloseste o punga care sa cuprinda si marginile) ceea ce il va ajuta sa iasa usor. Oricum, foarte important e sa il lasi peste noapte la frigider, ca sa se inchege bine. Il acoperi apoi cu un platou si il rastorni. Dintr-o miscare, fara frica :P. Va fi bine, vei vedea!!!
P.S. Ca sa fii sigura, trece cu un cutit ascutit pe langa marginea formei, inainte de a-l rasturna, pentru a fi complet dezlipit.
Revelatie!!!!! Mi-a iesit ca la carte, am facut senzatie cu el la onomastica fiului meu. Multumesc!
La multi ani, cu un pic de intarziere :P, fiului tau, Simona draga, iar tie mari, mari felicitari!!!!! Sint cu adevarat fericita ca a fost un succes. Te pup si te astept si cu alte surprize 🙂
heyy ma puteti ajuta si pe mine raspunzandu-mi la aceasta intrebare?:daca in loc de piscoturi voi pune un blat mai subtire cam la fel de gros ca piscoturile are ceva?adica o sa-mi iese la fel de gustos ca si al tau??rasmunde-mi repede te rog.Multumesc!:D
Foarte, foarte gustos si cu blat, sigur ca da!!!!! Spor si pofta 😛
Buna Laura am devenit o fana de-a ta pot spune, am facut cateva retete de-a le tale si mi-au iesit super bine, dar diplomatul asta mi-a dat ceva batai de cap pana mi-a esit perfect ca al tau , deabia a 3 oara mi-a iesit este super bun. Toata familia mea il adora nu mai zic prietenii cand stiu ca fac diplomat se ingramadesc la cate o portie, o sa-ti urmaresc in continuare retetele cu drag !
Reteta e valabila atata timp cat o urmezi.Nu e prima data cand il fac,si iese bun,si mai ales,fara coaja de lamaie,amar[vezi Viorica],chiar unde-o fi coaja de lamaie in reteta?Asta mi-aduce aminte de o poveste de demult,cu drobul de sare si pisicul,stiti voi care.Foarte simplu,daca vrei sa nu fie amar,scoti coaja de lamaie din reteta,mai ales ca nici nu figureaza,nu?
F important la crema de galbenusuri sa se faca la foc mic si se amesteca CONTINUU pana se ingroasa ca o smantana mai lichida ;nu se lasa sa fiarba niciun pic pt ca altfel se taie. Gelatina se hidrateaza inainte, cititi instructiunile de pe ambalaj. Reteta e f buna dar crema diplomat este putin mai pretentioasa daca nu urmezi cateva reguli de baza.
Foarte bun tortul,l-am facut de vreo 3 ori.Prima data cand l-am facut mi-a iesit crema mai moale,dar a fost vina mea pt ca nu dizolvasem bine gelatina.E tortul meu preferat,ce pot sa spun.Ma gandesc sa il fac si de Revelion pentru ca e usor de facut si aspectuos.Sarbatori Fericite Laura,toate cele bune!
l-am facut si eu mi-a iesit super
Foarte buna prajitura asta..am facut-o de vreo 4 ori si de fiecare data mi a iesit :x:x:x
Buna ! Am facut si eu de doua ori acest tort a iesit super , dar am avut probleme cu crema care era moale si am adaugat niste faina . Am gasit undeva alta reteta unde lipseste laptele, o sa incerc si asa. Oricum tortul este superbun.
Buna Laura,
Te deranjez si eu cu o intrebare… Crezi ca ar iesi la fel de bun tortul daca as folosi fructe de padure (zmeura si mure)?? Sotul meu le adora si as vrea sa-i fac pt ziua lui acest tortulet dar cu fructe de padure?? Ce ma sfatuiesti? Sa incerc oare? 🙂
F f bun l-am incercat! Si mi-a iesit! Nu chiar asa tare crema ca in poza dar nici nu a curs! Aaaa mie nu mi- a iesit asa galben! Explicatia?? Ms
Cred ca problema este la lapte, atunci cand crema nu se intareste. Am facut si eu un tort diplomat candva (care nu mi-e iesit de nicio culoare), si sunt sigura ca laptele din comert e problema, pt ca am folosit aceeasi gelatina si la decorul unei alte prajituri in acea zi si s-a intarit. Deci nu gelatina, ci chimicalele din laptele de la market probabil taie efectul gelatinei.
Laptele de tara este problema daca nu-l fierbi inainte.Cel din comert nu.Iar gelatina cu care ai decorat cealalta prajitura NU E BUNA la tortul diplomat.Trebuie gelatina alba granulata.
Desi raspunsul vine asa tarziu, eu nu am vazut niciodata in comert gelatina de mai multe feluri (locuiesc intr-un orasel foarte mic si aici nu avem decat doua magazine cu pretentii de supermarket care au o gama limitata de produse). Din aceea Dr. Otker am folosit si la diplomatul care n-a mai iesit, si la decorul celeilalte prajituri. Iar laptele din comert fireste ca nu-l fierb, pt ca este deja pasteurizat. Dar exista lapte si lapte, despre asta vorbesc. Din acela de tara nu consum NICIODATA pot ca am o problema digestiva din cauza lui.
Créd ca mai degraba cantitatea de gelatina folosita.
Cu cat cantitatea de lichid este mai mare, cu atat adauga mai multa gelatina. Ca regula generala, la 20cl. de frisca lichida eu folosesc 3 foi de gelatina de cate 2.8 g fiécare. La un litru de lichid total ai nevoie de 15 foi de gelatina de 2.8 g fiécare.
Buna Laura,
Te deranjez cu o intrebare. Vreau sa fac tortul acesta la ziua fetitei mele si m-ar interesa, daca stii aproximativ sa-mi spui, cand cat cantareste asta ce l-ai facut tu? Eu am aproximativ 17 invitati si imi pare micut tortul exact dupa ingredientele astea. Ce zici?
Multumesc anticipat! 🙂
Gabriela, habar n-am cat cantareste :D, dar intr-adevar esti cam la limita cu imparteala. Te sfatuiesc sa il „cladesti” intr-o forma mai mare. Ai cumva una cu diam. de 30 cm?!
Iti tin pumnii si va urez petrecere frumoasa!!! La multi ani fetitei tale 🙂
Tot de 26 cm am si eu si am mai facut rost de una, tot de 26, de la o prietena. ;)) M-am gandit sa fac doua torturi, sa fie deajuns pentru toata lumea. E foarte bun si sigur se mai cere o portie. ;))
Multumesc pentru urari! 🙂
Un tort superb pentru o zi de vara. Mi-a fost frica pentru prima oara cand l-am facut, crema era moale, nu ma gandeam ca o sa se intareasca dar a fost perfecta. Sfat pentru cei care nu inteleg pe indelete reteta, galbenusurile+zahar+lapte trebuie puse la bain-marie dar nu se lasa sa fiarba, pur si simplu pana capata o consistenta mai groasa decat la inceput, intre timp eu am pus apa peste gelatina granule si am lasat 5-8 minute iar apoi am pus-o si pe ea la bain-marie dar doar cat sa se topeasca gelatina, nu sa fiarba. Am luat gelatina de pe abur, crema am lasat-o putin la racit si cand a fost calduta, o temperatura potrivita dupa mine am adaugat si gelatina si le-am lasat la racit la frigider putin ca intre timp sa bat frisca ce urma sa o adaug.
Arata super bine, il incerc si eu maine. Sper sa imi iasa ca din cate vad parerile sunt impartite…unora le-a iesit altora mai putin. Daca aveti niste sfaturi de inceput sunt bine venite. Ms mult
Gelatina se pune in bain-marie ?! nu am inteles prea bine ..
Foarte buna reteta!!!!! La inceput mi-a fost teama ca nu o sa-mi iasa (deoarece nu am mai facut niciodata diplomat) , dar a iesit! Multumim pt reteta!!!!! este deliciosssss!!!!! Nu-s cu diplomatul, cu frisca, dar acesta e delicios!!!!!! Mi-a iesit la fel de cremos ca al tau, desi eu am pus 500 ml frisca si 12 foite de gelatina! Data viitoare am sa-l incerc cu fructe de padure! Multumesc inca o data pt retata!!!! Ai niste retete delicioase!!!!
Buna.E pentru prima data cand incerc acest tort si mi-a placut foarte mult ce ti-a iesit tie…din pacate..mie mi-a curs toata compozitia..si nu inteleg de ce..mai ales ca am respectat intocmai reteta.
buna livia, imi permit sa iti raspund eu 🙂 singurul motiv pentru care se poate sa nu iti iasa aceasta reteta chiar daca ai respectat pasii e faptul ca ai pus gelatina in compozitia prea fierbinte aceasta pierzandu-si proprietatile. iti spun din proprie experienta ca am patit-o si eu care fac tortul acesta de ani de zile. nu te descuraja si mai fa-l o data , de data asta pune gelatina cand compozitia nu e chiar fierbinte si ai sa vezi ca iti va iesi o minunatie de tort ! ( eventual sa revii cu impresii :))
Atentie cu gelatina, pe plic scrie ca fructele proaspete, gen: ananas, kiwi o fac sa-si piarda proprietatile. Folositi doar fructe din compot.
Buna Laura, vreau sa te intreb daca forma de tort chiar are diametrul de 26 cm , eu am facut in acest tort intr-o forma de 26 cm si mi-a iesit jumatate, adica nu s-a umplut forma cum e aratat in poze:P . Si compozitia de galbenusuri trebuie racita complet pana la amestecarea cu frisca? Mi-a iesit acest tort in proportie de 80% si ma gandesc ca aici as putea gresi, mi-a iesit foarte gelatinos si aproape se crapa .In rest a iesit gustos . Multumesc
Buna! Multumesc pentru aceasta reteta, nu sunt o priceputa in ale torturilor insa acest tort mi-a iesit din prima, am respectat pasii (mai ales cu gelatina, dupa ce citisem experientele neplacute ale fetelor) si am fost tare mandra de mine si de tort, mai ales ca a fost „vedeta” unei petreceri cu prietenii 😉 Simplu, racoros si mai ales delicios! Recomand tuturor!
Laura, am facut multe din prajiturile tale si mi-au iesit, dar nu e cazul diplomatului. Tocmai l-am terminat de facut si piscoturile mele PLUTESC pe compozitie. Este evident ca problema este la prepararea gelatinei… Am hidratat-o si am pus-o in compozitie, apoi am mixat. Trebuia sa o bag si la micorunde, cum vad ca ai scris cuiva care a intrebat despre asta? In al doilea rand, compozitia nu s-a inchegat deloc pe bain-marie, desi am lasat-o mai mult de 10 minute si a facut o spuma care nu s-a mai lasat nicicand si acum, cand sa o torn in tava, se inchegase cumva spuma aia si cand am amestecat, s-a facut numai cocoloase, pe care nu le-am putut repara, asa ca am turnat asa. Piscoturile…nu mai era vorba de insirpopat, pentru ca se vor insiropa bine de tot in balta turnata acolo, ma gandesc ca se vor descompune si se va face o ciorba totala. Of, ramane doar sa visez la diplomat si sa il admir pe al tau…
Foarte bun acest tort, insa as avea o singura intrebare: daca folosim gelatina granule o mai punem si la bain-marie? Pentru ca crema mea nu a iesit la fel de fina ca a ta. Multumesc.
Ce bine arata felicitari am o intrebare se poate inlocui fructele acelea cu altele mai ieftine de exe. mere pere sau capsiunii..
eu l-am facut cu fructe de padure congelate….fffffffffffoarte bun dulce acrisor;)
buna Laura….te admir foarte mult pentru retele tale.unele chiar le-am incercat…..am o mare rugaminte….urmeaza sa vina niste prieteni in vizita si as vrea sa fac acest tort….dar am o nelamurie….gelatina se hidrateaza,se topeste la bain-marie si se toarna calduta in crema?….te rog mult de tot sa imi raspunzi…nu prea sunt obisnuita sa fac dulciuri cu gelatina.multumesc si tine-o tot asa….
gelatina dizolvata in apa in prealabil se rastoarna in crema nitel racita (cca.10 min,dar nu in frigider)si se dizolva la randul ei amestecand pana nu mai raman cocoloase de gelatina(asemenea unor jeleuri mici).Daca nu se dizolva complet se poate pune din nou pe bain -marie foarte putin timp,cat sa incalzeasca usor acest amestec-crema…
si cu albusurile ce se face la acest tort diplomat?
Se congeleaza sau se face un blat de bezea si se foloseste la tort 😉 combinatia de crema diplomat si bezea e un deliciu
se bat nitel ,se rade parmezan,niste bacon sau keiser prajit,se adauga nitica sare si piper si se face o excelenta omleta…
Buna,am facut si eu acest tort in w-end a iesit absolut demential,l-am fi papat tot odata,crema s-a intarit desi a stat pe bain-marie putin mai mult de 5 min(poate si din cauza plitei electrice) in fine,am lasat-o pana am vazut ca se ingroasa.
Vroiam sa intreb daca taiem bucatele mici de fructe si le amestecam cu crem si turnam asa oare se lasa fructele in jos?Eu am pus acum banane dupa primul strat dar mi s-au deplasat putin spre exterior.
fructele se taie cubulete si se lasa la scurs inca de la începutul prepararii ,bananele se stropesc cu zeama de lamaie sa nu se oxideze(înnegreasca),asa cum a spus si Laura…eu am folosit cocktail de fructe exotice (conserva)
Buna Laura,vroiam sa te intreb (poate nu am fost eu atenta), gelatina se pune la inmuiat si atat? Sau dupa ce s-a inmuiat s epune si pe baie de aburi?Multumesc si la cat mai multe retete la fel de bune!!!
Am incercat sa fac acest tort de 2 ori si nu am reusit. Crema nu s.a ingrosat deloc desi am sperat ca, amestecata cu gelatina va iesi bine. Dezastru. Poate ati uitat sa treceti vreun ingredient. Dupa ce am tinut tortul in frigider pe timpul noptii, cand l.am rasturnat, era aproape lichid. UNDE AM GRESIT? Multumesc.
nici mie nu mi-a iesit crema de oua si am repetat-o de 2 ori, chiar nu stiu unde am gresit…
E un tort minunat. L-am facut si eu astazi si a iesit boboc 😀 Multumesc pentru reteta! Nota 10 😉
multumesc pt reteta, f usor de urmarit, chiar si pt incepatori! 🙂 a iesit nu la fel de frumos dar taaaaare bun bun bun 😀
am incercat sa fac acest tort in aceasta seara, m-am cam panicat cand am vazut ca e vorba de baie de aburi, nu mai facusem pana acum, si nici nu se ingrosase crema. am inceput sa citesc comentariile de sub reteta si am zis clar, nu o sa imi iasa nici mie, crema e prea subtire. si dupa ce am pus toate ingredientele am bagat crema la frigider. si dupa 20 min am scos-o.problema la mine nu a fost ca nu s-a prins, din contra, s-a prins prea repede si nu am mai reusit sa o distribui uniform in vasul pentru tort. acum ce o iesi o iesi, data viitoare voi fi mai atenta. nu prea mi-am dat silinta la baia de aburi, cred ca secretul sta in gelatina . sa fie buna si preparata conform instructiunilor.
Poate mai citeste cineva comentariile. Referitor la bagatul cremei in frigider, nu cred ca este nevoie dar daca vreti sa se intareasca mai repede, va sfatuiesc sa puneti vasul cu crema in alt vas cu apa rece si amestecat continuu. Astfel, in cateva minute e numai buna pt asamblat. De nu se leaga, aveti grija sa nu puneti gelatina in crema fierbinte. In rest, atentie si rabdare, trebuie sa iasa
O sa incerc si eu tortul maine seara,promit sa va spun cum a iesit!:* Urati-mi bafta!:*
Buna, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat in ceea ce priveste crema de oua, care nu-mi iese de nicio culoare…Am urmat pasii si ma poticnesc de la inceput cu aceasta crema de oua cu zahar si lapte pe bain-marie. Deasupra se formeaza o spuma iar dedesupt totul ramane moale si nu se ingroasa. De ce, unde gresesc?
O reteta minunata si foarte bine detaliati toti pasii. Nu ai cum sa nu reusesti daca urmezi exact toti pasii. Nu ma pot hotari ce sa incerc data viitoare:). Multumesc draga Laura!
Am un „feeling” cand citesc o reteta buna. Si reteta asta am simtit din prima ca e grozava. Mi-am asumat riscul sa incerc aceasta reteta pentru prima data chiar de revelion. A iesit minunat, multumesc! Frumos, apetisant, usor si delicios ( pentru cei care spun ca nu li s-a intarit crema, aceasta cred ca e din vina gelatinei, care ori nu a fost buna ori nu a fost pregatita corect – eu folosesc Dr. Oetker si scrie pe pliculet cum se pregateste)
Laura draga…incercati cu folia uda …o bagati sub rubinet sa se ude apoi d scutusati bine bine apoi oasezati in vasul respectiv ….iar cind doriti sa l rasturnati ese foarte usor ….iti multumesc pentru delicioasele tale inventi …Domnul cu voi cu toti amin…
L-am facut si a iesit foarte bine ,dar am pus si intaritor de frisca ca sa fiu mai sigura ca iese,e foarte important sa faci galbenusurile la baie-maria…
am incercat si eu reteta pt ca arata superb dar am avut probleme cu crema, nu mi sa ingrosat deloc, asa ca am aruncato si am incercat din nou, am facut pas cu pas cum spune retea dar ceva nu a iesit….crema deloc nu mi sa ingrosat,….si fiind a doua oara …miam spus poate ca asa trebuie sa fie…..am lasato peste noapte la frigider si nimic nu sa schimbat…..am nevoie de ajutor
Buna Laura
Nu mi s-a ingrosat crema si sunt in criza.care o fi problema?:(((
Buna Laura, as dori sa fac acest tort de Craciun, e ziua sotului meu, mare fan diplomat:)crezi ca as putea pune 2 randuri de piscoturi la cantitatea aceasta de crema?ce diametru are forma pe care ai folosit-o?multumesc anticipat, pupici:**
cu frisca naturala merge?cata tb sa amestecam cu ouale si zaharul???
sper sa iasa….e ziua sotului peste cateva zile si vreu sa il surprind cu acest tort mai ales k tortul diplomat e preferatul lui…doamne ajuta:))
Foarte bun, reteta completa, iesit din prima. Multumim!
E cel mai bun tort pentru sezonul cald. Pur si simplu il ador. Eu am o reteta putin diferita, in locul cremei facut la bain-marie amestec iaurt simplu cu 500 ml frisca batuta, gelatina si 200 g zahar. Pot sa mananc mai mult ca e usor acrisor, iar in combinatie cu fructele…iamiiii:X
buna laura. am facut si eu acest tort dar nu stiu din ce cauza nu mi s-a ingrosat deloc crema la bain-marie. adik nu asteptam sa fie tare dar a ramas la fel de lichida cum l-am pus. pe urma am adaugat gelatina am tinut crema la frigider pe urma am adaugat frisca care era beton dar totusi nu nu mi sa intarit deloc.ce as putea sa fac?
as vrea sa mai incerc odata
Sidonia, din ceea ce-mi spui, lucrurile au decurs binisor (crema la bain-marie trebuia sa se ingroase putin). Apa din vasul de jos, de la bain-marie, nu are voie sa atinga fundul celei de sus, unde se afla crema…
Gelatina pe care ai folosit-o este alba nu din aceea pentru tarte, care se numeste Tortenguss, nu?!
Ai asamblat tortul, l-ai lasat peste noapte la frigider si nu s-a inchegat sau ce s-a intamplat de fapt? Crema, chiar daca e mai „lichida”, se intareste perfect la frigider dupa minim 8-10 ore. Tu ai vazut-o mai moale si te-ai speriat?! 😛
eu m-am speriat knd am vazut „tortul”cum curgea pe mobila de bucatarie. adik nu exagerez nu s-a intarit deloc doar la suprafata. a fost un moment comic. totusi eu cred k ceva cu compozitia la bain-marie nu a mers cum trebuia:) adevarul e k pana acum am evitat cremele la bain-marie dar e cazul sa invat si eu cum se fac astea. am sa my incerc odata sper k va iesi ok. te voi tine la curent. apropo felicitari pentru retetele minunate pe care le postezi.
Am facut si eu acest tort, este foarte fin si delicios. Merita incercat!
este cel mai bun tort diplomat pe care l-am mancat vreodata…l-am facut anul acesta de cel putin 3 ori…super bun!!!
excelent,laura!! iti iubesc blogul !! desi am 13 ani am facut marea majoritate a delicateselor tale 🙂 sunt fantastice!! BRAVO!!