Saratele cu cascaval

50 comentarii
Aceste saratele cu cascaval sunt cele mai bune saratele din lume (sau asa mi s-or fi parut mie, acum dupa post 😛 ). Ce mi-a placut mult la ele e faptul ca ies extraordinar de fragede si ca sunt fara praf de copt!!!
Le-am pregatit cu mare drag si le-am adus la masa sub forma de bradut dar se pot face si sub forma de bastonase (poze mai jos). 
Ingrediente pentru o portie:
  • 250 g cascaval
  • 250 g faina
  • 1 lingurita boia dulce (optional)
  • 1/2 lingurita sare
  • 200 g unt rece
  • 1 galbenus
  • susan sau mac pentru presarat deasupra (sau chimen ori sare)
Tot stelute, intr-un alt an 🙂
Portia din anul 2010, sub forma de bastonase (asta ca sa mai iesim un pic de sub tipar 😛 )
Sub forma de inimioara <3
Aici, refacute recent, asa cum imi doream, cu trei forme diferite, intruchipand un bradut:
Pe platou, pentru toata lumea!!!
Ca sa fiti siguri ca bradutii nu se destrama, “lipiti-i” cu putina crema de branza, sarata, gen Almette, pusa doar in mijloc!!!
Mod de preparare:
Pentru aluatul de saratele, se framanta un aluat din cascaval ras, faina, un praf de sare, 1 lingurita boia si unt in fulgi, adica unt rece, din frigider, dat pe razatoarea mare sau razuit cu feliatorul de legume. Nu se insista cu amestecatul, ba chiar e recomandat sa se vada cateva “puncte” de unt in aluat 🙂 Se face o bila care se infasoara in folie si se da la frigider cca. 60 de minute (il puteti pastra si in congelator cateva zile si cand aveti pofta de saratele, il scoateti si il lasati sa se decongeleze lent, la temperatura camerei).
Se incinge cuptorul la 180 grade (foc potrivit).
Acestea sunt formele mele “steluta”, una mica si-una mare, desi mi-ar fi placut sa am 3 feluri, ca sa “cladesc” mai bine bradutii 🙂
Se intinde apoi aluatul, pe o suprafata infainata, in foaie de cca. 1 cm si se stanteaza cu formele stea sau brad (ori se taie fasii care se rasucesc):
Se ung betisoarele, sau stelutele, cu galbenus batut, se presara dupa gust cascaval, sare, chimen, mac sau susan:
Saratelele se coc cca. 18 de minute, sau pana cand se rumenesc frumos:
La fel de apetisante si intoarse 🙂
Aici sunt pe masa de Craciun, de anul acesta, tot sub forma de stelute:

 

Portia “clasica”: poze pas cu pas 🙂

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

50 comentarii

Rahela Rata 23 noiembrie 2016 - 06:01

Se poate face cu mozarella ?

Raspunde
florina 3 octombrie 2014 - 23:11

sunt grozave! fac portie dubla si le dau Mariei pentru toti colegii ei din clasa a-II-a.

Raspunde
sanda 14 decembrie 2013 - 16:05

tocmai ce am scos din cuptor saratele.le-am facut cu telemea, is f.bune…pote un pic c-am grase.data viitore o sa incerc cu un unt light.ms LAURA.pupici

Raspunde
Guest 8 octombrie 2013 - 13:49

Cate taci ies de saratele? sau aproximativ cate bucati si nu ma refer la cele stelute…ci la baghete…ms

Raspunde
Milena Dumitru 10 martie 2013 - 16:57

Am tot facut minunatele saratele de ceva timp, iar acum as fi vrut sa le fac cu faina integrala, sa fie si mai sanatoase. Cred ca ar trebui sa pun mai multa faina … tu ce parere ai? Nu le-ai incercat asa?

Raspunde
mihaela 15 ianuarie 2013 - 15:55

Dimineata sunt adevarat rasfat si in acelasi timp iti dau energie.

Raspunde
Anonymous 25 aprilie 2012 - 23:00

Multumesc pentru reteta, Laura! Mie imi ies foarte bine saratelele cu un pachet de unt 65% (neaprat rece, taiat fulgi), 400 gr faina, 500 grame cascaval si 2 galbenusuri adaugate in aluat. Asa nu ies nici prea unse, nici prea uscate. Inca odata, multumiri!

Raspunde
Maria 24 martie 2012 - 11:15

Buna Laura!
Pot inlocui cascavalul cu telemea de oaie?

Raspunde
dana 22 martie 2012 - 12:07

Buna Laura! Te rog lamureste-ma: ingredientele trecute ajung pt o portie( tava mare de aragaz)? In poza ta ai spus ca sunt ingrediente pt 2 portii si apare doar un pachet de unt ca si la o portie. Daca fac doar o portie pun tot un pachet de unt sau jumatate de pachet? Multumesc frumos.

Raspunde
Nimphetamin 9 martie 2012 - 22:00

Buna Laura,
Trebuie sa-ti spun ca de cand ti-am descoperit reteta, fac saratelele acestea in disperare! 🙂 Sunt nemaipomenit de bune 🙂
Si blogul imi place mult, am gasit o multime de retete faine, nu mai zic de poze 😉
Felicitari!

Raspunde
Mihaela Nistor 26 februarie 2012 - 15:11

Şi eu le-am facut ieri şi au ieşit foarte bune, şi da, ai dreptate, o singură porţie nu ajunge! Logodnicul meu a mâncat aproape jumătate din porţie cât erau încă calde! 😀

Raspunde
Anonymous 11 decembrie 2011 - 18:05

foarte bune… si surprinzator de usor de facut 🙂 multumesc

Raspunde
Anonymous 30 august 2011 - 17:49

Buna!Acum am framantat dar n-am fost atenta si am pus galbenusul in aluat.ce fac acum?le mai ung?ms

Raspunde
Laura 3 august 2011 - 18:49

La finalul fiecarei postari, dupa comentarii, exista o casuta (verde), unde scrie “Print PDF”.
Da click acolo si ti se va deschide o pagina cu mai multe optiuni, printre care si una care iti permite sa printezi reteta cu sau fara poze 😉
Da-mi de veste daca ai reusit 🙂

Raspunde
Anonymous 3 august 2011 - 14:55

Imi poate spune si mie cineva va rog cum se pot printa retetele? Am tot cautat si nu vad…

Raspunde
Anonymous 12 iulie 2011 - 17:48

Draga Laura,

Am facut reteta de saratele si au iesit extraordinare. Fratele meu poftea de mult la niste saratele bune si reteta ta este intr-adevar fantastica!Multumim!

Denise

Raspunde
madutzza88 6 iunie 2011 - 20:22

Buna Laura sunt foarte delicioase saratelele si tot ceea ce postezi…
Popici dolcici si bafta in continuare :*:*:*:PPP

Raspunde
Alexia 1 iunie 2011 - 14:24

cat de fin trebuie ras cascavalul?

Raspunde
Laura 27 februarie 2011 - 10:24

Ceao Laura,ma cheama tot Laura si recunosc,tu ai cel mai tare si cel mai “gustos” blog,incit nu mai am nevoie de carti de bucate,retete cautate pe net,cind am nevoie de ceva intru pe blogul tau.
Am sa incerc aceasta reteta.Eu pentru saratele am reteta cea mai simpla si rapida:cita faina atita margarina si atita telemea.E usor si rapid de facut si gustoasa.
La cit mai multe retete!
Felicitari,esti cea mai tare!

Raspunde
Nora 15 februarie 2011 - 06:47

am folosit cantittile din reteta , cu 200g de unt, dar au iesit foarte grase.

Raspunde
Amariei Mirela 14 ianuarie 2011 - 15:13

Le-am facut si eu. Am impartit compozitia in 2 si saratele din prima serie nu au iesit prea aspectuase. Mi-am dat seama ca intinsesem blatul prea subtire. A doua tava au iesit mai aspectuase, fiidca era destul de inalt aluatul cand l-am taiat. Gustul insa a fost la fel la ambele serii, chiar daca primele au iesit mai uscate.
M-am cam speriat cand am vazut cum “fierbe” cascavalul in timp ce erau la cuptor, am crezut ca o sa iasa gretoase, dar dupa ce le-am scos si le-am pus pe un servet de hartie….am vazut ca nu sunt gretoase!
Deci bifez inca o reteta cu succes de pe blogul tau!!

Raspunde
Anonymous 3 ianuarie 2011 - 01:37

raspunsul tau a venit la timp…ce noroc pe capul meu….MI-AU IESIT,sunt super simplu de facut si extraordinar de bune.Ce bine ca te-ai gandit sa impartasesti aceasta reteta minunata! Mie imi trebuia o reteta la care sa nu fac “galagie” cu mixerul si in acelasi timp sa o fac si repede! Reteta asta era exact ce cautam! Te pup si succes si la alte bunataturi! Iry

Raspunde
Laura 1 ianuarie 2011 - 17:28

…n-am sa rad, ba din contra, am sa te felicit pentru alegerea excelenta 🙂
…de-un pic de boia dulce are nevoie aluatul asta :P, deci spor la bucatarit!!!

P.S. Sa tii aluatul la rece macar 10-15 minute inainte de a le transforma in stelute, fasii sau alte forme :))
…pana atunci numa’ bine se incinge si cuptorul…

Raspunde
Anonymous 1 ianuarie 2011 - 17:20

Buna…am dat peste reteta ta si vreau sa ma apuc de ea….e prima reteta de “prajitura” pe care o incerc in viata mea….sper sa iasa….am o intrebare….ma apuc de reteta in cateva ore….boia iute sau dulce? sa nu razi de mine…pls Iry

Raspunde
Laura 11 decembrie 2010 - 17:58

Falina, ma bucur ca atat de multe retete ti-au captat atentia 🙂
…tu, probabil, le-ai si facut, si daca e asa, sper sa-ti fi iesit minunat!!!
Parmezanul cred ca le-a facut un pic mai spicy si mai crocante 😛
Aluatul il poti lasa linistita in frigider de pe o zi pe alta, sau chiar si mai mult, fiindca in felul asta vor deveni mult mai fragede si, deci, mult mai gustoase 😉
Te pup si te astept cu vesti :))

Raspunde
Laura 11 decembrie 2010 - 17:48

Fely draga, nu prea cred ca merg cu untura 🙁
…vor iesi prea grase!!!!!!!!!
Uite, iti dau aici o idee cu untura, Covrigei: http://savalaura.blogspot.com/2010/10/covrigei.html

Raspunde
El recetario de Falina 11 decembrie 2010 - 04:58

Laura tot pe aici bantui prin retetele tale… hahaha… Cred ca nu am cascaval… am o gramada de parmessano. Crezi ca ar fi buna sau trebuie neaparat cascaval? Oricum fac acum aluatul ca deja am facut saleurile de vin si le am la frigider… Sper sa-mi iasa reteta cu parmesano. O sa-ti spun maine cum vor iesi… Mai am o intrebare… crezi ca este mai bine sa le fac in aceiasi zi cand vor fi servite (poimaine) sau o zi inainte nu se v-a intampla nimic? Daca las aluatul la frigider, in cazul in care nu le fac maine se intampla ceva cu el???
Te pupic si scuza-ma ca am atatea intrebari dar nu am facut niciodata saratele.

Raspunde
felicia mangalia 10 decembrie 2010 - 20:05

as vrea sa le incerc si eu,dar as putea sa le fac cu untura?vreau si eu o reteta de saratele cu untura.

Raspunde
Laura 17 iulie 2010 - 14:26

Lale, sper ca nu am intarziat cu raspunsul 🙂
…cate mi-au iesit exact la o tura nu stiu, imi pare rau…dar daca ai mai multi invitati, te sfatuiesc sa faci portie dubla, pentru ca trec repede :))

Te pup si spor la treaba! 🙂
Sa-mi dai de veste daca ai avut succes cu ele! 😛

Raspunde
Laura 17 iulie 2010 - 14:22

Andreea draga, sincer, mai clar de-atat nu se poate! 😛

Raspunde
Lale 16 iulie 2010 - 09:59

Draga Laura,imi plac saratelele tale vreau sa le fac ptr. o petrecere duminica ..dintr-o portie dubla cam cite bucati au iesit?
Multumesc de reteta si de un eventual raspuns.

Raspunde
andreea 18 iunie 2010 - 22:48

draguta nu am inteles reteta ,te rog sa mi-o spui inca o data dar sa o explici putin mai clar.mi-au iesit ca niste turtite si super gretoase.astept raspunsul tau!:)

Raspunde
Laura 20 mai 2010 - 11:37

Anonim 2, adica Raluca 😛 …nu e mult unt in combinatie cu restul ingredientelor, mai ales daca folosesti unul “light” 🙂 …mie, sincer, nu mi s-au parut niciodata prea grase…dar e, fara indoiala, o chestie de gust…
Si la urma urmelor, chiar v-ar placea sa rontaiti niste saratele uscate?! 😛
Te pup!!! …si te astept cu noi impresii 😉

Raspunde
Laura 20 mai 2010 - 11:24

Anonim 1, fulgii aia de care aminteste reteta sint de fapt bucatelele de unt 🙂 …deci da drumu’ la cuptor :))

Raspunde
Laura 20 mai 2010 - 11:21

Milena, ma bucur mult de tot ca i-ai facut Andreiutului tau saratelele mele delicioase (tre’ sa le laud, ca doar eu le-am facut, nu?! :P)…sint chiar perfecte pentru cei mici 🙂
…si-acum sa iti raspund la intrebare: pentru o portie chiar ai nevoie de cele 200 de grame de unt, cum am scris in reteta, insa, daca ti se par uleioase, ai putea opta pentru un unt cu un procent scazut de grasime…
Se poate ca si cascavalul pe care l-ai folosit sa fi fost unul prea gras, sa stii…
Oricum, eu zic sa le mai dai o sansa, punand in practica noile sugestii 😉

Raspunde
Laura 20 mai 2010 - 10:52

Mirela, draga mea, mesajul tau m-a bucurat nespus de mult inca din momentul in care mi l-ai trimis 🙂
Te pup dulce pentru admiratia pe care mi-o porti si te astept oricand sa te inspiri din retetele mele.
Ma bucur ca ai incercat deja unele, cu mare succes, dupa cum am vazut pe blogul tau 😛 …iar de saratele, ce sa mai zic?! :))
Te pup!!!!!!

Raspunde
Anonymous 1 aprilie 2010 - 12:36

Salut!

Ma apuc de saratele tale minunate. Ma gandeam sa fac portie dubla dar dupa cum zice Milena, cred ca mult unt. Adica ptr o portie 200gr unt si ptr 2 portii 400gr? In poza apare un pachet de unt deci cred ca e suficient ptr 2 portii.
Lamureste-ne Laura, te rugam! 🙂

Multumesc mult si un Paste fericit!
Raluca

Raspunde
Anonymous 10 martie 2010 - 16:11

Buna…as avea o curiozitate … pot face reteta si fara fulgi?!?!?

Raspunde
milena 14 ianuarie 2010 - 21:20

Buna seara.
Multumesc pentru reteta de saratele care au foarte bune.De multa vreme cautam una fara e-uri pentru Andreiutul meu. Totusi, am o nedumerire:pentru o singura portie se pun 100 sau 200 grame de unt? In foto se vede un singur pachet pentru 2 portii…iar mie mi s-au parut un pic uleioase cu 200 g la o portie.

Raspunde
Mirela 21 decembrie 2009 - 13:19

Buna!! Am facut si eu aceste saratele,mi-au iesit asa de pufoasee,am avut si forma de steluta, au iesit supper.De Craciun am sa le mai fac o data,si am sa le postez pe blog.Acum vreau sa fac tarta in forma de bradut cu spanac,sper sa-mi iasa!! Iti urmaresc blogul ,ai retete minunate,esti sursa mea de inspiratie-datorita tie am facut si eu blogul.Sper ca nu te superi ca fac retele tale si le postez pe blog.Sarbatori fericite!!!.Te pup!!

Raspunde
Laura 24 martie 2009 - 01:31

Bine-ai venit, Irina!!! 🙂
Da, le poti incerca linistita cu margarina, pentru ca si eu le-am facut de vreo doua ori asa…
Singurul inconvenient a fost, in ce ma priveste, faptul ca au iesit un pic cam “unse”…
Dar poate ca asa cum vrei tu sa le faci, adica cu cascaval de post, vor iesi chiar minunat! 😉
Sint foarte curioasa…si-acum de-abia astept sa le incerci! 😛
Te pup pentru ca-ti plac!

Raspunde
Irina 23 martie 2009 - 18:24

Buna, Laura!
o intrebare. se pot face cu margarina in loc de unt? as folosi cascaval de post si as renunta la ou ca sa iasa …. de post.
Multumesc!

Raspunde
Laura 11 februarie 2009 - 13:53

Yuhuuu, Natalia…te pup ca m-ai iertat! 🙂
…si ca vrei sa le reincerci!!!
Vei fi super incantata de data asta, iti garantez! 😉

Raspunde
Natalia 10 februarie 2009 - 17:19

stai linistita ca nu m-am suparat nici pe tine si nici pe mine ca nu mi-a iesit reteta. imi place mai mult sa le fac … sa ma joc cu faina, sa fac forme din aluat … si daca ies si gustoase … e ca un premiu pentru mine! :)) promit ca o sa le mai incerc, daca tu zici ca is gustoase, deja ma gandesc la premiu …!

Raspunde
Laura 6 februarie 2009 - 21:34

Offf, scumpa mea Natalia, ai gresit din cauza neglijentei mele! 🙁
Am uitat sa specific ca am facut portie dubla…am crezut ca se va observa din poza cu ingredientele, unde da, intr-adevar apare faina cu gramajul de 400, pentru ca am pregatit-o special pentru 2 portii si apar si doua galbenusuri in loc de unul…cat ar fi fost necesar pentru o portie…
Saratele astea sint atat de gustoase si se fac atat de usor, incat nimeni nu poate sa dea gres…numai daca, iata, te induce cineva in eroare…adica, chiar eu…
Imi pare extraordinar de rau, ma crezi?!
Te rog sa ma ierti ca ai gresit din cauza mea si te rog mult sa le refaci, ca sa le descoperi gustul minunat!
Te pup si iti multumesc pentru mesaj…care a fost foarte frumos si m-a surprins nespus, avand in vedere ce ti s-a intamplat!
Altii mi-ar fi sarit in cap, tulburandu-ma cu atitudinea lor ostila…

Raspunde
Natalia 29 ianuarie 2009 - 10:35

Buna Laura, am incercat reteta ta de saratele, pentru ca arata super bine. In reteta ai scris ca e nevoie de 200 de grame de faina dar cantarul din prima poza arata 400. Ideea e ca mie nu mi-au iesit si cred ca de vina e tocmai faina. Dupa prima tava, m-am prins eu ca nu is ok, asa ca am mai adaugat faina … dar totusi cred ca nu fost suficienta pentru ca mi-au iesit foarte uleioase! is la faza la care invat, ma iau strict dupa o reteta si nu prea am experienta si ma intrebam daca am gresit eu ceva sau doar faina a fost de vina!
mersi mult

Raspunde
laura 27 ianuarie 2008 - 13:45

Simo, bine te-am gasit! 🙂
Ma bucur ca ai incercat saratelele si ca v-au placut. Si noi sintem topiti dupa ele si cum imi ramane un pic de cascaval prin frigider, cum le execut! 😀 …si tot asa le fac si eu: fasii sau cum apuc, ca doar le fac pentru noi, acasa…
Te pup si te mai astept pe la mine! 🙂

Raspunde
simonab 25 ianuarie 2008 - 16:58

Buna Laura,multumim pentru reteta,mie mi-au iesit superbe si fara forme,ca nu am,si la gust mmmmmmmm mai vreau!

Raspunde
Oana-Nicoleta 8 decembrie 2020 - 14:59

La cate grade se coc?

Raspunde
simonab 25 ianuarie 2008 - 16:56

Buna Laura si multumim de reteta,eu am facut pentru prima data si mi-au iesit superbe si fara forme,ca nu aveam,am facut fasii cu cutitul.Mi-am facut pofta! Multumesc xxx

Raspunde

Scrie un comentariu

Scrie rezultatul (atentie, daca ati stat mai mult pe aceasta pagina folositi butonul de reload de mai jos): *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.