3,3K

Aceasta prajitura portocalie cu bulion este o prajitura de post cu totul si totul inedita!!!
Si, oricat de ciudat vi s-ar parea, sa stiti ca e foarte gustoasa!!! 🙂
Ingrediente:
Pentru foi (3 bucati):
- 10 linguri ulei
- 10 linguri apa
- 5 linguri zahar
- 1 lingurita amoniac
- 2 linguri de bulion (gros)
- faina cat cuprinde, ca sa se poata intinde foile
Pentru crema de gris:
- 4 linguri gris
- 250 ml apa
- 250 g margarina
- 150 g zahar pudra
Sfat: in loc de amoniac, puteti folosi 1 lingurita praf de copt si o lingurita bicarbonat de sodiu, dar foile vor iesi putin mai tari.
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 165 grade C (foc domol).
Pentru aluat, se amesteca apa cu zaharul, pasta de rosii si uleiul. Se adauga faina amestecata cu amoniacul sau bicarbonatul si praful de copt (nestinse) si cernute in prealabil. Se face o bila de aluat care se imparte in trei parti egale:

Se pune cate o bucata de aluat pe fundul unei tavi de copt de aprox. 20/30 cm. unsa cu ulei. Eu am pus si hartie de copt, pentru ca tava mea e vecheee 😛 , dar nu e nevoie de ea, ba chiar mai mult incurca la intins. Aluatul se intinde chiar acolo, cu sucitorul:

Fiecare foaie se coace cca. 12-15 minute, nu mai mult. Aici sunt toate cele trei foi:

Pentru crema, se fierbe grisul in apa si se lasa la racit. Se freaca margarina cu zahar pudra si se mixeaza apoi cu crema de gris. Rezulta o crema matasoasa. Si gustoasa 😀

Se umplu foile cu crema de gris racita (puteti pune coaja rasa de lamaie in crema):



Prajitura se unge cu un strat fin de crema:

Se poate felia imediat, cum am facut eu dar ideal ar fi sa o lasati o zi la frigider (sau macar o noapte) sa se inmoaie foile! Se presara apoi cu nuca pisata marunt sau nuca de cocos:


Foooarte gustoasa!!!

Poze vechi 🙂

Ornata cu nuca de cocos:

Reteta preluata de la Nasha via Elaida
4 comentarii
Cam ce dimensiuni trebuie sa aiba tava folosita ca sa ajunga cantitatile de mai sus la foi? Este vorba de tava standard data cu aragazul, sau una de dimensiuni mai mici? Multumesc!
Cristina, ai nevoie de o tava micuta, cam de aproximativ 20/30 cm. Cea de aragaz e preaaa mare :). O poti folosi numai daca dublezi cantitatile. Spor si pofta!!!!
Multumesc frumos pentru deranjul de a-mi raspunde si aici, desi raspunsul primit pe Facebook a fost mai mult decat lamuritor! La cat mai multe retete minunate!
http://www.laurasava.ro/2007/05/18/prajitura-portocalie-cu-bulion/