Aceasta prajitura cu gris, insiropata cu lapte si mai mult decat delicioasa, ii este dedicata cu toata dragostea scolarelului meu preferat, Bogdi!!! A intrat cu maaare bucurie in clasa a doua (cate se pot intampla intr-un an 😀 ), asa ca l-am asteptat cu o surpriza dulce, se pare, chiar pe gustul lui.
Sper din tot sufletul sa o incercati si voi!!!
Ingrediente pentru cca. 10 bucati:
Pentru prajitura:
- 3 oua mari
- 6 linguri rase de zahar
- 9 linguri gris (pline)
Pentru insiropat:
- 500 ml lapte
- 2 plicuri zahar vanilat (20 g)
Pentru ornat:
- cateva linguri de frisca batuta
- fructe din dulceata
Mod de preparare:
Separati ouale; bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Amestecati galbenusurile cu zaharul, cu mixerul, timp de 2-3 minute. Adaugati grisul si albusurile spuma si amestecati totul usor, cu o spatula.
Ungeti o tava mai mica, de portelan, cu unt, de aprox. 25cm x 15cm (puteti sa folositi o tava de iena dreptunghiulara, dar sa fie cat mai groasa).
Presarati o lingura de gris si turnati compozitia. Dati la cuptor pentru cca. 25 de minute (maxim 30) la foc potrivit (180 grade C).
Cand prajitura e gata, se toarna laptele, rece, amestecat in prealabil cu zaharul vanilat (nu scoateti tava din cuptor si nici nu stingeti cuptorul) si se mai lasa 3 minute la cuptor. In timpul asta laptele va fi aproape in totalitate absorbit.
Nu scoateti imediat prajitura din cuptor, ci lasati-o sa se „aseze” 5 minute. De-abia dupa aceea se scoate si se lasa la racit.
Se taie in bucati potrivite si se savureaza!!! 😛 …iar daca o vreti mai festiva, ornati-o cu moturi de frisca si fructe din dulceata. Delicioasa!!!!
Refacuta recent (anul 2020):
Sfat: Daca vreti ca prajitura sa fie extra-insiropata, folositi 600 ml lapte la insiroparea ei. Dar mai adaugati un pliculet cu zahar vanilat.
Pozele vechi:
Ma mir ca am reusit sa le surprind si pe astea :))
28 comentarii
Prajitura asta o faceam in Arad , in comunism , prin anii 86-87. Deasupra se punea budinca de ciocolata, si va asigur ca este fara cuvinte. Am incetat sa o fac , pentru ca mancam toata tava, cu lingura direct din tava.
Multumesc pentru reteta , Laura
Eu am tot facut această prăjitură.. in maxim 2 zile e gata, si dublez cantitățile cand o prepar…
As vrea sa incerc si eu aceasta reteta , dar am o mica nelamurire : in reteta ta nu vad cata drojdie ar trebui sa pun .Se poate face si fara? Iti multumesc frumos !
Andreea, prajitura asta chiar asa se face, fara drojdie 🙂
E ca o budinca de gris, bine insiropata!
Urmeaza toti pasii expusi in reteta si te vei bucura pe deplin de ea!
Salut!
Laptele rece tocmai mi-a făcut țăndări tava de yena (era un glasslock Cu capac la care țineam mult pe lângă că e scump). Am urmat rețeta pe nemestecate dar nu se adaugă lichide reci în recipiente de sticlă calde 😞 sunt foarte supărată.
Și fără prăjitură, și fără vas și cu copiii dezamăgiți la. Sfârșitul unei zile foarte pline.
Cosmina draga, tare m-am intristat cand ti-am citit mesajul! Imi pare rau de numa!!!!! 🙁
E prima oara cand aud ca se intampla asa ceva!
Eu forma din asta, Glasslock, am doar cateva mai mici, pentru pastrat alimente, nu pentru copt. A ta se putea folosi in cuptor?! Nu sunt foarte familiarizata cu ele.
Ai vazut ca eu am specificat sa folositi o tava mica si doar in paranteza am mentionat o Iena dreptunghiulara (si din poze se vede clar cat de groasa este forma mea). Am folosit-o de zeci de ori, exact asa cum am scris: lichid rece peste prajitura calda si nici macar o fisura n-a avut.
Deci, glasslock-ul nu e deloc recomandat pentru tipul asta de prajitura.
Mi-ar placea sa o refaci, intr-o forma de portelan, cel mai bine!!!! …dar poate dupa ceva timp, dupa ce iti mai trece supararea!
Laura, te iubesc! De la inceput de august tot fac in week-end aceasta prajitura. Ai mei sunt incantati. Multumesc frumos pentru inca o reteta usoara, simpla si delicioasa.
eu am insiropat prajitura cu urmatorul sirop: in 500 ml lapte am pus o lingura de praf de budinca si o lingura de zahar brun, apoi am pus totul la fiert cateva minute pana s-a legat ca un sirop mai subtire. Imi place mult mai mult asa! Desigur, prajitura e delicioasa insiropata si doar cu lapte, dar am zis sa incerc si asa si rezultatul a fost… delicios! 🙂
Foarte delicioasa a iesit prajitura! Parintii mei nu mai conteneau din laude :)) Multumesc Laura!
delicioasa
eu am insiropat-o cu apa de roze si a iesit dementiala :X
Laptele trebuie pus fierbinte sau caldut?
pot pune in loc de zahar , miere de albine?
acum fac si eu, sper sa iasa ! 🙂 multumesc pentru reteta!
acum e la cuptor prajitura mea 🙂
testat! DELICIOS! 🙂
am facut si eu reteta ta laura sava multumesc de idee super buna reteta , pe sotul meu nu il mai pot satura multumesc foarte buna reteta 🙂
Am urmat reteta intocmai, suuuuuuper buna! Multumim, Laura!
Minunata!!!! Am testat prajitura aseara si a iesit foooarte buna, mai ales ca am pus si zahar vanilat in laptele cu care am insiropat delicatesa! Data viitoare o sa pun mai putin zahar si o sa-i dau si puiutului meu!!!!
Am facut-o ieri. Sotul nu mai contenea cu laudele, asadar a devenit oficial prajitura noastra preferata!!
o reteta reusita, ca de obicei…acum ma infrupt cu bunatate de prajitura cu gris! am testat-o asta seara si mi-a placut ca s-a facut foarte repede
Buna. Ce dimensiuni are tava? Mititica banuiesc, asa-i? Ms
De cînd căutam rețeta asta! Obișnuiam să fac prăjitura la mama acasă, acum cîțiva ani buni, dar, din păcate, am rătăcit rețeta și nu mai știam cantitățile. Am făcut-o acum cîteva zile și a ieșit excelentă! Culmea, i-a plăcut și soțului meu care se strîmbă la orice conține griș! Mersi mult
cam ce dimensiuni trebuie sa aiba tava?
hmm Laura sunt o mare fana a blogului tau….am incercat multe din retetele tale prin care si aceasta prajitura cu gris….care e fff simpla, rapida si extraordinar de delicioasa…..mersi ca impartasesti cu noi secretele bucatariei…pupici!!!
este minunata , si eu am facut-o de n. ori ,pentru Luci .Multumim Laura !
Mult succes la scoala lui Bogdi!
Si noi suntem scolarel de clasa 1.
oooo delicios, dar nu am gris acs :((. da maine poate ii vine randul 🙂
cred ca am sa o incerc in seara aceasta