Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (3 votes cast)

Am observat ca fiecare inceput, de orice fel, ma surprinde intotdeauna ataaat de necreativa πŸ˜›
Cu gradinita a fost la fel (aveti aici dezastrul de tort-masina) si acum cu scoala, aceeasi poveste…
Nu stiu, sunt foarte dezamagita de sistemul asta al nostru de invatamant, blazat, cu educatori/invatatori/profesori fara nicio sclipire, care nu reusesc sa ii intampine pe copii cu zambete calde pe buze ci doar cu grimase…care nu mai au rabdare si nici pasiune sa-i modeleze in tinerii (aparent) atotstiutori de maine…
Tortul, insa, este o nebunie!!!!! E de fapt o prajitura, pe care o stiu de la soacra fratelui meu, si care se numeste Prajitura Boema.Β E un deliciu, asa ca o sa incetez cu smiorcaielile si o sa va invit, impreuna cu Bogdi, caci el este sarbatoritul, la o felie mare si delicioasa de tort πŸ™‚

Voi reveni insa cat de curand cu un nou tort “Pista de masini”, mult mai spectaculos, dupa cum i-am promis lui Bogdi.

 

Ingrediente:

Blat:

– 5 oua mari

– 5 linguri zahar

– 5 linguri apa

– un varf de cutit bicarbonat de sodiu

– 1 lingurita rasa praf de copt

– 3 linguri pline cu faina

– 1 lingura cu varf cacao

 

Crema alba:

– 3 galbenusuri

– 60Β g zahar pudra

– 1 lingura amidon sau faina (cu varf)

– 250 ml lapte

– 100 g unt (80 % grasime)

 

Crema neagra:

– 3 oua intregi

– 50Β g zahar

– 100 g ciocolata cu lapte

– 100 g untΒ (80 % grasime)

 

Pentru ornat:

– frisca sau ciocolata topita

 

Mod de preparare:

Inainte de toate trebuie sa va spun ca eu am facut portie dubla (blat din 10 oua, creme din cate 6 oua, etc) si am inaugurat cu ocazia asta forma mea de prajituri, noua si stralucitoare, cu sclipiri de diamant πŸ˜›

Forma mea e mare, are aprox. 42 cm lungime si 29 cm latime. Daca folositi, insa, reteta de baza din 5 oua, veti avea nevoie de o forma de aprox.Β 30 cm lungime si 20 cm latime (in felul asta cred ca il puteti felia chiar in 2 nivele)

 

Blat: se spala bine ouale si se separa. Se bat albusurile, cu un praf de sare, intr-un vas curat si perfect uscat, de preferinta de sticla sau portelan. Se adauga apa si bicarbonatul (nestins) si se mixeaza in continuare; cand spuma prinde consistenta, se adauga zaharul si se bate bine. Se adauga apoi galbenusurile si se amesteca usor, cu o spatula, de jos in sus, exact ca si la pandispan, pentru ca compozitia sa ramana aerata. Se adauga faina,Β cacaua si praful de copt, cernute in prealabil, si se amesteca usor pana la inglobarea lor totala (nu exagerati totusi cu amestecatul, pentru ca blatul sa ramana pufos si sa nu “pice”).
Se aseaza compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la copt, la foc potrivit (180 grade C) pentru cca. 20-25 de minute (faceti proba scobitorii).Β Se taie blatul, racit, in jumatate (in cazul meu):

 

Crema alba: se amesteca galbenusurile cu zaharul pudra, cu amidnul sau faina si laptele rece si se fierb la foc foarte mic ori la bain-marie. Cand crema s-a racit, se amesteca cu untul (lasat dinainte la temperatura camerei).
Se aseaza o jumatate de blat in forma; se toarna deasupra una dintre creme, eu am ales-o pe cea alba, si se niveleaza bine:

 

Crema neagra: se bat cu telul, pe foc mic, sau la bain-marie, toate ingredientele (ciocolata se rupe bucatele), pana se ingroasa. Cand e rece, se amesteca cu untul moale.

Se aseaza cea de-a doua jumatate de blat peste crema alba si se umple cu crema de ciocolata, nivelandu-se frumos:

Prajitura se lasa la frigider peste noapte, acoperita cu folie de bucatarie transparenta:

Se orneaza dupa preferinta, cu ciocolata topita sau cu frisca.
Eu am ales frisca pentru a-mi face mai vizibil decorul naiv (in 5 minute nu prea ai alte alternative :D)
Observati, sper, pista de masini formata din rulouri de ciocolata, ce intruchipeaza cifra 7, si pe ea pilotii, cam obositi, de formula 1 :))))

N-am fost deloc multumita de rezultat (a se citi distrusa :D) insa lui Bogdi i-a placut la nebunie (ce copil bun am!!!), si nu doar lui ci si prietenilor lui si celorlaltor invitati, asa ca intr-un final m-am destins si eu si m-am bucurat de baietelul meu scump care a mai crescut un pic, si a implinit 7 ani:

Tortul este nemaipomenit, gustos tare si cremos…si dulce (poate un pic prea dulce pentru unii πŸ˜€ )
La multi ani, pui scump!!!!!!!!

P.S. Puteti inlocui bicarbonatul de sodiu cu 1 lingurita rasa de praf de copt, sau faceti jumi-juma :P, am observat si la Checul simplu ca iese mai pufos cu un pic de bicarbonat adaugat impreuna cu praful de copt.
P.P.S. Puteti prepara prajitura si sub forma de tort, dreptunghiular, cum am facut eu, sau rotund (diam.Β 24 cm) iar cremele extrem de delicioase le puteti adapta si altor prajituri.

Tags:
  • elena

    daca vreau sa fac blatul in forma rotunda de 26 cm, cum fac cu, cantitatile ? de cate ori vreau sa fac un blat din cacao nu imi iese niciodata, dupa nicio reteta:(…poate este si cuptorul, nu stiu. astept raspuns, multumesc frumos!

    • Elena draga, forma rotunda de 26 cm. e perfecta πŸ˜‰
      Ramai la reteta de baza, adica blat din 5 oua, si cremele asa cum sint redate la ingrediente.
      Blatul asta e foarte bun si reuseste precis πŸ˜›
      Sa cerni neaparat faina si cacaua, si sa amesteci usor compozitia cu o spatula/lingura de lemn, nu cu mixerul!!!
      Trebuie sa-ti iasa πŸ™‚

      Te astept cu impresii, pupici!!!

    • elena

      Iti multumesc din suflet pt raspuns…il voi incerca si cu siguranta voi posta! pup si eu

  • Buna Laura! am incercat si eu prajiturica, dar crema de cioco mi-a iesit foarte moale, desi am facut-o exact ca tine (sper)la bain-marie. Ai idee ce-as fi putut sa gresesc? Multumesc si pupici puiutului tau :

  • tabitha

    La multi ani pentru puiul tau si bafta sa scoala !
    In ceea ce priveste tortul , arata si – sunt convisa ca si este super !
    Urmaresc retele tale de mult timp si caut aceasta tava cu pereti detasabili dreptunghiulara fara succes insa .Te rog , spune-mi cum o pot procura , de unde si cat costa .Ard de nerabdare sa incerc retelele tale in minunata tava !
    Multumesc , numai bine va doresc !

  • Bunataturi ! O sa incerc si eu πŸ™‚

  • La multi ani lui Bogdi.Sa iti traisca baiatul si sa aveti parte numai de bucurii si fericire.Tortul arata senzational.

  • Diana si Iulia (ma adresez mai mult Iuliei) am sa va raspund amandurora intr-un singur mesaj, avand in vedere ca amandoua ati luat cele cateva framantari ale mele ca pe un afront personal. Referirile mele sint strict personale si vizeaza oameni pe care am avut nesansa sa ii intalnesc. Imi mentin, asadar, parerile emise, deloc eronate, si va anunt ca aceasta polemica, inutila de altfel, caci eu chiar am inteles in ce tara traim, si cum traieste un bugetar, fie el din invatamant sau de altundeva, se sfarseste aici (am mentionat clar ca tata a fost profesor, dar ca si-a facut meseria cu pasiune pana la capat, pe aceeasi bani mizerabili despre care vorbiti!)
    Cine vrea sa comenteze pe marginea acestei probleme e invitat sa-mi scrie pe privat. Asa ar fi frumos, sa nu stricam aceasta postare minunata, dedicata fiului meu πŸ™‚

    P.S. Iulia, si eu asteptam, de ex., sa iti incepi, sau sa-ti sfarsesti, mesajul cu o felicitare, un gand bun pentru Bogdi, a carui zi de nastere am sarbatorit-o, caci in final despre asta este vorba in aceasta postare. Nu ai facut-o, insa…
    Altadata, asadar, nu mai emite reguli pe care tu insati nu le aplici, si incearca sa vorbesti la modul general, fara sa imi imputi mie personal, si te citez: “SI CLIENTUL SUNTETI VOI PARINTII….CARE DUPA 89….ATI UITAT …MULTI DINTRE VOI…SA VA INVATATI COPII…SA SPUNA ….SARUT MANA MULTUMESC …TE ROG FRUMOS”, ca am uitat sa imi invat copilul sa spuna “sarumana”, deoarece nu ma/ne cunosti absolut deloc si te inseli amarnic.

    Acum daca stau sa ma gandesc mai bine, cadrul didactic de a carui gandire si comportament obtuz ne-am ciocnit, iti seamana foarte tare…

  • DRAGOMIR IULIA

    LAURA…..TE URMARESC DE CEVA TIMP….IMI PLACE CEEA CE POSTEZI SI GATESTI IMPLICIT…INSA AI O VIZIUNE ..USOR ERONATA DESPRE …INVATAMANTUL ROMANESC….EU AM ALES MESERIA ASTA DIN DRAGOSTE PENTRU COPII….AM FOST PROFESOARA SI INAINTE DE 89….SI ACUM….POATE CA AI DREPTATE CAND SPUI CA MULTI DINTRE NOI SI-AU PIERDUT ZAMBETUL….DAR….NOI LUCRAM CU MATERIALUL CLIENTULUI….SI CLIENTUL SUNTETI VOI PARINTII….CARE DUPA 89….ATI UITAT …MULTI DINTRE VOI…SA VA INVATATI COPII…SA SPUNA ….SARUT MANA MULTUMESC …TE ROG FRUMOS….IAR NOI SUNTEM OAMENI…CU BUNELE SI RELELE FIECARUIA…SI….CAND TE DUCI LA SCOALA SI SALARIUL ESTE CUM ESTE SI ….CONSTATI CA IN LOC DE MULTUMESC PRIMESTI….ALTCEVA….CREDE-MA CA ITI DISPARE ZAMBETUL DE PE BUZE….TRECI MAI DEPARTE CU SPERANTA CA …IN FIECARE GENERATIE ….VEI GASI SI EXCEPTII…

  • La multi ani studentului la litere.:)
    Iar tie, mamico, bine ai venit in randurile noastre, a nemultumitilor de sistemul educational din Romania.
    Si stai!…e doar inceputul…

  • LA MULTI INGERASULUI TAU

  • Anonymous

    LA MULTI ANI LUI BOGDI! SANATATE SI MULT SPOR LA SCOALA.
    CLAUDIA

  • Gabriela M

    La multi ani Bogban ! Eu sunt Lucian Gabriel Marasescu si am facut pe 12 septembrie 6 ani.
    O pup pe mamicuta ta pentru retetele delicioase pe care mi-le face mami ( din 2009 mami e fan blog Sava Laura ), cred ca a incercat peste 100 retete si toate i-au reusit.
    Bafta la scoala si un an cat mai bun , iar pentru mamica ta multi pupici , si asteptam retete de dulciuri.
    Gabriela

  • Sa-ti traiasca baietelul,sa-i dea Dumnezeu multa sanatate si fericire alaturi de voi!Tortul arata super.Esti o mamica foarte talentata.Felicitari!LA MULTI ANI Bogdi draga!

  • La multi ani si multa sanatate lui Bogdi si intregii familii! Foarte fain tortul, nu te mai stresa atat de mult! Am si eu o dorinta: sa achizitionez o forma dreptunghiulara cu pereti detasabili ca a ta. Imi poti spune unde as putea gasi asa ceva? Multumesc!

  • La multi ani lui Bogdi!!!!
    Sa creasca mare ,frumos si sanatos.
    Va pupam!

  • Flora

    Draga Laura,

    La multi ani lui Bogdi drag !
    Iti urmaresc cu mare drag, din umbra, prestatiile culinare si te felicit din toata inima pentru ca pui atit de mult suflet in ceea ce faci !
    Bucura-te de fiecare moment pe care il ai alaturi de puiul tau ! Cind esti necajita gindeste-te cit esti de norocoasa !
    Tortul e minunat ! Sa va fie de bine !

  • Diana

    Draga Laura,

    Te citesc cu multa placere si incerc multe din retetele tale minunate.

    Relativ la profesori si educatori: tara noastra este de asa natura, incat se fac profesori cei care nu pot sa se faca orice altceva, nu cei care isi doresc sa faca asta.

    Eu sunt absolventa de mate-info, si iubesc copiii. M-as fi facut cu toata inima profesoara, dar as fi castigat 8 milioane!!! Dupa reducerea de anul trecut, vreo 6 cred… Ca programator, mi s-au oferit 800 de euro la primul job, inainte sa absolvesc. Tinand cont ca plateam chirie de 800 de lei, nu puteam sa imi iau un job platit sub 800 de lei. Asa ca am renuntat la ideea de profesorat si sunt programator. Si am plecat din tara aia care isi batea joc de mine zi de zi cum putea. Sunt fericita ca nu am platit un leu la bugetul ala de stat nemernic, si nici nu am de gand sa platesc vreodata.

    Imi place ce fac extrem de mult, insa la fel de mult mi-ar fi placut sa fiu profesoara. Dar cat timp o casierita de la un supermarket castiga mai mult decat un profesor, nu ai cum sa te astepti sa fie altfel decat sunt.

    Imi cer scuze ca fac “politica”, insa… asta e adevarul.

    Mult succes lui Bogdi la scoala, si iti multumim pentru retetele ce ni le aduci.

  • Multumim din suflet, Maricica πŸ™‚

  • Maria, esti tare, tare draguta πŸ™‚
    Multumesc mult pentru cuvintele frumoase si urarea facuta puiului meu!!!
    Tortul e cu adevarat gustos si asta este, intr-adevar, tot ce conteaza πŸ˜‰
    Te pupam!!!

  • Alinutza draga, te pupam dulce pentru urari!!! πŸ™‚
    Da, am auzit si eu despre aceasta aberatie…cum o sa spuna copilul, cand o sa fie intrebat in ce clasa e, ca e in clasa 0??????
    Va tin pumnii!!!

  • Sidy a mea draga, cuvintele tale sint balsam pentru suflet πŸ™‚
    Ai mare dreptate…tortul a disparut atat de rapid din farfurii, ca abia am reusit sa il surprind in poze πŸ˜‰
    Multumim frumos pentru urari!!!
    Te pupam cu drag πŸ™‚

  • Iti multumim, Mihaela!!! πŸ™‚

  • Si noi va pupam cu drag, Alina si Gabi!!! πŸ™‚
    Va asteptam la un altul, dar mai putin caloric πŸ˜› (dau eu de stire ce si cum, hihi…)

  • Mihaela, atat de bine m-ai inteles, si eu la randul meu pe tine πŸ™‚
    Tatal meu este profesor (ma rog, este deja in pensie, dar asa cum spui, pasiunea lui pentru aceasta nobila si frumoasa meserie nu s-a stins…)si ori de cate ori ii povestesc despre ce i se intampla lui Bogdi, fie din cauza colegilor, care sint (multi chiar) asa cum ii descrii si tu…fie din cauza celor aflati “la catedra”, se intristeaza cumplit…
    Puiul meu e foarte sensibil si bine crescut (poate prea bine crescut pentru lumea asta salbatica si nesimtitoare), asa ca, din pacate, avem si cu siguranta vom mai avea parte de multe situatii neplacute…
    Sper doar ca toate acestea sa nu il darame, ci sa il faca mai puternic si mai pregatit pentru viata πŸ˜‰

    Iti multumesc din tot sufletul ca te-ai oprit sa ne feliciti πŸ™‚
    Te pupam!!!

  • Scumpa Cat, iti multumim din tot sufletul pentru urarile calde πŸ™‚
    Asa e, Bogdi a fost placut surprins de pista lui cu masini si foarte emotionat atunci cand am taiat prima felie…pentru el, evident πŸ˜›
    Te pupam!!!

  • Fancy Cake, multumim, multumim!!! πŸ™‚
    Sint foooarte incantata de nota, maxima, primita πŸ˜›
    Acum parca-mi plac si mie omuletii din bezea si masinile lor de pandispan :)))
    Pupici!!!

  • Multumim din suflet, Narcisa, pentru urari πŸ™‚
    Cat despre scoala, ce sa zic?! …nu vreau sa generalizez, e clar ca exista si oameni de valoare, numai ca nu i-am intalnit noi πŸ˜‰

  • Simona, te pupam dulce pentru minunatele urari!!! πŸ™‚
    …si iti trimit inca unul-bonus pentru ca iti place tortul nostru, gustos tare dar nu foarte reusit din punct de vedere estetic πŸ˜›

  • Lari, mii de multumiri pentru urarile frumoase πŸ™‚
    Tortul a fost de-li-cios!!! πŸ˜›

  • Te pupam dulce, Miha draga!!!!!! πŸ™‚

  • Andreea, iti multumesc frumos pentru gandurile bune πŸ™‚
    Ma bucur tare mult ca-ti place tortul!!!

  • Maricica

    Sa-ti traiasca puiutul si sa va aduca numai bucurii!

  • Mare Maria

    La multi ani,BOGDi!!!Am asteptat cu nerabdare,pot sa spun, surpriza pentru Bogdi.Tortul este super asa ca nu trebuie sa-ti faci nici un fel de probleme,iar de gustos nu mai zic nimic.Important este zic eu sa pui suflet si iubire in ceea ce faci,iar tu le aplici.FELICITARI SI PUPICI:X

  • La multi ani! Cu sanatate si multe bucurii!
    Cat despre sistemul actual de invatamant …. ma ia groaza ca pe Denissa mea anul viitor se va experimenta Clasa 0. Cumplit ce se intampla.

  • La multi ani Bogdane si mult succes la scoala !
    De ce esti tu atat de necajita Laura scumpa, pentru ca vad ca bunatatea asta de tort a disparut din farfurii ?
    Daca lor le-a placut, inseamna ca a fost Excelent !
    Te tzuc !

  • Anonymous

    La Multi Ani Bogdan!
    Mihaela11

  • Anonymous

    … si inca o data, LA MULTI ANI lui Bogdi nostru drag!!!!!!!!! Si tortul … chiar a fost super!
    Va pupam pe toti!
    Alina si Gabi

  • Mihaela

    Imi pare rau . Atat pt. scolar, cat si pt. voi, parintii. Numai ca astazi copiii sunt cu totul altfel, parintii nu-i mai invata nimic, nu le impun niciun fel de reguli minime, adaptate varstei lor. Iti dau doar doua exemple. La teatru, copiii, desi insotiti de parinti si bunici, tipau, urlau, venisera cu ditamai sticlele de cola, isi stergeau mainile unsuroase de plusul scaunelor, ii strigau pe cei aflati cu 5 randuri in fata sau in spate. Adultii nu le spuneau nimic. Apoi, in cancelarie, a venit o mama insotita de fiu la o ruda, colega cu mine. Copilul a vrut la calculator, apoi dupa 2 minute s-a dus la tabla, s-a urcat incaltat pe scaun ca sa ajunga sa traseze 4 linii, a descoperit xeroxul, batea in butoanele alea ca in tobe. A venit cineva cu un platou de fursecuri, a luat fiecare politicos, copilul a inconjurat masa de atat cat a fost nevoie pana le-a mancat pe toate. Maica-sa nu i-a spus nimic. Sunt anumite zile in care vin de la scoala moarta, terminata.
    Mi-ar placea mult ca in a doua parte a vietii mele profesionale sa fac altceva. Cu amaraciune, un profesor indragostit cu patima de aceasta profesie.
    La multi ani, Bogdan!

  • Daca sarbatoritul a fost super incantat de tort , parerea celorlalti nu mai conteaza ;)…. mie imi place cum ti-a iesit !!!!
    La multi ani lui Bogdi , multa sanatate si ani plini de bucurie si fericire alaturi de voi !!!

  • La multi ani si multe impliniri!
    Tortul e de nota 10!

  • La multi ani, Bogdi!!!Sanatosi si fericiti!Laura, ma pui pe ganduri cu opiniile despre invatatori-profesori…Cand ai timp, daca ai, te rog detaliaza umpic…La ce scoala merge Bogdi?

  • La multi ani lui Bogdi! Si bafta multa in noua etapa a vietii lui. Super arata torul.. ti`ai facut griji degeaba. Pupici

  • La multi ani, pentru Bogdi!!!!!Pupici.
    Sa-ti traiasca baiatul , sa fie sanatos, voios si cuminte!!!!
    Esti o mama fericita si talentata!
    Ai facut o minune de tort, cred ca-i bestial!!!!!!!!!

  • La multi ani Bogdi. sa cresti mare si frumos!

  • Sa-ti traiasca baietelul! Tortul arata super si sunt sigura ca si gustul e pe masura. Felicitari!!