Am vrut inca de anul trecut sa pregatesc aceasta deosebita dulceata, dar pomisorul nostru, care anul asta s-a facut mare :P, nu a avut destule „boabe” pentru a-mi indeplini visul 🙂
Mai avem un pom, batran tare, in spatele casei, dar din ala am facut socata , si cu un an in urma sirop din flori de soc…
De-acum vom avea in camara si dulceata de soc, si sper, cu ocazia asta, sa aveti si voi 😛
Ingrediente:
– 1 kg. fructe de soc
– 1 kg. zahar
– 1 lamaie
– vanilie (optional)
Mod de preparare:
Se rup fructelele de pe codite, cu grija, si se pun intr-o strecuratoare; se curata de eventualele impuritati (frunzulite, etc) si se spala sub un jet de apa rapid. Se lasa la scurs.
Se aseaza intr-un vas straturi alternative de fructe si zahar. Peste fructe se stoarce zeama de lamaie. Se pune vasul intr-un loc racoros, pana a doua zi. Se fierbe la foc mic, in primele 10 minute, sau pana se topeste zaharul, apoi se mareste flacara.
Se scutura vasul din cand in cand (nu se amesteca cu lingura) si se inlatura spuma formata la suprafata. Se adauga vanilie si se mai lasa pe foc cca. 15-20 de minute sau pana cand compozitia fierbe mai incet, semn ca dulceata este gata (nici o dulceata nu trebuie sa fiarba mai mult de 40 de minute!)
Se toarna fierbinte in borcane bine spalate si uscate in cuptor, se lasa pe masa cateva minute (pana prinde un pic de pojghita), iar apoi se leaga cu celofan sau se capseaza/infileteaza cu capac.
Pomisorul nostru de soc, pe care l-am urmarit cu mare atentie inca de la inceputul verii 😉
…cum a inflorit frumos 🙂
…si pana acum cateva zile, cand i-am cules micutele roade pentru dulceata:
…dulceata care a ajuns si in borcane, dar mai mult la degustat, pe felii generoase de paine cu unt :)))
P.S. In exact acest mod puteti prepara si dulceata de afine 😉
17 comentarii
Am sa fac si eu dulceata din fructe de soc.
Asemanatoare cu dulceata de afine! Abia astept sa fac!
am facut aceasta dulceata EXTRAORDINARA ,luând_o de medicament si m_am ingrasat 7 kg ,e pt copii mofturosi la mincare …ha ha ha , nu pt medicament , de stomac lenes ,…
am facut de multe ori aceasta dulceata,,voi mai face si anul acesta si vreau sa va zic ca e,,geniala!
e ff buna, nici eu n-am facut de mult, o facea bunica mea, zicea ca-i buna pt stomac, dar e delicioasa si aromata, sigur am s-o fac si eu
Am facut si eu anul acesta dulceata soc, n-am mai mancat din copilărie, dar de data aceasta am adaugat si răbarbă sau răbarbură şi nu am avut nevoie decât de un bol, cam un kg de fructe de soc şi restul am pus răbarbură. Pentru cine cunoaşte răbarba, ştie că se poate folosi în dulceţuri ca o gelatină, îngroaşă dulceaţa fără ca să schimbe gustul.Este un deliciu …
am auzit ca e fff buna aceasta dulceata, insa eu nu am papat niciodata, dar anul viitor sigur voi face!!!!
de cand caut asa ceva pe net…nicaieri n-am gasit reteta pt dulceata asta! deci, la anul am treaba!
Am facut si eu, este aproape identica cu cea de mure. Mai ales ca are si seminte. E buna!
E asaaa de buna!
Seamana cu dulceata de mure, doar ca-i mai parfumata, si fara samburi.
Era dulceata mea preferata, dar
de ani buni n-am mai mancat, ca nu gasesc fructe de soc pe nicaieri.
Stie cineva pe aici de unde pot sa fac rost de ele?
am uitat sa-ti spun,ca de 5 ani fac si eu si tinctura din boabe de soc bun pentru cure de slabire si mai fac si sirop din boabe de suc pentru raceala ,daca esti interesata pot sa-ti dau retetele !sper inca-0-data ca nu te superi!!!!!!!!!!!!pupici!
puteti sami dati si mie retetele de tinctura de soc pentru slabit
Scrie pe net tinctura de fructe de soc si gasesti milioane de retete.
Da e f buna aceasta dulceata dar…atentie mare…..se foloseste cate o lingurita mica, ca si medicament ,tine locul vaccinului contra racelii,nu in nici un caz ca aliment.Imi cer scuze,sper sa nu te superi …te urmaresc zilnic nu si comentez…am si facut muuulte retete de la tine.
Interesanta reteta,nu stiam ca fructele socului pot da si ele dulceata:)Dar de ce nu?Ce gust are,trebuie sa semene cu ceva…
Sunt asa de curioasa ce gust poate avea aceasta dulceata ca socata ne place tare mult.
Nu am mancat niciodata , ma tenteaza sa incerc , ai si de dat? 🙂