Dulceata de smochine coapte

20 comentarii

Nici nu va puteti imagina cat de fericita am fost cand, acum cateva zile, a venit mami a mea acasa cu o plasa plina cu smochine!!!!!!!!!! 😛
Am visat la dulceata asta de smochine de cand am savurat-o pentru prima oara in Grecia, intr-un cornet de inghetata (de-aia am si reprodus-o repede, acasa: Inghetata de vanilie cu smochine in sirop)
Este…nici nu stiu cum sa v-o descriu mai bine…aah, poate perfecta?! :))

Ingrediente:

– 35 de smochine coapte
– 1 kg. zahar
– 500 ml. apa
– 1 lamaie

Mod de preparare:
Se spala smochinele. Se fierb 5 minute in apa clocotita, dupa care se scot cu spumiera si se lasa la scurs.
Separat, se face un sirop din apa, zahar si lamaia bine spalata si taiata felii cu tot cu coaja (o lamaie bio ar fi fericita sa va ajute :P). Este necesara aceasta cantitate de apa mai mare pentru sirop deoarece smochinele nu au suc, iar dulceata se fierbe timp de doua zile).
Se pun smochinele in sirop si se fierb la foc mic, cca. 20-25 de minute, din momentul in care au dat primele clocote.
La inceputul fierberii (primele 5-10 minute de cand a inceput sa fiarba) imediat dupa ce apare spuma mai multa, cratita trebuie trasa de pe foc, scuturata usor cu amandoua mainile, inlaturata spuma si pusa din nou pe foc.
Cand e gata, se ia vasul de pe foc si se aseaza in camara, acoperit cu un servet curat, inmuiat in apa si bine stors.
A doua zi dulceata se repune pe foc si se lasa la foc potrivit pana se leaga (cca.15-20 minute).
Pentru a evita ca dulceata sa se prinda de fund, cratita trebuie, din nou, scuturata in timpul fierberii, iar fructele vor fi doar usor amestecate (impinse in sirop) cu spumiera.

Demonstratia delicioasa, in imagini 😛


Nu cred ca vor prinde iarna, hihi, si deci cu atat mai putin vara, dar nu-i nimic fiindca la anu’ voi fi pregatita 😛
Am de gand sa prepar si dulceata din smochine verzi, asa cum am mancat in Grecia, cu inghetata 🙂
Daca aveti noroc si mai gasiti smochine (chiar coapte bine), rasfatati-va cu un borcan 😉

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

20 comentarii

Camelia 26 august 2020 - 12:58

De ce trebuie lasata dupa o zi pe alta ? Ce se intampla daca o lasi asa cum e in prima xi ?

Raspunde
Viorica Soare 26 august 2021 - 22:13

In acest mod, fructele se imbiba cu siropul legat și nu se terciuiesc, păstrându-și forma

Raspunde
aneta 11 septembrie 2012 - 20:10

ANETA BOSNEAGU-CONSTANTA -AM CAMARA PLINA CU DULCEATA,COMPOT SI GEM DIN FRUCTE BIO ROMANESTI FACUTE DUPA RETETELE TALE.IMI PLAC RETETELE CARE AU GRAMAJELE EXACTE,CLARE.MULTUMESC FRUMOS!!!!!!!!!!

Raspunde
Slanoiu Elena 27 august 2012 - 14:17

buna laura.in italia smochinele se usuca la soarele puternic timp de cateva zile in care se intorc de cateva ori pe zi.dupa uscare se baga la cuptor pt cca.10-15 min. si se mananca de craciun ca atare.Au un gust nemaipomenit, de caramel!

Raspunde
IceBox 14 octombrie 2011 - 13:55

Este nemaipomenita! Anul trecut mi`am sadit si eu in curte un smochin dupa mult timp de cautari. Sper ca in 2-3 ani sa am prima productie. Desigur, voi face o dulceata sa stea mâţa`n coada! :))

Raspunde
Mama Nina 11 octombrie 2011 - 07:47

este dulceata mea preferata, este de vis 🙂

Raspunde
Sidy 10 octombrie 2011 - 07:13

„..Nu cred ca vor prinde iarna..”
Depine cate borcane ai facut.
Stiu ca este delicioasa dulceata asta.
Te felicit Laura si te tzuc !

Raspunde
Nil 7 octombrie 2011 - 18:59

este dulceata mea favorita:))

Raspunde
Kadia 7 octombrie 2011 - 18:56

Arata exceptional!

Raspunde
lattina 7 octombrie 2011 - 14:02

Acum imi dau seama, de cat timp n-am mai mancat smochine….si ce pofta mi s-a facut!!!
Musai sa gasesc o rezolvare, zilele acestea…poate gasesc si dulceata 😉

Raspunde
Talciok Brasov 6 octombrie 2011 - 12:37

Pfff….ce foame mi s-a facut….si ce bine arata…iti vine sa-ti musti limba!

Raspunde
Haplea 5 octombrie 2011 - 20:10

Cat de bine arata.

Raspunde
Dragos 5 octombrie 2011 - 15:56

Superb!!

Raspunde
Prajitul 4 octombrie 2011 - 19:00

yummy yummy.

Raspunde
Flora 1 octombrie 2011 - 22:41

Dulceata din smochine verzi se prepara in acelasi mod ? Am un smochin la care s-au copt doar 10-15 smochine, restul sunt verzi … Ma gindesc sa nu le las sa se piarda daca tot se poate face o dulceata delicioasa 😉

Raspunde
lumeairinei 1 octombrie 2011 - 10:07

Imi pare atat de rau ca n-am fost prezenta atunci cand trebuia ca sa-i urez lui Bogdanel multi ani fericiti! Sa aveti numai bucurii impreuna cu el, sa aiba o viata frumoasa alaturi de cei care-l iubesc! La multi ani!

Raspunde
Tudor Elena Cristina 1 octombrie 2011 - 10:00

mmmmmmmm….este de vis!!!numai cine nu a mancat nu stie ce pierde!!…si eu am facut aceasta dulceata…ca doar sunt in posesia unui smochin….pupici si spor la treaba!!

Raspunde
Andrei:)) 30 septembrie 2011 - 22:13

As vrea sa incerc, cred ca e f. buna dar nu am vazut decat la kaufland si erau cam scompe.

Raspunde
Lucia 30 septembrie 2011 - 19:53

Da ,cunosc gustul e mai mult decat ..perfect …esti o mare norocoasa!!!

Raspunde
In bucatarie cu Aziz 30 septembrie 2011 - 19:02

Foarte adevarat:PERFECTA!!!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.