Prajitura cu gris

28 comentarii

Aceasta prajitura cu gris, insiropata cu lapte si mai mult decat delicioasa, ii este dedicata cu toata dragostea scolarelului meu preferat, Bogdi!!! A intrat cu maaare bucurie in clasa a doua (cate se pot intampla intr-un an 😀 ), asa ca l-am asteptat cu o surpriza dulce, se pare, chiar pe gustul lui.

Sper din tot sufletul sa o incercati si voi!!!

 

Ingrediente pentru cca. 10 bucati:

Pentru prajitura:
  • 3 oua mari
  • 6 linguri rase de zahar
  • 9 linguri gris (pline)
Pentru insiropat:
  • 500 ml lapte
  • 2 plicuri zahar vanilat (20 g)

Pentru ornat:

  • cateva linguri de frisca batuta
  • fructe din dulceata

 

Mod de preparare:

Separati ouale; bateti albusurile spuma cu un praf de sare. Amestecati galbenusurile cu zaharul, cu mixerul, timp de 2-3 minute. Adaugati grisul si albusurile spuma si amestecati totul usor, cu o spatula.

Ungeti o tava mai mica, de portelan, cu unt, de aprox. 25cm x 15cm (puteti sa folositi o tava de iena dreptunghiulara, dar sa fie cat mai groasa).

Presarati o lingura de gris si turnati compozitia. Dati la cuptor pentru cca. 25 de minute (maxim 30)  la foc potrivit (180 grade C).

Cand prajitura e gata, se toarna laptele, rece, amestecat in prealabil cu zaharul vanilat (nu scoateti tava din cuptor si nici nu stingeti cuptorul) si se mai lasa 3 minute la cuptor. In timpul asta laptele va fi aproape in totalitate absorbit.

Nu scoateti imediat prajitura din cuptor, ci lasati-o sa se „aseze” 5 minute. De-abia dupa aceea se scoate si se lasa la racit.

Se taie in bucati potrivite si se savureaza!!! 😛 …iar daca o vreti mai festiva, ornati-o cu moturi de frisca si fructe din dulceata. Delicioasa!!!!

Refacuta recent (anul 2020):

 

Sfat: Daca vreti ca prajitura sa fie extra-insiropata, folositi 600 ml lapte la insiroparea ei. Dar mai adaugati un pliculet cu zahar vanilat.

Pozele vechi:

Ma mir ca am reusit sa le surprind si pe astea :))

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

28 comentarii

Mia 22 ianuarie 2025 - 01:13

Prajitura asta o faceam in Arad , in comunism , prin anii 86-87. Deasupra se punea budinca de ciocolata, si va asigur ca este fara cuvinte. Am incetat sa o fac , pentru ca mancam toata tava, cu lingura direct din tava.
Multumesc pentru reteta , Laura

Raspunde
Georgy 29 aprilie 2022 - 23:12

Eu am tot facut această prăjitură.. in maxim 2 zile e gata, si dublez cantitățile cand o prepar…

Raspunde
Andreea Daniela Silvas 5 noiembrie 2015 - 20:22

As vrea sa incerc si eu aceasta reteta , dar am o mica nelamurire : in reteta ta nu vad cata drojdie ar trebui sa pun .Se poate face si fara? Iti multumesc frumos !

Raspunde
Laura Sava 6 noiembrie 2015 - 12:19

Andreea, prajitura asta chiar asa se face, fara drojdie 🙂
E ca o budinca de gris, bine insiropata!
Urmeaza toti pasii expusi in reteta si te vei bucura pe deplin de ea!

Raspunde
Cosmina 27 noiembrie 2024 - 20:30

Salut!
Laptele rece tocmai mi-a făcut țăndări tava de yena (era un glasslock Cu capac la care țineam mult pe lângă că e scump). Am urmat rețeta pe nemestecate dar nu se adaugă lichide reci în recipiente de sticlă calde 😞 sunt foarte supărată.
Și fără prăjitură, și fără vas și cu copiii dezamăgiți la. Sfârșitul unei zile foarte pline.

Raspunde
Laura Sava 30 noiembrie 2024 - 22:19

Cosmina draga, tare m-am intristat cand ti-am citit mesajul! Imi pare rau de numa!!!!! 🙁
E prima oara cand aud ca se intampla asa ceva!
Eu forma din asta, Glasslock, am doar cateva mai mici, pentru pastrat alimente, nu pentru copt. A ta se putea folosi in cuptor?! Nu sunt foarte familiarizata cu ele.
Ai vazut ca eu am specificat sa folositi o tava mica si doar in paranteza am mentionat o Iena dreptunghiulara (si din poze se vede clar cat de groasa este forma mea). Am folosit-o de zeci de ori, exact asa cum am scris: lichid rece peste prajitura calda si nici macar o fisura n-a avut.
Deci, glasslock-ul nu e deloc recomandat pentru tipul asta de prajitura.
Mi-ar placea sa o refaci, intr-o forma de portelan, cel mai bine!!!! …dar poate dupa ceva timp, dupa ce iti mai trece supararea!

Raspunde
Violeta 19 septembrie 2015 - 09:41

Laura, te iubesc! De la inceput de august tot fac in week-end aceasta prajitura. Ai mei sunt incantati. Multumesc frumos pentru inca o reteta usoara, simpla si delicioasa.

Raspunde
Simmo 1 iunie 2014 - 12:21

eu am insiropat prajitura cu urmatorul sirop: in 500 ml lapte am pus o lingura de praf de budinca si o lingura de zahar brun, apoi am pus totul la fiert cateva minute pana s-a legat ca un sirop mai subtire. Imi place mult mai mult asa! Desigur, prajitura e delicioasa insiropata si doar cu lapte, dar am zis sa incerc si asa si rezultatul a fost… delicios! 🙂

Raspunde
Costi 3 mai 2014 - 14:36

Foarte delicioasa a iesit prajitura! Parintii mei nu mai conteneau din laude :)) Multumesc Laura!

Raspunde
Arwen 27 aprilie 2014 - 20:33

delicioasa

Raspunde
ana 18 aprilie 2014 - 22:42

eu am insiropat-o cu apa de roze si a iesit dementiala :X

Raspunde
diana 12 ianuarie 2014 - 15:15

Laptele trebuie pus fierbinte sau caldut?

Raspunde
claudia 22 iunie 2013 - 17:18

pot pune in loc de zahar , miere de albine?

Raspunde
cristina 2 iunie 2013 - 18:56

acum fac si eu, sper sa iasa ! 🙂 multumesc pentru reteta!

Raspunde
florima 19 mai 2013 - 09:47

acum e la cuptor prajitura mea 🙂

Raspunde
CAMELIA 2 februarie 2013 - 19:27

testat! DELICIOS! 🙂

Raspunde
andreea 9 ianuarie 2013 - 10:49

am facut si eu reteta ta laura sava multumesc de idee super buna reteta , pe sotul meu nu il mai pot satura multumesc foarte buna reteta 🙂

Raspunde
Alina 14 noiembrie 2012 - 23:52

Am urmat reteta intocmai, suuuuuuper buna! Multumim, Laura!

Raspunde
Catalina Banoiu 12 noiembrie 2012 - 14:33

Minunata!!!! Am testat prajitura aseara si a iesit foooarte buna, mai ales ca am pus si zahar vanilat in laptele cu care am insiropat delicatesa! Data viitoare o sa pun mai putin zahar si o sa-i dau si puiutului meu!!!!

Raspunde
Andreea 19 octombrie 2012 - 10:10

Am facut-o ieri. Sotul nu mai contenea cu laudele, asadar a devenit oficial prajitura noastra preferata!!

Raspunde
alina nicoleta paduraru 16 octombrie 2012 - 22:26

o reteta reusita, ca de obicei…acum ma infrupt cu bunatate de prajitura cu gris! am testat-o asta seara si mi-a placut ca s-a facut foarte repede

Raspunde
Valcu Monica 13 octombrie 2012 - 18:09

Buna. Ce dimensiuni are tava? Mititica banuiesc, asa-i? Ms

Raspunde
Inuta Rac 4 octombrie 2012 - 23:55

De cînd căutam rețeta asta! Obișnuiam să fac prăjitura la mama acasă, acum cîțiva ani buni, dar, din păcate, am rătăcit rețeta și nu mai știam cantitățile. Am făcut-o acum cîteva zile și a ieșit excelentă! Culmea, i-a plăcut și soțului meu care se strîmbă la orice conține griș! Mersi mult

Raspunde
bomi 28 septembrie 2012 - 11:40

cam ce dimensiuni trebuie sa aiba tava?

Raspunde
Litta 23 septembrie 2012 - 14:07

hmm Laura sunt o mare fana a blogului tau….am incercat multe din retetele tale prin care si aceasta prajitura cu gris….care e fff simpla, rapida si extraordinar de delicioasa…..mersi ca impartasesti cu noi secretele bucatariei…pupici!!!

Raspunde
Gabriela 18 septembrie 2012 - 17:33

este minunata , si eu am facut-o de n. ori ,pentru Luci .Multumim Laura !
Mult succes la scoala lui Bogdi!
Si noi suntem scolarel de clasa 1.

Raspunde
mirabela 18 septembrie 2012 - 17:06

oooo delicios, dar nu am gris acs :((. da maine poate ii vine randul 🙂

Raspunde
cristina 18 septembrie 2012 - 14:56

cred ca am sa o incerc in seara aceasta

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.