Muffins cu afine sau zmeura

55 comentarii
 

Ingrediente:
– 55 gr unt topit
– 200 gr faina
– 2 lingurite praf de copt
– 1 lingurita bicarbonat
– 100 gr zahar/zahar brun
– 1/4 lingurita sare-sucul si coaja unei lamai
– aproximativ 120 ml lapte
– 1 ou mare
– 140 gr afine/zmeura

Se incalzeste cuptorul jumatate de ora la foc mic.
Intr-un vas se amesteca toate ingredientele uscate: faina cernuta, praful de copt, bicarbonatul, zaharul, sarea si coaja de lamaie.
Laptele, sucul de lamaie, untul si ouale se amesteca bine impreuna dupa care se adauga la ingredientele uscate si se amesteca cu o spatula doar cat sa se lege compozitia. La urma adaugam fructele. (le puteti pune chiar si inghetate…si astfel nu riscati sa le zdrobiti cand le amestecati in compozitie).
Se pun cate 2 linguri din compozitie in forme de muffins si se coc aproximativ 25 de minute la foc mediu.
Dupa ce s-au copt se lasa la racit 5 minute in tava si 10-15 minute pe un gratar.

Sunt foarte gustoase si aromate, mai ales daca folositi zahar brun.

Ari, le-am facut pentru a nu stiu cata oara!!! 😛
Sint fantastice!!!
De obicei dispar pana sa le scot din forma! :))
Mii de multumiri si pupici pentru minunata reteta!




Reteta preluata de la Ari

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

55 comentarii

Loredana Cornea 21 aprilie 2016 - 20:57

Am incercat astazi reteta si sunt tare dezamagita pt ca nu mi-au crescut deloc briosele, desi am o vaga banuiala unde ar putea fi buba: am folosit melasa in loc de zahar brun, aveam destul de multa pe aici si nu prea am folosit-o, asa ca am zis sa fac o incercare. Din cauza asta sa fie oare? De regula imi ies foarte pufoase aluaturile.

Raspunde
Laura Sava 22 aprilie 2016 - 22:58

Loredana, nu fii dezamagita…doar nu mai schimba ingredientele dintr-o reteta pe viitor 🙂
Melasa e mai „grea”, e adevarat, si se poate, cum ai intuit, sa iti fi furat putin din pufosenia aluatului. Totusi, e important ca faina, praful de copt, bicarbonatul sa fie proaspete (ar fi si mai bine daca ar fi cernute in prealabil). Foarte important, de asemenea, nu se amesteca mult in compozitie, ci numai pana „se leaga”.
Incearca-le din nou, vei vedea cat de reusite sunt!!!

Raspunde
Loredana Cornea 22 aprilie 2016 - 23:09

Multumesc. Le-am cernut, dar le-am si amestecat cam mult si cu telul, nu cu spatula. Am incercat multe retete de-ale tale, sunt mare fana, si mereu mi-au reusit, de asta am fost asa dezamagita acum. Oricum, maine le incerc iar. Am facut si buttercream sa pun pe deasupra, pe care, bineinteles, ca n-am mai pus-o. Inca o data, multumesc de raspuns si sfaturi.

Raspunde
Laura Sava 22 aprilie 2016 - 23:19

Sa stii ca si mie mi se mai intampla sa ratez vreo reteta (uneori dintr-alea vechi 😀 )…de-aia ti-am zis sa nu fii dezamagita, pentru ca nu merita!
Ai procedat perfect, mi-ai spus ce s-a intamplat si impreuna am gasit solutia 🙂

Te pup dulce pentru cuvintele frumoase, tin pumnii sa-ti iasa bine!!!

Raspunde
alinacry_4u 23 octombrie 2012 - 16:47

Arata foarte bine. Pentru cate briose sunt cantitatile? Multumesc:)

Raspunde
Camelia Minisan 18 martie 2012 - 21:22

Laura….trebuia sa ne spui ca se fac atat de usor!
acum la cuptor stau „domnisoarele” abia astept sa gust 🙂

Raspunde
Catalina 8 martie 2012 - 08:26

Buna Laura,

Multumesc pentru retetele clare si explicite pe care le postezi. Nu poti da gres cu o reteta à la Laura!!!
Un truc pentru ca afinele sa ramana intregi (daca sunt proaspete) e sa le tavalesti inainte de a le pune in compozitie prin faina.
La multi ani tuturor fetelor pentru 8 martie si in special tie Laura!

Raspunde
Elena din Deva 10 septembrie 2011 - 09:44

Laura am executat si eu briosele cu afine, e cea mai buna reteta pe care am facut-o pana acum, au iesit delicioase! Eu am mereu in congelator provizii de afine si am incercat mai multe retete dar asta imi place cel mai mult! Felicitari inca odata pentru munca depusa si pentu blogul de-li-cios! 🙂

Raspunde
Anonymous 25 august 2011 - 11:21

eu akuma le am la cuptor dar toata compozitia a fost mov si erau de la congelator afinele

Raspunde
OanaS 14 ianuarie 2011 - 15:55

Buna Laura! Eu ma bucur ca le-ai postat! Simona, eu mi-am ”comandat” de la prieteni tava de muffins din Austria si Italia; si eu am cautat prin magazine si n-am gasit; vezi poate poti comanda pe Net.

Raspunde
Laura 19 decembrie 2010 - 22:40

Oanaaaa, arunca unu’ si la mine :)))
Te pup, ma bucur mult ca iti plac atta de mult!!!

Raspunde
Laura 19 decembrie 2010 - 22:39

Te pup, Alina, pentru aprecieri 🙂
…dulce tare 😛

Raspunde
Laura 19 decembrie 2010 - 22:31

Simona, de-acum ar cam trebui sa existe in fiecare magazin mai mare forme de muffins…
Nu-mi mai amintesc exact cate mi-au iesit dar tind sa cred ca vreo 6…mai dolofane :)))
Sa le incerci, ca sint suuuper-bune 😛

Raspunde
OanaS 19 decembrie 2010 - 22:14

Delicioase! Le fac a doua oara!

Raspunde
OanaS 17 decembrie 2010 - 16:12

Miros imbietor! Abia astept sa se raceasca sa le pot gusta!

Raspunde
Alina S 9 august 2010 - 17:29

Retetele pentru briose sunt extraordinare! Top quality! Keep it up!

Raspunde
ţîrcă simona 31 mai 2010 - 20:58

Dragă Laura, vreau şi eu tavă pentru brioşe!!!! Unde aş putea găsi?Eu sunt din Tg-Jiu şi aici nu găsesc. Am fost şi în Carrefour când am fost în Bucureşti şi tot nu am găsit. Unde aş putea găsi? Şi cantitatea asta de brioşe ajunge pentru o tavă sau trebuie două?

Raspunde
Laura 13 mai 2009 - 16:52

Te pup Alle pentru reactia haioasa! 😛
…cu mare drag as imparti unul (doi, trei… :D) cu tine…

Raspunde
allé 16 aprilie 2009 - 15:22

Doamne !

nu, nu e corect !

😡

Raspunde
Laura 12 aprilie 2009 - 14:38

Rodica, cred ca ai zis totul!!! :)))
Te pup!!!

Raspunde
Laura 12 aprilie 2009 - 14:37

Criss, le-ai incercat si tu? 🙂
Mersi fain pentru aprecieri, ma bucur mult ca-ti plac!
Pupici dulci!!!

Raspunde
Laura 12 aprilie 2009 - 14:36

Gabita draga, ai reusit sa le faci?!
Si mie mi-e pofta de-o portie cu zmeura 😛 …si am sa le incerc si asa, numai sa prind niste zmeura…
Si eu te pupacesc cu foc!!! 😀

Raspunde
Rodica Botan 11 aprilie 2009 - 07:24

Mmmmmmmm!!!

Raspunde
criss 10 aprilie 2009 - 19:08

au iesit perfecte……
pupici

Raspunde
criss 10 aprilie 2009 - 19:05

Foarte reuseite…ca tot ceea ce faci tu.
Pupici.

Raspunde
Gabriela Cara 10 aprilie 2009 - 02:35

Io vreau cu zmeura, da’ n’am si pana una alta, ase de pofta le fac cu afine, ca d’astea mai sunt.
Superbe ti-au iesit, brava!
Laurici, pupicei de nu te vezi!

Raspunde
Laura 9 aprilie 2009 - 22:53

Wow, Cata, sint mega-curioasa cum ar iesi cu fructe de padure, fiindca si eu am o punguta prin congelator! :))
…si da, praji cu mere sa i-o faci neaparat Alexiei, ca o sa-i placa tare mult!
Tzucam si noi fetele frumoase!!! 🙂

Raspunde
Ducesa 9 aprilie 2009 - 22:34

Am afine, fructe de padure si visine in congelator. le-am gasit la Carrefour. se zice ca afinele…tin loc de dop…stii tu, cred ca o sa incerc cu fructe de padure, ca visinele le-am mai incercat la muffins. dar praji cu mere, chiar ca i-ar placea Alexiei. tzuc!

Raspunde
Laura 9 aprilie 2009 - 19:23

Andre, vin tocmai de la tortul tau de bezea, deci daca-ti scriu ceva prostii sa stii de unde mi se trage! :)))

Deci, la prima intrebare am sa-ti raspund asa: poti sa coci linistita in hartiutele alea, numai sa pui macar cate doua, pentru mai multa stabilitate.
…si-apoi exact asa cum ai spus si tu -le asezi pe tava mare a aragazului si aveti o muffin-night! 😛
…iar la a doua, desi nu prea sint nici eu familiarizata cu „tehnica” asta :)) …iti pot spune ca, in mare, procedeul consta in ungerea si tapetarea fundului tavii, dupa care se intinde aluatul direct acolo, cu o mini-rola, ca alea din constructii 😛
Imi pare rau ca nu-ti pot da link catre o asemenea chestie, ca sa vizualizezi mai bine procedeul…

Te pup dulce pentru mesaje! 🙂

Raspunde
Laura 9 aprilie 2009 - 18:47

Eugenia draga, mi-ai facut o bucurie atat de mare, aproape ca la decernarea unui Oscar veritabil! 🙂
Iti multumesc din tot sufletul si tie si Alexandrei pentru acest minunat cadou de Paste!!!
Va pup cu drag si va doresc tot binele din lume!
Sarbatori fericite si voua!

P.S. De-abia astept sa il „afisez” pe blog! 😛

Raspunde
Laura 9 aprilie 2009 - 18:35

Ari, imi place tare avatarul nou! 😉
…si-apoi mii de multumiri pentru pufosenii! 😛
Bogdi iti trimite un pupic dulce, ca el a papat cu cea mai mare pofta!
…dar nici eu nu ma las mai prejos cu pupicii :)))

Raspunde
Laura 9 aprilie 2009 - 18:33

Wow, Diana, aproape ca am rosit!!! 😛
Sint faine ele si cresc frumos, nu prea am eu nici un merit! 🙂
Te pup cu drag!!!

Raspunde
Laura 9 aprilie 2009 - 18:24

You are sooo sweet, Talita! 🙂
Thank you for your kind words!!!
Your blog and your recipes gave me the same impression! 😛
Kisses and hope to hear from you soon!

Raspunde
Laura 9 aprilie 2009 - 17:26

Sarilla, sa le faci, sa vezi cu cata pofta o sa pape puiutul tau! 🙂

Cat despre cantar, da, e electronic si…inca 😛 …mai merge! :))
L-am prea-uzat, saracutu’! 😛
…mi-ar prinde bine si mie unul nou!

Raspunde
Laura 9 aprilie 2009 - 17:07

Amy, ma bucur ca iti plac, sa le faci…mie mi-au placut la nebunie! 🙂
…acum stau si ma gandesc: oare nu merg si cu visine din compot?!
Tre’ sa-ncerc! 😛

Raspunde
Laura 9 aprilie 2009 - 16:56

Miha scumpa, eu zic ca n-are de ce sa nu iasa bine, pentru ca oricum, la caldurile alea la care sint supuse, sarmanele :)) …in final, vor ceda! 😛
..si, de fapt, ai putea sa le tii in coniac (ca am citit la tine pe blog ca e foarte de ajutor in muuulte situatii, hi, hi…)
…sa le lasi, deci, putin la marinat si de-abia apoi sa le adaugi…
Ar fi pacat sa nu incerci muffinsurile!
Pupici!!!

Raspunde
Laura 9 aprilie 2009 - 16:53

Victoria, ti-am admirat si invidiat, in acelasi timp, gradina! 🙂
Ai reusit sa-ti faci ceva provizii, asa ca sint sigura ca nici afinele nu iti vor pune mari probleme! 😛
…sau daca ai zmeura, le poti incerca asa! 😉
Pupici tie si frumosului tau mic!

Raspunde
Laura 9 aprilie 2009 - 16:09

Ei, asta-i Ducesa pe care-o cunosc!!! 😛

Ma bucur mult ca iti plac!
Sint minunate, sa le incerci daca pui mana pe niste afine…sau zmeura! 🙂

…si praji cu mere e demential de buna! …si din aia ar merita sa faci o portie!
Hi, hi, te pun la ingrasat!!! :))
Pupici!!!

Raspunde
Andre 9 aprilie 2009 - 14:26

inca o intrebare care ma roade tare:
tot intalnesc in anumite retete expresia ” se coace o foaie (sau rand de blat) pe fundul/ spatele tavii?
ce procedeu este asta? cum se face, de fapt?

Raspunde
Andre 9 aprilie 2009 - 14:25

Laura, eu nu am forma de briose dar am cumparat hartiutele acelea grofate de prajiturica pentru briose.. daca pun aluatul in ele si ele pe tava crezi ca or sa iasa sau se scurge aluatul tare de tot?

Raspunde
Ena si Alexandra 8 aprilie 2009 - 07:47

http://enacuisine.blogspot.com/2009/04/primul-premiu.html

Draga Laura, ai primit un „mic” oscar din partea noastra drept multumire pentru inspiratia culinara pe care ne-o insufli. Iti dorim sarbatori fericite tie si familiei. Imbratisare, Eugenia.

Raspunde
Ari 8 aprilie 2009 - 00:38

SA va fie de bine Laura! mai ales la baietelul tau 🙂

Ti-au iesit foarte bine, mi-ai facut o pofta mareeeee … 😉

Raspunde
Diana 7 aprilie 2009 - 23:56

Adevarul e ca ti-au iesit perfecte.

Raspunde
Talita 7 aprilie 2009 - 23:35

Hi, Laura! How delicious these muffins look! You have a great blog! All the recipes look so tasteful!

Raspunde
SARILLA 7 aprilie 2009 - 22:25

Mmm..arata excelent..ca de obicei.:) Cand ajung la cumparaturi iau si eu afine si fac,ca si-asa in ultima vreme am dat in patima brioselor.:)
P.S. Tu ai cantar electronic,sau cum masori la fix ingredientele?

Raspunde
Amy 7 aprilie 2009 - 22:07

Superrrrrrrrr……….mmmmmmmmmmmm…………ce pofta mi-ai facut ,maine cred ca fac si eu o tura !!!

Raspunde
Miha 7 aprilie 2009 - 21:14

Eu am niste afine uscate.Oare or fi bune?

Raspunde
David Octavian 7 aprilie 2009 - 21:02

minunat.Din pacate nu am afine,insa anul asta ma voi aproviziona cu siguranta.

Raspunde
Ducesa 7 aprilie 2009 - 18:38

Astea imi plac mult! hai tu, Laura, fi originala si nu mai face mutanti din aia…:P
E pacat sa iti irosesti talentul…super si prajiturica cu mere. te imbratisez!

Raspunde
Laura 7 aprilie 2009 - 15:40

Norocoasooooo!!! 😛
Arunca si tu acolo, o juma’ de kil incoace! :)))

Sa-ti fie de bine, iti zic de pe-acuma! 🙂

Raspunde
Sabina 7 aprilie 2009 - 15:32

Laurici, am provizii in congelator de asta vara!
M-am pregatit temeinic 🙂

Raspunde
Laura 7 aprilie 2009 - 15:26

Hi, hi, ce pe faza ai fost, Sabinel drag!!! 🙂
Trebuie sa le faci daca-ti plac atat de mult afinele!
…si daca nu gasesti proaspete, nu-i bai, ca merg facute si cu din alea congelate…
Te pup!!!

Raspunde
Sabina 7 aprilie 2009 - 15:23

Afine, a spus cineva afine …
super bune, Laurici! Bravo!

Raspunde
1 2

Dă-i un răspuns lui Sabina Renunta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.