Langosi

36 comentarii

Acesti langosi sunt facuti de mami a mea scumpa si draga (cum ii mai sarut eu mainile alea dibace 😛 ) si sunt cei mai buni din lume!!!!!!
Va prezint, asadar, cea de-a doua reteta a ei in imagini, ce sper sa aiba acelasi succes ca prima: Saviecuta cu mac si nuca
…pardon, m-am zapacit, este de fapt a treia, fiindca a doua a fost delicioasa Greta 😛
E o reteta minunata si pe deasupra e si de post, asa ca sper sa va fie foarte de folos.

 

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 500-700 ml apa calduta
  • 1 lingura sare
  • 3, 4 linguri ulei
Maia:
  • 14 grame drojdie uscata sau 50 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita zahar
  • putina apa calduta (nu fierbinte!)

 

Mod de preparare:

Se pregateste intai si intai maiaua: se zdrobeste drojdia (aveti grija sa fie foarte proaspata!!!) intr-un bol, se adauga o lingurita de zahar, se amesteca; se pune putina apa calduta ( cat sa omogenizam compozitia) si se pudreaza cu 1 lingura de faina. Se lasa cateva minute (5-8 min.) la crescut.
Se amesteca apoi cu faina, lasata cu o zi inainte la temperatura camerei (si neaparat cernuta), cu apa calduta si cu o lingura (de supa) cu sare. Daca folositi drojdie uscata, o amestecati cu faina si cu restul ingredientelor, avand grija sa nu intre in contact cu sarea!

Aluatul se amesteca bine cu o lingura de lemn, dupa care, cand devine greu de amestecat, se framanta cu mainile. Nu mult, ci doar pana cand vedeti ca faina s-a incorporat complet. Se toarna uleiul peste aluat si se aduna intr-o bila. Retineti faptul ca aluatul trebuie sa fie moale si lipicios!

Se lasa apoi la dospit intr-un loc calduros si lipsit de curenti de aer, pana cand isi dubleaza volumul, sau arata cam asa:

Ca sa-l putem manevra ne ungem mainile cu ulei si il desprindem cu grija de pe margini:

Il rasturnam pe masa unsa bine cu ulei:

…si incepem sa il portionam cu ajutorul unei linguri sau direct cu mana:

Mami, dupa cum vedeti, a obtinut o anumita dexteritate in manevrarea lui cu lingura 😀

Fiecare „biluta” de aluat se turteste un pic cu mainile pe suprafata bine unsa cu ulei…si-apoi se pune la prajit in ulei incins:

De fapt se pun vreo doua, trei bucati, depinde de cat de mari le faceti:

Si cam asta e, usor si atat de gustoooos!!!

Aici la defilat, in bratele lui tati, pe care l-am purtat dupa mine pe tot coridorul in cautarea unei raze de soare 🙂  M-a ascultat dragul de el, si-atunci l-am rasplatit cu cel mai frumos si pufos langos!!!!!


Se pot face si de ne-post, hihi…caz in care radeti branza sarata deasupra aluatului necopt (pe o parte doar) il acoperiti cu cealalta parte, sigilati bine marginile, si puneti la prajit. Sau mai usor, cand sunt prajiti, radeti deasupra lor branza 🙂
Mami va ureaza: Pofta maaaare!!!

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

36 comentarii

Marcel Rad 11 ianuarie 2015 - 16:05

foarte buna reteta, desi recunosc ca la inceput amcrezut cas uscati, dupa ce au stat un pic acoperiti au fost deliciosi, am facut si cu branza si simpli

Raspunde
Pasca Alexandra 1 septembrie 2012 - 10:16

delicios, mai bun nu se putea, felicitari mamei pentru reteta!

Raspunde
Anonymous 29 iulie 2012 - 12:04

multumesc pentru reteta,am sa o incerc si eu.ce tip de faina folositi?

Raspunde
Anonymous 11 aprilie 2012 - 11:20

poate ca denumirea de langosi este din ardeal, dar de exemplu la bistrita le spune „placinte” iar la braila le spune scovergi

Raspunde
teo 18 februarie 2012 - 15:28

Buna
-ca aradean pe strand fara o langose nu se putea
-este un brand de ardeal
-in alte zone se prepara gogosi,diferenta este enorma

teo

Raspunde
Daniela 19 ianuarie 2012 - 20:14

Buna Laura,

Am facut reteta ta de langosi dar nu mi-a iesit asa cum trebuia :(. Aluatul nu a fost moale si lipicios. Sa fie oare din cauza celor 3 lingurite de faina pe care le-am adaugat la maia? Faina este buna deoarece am facut cozonaci cu ea si mi-au iesit super.

Raspunde
aneta 29 octombrie 2011 - 14:59

sarut mana mamei dvs.ptr.aceasta reteta excelenta,am incercat-o a iesit ff.buna,am facut din aluat si placinta cu varza,ff bun multumesc mult.Mi s-a facut un dor de langosi fiind in strainatate de mult timp nu am mai mancat dar acuma mi-am omorat pofta cu aceasta reteta delicioasa.va pupa aneta lisabona

Raspunde
dia_diana58 19 septembrie 2011 - 16:47

Imi ploua-n gura de-am inundat tastatura … saru’mana mamei tale ptr bunaciuni

Raspunde
kikitartas 3 august 2011 - 22:06

Ce pofta mi-ai facut ,Laura draga,salivez pe tastatura…mi-am amintit ca am pe undeva o reteta de langosi cu carne si ceapa…delicioase…nu le-am mai facut de peste 20 ani.Am sa o caut si am sa o postez pe blog.Ador blogul tau si vreau sa sti ca te vizitez des ,chiar daca nu prea am timp sa comentez intrarile tale delicioase.Multumesc pentru toate retetele tale super gustoase si mamei tale la fel.Gracias.Cristina

Raspunde
Smart Shopper 3 august 2011 - 13:37

Draga Laura, spune-mi te rog cum pot sa-i fac cu branzica in interior ? exact cum sunt acei langosi cu branza, sau chiar ciocolata ..
multumesc :*

Raspunde
Catalin 24 iunie 2011 - 09:26

Am facut si eu, sunt suuuuper bune.

Am totusi o mica observatie, o lingura de sare e totusi cam mult, cred ca mai degraba e o lingurita de sare. Mie cel putin cu o lingura de sare mi a iesit cam sarat, am mai reparat cu otet.

Raspunde
Crinutza 8 februarie 2011 - 10:49

Multumesc Laura pentru reteta foarte bune,le-am facut de mai multe ori.Singura mea suparare e ca cele umplute cu branza nu se coc bine la mijloc,daca le las mai mult in tigaie se ard.Ce sa fac?Daca ar fi dupa mine le-as manca simple ca asa imi plac dar sotulache le prefera umplute

Raspunde
Elisa 20 ianuarie 2011 - 18:28

Azi am facut acesti minunati langosi,este a doua oara cand ii fac si imi ies super, dar de data asta am facut doua portii pentru ca sunt foarte buni si…suntem tare multi:eu si sotul :-)Noi ii mancam cu smantana si marar sau smantana cu usturoi si deasupra radem telemea.

Raspunde
Anonymous 14 august 2010 - 22:23

Buna Laura , sunt Ruxy, spun si eu multumesc si sarut mana mamei tale dragi pentru aceasta reteta minunata! Abia ce le-am terminat si mi-am bucurat familia cu gustul lor delicios! Te pup cu mare drag gospodina deosebita.

Raspunde
fely2 6 august 2010 - 14:15

Sarut mana ,mamei tale pentru aceasta reteta pe care am facut-o si eu si au iesit super bune langosile.Te rog sa-i transmiti din partea noastra(mangalia),tot binele din lume,multa sanatate si sa ne promita ca ne mai incanta cu bunatati.Multi pupici din prea calduroasa si insorita MANGALIA!!!

Raspunde
sonia, alaska 24 iunie 2010 - 11:56

Mersi Laura! Astazi am cautat pe internet o reteta de langosi, si cea mai atractiva a fost postarea ta. Retata este foarte simpla si usor de facut si langosii deliciosi. Mersi inca o data! A, ca sa stii pana unde a ajuns reteta ta- Alaska! 🙂

Raspunde
olguta 1 februarie 2010 - 15:58

BUNA LAURA,
EU SUNT DIN MOLDOVA SI LA NOI ACESTE LANGOSI SE NUMESC GOGOSI.
EU DE EXEMPLU GOGOSILE LE FAC DIN ALUAT DE COZONAC SI IMI IES SUPER ,SUPER BUNE SI GUSTOASE.
LANGOSI AM MINCAT CU BRINZA SI SMINTINA,CU CASCAVAL SI CHIAR CU GEM , LA SOVATA. MI-AU PLACUT EXTRAORDINAR DE MULT. SI ACUM CIND MA GINDESC LA ELE ,PARCA LE SIMT GUSTUL.
CRED CA SI LANGOSELE MAMEI TALE SUNT SUPER GUSTOASE.DAR SA STII,CA, FIECAREI GOSPODINE II IESE UN PIC DIFERITA MINCAREA S-AU DULCIUL PE CARE IL FACE ,FATA DE ALTA GOSPODINA,
FICA MEA CEA MARE ,CARE ESTE CASATORITA,ESTE INDRAGOSTITA DE RETETELE TALE SI NU NUMAI ,CI SI DE USTENSILELE PE CARE LE FOLOSESTI.SI EA A INCERCAT SA-SI MAI CUMPERE CITE CEVA.DAR NU LE GASESTE CHIAR PE TOATE.
APROAPE IN FIECARE ZI FACE CITE O RETETA DE A TA (MINCARE,PRAJITURI).
AM SI EU O CURIOZITATE. POTI SA-MI SPUI SI MIE CE PROFESIE AI? SI DE UNDE PASIUNEA ACEASTA PENTRU GASTRONOMIE?
MULT SUCCES,SANATATE ,TE PUP SI NUMIA BINE TIE SI FAMILIEI TALE

Raspunde
Ana 15 ianuarie 2010 - 10:41

Ce apetisant arata!
O sa incerc si eu neaparat, ca mi s-a facut apa in gura de pofta.

Raspunde
Raluca 13 ianuarie 2010 - 03:22

Buna, Laura, si pe mine m-a invatat soacra sa fac gogosi, cum le zice ea, numai ca eu am imbunatatit un pic reteta, si acum adaug si arome si cam 4 linguri de zahar sa iasa dulcege, si le fac in forma de inel( o biluta in care bag degetul si trag de iese o gaura). noi le servim pudrate cu zahar farin. a invatat si piticu de 2 ani sa bage gogoasa in farfuria cu zahar farin, insa de multe ori uita sa mai si muste din gogoasa si linge doar zaharul. intr-o seara a si stranutat langa farfurie, si s-a amuzat teribil ca a nins cu zahar. Ce bucurie insa trebuie sa fie pe tine sa gatesti alaturi de mama ta. e un sentiment de multi uitat si de altii neimpartasit. Va pup.

Raspunde
Laura 12 ianuarie 2010 - 20:06

Eve, nu ofta, fa-i! :)))
…cu branza mi-au placut si mie mult…
Pupici pentru ca-ti plac!

Raspunde
Laura 12 ianuarie 2010 - 20:05

Cristina, iti tin pumnii de pe acum! 😛
Vei fi tare incantata de ei, sint sigura 🙂 …exact ca-n amintiri…

Raspunde
Evelina 12 ianuarie 2010 - 14:10

Uffffffffffff….cu branza sunt deliciu!
Pofta buna !

Raspunde
madeineu 12 ianuarie 2010 - 13:45

Da, am sa incerc si eu o data sa fac langosi si inainte de asta dau fuga la tine pe blog:). Nu par greu de facut doar tb sa ai rabdare si un pic de timp.
Sincera sa fiu, abia am descoperit langosaria din Traian :P, dar eu imi aduc aminte de langosii pe care ii mancam la Buzias in parc. Nu stiu cat erau ei de buni, dar cred ca e vorba mai mult de amintiri.
Oricum tot ce e facut in casa e muuult mai bun decat ce cumperi in oras.

Raspunde
Laura 12 ianuarie 2010 - 11:46

Amaliuta scumpa, noi doua parc-am fi surori :))) …nici eu nu ma pricep la aluaturi cu drojdie si fug de ele cat pot, hi, hi…dar am noroc cu mami, pe care chestiile astea nu o intimideaza 😛
Bine, adevarul e ca am modelat si eu cativa si chiar mi-au iesit fain, asa ca curaj! Cand vrei sa te apuci de ei, sa te gandesti la mine 😀

Te pup, si eu si mami, cu mare drag!!!

Raspunde
Amalia 12 ianuarie 2010 - 11:36

„Asa mama, asa fiica”! Arata super langosii… Nu sunt foarte indemanatica in prepararea aluaturilor cu drojdie, mai ales cele care se prajesc in ulei, sper ca intr-o zi sa imi fac curaj si sa incerc reteta mamei tale. Nici nu sunt o fana a aluaturilor prajite, insa sotului si baietilor mei le plac mult, asa ca macar pentru bucuria lor trebuie sa incerc. Multumesc mamei tale! Te sarut!

Raspunde
Laura 12 ianuarie 2010 - 11:34

Te tzuc, Claudita scumpa!!!!!! 🙂
Nu ma certa ca n-am luat „sansianu” ca vin daloc 😛
…ma urnesc cam greu, e adevarat, cand vine vorba de premii, pentru ca voi dragelor ma rasfatati la maxim cu ele si ajung mereu sa le pierd urma, hi, hi…
Las’ ca ma pun sa sap :))) …bine ca-i Bogdi la gradi, ca altfel nici sa beau apa nu ajung 😀

Ma bucur tare ca-ti plac langosii nostri 🙂
Pupilici, scumpa!!!

Raspunde
Laura 12 ianuarie 2010 - 11:30

Cristina, astia sint exact ca aia din Traian sau din Cartan…ba si mai buni 😉
Trebuie sa ii incerci odata 🙂
Si noi cand eram copii si ieseam de la scoala (gen. 21) catre autobuz, ne mai luam cate un langos imens…sau ma rog, cum ni se pareau noua ca erau :))

Te pup, o saptamana frumoasa si tie!

Raspunde
Laura 12 ianuarie 2010 - 11:16

Multumiri si pupici, draga April, din partea amandurora 🙂

Raspunde
Laura 12 ianuarie 2010 - 11:15

Daniela, daca ai stii de cand vreau sa va arat langosii „casei” 😛
…am facut si gogosi, asa ca urmeaza sa vi-i arat(mai am un pic de lucru cu micsoratul pozelor)
Pupici!!!

Raspunde
Laura 12 ianuarie 2010 - 11:07

Sella, ce mult ma bucur sa te revad 🙂
…asa cum zici tu am mancat noi la Praid, la salina, si a fost nebunie!!! Ba inca erau si-un pic „manjiti” cu mujdei 😛
…si eu ii bag la microunde a doua zi…numa’ ca atunci ii mancam cu gem :))
Te puuup!!!

Raspunde
Claudia-Maria 12 ianuarie 2010 - 10:41

ei da Laurelu asta da valoare romaneasca si ungureasca 😉 arata tare faini,n-ai mai luat premiul sunshine! ce tzuc!

Raspunde
madeineu 12 ianuarie 2010 - 10:24

Uauuuuuuu ce fain arata draga Laura, f apetisanti:). Daca o sa fac vreodata langosi, ma voi inspira din reteta mamei tale. Pentru moment, daca am chef de langosi imi cumpar:P Chiar am descoperit o dugheana/magazin/ ce o fi in piata Traian, unde au langosi faini.
Te pup si o saptamana calduroasa.
Cristina

Raspunde
April 12 ianuarie 2010 - 10:20

hmmm ce bune sunt, multumiri mamei tale

Raspunde
Daniela 12 ianuarie 2010 - 09:59

Mmm…mi-ai facut pofta de gogosi (asa i-i spune in zona de unde sa-nt).
Salitare.

Raspunde
Anonymous 17 martie 2012 - 02:57

Daniela, si in Banat se fac „gogosi”, dar se numesc „crofne”, denumirea aceasta venind din germanul „krapfen”. Si sarbii si croatii spun „krofne”. Langosii nu se fac dulci. Ceva asemanator cu langosii sunt „colacei” (cu branza sau fara, un fel de langosi necrescuti aluatul fiind in foi – gasesti reteta pe net – sunt deliciosi. Cei mai buni langosi ii gasesti in Timisoara si Arad, bineinteles nu la toate tarabele. Daca nu esti multumita de ei, mergi la Mako in piata. Te lingi pe degete o saptamana!

Raspunde
Sell@ 12 ianuarie 2010 - 00:19

Super bune aceste langose,si eu tot asa le fac sau de ex. pun pe ea putina smanitana si brinza feta rasä .Delicioasa rau langosa asa facuta,a doua zi le incalzesc scurt in microunde.O seara placuta,pupici sell@

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.