1

Prajitura cu zmeura, fara coacere

 

Acum 14 ani, exact in ziua de 27 februarie, am asternut pe blog prima mea reteta, o reteta de clatite, unul dintre deserturile favorite ale copilariei mele, iar astazi va aduc, cu aceeasi exaltare, o prajitura cu zmeura, fara coacere, atat de buna si atat de usor de facut incat as alege-o in fiecare an, de aniversarea blogului 😛 Mai ales ca a fost foooarte savurata de Bogdi meu drag si de Cipi!!

Nu va pot ascunde faptul ca primul gand m-a dus la „ceva cu cafea” :)) …dar apoi m-am gandit ca vreau sa sarbatoresc impreuna cu toti ai casei (unii dintre noi nu iubesc cafeaua!!!! 😀 ), asa ca mi-am schitat reteta pe caietul meu „de teste” (daca ati vedea ce inscriptii apar pe-acolo, haha!!!) si a rezultat aceasta prajitura cremoasa si nemaipomenit de proaspata!!!

14 ani alaturi de voi inseamna mult si nu pot decat sa va multumesc pentru ca imi sunteti inca alaturi in aceasta calatorie plina de gusturi…si locuri minunate!

 

Ingrediente:

  • un pachet de piscoturi de sampanie (400 g)
Pentru crema:
  • 300 g zmeura congelata
  • 200 g zahar pudra
  • 300 g iaurt gras (grecesc)
  • 500 g branza Mascarpone
  • 50 g lapte condensat indulcit sau miere
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 4 foi gelatina (sau 7 g gelatina granule, din plic)
Pentru sirop:
  • 200 ml apa
  • 120 g zahar
  • 1 lingurita zeama de lamaie
Pentru sosul de zmeura:
  • 500+100 g zmeura congelata
  • 120 g zahar
  • 80 ml apa
  • 1 lingura zeama de lamaie

 

Pozele, din pacate, nu va pot reda gustul nemaipomenit de bun al prajiturii…dar eu totusi insist 😀

Pana si zambilele au inflorit in aceasta zi minunata!!! Primele zambile albe din anul asta:

 

Mod de preparare:

Pregatiri preliminare: se scoate branza Mascarpone din frigider cu cca. o ora inainte de a ne apuca de prepararea retetei. Cantitatea de zmeura necesara cremei (300 g) se scoate din congelator cu aproximativ 20 de minute (zmeura trebuie sa ramana pe jumatate inghetata). Forma (ideala ar fi una cu inel detasabil), de aproximativ 28×20 cm, se unge usor cu ulei (si baza, si marginile).

Se prepara mai intai siropul, pentru ca avem nevoie de el rece 🙂 Totul decurge foarte usor: se pune apa la fiert impreuna cu zaharul, la foc mediu spre mare, pentru cca. 3 minute. Se toarna zeama de lamaie si se lasa la racit.

In continuare, ne ocupam de crema…si incepem, bineinteles, cu gelatina 😀  Foile de gelatina se pun la inmuiat in multa apa rece si se lasa la inmuiat cca. 5 minute. Daca folositi gelatina granule, amestecati-o cu 50 ml apa si lasati-o, tot asa, cam 5 minute la hidratat.

Se bate branza Mascarpone cu zaharul pudra, cu ajutorul mixerului, pret de cateva secunde (intr-un bol inalt). Se adauga iaurtul si laptele condensat indulcit sau mierea si se amesteca totul foarte bine. Smantana pentru frisca se bate separat, dar doar pe jumatate, adica nu trebuie sa obtineti o consistenta ferma, ca pentru ornat, ci moale. La final, se amesteca si frisca batuta in compozitie si se lasa deoparte pana cand pregatim gelatina.

Foitele de gelatina se scurg de apa si se topesc la bain-marie sau la microunde, intr-un bol mic de sticla. La microunde, in cca. 5-7 secunde gelatina se topeste (asta e varianta pe care o adopt mereu, pentru ca totul decurge super rapid). Procedati la fel si cu gelatina sub forma de granule, cu mentiunea ca nu o veti scurge de apa, ci o veti pune asa cum e la topit. Foarte posibil sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a se topi uniform, asa ca tineti-o putin mai mult (cu 10 secunde in plus). Gelatina topita se amesteca cu 2, 3 linguri din crema cu Mascarpone si se amesteca bine, bine! Abia dupa aceea se inglobeaza in crema, amestecand energic cu mixerul.

Asamblare prajitura: se insiropeaza 12 piscoturi+6 jumatati de piscoturi (asa mi-au intrat mie in forma dar nu va cramponati de asta, folositi cate piscoturi aveti nevoie) si se aseaza in asa fel incat sa acopere in totalitate baza formei. Se presara, cat mai uniform, deasupra piscoturilor 150 g de zmeura congelata (puteti sa impartiti dinainte cantitatea de zmeura in doua) si se intinde jumatate din crema. Se mai aseaza inca un strat de piscoturi insiropate (tot asa, 12 intregi+6 jumatati), peste care se rasfira restul de zmeura si se incheie cu restul de crema. Se niveleaza usor cu dosul lingurii, dupa care prajitura se acopera cu folie transparenta si se lasa la frigider peste noapte. Neaparat peste noapte, pentru ca e mult mai gustoasa a doua zi…si, in plus, va avea si tinuta! 😛

Tot a doua zi, inainte de a o servi, se pregateste si sosul de zmeura, care se va turna peste felii in momentul degustarii. Asadar, pentru sosul de zmeura, se pun la fiert, la foc mediu, 500 g zmeura congelata, apa si zaharul pentru cca. 10 minute. Se amesteca din cand in cand in primele minute si mai des in ultimele. Se trece apoi, fierbinte, prin sita, pentru a scapa de seminte 🙂  Pulpa rezultata se amesteca cu cele 100 de grame de zmeura ramasa si cu zeama de lamaie…si acesta e sosul, pe care Bogdi l-a turnat din belsug peste feliile de prajitura!!! :))

Aveti aici cateva poze cu prajitura abia scoasa din frigider:

Iar aici alte cateva poze cu deliciosul sos de zmeura turnat peste bucatile de prajitura:

De fiecare data cand il vad pe Bogdi atat de nerabdator sa guste dintr-o prajitura de-a mea, stiu sigur ca prajitura e un succes si ca ii va placea enorm! Si exact asa a si fost! 😀

Cele mai frumoase bucati vi le-am pastrat voua, ca de obicei! 🙂

Va multumesc din nou, tuturor!!!!

 

P.S. Cu piscoturile ramase (mie mi-au ramas 18 bucati, adica 150 de grame), puteti face cateva cupe Tiramisu!




Charlotte framboise

 

Charlotte framboise. Numele asta mi-a aparut in vis, acum cateva zile, scris pe o hartie, si vorbesc foarte serios 🙂  Mai exact, cu cateva zile inainte de Pasti. Si nu e prima oara cand mi se intampla! Cipi mi-a spus razand cu gura pana la urechi ca pana cand nu visez si numerele de la Loto, el nu mai crede nimic 😀

Dar asta s-a intamplat, probabil, din cauza ca mereu inainte de a adormi imi scanez gandurile, dorintele…iar un tort de genul asta, o „sarlota” proaspata (si usoara ca o zi de primavara 😛 ) era menit sa apara! Voiam sa il „umplu” cu oua mici si colorate de ciocolata si sa-l servim de Pasti dar am observat ca-mi prieste in vacanta si m-am lenevit de numa’, hehe! Numai la cafea mi-a stat capul…si la cat de goala e casa atunci cand Bogdi pleaca la plimbare…

Am iesit si eu prin gradina si am pozat liliacul in floare, cu o pereche de fluturi indragostiti de florile-i inmiresmate, niste papadii in vant si florile de gutui, perfect deschise, parca special pentru a le imortaliza frumusetea…dar parca tot lipsea ceva, si, dupa ce a inceput sa si ploua, am stiut ce o sa fac ca sa imi treaca :))

Sper sa-l incercati si voi cat de curand, pentru ca e mai mult decat delicios!!!!!

Si, culmea, am avut inspiratie sa fac si cateva poze intermediare (poze pas cu pas nu cred c-o sa mai fac vreodata 😛 )

 

Ingrediente:

  • 200 g piscoturi + inca 5 bucati
  • 300 g zmeura congelata
Pentru crema de branza:
  • 300 g Mascarpone
  • 200 g Quark Crema (cu iaurt)
  • 200 g lapte condensat indulcit (de la conserva)
Pentru crema de vanilie:
  • 6 galbenusuri
  • 100 g zahar pudra vanilat
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 8 foite de gelatina
Pentru siropul de zmeura:
  • 100 ml sirop de zmeura
  • 100 ml apa
Pentru glazura de ciocolata alba:
  • 100 g ciocolata alba
  • 125 g crema de branza Philadelphia
Pentru ornat:
  • 100 g piscoturi subtiri „limbi de pisica”
  • 250-300 g zmeura proaspata
  • 50 g chipsuri de cocos sau fulgi de nuca de cocos

 

Pentru voi, cu maaaare drag!!!!

Mod de preparare:

Se pregateste prima oara crema de vanilie, pentru a avea timp sa se racoreasca. Astfel, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece si se lasa la inmuiat aproximativ 10 minute. Daca nu aveti la indemana foi de gelatina, pe care vi le recomand intotdeauna atunci cand e vorba despre creme fine de torturi sau prajituri, puteti folosi un pliculet de gelatina granule (10 g) dar pe care il veti amesteca cu doar 100 ml apa. Si gelatina granule trebuie sa stea la hidratat aproximativ 10 minute. Apoi, se pun galbenusurile si zaharul pudra, vanilat, la bain-marie pentru cca. 5 minute, amestecand des in tot acest timp, dupa care se ia oala de pe foc si se adauga smantana pentru frisca. Se repune crema pe foc, tot la bain-marie, nu la flacara directa…doar daca aveti o oala speciala, cu fund dublu. La final, se adauga gelatina. Daca ati avut foite de gelatina, le scurgeti de apa si le puneti direct in crema, amestecand energic iar daca ati avut gelatina granule, o adaugati cu tot cu putina apa ramasa. La fel, amestecati viguros! Crema de vanilie se lasa deoparte, sa se racoreasca.

Crema de branza se prepara extrem de rapid si usor: se „dezmorteste” branza Mascarpone intr-un bol, folosind mixerul (nu uitati sa o scoateti din frigider cu cca. o ora inainte de a va apuca de treaba). Se adauga apoi branza Quark, pe care o puteti inlcoui cu iaurt grecesc, si se amesteca bine. La sfarsit, se toarna laptele condensat din conserva, care trebuie sa arate ca acesta de aici: Banoffee Pie la pahar 🙂

Crema de vanilie se amesteca cu crema de branza, cu mixerul, la viteza mare sau cu mixerul vertical, cum am facut eu, ca sa fiu sigura ca nu imi raman cocoloase, haha!!

….uff, cat am scris deja si de-abia am trecut de creme 😀 Dar nu va lasati intimidati, imediat e gata!

Asamblare tort: se uda o forma de tort cu diametrul de 26 cm si se acopera cu folie alimentara transparenta. Se „prepara” siropul de zmeura, adica se amesteca siropul de zmeura cu apa :)) Se iau cateva piscoturi, se cufunda in siropul de zmeura si se aseaza in forma, taind capetele piscoturilor in asa fel incat sa acopere bine baza:

Se toarna jumatate din crema, care, atentie, va fi inca lichida dar care se va intari la frigider (asta, ca sa nu va mai panicati ca nu v-a iesit crema cum trebuie 😀 ):

Se presara jumatate din cantitatea de zmeura, pe jumatate dezghetata:

…dupa care se reia toata treaba de mai sus: inca un strat de piscoturi insiropate, crema ramasa si restul de zmeura. Tortul se pune la frigider pentru minim 5-6 ore sau, cel mai bine, peste noapte. Eu, insa, nu l-am lasat nici 2 ore, de frica furtunii care parea sa vina :))

Cand e gata, se desface inelul detasabil al tortului si se inlatura folia:

Se aseaza apoi cu mare grija pe platoul de servit, unde se finalizeaza decorul. Se pregateste glazura de ciocolata alba amestecand crema de branza Philadelphia cu ciocolata alba topita (topiti cu atentie ciocolata alba, pentru ca e foarte sensibila si se poate „taia”. Taiati-o mai intai in bucatele sau radeti-o si apoi se va topi foarte rapid si usor). Glazura se intinde cu lama unui cutit pe marginea si suprafata tortului, atat cat se poate 😛 Veti vedea ca glazura nu va acoperi complet nici marginea si nici suprafata tortului, din cauza umiditatii fructelor, dar e in regula, pentru ca marginile vor fi oricum ornate cu delicioasele piscoturi „langues de chat” iar deasupra va fi pusa zmeura proaspata si chipsurile de cocos sau fulgi de cocos. Cumva, ca aici, in poza 🙂

Sectiunea nu e foarte spectaculoasa pentru ca tortul meu nu a avut timp sa se „aseze”. V-am spus deja povestea felierii lui :))

Un tort nemaipomenit de gustos, cu un gust atat de proaspat si usor, acest tort Charlotte framboise!

 

Si-acum, un coltisor din lumea mea…

Liliacul meu frumos, alb si mov:

Cu fluturii mei pereche 🙂

…si papadiile!!!!

Smochinul meu, crud inca…

Florile de gutui:

Si teiul meu, frumos inverzit:




Tort Felia de lapte fara coacere

Fete dragi, aveam in derulare un alt proiect dulce pentru voi, dar pentru ca nu am reusit sa il finalizez la timp, i-am furat lui Ralu a mea frumoasa ideea 😀 Una absolut geniala, adica acest tort Felia de lapte fara coacere, pe care l-am realizat impreuna azi, dupa cafeaua de dimineata. Asta este de fapt a doua oara cand „preparam” acest desert super usor de facut si rapid…numai ca de data asta, a fost la alta scara gandit :)) Veti vedea mai jos despre ce vorbesc…

Am editat repede, repede cateva poze pentru voi si vi l-am adus cu toata dragostea!!!! La multi ani, dragi prietene, din partea mea si a lui Ralu!!! Sa aveti parte de cea mai frumoasa primavara din vietile voastre!

 

Ingrediente:

  • 66 bucati „felia de lapte”
Pentru crema:
  • 750 g Mascarpone
  • 2 lingurite scortisoara
  • 100 g zahar pudra (vanilat)
  • 80 ml lapte condensat (pentru cafea)
Glazura de ciocolata:
  • 400 g ciocolata cu lapte
  • 100 g unt
  • 20 ml lapte rece

 

Mod de preparare:

Chiar nu facem reclama la Felia de lapte, dar, cum spuneam si mai sus, am avut un tort maaare de „umplut” 😛 Un tort cu 3 straturi delicioase!!!!

Tortul i-a fost dedicat lui Claudiu, iubitul lui Ralu, care iubeste scortisoara la fel de mult ca mine! Yay!!!!! 😀 Ii spunem, asadar, si lui Claudiu: La multi ani! Si sa se iubeasca vesnic, el cu Ralu, cei mai frumosi iubiti din lume!!!!!!

Pentru crema, se bate branza mascarpone intr-un bol impreuna cu zaharul pudra (cat sa se „dezmorteasca”, 10-15 secunde). Se adauga scortisoara pudra si laptele condensat si se amesteca scurt, cu mixerul la viteza mare. Crema e gata!

Tortul se asambleaza usor si rapid: se pune un strat de „felia de lapte” pe un platou sau o forma de aprox. 35×24 cm, se unge cu crema (crema se imparte dinainte in 3), se mai aseaza un „blat”, crema, apoi ultimul strat de „felia de lapte” si crema, cu care acoperiti si marginile. Cum face Ralu mai jos:

Pentru glazura de ciocolata, se rupe ciocolata in bucatele si se pune la topit impreuna cu untul rece. Eu fac chestia asta la microunde, fiindca e mai rapid. Se amesteca energic si, cand e gata, se toarna laptele rece. Se amesteca din nou foarte bine si se toarna pe tort:

Ralu a mea draga, care e foarte talentata…va amintiti ce morcovi frumosi mi-a facut aici, la tortul cu morcovi de Pasti 🙂 …a finalizat tortul intr-o nota la fel de creativa:

Daca primesc poze cu sectiunea, o lipesc aici, promit! 😀

 

La final, vreau sa va va multumesc pentru ca sunteti atat de minunate si sa va ofer o „petala” din florile pe care le-am primit de la Cipi <3




Prajitura Raffaello fara coacere

 

Prajitura Raffaello fara coacere pe care v-o prezint acum va este dedicata voua, prieteni dragi!!! E o prajitura fina si eleganta cu care vreau sa va rasfat la inceput de nou an! Alte promisiuni nu pot, inca, sa va fac 😛 , dar sper ca vom „colabora” foarte bine impreuna si anul acesta. Adica,  sper ca eu sa va aduc retetele la care ati visat dintotdeauna…iar voi sa ma inspirati in continuare si sa-mi transmiteti energie si bucurie, singurele „lucruri” de care am nevoie pentru a lucra mai cu spor la blogul asta pe care il iubiti 😀

Buun, si-acum inapoi la reteta…daca o sa va spun ca aveti nevoie de un chec din albusuri, o sa ziceti ca nu mai e vorba despre o prajitura fara coacere 😀 , dar eu, cand am creat reteta,  am folosit unul deja copt. Pentru ca asa il aveam, copt de mami a mea draga, care a folosit albusurile puse in congelator (cele ramase de la prajiturile de Craciun). Checul asta alb e incredibil de bun si se face foarte usor!!! Daaar, dupa cum veti descoperi ceva mai jos, puteti folosi piscoturi in locul blatului de bezea (desi ar fi pacat!) sau fursecuri ori chiar panettone! La multi ani, dragilor!

 

Ingrediente:

  • 1 chec alb (cu mici modificari) sau piscoturi
Pentru crema:
  • 1 conserva lapte condensat indulcit (397 g)
  • 1 conserva lapte de cocos (400 ml)
  • 200 g unt cu 80% grasime
  • 50 g fulgi de nuca de cocos
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
  • 200 ml smantana pentru gatit, lichida, cu 32% grasime
Pentru glazura si ornat:
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 35 g zahar pudra vanilat
  • 20 bomboane Raffaello, din comert sau facute in casa
  • 15-20 g fulgi de nuca de cocos, pentru decor

 

Pentru voi, cu mare drag!!!

…impreuna cu melodia mea preferata „Balalaika”, de la DJ-ul meu preferat: DJ Blyatman 🙂

 

Mod de preparare:

Pentru checul alb, urmati indicatiile de la reteta de mai sus (aveti link catre reteta la ingrediente), cu mentiunea ca in loc de 1 pahar de faina sa folositi doar 3/4 de pahar cu faina iar restul sa-l completati cu fulgi de nuca de cocos (uscati). Si, daca vreti, si va plac visinele :P, puneti si o mana de visine bine scurse (si fara samburi) din compot sau de la congelator. Le dati prin faina si le amestecati in blat inainte de a-l coace. Daca, insa, vreti sa simplificati toata treaba, folositi piscoturi sau fursecuri (poate v-au ramas de la Craciun…).

In continuare, se pune gelatina foite la inmuiat in multa apa rece. Daca folositi granule, doar le acoperiti cu apa rece (cca. 200 ml). Gelatina se lasa sa se hidrateze 10 minute, timp in care se prepara crema.

Pentru crema, se amesteca laptele de cocos din conserva (sa fie cat mai gras) cu laptele condensat indulcit (v-am aratat aici conserva: Banoffee Pie la pahar) si se pun pe foc. Se lasa la foc mic cca. 2 minute, apoi se adauga untul rece, taiat in cuburi. Se pun si fulgii de nuca de cocos si se amesteca bine cateva secunde. Se ia crema de pe foc si se adauga ori foitele de gelatina, bine scurse, ori gelatina granule, care a „inghitit” toata apa. Se amesteca energic si se lasa sa se racoreasca. La final, se toarna smantana lichida, ori pentru gatit (eu am ramas fara smantana pentru frisca si de-aia am folosit-o pe cea pentru gatit 😀 ) si se lasa sa stea cca. o jumatate de ora la frigider.

Asamblare: se acopera cu un strat de crema baza unei  forme de aprox. 25cmx16cm. Checul alb se taie in felii potrivite si se aseaza (jumatate din felii) peste stratul de crema. Se toarna restul de crema (se lasa 4, 5 linguri deoparte) peste feliile de chec si se niveleaza. Prajitura se pune la frigider cca. 20 de minute. Se aseaza apoi restul feliilor de chec si se acopera cu crema pusa deoparte.

Intr-un bol inalt, se bate smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana cand prinde consistenta; se toarna „glazura” pe prajitura si se niveleaza. Se orneaza cu bomboane Raffaello si nuca de cocos (bomboanele se apasa usor in stratul de frisca). Prajitura se poate servi imediat dar eu va sfatuiesc sa o lasati peste noapte la frigider. Va fi extraordinaraaa!!!! :))

 

De-abia astept sa o refac! 😀




Banoffee Pie la pahar

 

Banoffee Pie la pahar a fost varianta de desert la care m-am gandit…abia a doua zi de Craciun 😀 , pentru ca de Craciun nu am mancat decat saloane (si saviecutele lui mami)! Si am ales forma asta lejera, la pahar, pentru ca e cel mai rapid si usor mod de a obtine un desert. La aspect chiar nu m-am prea gandit, dar m-am bucurat tare mult cand am vazut cat de spectaculos a fost rezultatul final. Banoffee Pie nu e cu adevarat o placinta, ci e o prajitura fara coacere cu blat de biscuiti si crema de caramel+frisca. Oh, da, si cu banane. Coapte, dulci si aromate!!!! Un dezmat dulce creat in anii ’70  de Ian Dowding si Nigel Mackenzie de la restaurantul „The Hungry Monk” din Anglia (varianta originala are ca baza un aluat fraged de tarta, care mi s-a parut inaccesibil in momentul prepararii, hahaa!!!).

Sper din tot sufletul sa incercati acest desert fantastic si sa va bucurati de ultimele ore ale lui 2017!!! Eu sunt foarte fericita ca a venit vacanta, chiar mai mult decat Bogdi 😀 , asa ca voi savura din plin fiecare moment de libertate!!!

Va trimit cele mai bune ganduri, prieteni dragi, sa intrati cu bine in noul an! Va doresc sa va atingeti toate telurile propuse! La multi ani! <3

 

Ingrediente pentru 6 pahare (250 ml):
  • 180 g biscuiti (digestivi)
  • 100 g unt topit
  • 3 banane mari, bine coapte
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 1 conserva dulce de leche (300 g)
  • 100 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Inainte de toate, vreau sa va arat ceva ce vreau de mult sa va arat…cele doua conserve, atat de asemanatoare, dar totusi atat de diferite: cea cu dulce de leche, adica acel caramel gros si delicios din lapte, de care am tot amintit in postarile mele (il gasiti si sub numele de „dulceata de lapte”)…care arata asa:

Si cea de-a doua conserva, cu lapte condensat indulcit, care are o consistenta matasoasa si e mult mai „lichid”:

De ce vi le arat tocmai acum?! Pai, pentru ca, la aceasta reteta, puteti folosi ori lapte condensat, ori dulce de leche. Desigur, caramelul consistent e favoritul si cel pe care l-am folosit si eu la reteta (in Grecia sunt zeci de conserve de genul asta!!!), pentru ca il folositi exact asa cum e, direct din conserva, dar daca nu aveti, puteti folosi laptele condensat la conserva. Conserva pe care va trebui sa o puneti la fiert intr-o oala inalta, cu apa (apa a treaca bine peste conserva), timp de 2 ore jumatate-3 ore. Aveti grija ca, in tot acest timp, apa sa nu scada!  Cand e gata, lasati conserva la racit si doar dupa aceea se deschide. Veti obtine, cu un pic efort, dulcele de leche dorit 🙂

In ultima instanta, puteti prepara in casa dulce de leche, pe care eu am folosit-o la delicioasele napolitane cu dulceata de lapte: https://www.laurasava.ro/napolitane-cu-dulceata-de-lapte/

Sau, daca niciuna dintre alternativele de mai sus nu va par plauzibile, folositi caramele cu lapte pe care le topiti impreuna cu frisca lichida. Sosul rezultat va poate scoate din incurcatura!

 

Buuun, si-acum sa umplem niste pahare!!! 😀

Va scriu din start ca ciocolata alba a fost ideea mea. Banoffee Pie nu are decat blat, un strat de dulce de leche, felii de banana si frisca batuta, dar eu am vrut ca stratul meu de frisca sa fie mai „plin” 🙂  Pentru asta, am topit ciocolata alba, rupta in bucatele, cu 100 ml smantana pentru frisca (lichida). Cand compozitia s-a racit, am amestecat-o cu restul de smantana pentru frisca (100 ml), batuta cu mixerul.

In continuare, am maruntit biscuitii la robot (se pot bate cu sucitorul, intr-o punga) si i-am amestecat cu untul topit. Am decojit bananele si le-am taiat in felii subtiri; le-am stropit cu zeama de lamaie.

Asamblare: am pus 3 linguri pline cu biscuiti la baza fiecarui pahar, am asezat un strat de felii de banane, dupa care am turnat, in mod egal, compozitia de ciocolata si frisca. Am mai pus un strat de banane si am acoperit cu restul de biscuiti. La final, am turnat dulce de leche si am ornat cu o felie de banana. Asa au aratat paharele mele la sfarsit:

Rapid, usor si extraordinar de gustos!!!!

 

Va pup dulce pe toti!!!!!!

 

 




Diplomatico-desert fara coacere cu cafea si rom

 

Diplomatico-desert fara coacere cu cafea si rom, asa mi-am intitulat cea de-a 1300 postare, postare care celebreaza 10 ani de blog…10 ani impliniti chiar astazi 🙂  Credeam ca ma vor napadi aduceri aminte, lacrimi, stari, ameteli 😀 , dar nu e deloc asa. Ma simt atat de implinita, de serena (poate si fiindca m-am indopat cu prajitura asta delicioasa toata ziua, haha), atat de „cu gandul la voi”, incat nu vreau decat sa va multumesc pentru ca mi-ati fost alaturi de atata vreme. Nu stiu cum va fi peste alti 10 ani dar sper sa fiu la fel de bucuroasa si, cel mai important, sa va am inca langa mine!!!

La multi ani noua! 🙂

 

Ingrediente:

– 200 g ciocolata cu lapte

– 200 g ciocolata cu 50% cacao

– 500 ml smantana pentru frisca

– 80 g zahar pudra (vanilat)

– 200 ml cafea tare, rece

– 4 linguri rom

– 250 g piscoturi (cca. 30 de bucati)

 

Party!!!!! 😀

 

Mod de preparare:

Se umezeste o forma de chec si se acopera cu folie transparenta (si baza si marginile, tot interiorul formei).

Ciocolata se rupe in bucatele si se topeste la bain-marie sau la microunde (cu pauze, in care se amesteca). Se lasa deoparte, sa se racoreasca.

Se bate smantana pentru frisca (intr-un bol adanc si tinut la frigider cu 10 minute inainte) cca. 2-3 minute sau pana cand se intareste usor (nu tare, ca pentru ornat). Se adauga zaharul pudra si se mai bate cateva secunde. Se amesteca apoi cu ciocolata topita, cu ajutorul mixerului, dar nu la viteza maxima. Se pun cateva linguri bune de crema pe fundul formei si se niveleaza.

Cafeaua si romul se amesteca intr-o farfurie nu foarte adanca. Piscoturile se inmoaie, unul cate unul, in amestecul de rom si cafea, pe ambele parti (nu le lasati prea mult, fiindca vor absorbi mult lichid) si se aseaza intr-un singur rand, deasupra stratului de ciocolata. Mie, la un rand, mi-au intrat 6 piscoturi intregi si 3 piscoturi pe care le-am taiat putin la capete, ca sa intre perfect in forma (le asezati pe lung).

In continuare, se toarna jumatate din crema ramasa si se acopera cu inca un strat de piscoturi insiropate. La final, se toarna restul de crema si inca un rand de piscoturi, de asemenea, insiropate. Eu pe ultimul rand am inghesuit cate 4 piscoturi pe un rand, rezultand un strat cu 12 piscoturi (am taiat un pic din latimea unui piscot, ca sa intre mai bine).

V-am zapacit, asa e?! 😀  Faceti cum vreti, nu va stresati, important e ca straturile de piscoturi sa fie urmate de straturi de crema. Cand sunt toate gata, se infoliaza forma si se lasa la frigider peste noapte. Cand vreti sa il serviti, puneti un platou deasupra formei de chec si apoi, cu o miscare ferma, rasturnati-l. Inlaturati folia, ornati-l cu ciocolata rasa sau cu frisca batuta, presarata cu cacao, si…savurati :))

 

E o minune desertul asta pliiin cu ciocolata!!! 😛 Iar romul il transforma in ceva si mai minunat :))

Daca, cumva (sper sa nu 😀 ), nu aveti un rom bun, de calitate, puteti folosi in locul lui lichior de cafea sau visinata. Ori, daca vreti sa pape si copiii, inlocuiti alcoolul si cafeaua cu lapte indulcit cu cacao.

E delicios!!!!!!

 

Pentru voi, cu mare drag!!!

Va imbratisez pe toti!!!




Chec cu biscuiti si ciocolata, fara coacere

 

Dragilor, nu prea eram in the mood pentru o reteta astazi, adica nu ma simteam in stare sa prepar ceva, ci voiam doar sa povestim un pic, sa stiu cum sunteti, ce planuri, ce sperante aveti in anul ce tocmai a inceput, numai ca, pana la urma, am reusit sa fac un desert grozav, pe care-l poate face si Bogdi 😀 , un chec cu biscuiti si ciocolata, fara coacere. Nemaipomenit de bun! Perfect pentru zilele astea de iarna care ne molesesc peste masura…

Este un desert pe care nemtii-l stiu drept Kalter Hund, dar il mai puteti gasi si sub numele de Prajitura Radio 🙂

Va transmit cele mai bune ganduri, s-aveti un an nou plin de bucurii si impliniri! Si pe maine, mai ales celor care poarta numele de Ioan, dar si-n general, va urez: „La multi ani!”, din toata inima!!!

 

Ingrediente:

– 16-18 biscuiti cu unt (80 g)

– 220 g ulei de cocos (presat la rece)

– 200 g ciocolata cu lapte

– 100 g ciocolata cu 60% cacao

– 150 g lapte condensat indulcit

 

Sfat: uleiul de cocos se poate inlocui cu unt (80 % grasime)…cred, nu stiu inca, nu am incercat 😀 …iar daca nu gasiti lapte condensat la conserva, il puteti face in casa: Lapte condensat (aveti doua variante in postare). Sau il puteti inlocui cu mascarpone (adaugati si 50-80 g zahar pudra).

 

Si pana va arat reteta minunata, va arat cateva poze cu iarna, care, din pacate, nu se mai asterne asa spectaculos ca altadata peste gradina sau pe-afara…dar totusi o iubim inca de la primii fulgi 😀

Afara, la strada:

In gradina, salcia si trandafirii japonezi…un pic mai cu mot 🙂

Aici l-am surprins pe tati, sarbatoritul de maine, care isi grava numele pe luneta masinii (prima mea masina, Dacia mea draga) avand inca proaspata in minte excursia facuta la Londra, probabil :)) …pe care Ralu scumpa le-a facut-o cadou, lui si lui buni, cu ocazia majoratului ei 🙂

Sa ne traiesti, tati, inca o suta de ani!!!!! Si tu si mami, si noi pe langa voi!!! Si cand mai ajungi in Anglia, sa ne raspunzi la telefon cu: „Hello, this is John of England”…sau London, cum vrei tu 😀

 

Mod de preparare:

Uleiul de cocos, in stare solida, ca untul, se pune intr-o cratita mica, la foc mic, impreuna cu ciocolata rupta in bucatele. Se amesteca intruna si se ia de pe foc in momentul in care vedeti ca ciocolata s-a topit. Se lasa deoparte cca. 15 minute, sa se racoreasca bine. Se adauga apoi laptele condensat (sa fie la temperatura camerei, nu rece!) si se amesteca energic.

Se tapeteaza o forma de chec mai mica, de cca. 30 cm lungime si 11 cm latime, cu folie transparenta (se uda mai intai, pentru ca folia sa se aseze frumos). Se toarna un strat de ciocolata in forma si se niveleaza cu dosul unei linguri. Se aseaza deasupra 4 biscuiti cu unt, unul langa altul (in mod normal, mai intra o jumatate de biscuit, dar eu n-am vrut sa ii inghesui). Se toarna apoi inca un strat de ciocolata, se pune inca o tura de biscuiti si tot asa, pana cand se termina toate ingredientele.

Prajitura se acopera cu folie si se tine la frigider peste noapte. Inainte de a o servi, trebuie sa o lasati la temperatura camerei vreo 2 ore. Si chiar si atunci, poate ca n-ar strica sa o cufundati, doar baza, in apa fierbinte. Eu am pus forma cateva secunde pe calorifer 😀

Se rastoarna pe un platou si se feliaza cu un cutit bine ascutit si incalzit (tineti lama cutitului in apa fierbinte cateva secunde, stergeti lama cu un prosop si apoi feliati). Compozitia e tare ca piatra 😀 , dar nu va descurajati, taiati incet, cu rabdare!

Sfat: daca va plac compozitiile crocante, puteti adauga alune sau nuci prajite in crema de ciocolata (neaparat prajite cca. 8 minute in cuptorul incalzit la 180 grade C-foc potrivit). Le puteti toca marunt cu cutitul sau le puteti macina la robot.




Prajitura fara coacere cu jeleu de struguri

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri

 

Cand petrecerea lui Bogdi a fost gata, am zis ca doua zile nu fac absolut nimic, doar dorm 😀 , ceea ce nu s-a intamplat, bineinteles, pentru ca nu pot sta nicicum locului! Totusi, nu am ales sa fac o reteta complexa, cu straturi, blaturi, zeci de creme, ci una usoara, o prajitura fara coacere cu jeleu de struguri. Strugurii aia buni si aromati, de la noi din gradina, pe care i-am folosit si la Cheesecake-urile cu struguri la pahar 🙂

 

Ingrediente:

Pentru jeleul de struguri:

– 400-450 g boabe de struguri (albi)

– 1 lingura rasa de zahar

– 1 plic gelatina pentru tarte, incolora (Tortenguss)

 

Pentru crema:

– 200 g ciocolata alba

– 200 ml smantana pentru frisca

– 100 g frisca batuta

– 125 g iaurt (natur)

– 4 foite gelatina

 

In plus:

– 9 piscoturi

– 200 g boabe de struguri

 

Mod de preparare:

Tapetati o forma de chec cu folie transparenta (sau cu doua pungi mai mari). Udati forma inainte de a aseza folia; se va aseza usor.

Boabele de struguri se storc la storcatorul de fructe sau manual. Va trebui sa obtineti 250 ml suc de struguri, pe care il veti pune la fiert impreuna cu zaharul si cu praful din pliculetul de gelatina. Lasati la foc mic sa fiarba 1 minut; amestecati intruna. Turnati imediat jeleul in forma pregatita. Lasati sa se raceasca, si-apoi puneti forma la frigider cca. 30 de minute.

Pentru crema, puneti mai intai foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece. Lasati-le sa se umfle cca. 5-8 minute. In acest timp, puneti ciocolata alba, rupta in bucatele, impreuna cu frisca lichida (neindulcita) la foc mic. Lasati pana cand se topeste ciocolata si nu uitati sa amestecati des! Dati deoparte si adaugati foitele de gelatina, scurse. Amestecati energic si lasati la racit. Cand crema de ciocolata e rece, adaugati frisca batuta si iaurtul si amestecati totul foarte bine.

Scoateti forma de chec din frigider. Turnati crema de ciocolata peste jeleul intarit de struguri si nivelati.

Stoarceti zeama din cele 200 g struguri si insiropati piscoturile; asezati-le cate trei, pe lungimea formei (taiati putin din ultimul rand de piscoturi, pentru a putea intra cum trebuie in forma). Apasati usor.

Puneti forma din nou la rece pentru minim o ora, dupa care rasturnati forma, inlaturati folia si feliati prajitura. Simplu si rapid 🙂

A iesit cremos si buuun!!!!!

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_01

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_02

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_03

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_04

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_05

prajitura-fara-coacere-cu-jeleu-de-struguri_06

 




Cheesecake cu struguri la pahar

cheesecake-cu-struguri-la-pahar

 

Cheesecake-urile sunt din start delicioase, iar daca sunt si „no-bake”, adica fara coacere, sunt dublu delicioase!!! 😀 Cum e si acest cheesecake cu struguri la pahar, pe care l-am facut pentru marea sarbatoare de astazi, a Sfintei Marii. La multi ani tuturor celor care poarta numele preafrumos al Fecioarei Maria!!!!! Preparati acest desert si bucurati-va de aceasta zi tarzie de vara 🙂

 

Ingrediente:

– 800 g boabe de struguri

– 200 g biscuiti cu unt

– 50 g ciocolata cu lapte

– 250 g mascarpone

– 200 ml smantana pentru frisca (neindulcita)

– 80 g zahar pudra (vanilat)

 

Astia sunt strugurii nostri copti, si partial copti 😛 , de anul asta, un pic mai „robusti” decat cei de acum cativa ani: Prajitura cu struguri si mousse de vin

struguri_01

struguri_02

 

Mod de preparare:

Eu am pus si struguri mai mari, si mai mici, galbeni, verzi, negri…iar la final a fost o explozie de gusturi!!!

Boabele de struguri, frumoase si bine coapte, se spala bine in apa rece; se taie apoi pe jumatate cu un cutit foarte bine ascutit si se scot samburii. Stiiiu, chestia asta dureaza ceva, dar merita! 😛 Se lasa apoi deoparte.

Se macina biscuitii la robot sau cu sucitorul (se pun intr-o punga). Se toaca marunt ciocolata cu lapte (tineti-o 5 minute la frigider inainte de a o toca) si se amesteca cu biscuitii pisati.

Branza mascarpone se bate cu mixerul cateva secunde; se adauga zaharul pudra si se mai amesteca un pic. Se bate frisca intr-un bol separat si se inglobeaza in crema de mascarpone. Asta e crema! 😀

Asamblare: se pune un strat generos de struguri la baza paharelor (se poate pune si un strat subtire de crema, daca vreti, cum am pus eu in paharele mari, pentru a contrasta cu celelalte pahare). Se pun doua linguri pline cu crema si se acopera cu doua, trei linguri de biscuiti. Se pun din nou boabe de struguri, crema si biscuiti pana cand se termina ingredientele. Le puteti pune si in alta ordine, nu conteaza :))

A fost incredibil de bun, trebuie neaparat sa-l incercati!!!!  E ridicol de usor de facut!!!

cheesecake-cu-struguri-la-pahar_01

cheesecake-cu-struguri-la-pahar_02

 

Acelasi cheesecake, intr-o alta prezentare 😀

La noi s-a evaporat rapid, dar daca reusiti sa il lasati peste noapte la frigider, va fi muuult mai bun!!!

cheesecake-cu-struguri-la-pahar_03

cheesecake-cu-struguri-la-pahar_04




Cheesecake cu caise

Daca e ceva ce-l bucura nespus pe tati meu drag, pe langa cafeaua de dimineata (de la el am mostenit eu felul in care imi beau cafeaua, adica satios 😀 ) sau cartile pe care le citeste, ori emisiunile lui Morgan Freeman (preferate si de Bogdi 😛 ), ar fi casa in care a crescut si in care locuim si noi astazi. Casa asta, care ii evoca atatea crampeie de viata. Si mai ales gradina, gradina care, pe vremuri, cand parintii lui traiau, era mai mult decat imbelsugata. Noi, din pacate, nu prea facem mare lucru, doar calcam pe urme demult sterse… Livada cu meri, peri, pruni, gutui si, mai nou, caisi (nectarinul ne-a cam parasit) il bucura intr-atat, in fiecare vara, incat se transforma intr-un copil :)) Ma cheama sa fac poze, sa vad cat de tare s-au copt corcodusele, arde de nerabdare sa stranga fructele, care lui i se par intotdeauna prea coapte, desi nu sunt…iar eu ii fac pe plac 🙂 Pentru ca a imbatranit si vreau sa-l vad fericit si impacat. Pentru el am pregatit astazi un cheesecake cu caise, fara coacere, nemaipomenit de bun si aromat, cu caise culese de el, din gradina. I-a placut mult, mult de tot, asa ca sunt fericita!!!

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
  • 150 g biscuiti cu cacao
  • 150 g biscuiti cu vanilie
  • 150 g unt
  • 50 g ciocolata neagra (50% cacao)
Crema de caise:
  • 500 g Quark (cu iaurt)
  • 1 conserva lapte condensat indulcit (397 g)
  • 8 foite gelatina sau 12 g gelatina granule
  • 600 g caise foarte coapte, moi
Caise in sirop:
  • 600-700 g caise intregi, bine coapte
  • 150 ml apa
  • 100 g zahar
Decor:
  • 50 g fistic crud

 

Caisele noastre:

…si tati meu drag, care le culege 🙂

 

Mod de preparare:

Se unge bine cu ulei o forma de 26 cm (baza si marginile).

Pentru blat, se piseaza biscuitii la robot sau se pun intr-o punga si se maruntesc cu sucitorul de lemn. Untul, taiat in bucatele, se topeste la microunde sau la bain-marie; se adauga ciocolata rupta in bucatele si se amesteca energic, pana cand se topeste. Se toarna totul peste biscuiti si se amesteca foarte bine. Compozitia rezultata se rastoarna in forma unsa si se niveleaza cu ajutorul unei linguri (cu dosul lingurii). Apasati bine stratul de biscuiti, pentru a fi cat mai uniform. Blatul de biscuiti se lasa la frigider cca. 20 de minute.

Pentru crema, se pune prima data gelatina la inmuiat. Daca folositi foite de gelatina, ceea ce eu mereu va recomand sa folositi atunci cand e vorba despre creme de tort sau prajituri, puneti foitele la inmuiat in multa apa rece, intr-un bol incapator (puneti multa apa, pentru a se putea hidrata foarte bine). Dupa vreo 2 minute, dezlipiti foitele din apa, daca e cazul, pentru ca au tendinta de a se lipi unele de altele. Se lasa apoi sa se umfle cca. 10 minute. Daca insa folositi gelatina la plic, puneti granulele de gelatina intr-un bol micut si turnati peste ele doar 150 ml apa rece. La fel, lasati la inmuiat cca. 10 minute.

In acest timp, se amesteca branza quark cu laptele condensat indulcit, gros ca un caramel, nu din cel pentru cafea, care e foarte lichid (eu n-am avut nevoie de mixer, am amestecat foarte bine cu spatula). Caisele se spala si se fac piure cu mixerul vertical sau se trec prin sita. Am mentionat ca trebuie sa fie foooarte coapte?! Sigur da 😀 Se lasa apoi deoparte.

Se finalizeaza crema: se scurg foitele de gelatina si se topesc, cu grija, intr-un bol micut, la microunde sau la bain-marie. Eu le topesc la microunde, pentru ca imi e mai la indemana si e si cea mai rapida varianta: in nici 10 secunde, foitele de gelatina se topesc perfect! Aveti mare grija sa nu dea in clocot, pentru ca gelatina isi va pierde calitatile de inchegare. Se iau apoi trei, patru linguri din crema si se amesteca cu gelatina topita; de-abia dupa aceea se rastoarna in crema ramasa in bol si se amesteca energic. Procedati la fel si cu granulele de gelatina, cu mentiunea ca acestea nu se mai scurg de apa ci se topesc asa cum sunt, cu putina apa ramasa (restul de apa va fi absorbita de granule). La final, se toarna piureul de caise in crema alba si se amesteca cu spatula, usor, de cateva ori, nu mai mult, pentru a crea un efect marmorat.

Se scoate forma cu blatul de biscuiti din frigider; se toarna crema de caise si se niveleaza. Se acopera cu folie transparenta (folia sa atinga crema) si se lasa la frigider minim 4 ore. Eu, ca de obicei, va sfatuiesc sa lasati tortul peste noapte la frigider.

Inainte de servire, preparati siropul din apa+zahar, puse la fiert, la foc mediu, timp de 5 minute. Taiati caisele pe jumatate si puneti-le, pe rand, in siropul fierbinte. Lasati-le cca. 2 minute si intoarceti-le de cateva ori pana le scoateti. Lasati-le sa se raceasca si apoi asezati-le, cat de frumos puteti 😛 ,  pe toata suprafata tortului. Maruntiti fisticul si presarati-l printre jumatatile de caisa. Mai turnati putin sirop peste ele, daca vreti :)))

A iesit o minunatie!!!!!!!

V-am pastrat si voua, credeati ca v-am uitat??? 😀

 

Sfat: Puteti folosi caise in compot, in locul celor proaspete.




Mini Cheesecake fara coacere cu lemon curd

Acum un an, exact acum un an, treceam printr-o operatie pe care-am asteptat-o toata viata. M-am dus razand in sala de operatii, iar cei de-acolo au crezut, mai mult ca sigur, ca sunt ticnita 😀 Astazi, acum, cand va scriu aceste randuri, ma simt atat de eliberata, atat de fericita!!! Cat de frumoasa e clipa aia care schimba totul. Care iti scutura viata de rau si o schimba-n bine.

Dragilor, sarbatoriti impreuna cu mine aceasta zi. Si pe cea de maine, de poimaine…fiecare zi, cu fiecare minut si secunda (daca ar citi Bogdi ce scriu acum, l-ar imita pe Shia LaBeouf si-ar spune: „Do it, just do it!” 😀 ). Nu e un speech motivational tot intro-ul asta al meu, ci o impartasire a bucuriei. Am facut, de la inceputul anului si pana acum, mai multe retete decat am facut in ultimii doi ani!!! Dar ce vorbesc eu de retete…am facut tot ce nu am putut face inainte…

I’m unstoppable today 🙂

Aceasta reteta de Mini Cheesecake fara coacere cu lemon curd va este dedicata voua. Pentru ca mi-ati fost mereu alaturi!!! Si lui Bogdi, pe care il iubesc cum doar Dumnezeu ne iubeste pe noi, probabil. Si lui Cipi, care m-a invatat sa fiu puternica si mi-a demonstrat ca pot fi si fericita. Si, nu in ultimul rand, parintilor mei, care merita toata dragostea si recunostinta!!!

 

Ingrediente:

  • 12 biscuiti rotunzi, cu crema de vanilie
  • 12 linguri lemon curd (sau mai multe, cum vreti)
Pentru crema:
  • 250 g crema de branza Philadelphia
  • 200 g branza Mascarpone
  • o conserva lapte condensat indulcit (400 g)
  • 50 ml lapte
  • 4 foite gelatina sau 5 g gelatina granule

 

Mod de preparare:

Se tapeteaza o forma de muffins cu forme speciale de silion (ungeti formele in interior cu ulei).

Se aseaza la baza fiecarei forme un biscuit de vanilie:

Se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece (daca folositi gelatina pudra, apa sa treaca doar cu doua degete peste gelatina). In ambele cazuri, gelatina se lasa 10 minute la hidratat.

In continuare, se incalzeste laptele si se pune gelatina; foitele se scurg bine de apa si abia apoi se pun in lapte dar gelatina granule se pune asa cum e, cu restul de apa din bol. Se amesteca bine.

Intr-un bol inalt, se bat cele doua tipuri de branza; se toarna laptele condensat indulcit si se amesteca totul foarte bine. Se iau 2, 3 linguri din crema si se amesteca cu gelatina topita in lapte. Se rastoarna totul in bolul cu crema si se amesteca energic (cu mixerul).

Crema se pune cu lingura peste biscuitii din forme (puneti cate o lingura in fiecare forma si apoi inca una, pentru a fi siguri ca crema se distribuie uniform):

Puneti mini cheesecake-urile la frigider pentru minim 3 ore:

Scoateti-le apoi cu grija din forme (la mine s-au mai deformat, pentru ca nu am uns formele):

Se servesc cu cate o lingura mare de crema de lamaie!!!

Trandafirii i-am rupt din fata casei, special pentru aceasta reteta, pentru voi 🙂

Sunt savuroase si racoritoare, si, cum mereu spun, delicioase!!! 😀




Cheesecake cu cafea

Acest cheesecake cu cafea este uimitor!!!! Nu stiu sa va spun ce-mi place mai mult la el: crema spumoasa de cafea…sau poate baza de fursecuri?! 🙂 E ceva de vis, e una din retetele alea care-ti raman pe veci in suflet. Sau in stomac!!! 😀

Ideea cu fursecurile, ca baza, in loc de-un blat obisnuit de biscuiti sau unul copt, vine de la Ina Garten, pe care o admir nespus!!! Sper sa il incercati, pentru ca e si usor de facut, e fara coacere si e absolut delicios!!!!!

 

Ingrediente:

Pentru „blat”:
Pentru crema:
  • 500 g branza mascarpone
  • 500 g smantana pentru frisca
  • 200 g zahar
  • 2 lingurite nes (cu varf)
  • 2 linguri zahar nerafinat (brun)
  • 100 ml lapte fierbinte
Pentru decor:
  • fulgi de ciocolata neagra

 

Mod de preparare:

Se unge o forma de tort (cu diam. de 26 cm) cu ulei.

Se prepara crema de cafea: se bate frisca lichida, rece, impreuna cu zaharul, intr-un bol tinut cu 10 minute inainte la frigider (puneti si paletele mixerului la frigider, odata cu bolul). Bateti cca. 2-3 minute incontinuu, pana cand prinde consistenta:

Se bate branza mascarpone cateva secunde (puteti sa folositi 250 g crema de branza si 250 g mascarpone); se adauga un praf de sare (cat luati cu doua degete) si se amesteca bine. Nesul se amesteca cu zaharul brun si cu laptele fierbinte. Se lasa sa se racoreasca putin si se adauga apoi in branza mascarpone. Veti obtine o crema spumata:

Cele doua compozitii se amesteca foarte bine (cu o spatula). Se imparte in trei parti si se lasa deoparte.

In continuare, se aseaza un strat de fursecuri cu cafea la baza formei; se rup bucati din alte fursecuri (mai putin reusite) si se pun in spatiile goale:

Se toarna o parte de crema peste stratul de fursecuri:

Se mai pune un strat de fursecuri:

Se acopera cu inca o parte de crema si se acopera cu un ultim strat de fursecuri:

Tortul se termina cu ultima portie de crema, nivelata frumos. La final, veti avea 3 straturi de fursecuri si 3 straturi de crema.

Cheesecake-ul se lasa neaparat la frigider peste noapte!!!

Se aseaza apoi pe un platou si se acopera cu un strat de ciocolata neagra, tocata (eu aveam o cutiuta cumparata):

Cand il serviti, il taiati felii cu un cutit foarte bine ascutit (nu zimtat!), cu grija, fara graba, apasand constant daca intalniti vreun blocaj…adica vreo bucatica de ciocolata neagra, rebela, ascunsa in vreun fursec 😀

E savuros, nu foarte dulce, cu gust puternic de cafea!!!!!!!!

Il ador! :))




Cheesecake cu ciocolata alba

Nu am gasit un tort mai potrivit pentru Duminica Floriilor decat acest cheesecake cu ciocolata alba, fara coacere. Umplutura pufoasa de ciocolata alba, blatul de cacao si bucatelele de ciocolata neagra care au finalizat acest desert minunat, l-au facut sa fie unanim apreciat 🙂

A fost exact asa cum mi l-am inchipuit: delicios!!!!

 

Ingrediente:

Pentru blatul de biscuiti:
  • 180 g biscuiti Oreo
  • 200 g biscuiti cu unt
  • 2 linguri cacao
  • 180 g unt
Pentru umplutura de branza:
  • 400 g crema de branza Philadelphia
  • 150 g zahar pudra, vanilat
  • 200 g ciocolata alba
  • 300 g smantana pentru frisca
  • 4 foi gelatina sau 6 g gelatina granule
Pentru decor:
  • 3 linguri cacao
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1 lingurita nes (optional)
  • 50 g ciocolata neagra (minim 50% cacao)
  • 50 g ciocolata neagra, rupta in bucatele

 

Mod de preparare:

Se unge bine cu ulei o forma rotunda, cu diam. de 24 cm.

Pentru blatul de biscuiti, se maruntesc biscuitii in robotul de bucatarie (sau se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul de lemn). Se topeste untul si se lasa cateva secunde sa se racoreasca, dupa care se amesteca cu biscuitii sfaramati fin. Se rastoarna amestecul de biscuiti in forma unsa si se apasa cu dosul unei linguri, pentru a obtine un strat cat mai uniform. Se pune la frigider, pana e gata umplutura de branza.

Pentru umplutura de branza, se pun foitele de gelatina la inmuiat intr-un castronel cu apa rece (puneti apa multa, pentru ca foile sa se poata hidrata cum trebuie). Lasati-le cca. 10 minute.

Intre timp, se bate branza cu zaharul pudra cateva secunde, sa se dezmorteasca 🙂 Ciocolata alba se rupe in bucatele si se topeste, la bain-marie sau la microunde, impreuna cu 100 g frisca lichida (nebatuta). Se lasa putin sa se racoreasca, apoi se adauga foile de gelatina, stoarse in pumn, una cate una, amestecand foarte bine dupa fiecare. Crema de ciocolata se toarna peste compozitia de branza si se amesteca cateva secunde, cu mixerul sau cu o lingura/spatula. Restul de 200 g smantana pentru frisca se bate cu mixerul pana cand prinde consistenta, cca. 2 minute (tineti bolul la congelator, impreuna cu paletele mixerului, inainte de a bate frisca). Frisca batuta se adauga in compozitia de ciocolata si se amesteca usor, cu o spatula, pentru a ramane aerata!

Se scoate forma cu blatul de biscuiti din frigider si se toarna crema de ciocolata peste blat. Se niveleaza si se acopera cu folie transparenta. Cheesecake-ul se tine la frigider minim 3-4 ore, pana se intareste crema, dar sfatul meu este sa il lasati peste noapte.

Pentru a-l putea felia mai usor, scoateti-l din frigider cu aproximativ 30 de minute inainte de a-l servi, pentru ca altfel va va fi greu sa-l taiati. Acoperiti-l cu pudra de cacao amestecata cu scortisoara si nes (printr-o sita), feliati-l in felii potrivite si trasati cateva dare de ciocolata neagra, topita, chiar in momentul in care le aduceti la masa:

Ataaat de gustos!!! 🙂

Desigur, daca vreti, puteti sa acoperiti tortul cu un piure de fructe: capsuni, zmeura sau fructe de padure, dar noua asa ne-a placut mult, mult de tot!!!!

Sfat: Puteti pastra cheesecake-ul in frigider, acoperit cu folie, 2-3 zile, iar biscuitii Oreo ii puteti inlocui cu biscuiti simpli cu cacao sau ciocolata.




Prajitura fara coacere cu cafea

[shashin type=”photo” id=”18300″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Uneori cuvintele nu fac altceva decat sa strice magia momentului, drept pentru care nu va mai ametesc cu prelegerile mele metafizice, ci va declar fatis dragostea mea 😀 Sunteti minunate, fete dragi: bunici, mamici, copile!!! Cum imbatranesc, ma raportez tot mai mult la generatia „care a trecut prin multe” si ma caut, cu nostalgie, prin tinerete (numa’ ce-am zis ca nu mai aberez!!!) Va las un desert pe gustul meu, o prajitura fara coacere cu cafea, si aceasta melodie: Alan Walker – Faded, care ba ma ridica, ba ma doboara…

 

Inspiratia mea de astazi a fost Michelle Rice, cu a ei nemaipomenita prajitura: Walnut and Coffee Fudge Slice (No Bake)

 

Ingrediente:

Pentru blatul de biscuiti:

– 200 g biscuiti cu cacao

– 200 g biscuiti cu unt

– 395 g lapte condensat indulcit (o conserva)

– 180 g unt (80% grasime)

– 100 ml cafea tare (rece)

– 100 g nuci tocate marunt

 

Pentru crema:

– 500 g mascarpone

– 160 g zahar pudra

– 60 ml cafea tare

 

In plus:

– 1, 2 linguri nes

– 100 g nuci tocate grob (mare)

 

!!! Daca nu va place cafeaua, inlocuiti-o cu ciocolata topita.

 

Inainte de a incepe, vreau sa va urez, fete dragi, un din toata inima „La multi ani!”, sa fiti mereu fericite (ba se poate!) si implinite!!! Va aduc in dar un buchetel de flori cu lavanda, din vara, sa va incalzeasca inimile. Va iubesc pe toate, mult de tot!!!!!

[shashin type=”photo” id=”18304″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

Mod de preparare:

Sfaramati biscuitii in robotul de bucatarie, in asa fel incat sa ramana bucati mai mari. Eu i-am maruntit cam tare (i-am facut „praf” 😀 ) si baza prajiturii a fost compacta si cam greu de taiat. Puteti sa-i sfaramati si cu sucitorul (ii puneti intr-o punga mare). Ideal, asadar, ar fi sa aveti si bucati mari si bucati mai mici de biscuiti.

Amestecati untul rece, taiat in bucatele, cu laptele condensat si puneti la foc mic sau la microunde, pana se topeste untul. Incorporati cafeaua rece. Turnati crema rezultata peste amestecul de biscuiti. Adaugati nuca macinata si amestecati totul foarte bine.

Ungeti bine o forma de aproximativ 20 x 30cm cu ulei, ca si la Cheesecake-urile fara coacere. Eu am tapetat-o cu hartie de copt, dar mi-au iesit peri albi (chiar mi-au iesit, dar nu din motivul asta 😀 ) pana am reusit sa dezlipesc bucatile de prajitura din tava!!! Evident ca si-au stricat si forma… Lasati tava la frigider cca. 30 de minute.

In acest timp, preparati crema: bateti branza mascarpone cu zaharul pudra si un praf de sare (cat luati cu doua degete); adaugati cafeaua rece si mixati in continuare (zic „mixati”, fiindca eu am folosit mixerul). Turnati crema peste blatul de biscuiti, cat mai uniform. Presarati nuca tocata mai mare (eu am vrut-o mai cremoasa, asa ca n-am prea pus nuca). Si nes, daca vreti (asta a fost inventia mea 😛 ). Lasati prajitura la frigider peste noapte.

Eu n-am lasat-o decat vreo 2 ore, ca sa-i pot face poze :)))

[shashin type=”photo” id=”18301,18302″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Pentru voi toti 🙂

[shashin type=”photo” id=”18303″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

 

P.S. Prajitura se pastreaza la frigider si numai in momentul in care vreti sa o serviti, o taiati in bucati potrivite…si o serviti 😀 Crema se inmoaie la temperatura camerei, neavand gelatina.

Puteti folosi biscuiti doar de-un singur fel: ori albi, ori negri. Iar daca nu va plac deserturile prea dulci, puteti pune doar 120 g zahar pudra la crema.




Cheesecake cu capsuni fara coacere

Nu am urmat niciun tipar prestabilit atunci cand am pregatit acest cheesecake cu capsuni fara coacere, ci am dat frau liber poftelor de moment 😀 In primul rand, ale sarbatoritului, adica ale tatalui meu, a carui zi de nume o sarbatorim poimaine (tati e Ioan, dar el se alinta „Ion-Milion” 😀 ), si-apoi ale nepotului lui, iubirea mea: Bogdan!!! Amandoi au visat creme aromate cu vanilie, fara frisca batuta sau creme la abur, si muuulte capsuni…si de vreme ce pana si blatul de biscuiti a fost pomenit, le-am indeplinit pe loc dorinta. Zic pe loc, fiindca acest tort e cel mai rapid si usor de preparat din toate timpurile!!!!

Sunt foarte fericita ca tati a trecut cu bine peste operatia de acum trei ani si ca e la fel de vesel, de avid de cunoastere (citeste cu nesat carti, reviste, rebusuri 😀 ) iar tolba lui cu glume e chiar cu mult mai plina! Va multumesc tuturor pentru gandurile bune indreptate catre el…si catre noi. Va iubim mult!!!

Sa incercati tortul!!!!! :))

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
Crema mascarpone cu lapte condensat:
  • 500 g branza mascarpone
  • 1 conserva (400 g) lapte condensat indulcit
  • 4 foi gelatina sau 6 g gelatina granule (optional)
Jeleu de capsuni:
  • 400 g capsuni congelate sau proaspete
  • 100 ml apa
  • 1 pastaie de vanilie
  • 80 g zahar (brun)
  • 5 foi gelatina sau 8 g gelatina granule (la plic)
  • 1 lingurita zeama de lamaie

 

!!! Inainte de toate, vreau sa va spun sa alegeti cu grija laptele condensat. Sa fie la conserva, nu la sticla sau la cutie, pentru ca ala e pentru cafea si e prea lichid (chiar daca e deja indulcit). Un lapte condensat bun e gros, ca un caramel. Daca nu gasiti, mai bine-l faceti in casa. Aveti doua linkuri mai jos (cu rosu).

De asemenea, aveti grija la branza Mascarpone! Ideal ar fi sa fie cat mai grasa, dar daca vedeti ca e mai apoasa, va sfatuiesc sa folositi foi de gelatina, atat cat am mentionat la ingrediente, ca sa nu aveti surprize! Am avut si eu odata neplacuta surpriza de a-mi vedea tortul destramandu-se…la propriu 😀 Iar daca va ganditi sa il si transportati, atunci chiar e obigatoriu sa folositi gelatina!!!

 

Mod de preparare:

Se unge cu ulei o forma de tort, cu inel detasabil, cu diametrul de 26 cm.

Se maruntesc biscuitii si piscoturile la robot sau se macina cu sucitorul (ii puteti pune intr-o punga). Untul se topeste si se amesteca foarte bine cu „praful” de biscuiti. Se incorporeaza dulceata de capsuni si se amesteca din nou, bine de tot! Compozitia rezultata se preseaza pe fundul formei cu dosul unei linguri. Blatul de biscuiti se pune la frigider pentru cca. 15 minute.

Crema se realizeaza incredibil de usor: se amesteca, cu ajutorul mixerului, branza mascarpone cu laptele condensat din conserva, lasat sa curga incet. Atat! 😛  Daca folositi gelatina, inmuiati foitele de gelatina in apa rece cca. 10 minute, scurgeti-le si topiti-le la microunde cateva secunde sau pe foc foarte mic (nu are voie sa dea in clocot!); amestecati gelatina topita cu 2 linguri din crema preparata si adaugati-o in crema ramasa. Amestecati energic. Daca folositi gelatina sub forma de granule, puneti-o in doar 60-70 ml apa rece, iar cand e gata nu o mai scurgeti ci o topiti si o amestecati cu crema, ca si mai sus!

Crema se toarna apoi peste blatul de biscuiti si se niveleaza. Se pune din nou la rece, pana se pregateste jeleul de capsuni, cca. 30 de minute.

Daca nu gasiti lapte condensat indulcit, puteti incerca aceasta reteta de lapte condensat facut in casaSau acest delicios dulce de leche facut in casa, care e ca un caramel gros!!!

Pentru jeleul de capsuni, se pune gelatina la inmuiat in apa rece (daca e sub forma de foite, se pune in multa apa rece, iar daca e granule, se pune in cca. 100 ml). Se lasa sa se hidrateze aproximativ 10 minute, timp in care se pun capsunile impreuna cu apa si zaharul pe foc (domol) si se lasa pana cand da in clocot iar zaharul se topeste. Se cresteaza pastaia de vanilie si se scot semintele; se pun in jeleul fierbinte si se amesteca foarte bine. Va trebui sa insistati si sa „spargeti” bobitele de vanilie, care sunt prea mari. Se ia oala de pe foc si se adauga foitele de gelatina, scurse bine de apa; se amesteca energic. Se toarna zeama de lamaie si se lasa 2-3 minute sa se racoreasca. Se mixeaza apoi foarte bine cu mixerul vertical, pana cand obtineti o pasta. Turnati jeleul de fructe peste crema alba din forma si nivelati.

Daca doriti sa simplificati si mai mult toata treaba, folositi dulceata de capsuni in locul jeleului de capsuni cu gelatina, pe post de glazura (pupici dulci, Sanda!!! )

Puneti tortul la frigider pentru minim 4 ore sau asa cum fac eu mereu, peste noapte. Se orneaza. Sau nu, cum vreti :))

Asa arata minunatia 😀

Lasati-l la temperatura camerei 15-20 de minute si-apoi feliati-l! Blatul de biscuiti, imediat ce scoateti cheesecake-ul din frigider, este destul de tare si il veti felia mai greu.

…aici am prins un pic de soare:

Mai mult decat delicios!




Caramel Cheesecake la pahar

Dragii mei, iata-ne ajunsi, si cu bune si cu rele, la finalul acestui an, atat de…nonconformist 😀 Eu am ramas la fel de optimista, la fel de copilaroasa, la fel de indragostita de Cipi, la fel de fericita ca il am pe Bogdi, ca si in ceilalti ani. Poate chiar mai fericita (daca asta e posibil). Sper din tot sufletul sa va simtiti si voi la fel. Iubiti, pretuiti, asteptati, intelesi…impliniti. Si rasfatati, de ce nu?! 😛 Cum l-am rasfatat eu acum pe Cipi meu drag, care iubeste caramelul si care nu si-a dorit nici tort, nici prajitura, ci acest desert fara coacere, rapid si exagerat de delicios: Caramel Cheesecake la pahar! Lui Bogdi ii fac maine un tort cu capsuni iar mie imi pregatesc ceva bun cu cafea :)))

Va multumesc mult pentru ca ne sunteti mereu aproape, va iubesc si va doresc din toata inima un an mai bun, mai cald, mai imbelsugat! La multi ani, prieteni dragi!!!

 

Ingrediente pentru 6 pahare (250 ml):

Sos caramel:
  • 400 g caramele cu lapte
  • 200 ml lapte (gras)
Strat de biscuiti:
  • 200 g biscuiti cu unt
  • 50 g fursecuri (cu ciocolata)
  • 50 g alune prajite
  • 180 g unt (80% grasime)
Crema Cheesecake:
  • 500 g mascarpone
  • 250 g branza Quark
  • 100 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Mod de preparare:

Se prepara mai intai caramelul, pentru a avea timp sa se raceasca. Astfel, se pun caramelele impreuna cu laptele intr-o oala si se lasa sa fiarba la foc mic, pana cand se topesc. Se lasa deoparte, la racit.

Pentru stratul de biscuiti, se macina biscuitii impreuna cu fursecurile si alunele prajite (cca. 5 minute in tigaie…eu in aia de clatite 😀 Amestecati des, sa nu se arda!!! ). Separat, se topeste untul si se amesteca apoi cu amestecul de biscuiti.

Pentru crema cheesecake, se pune smantana sa se infierbante la foc mic; se adauga ciocolata alba, rupta in bucatele mici sau rasa, se amesteca bine de cateva ori, dupa care se ia de pe foc (chiar daca au mai ramas bucatele mici de ciocolata netopita). Se bate bine crema de ciocolata cu telul si se lasa la racorit. Intr-un bol mic, se bate cu mixerul branza mascarpone cateva secunde la viteza mare, sa se spumeze usor; se procedeaza la fel cu branza Quark. La final, crema de ciocolata se amesteca cu mascarpone si cu quark. Daca nu gasiti branza Quark, puteti sa o inlocuiti cu iaurt grecesc (un iaurt gras, cremos). Fiind un desert la pahar, crema se va „aseza” bine oricum.

Straturile se repartizeaza in pahare dupa imaginatia fiecaruia. Eu, la trei dintre pahare, am pus un strat generos de biscuiti la baza, am tasat amestecul cu un alt pahar mai mic (cu fundul paharului), am pus un strat de crema, am presarat din nou „cativa” biscuiti si am turnat cu grija cateva linguri bune de caramel. M-am gandit sa tin paharele la frigider 10-15 minute, ca sa se intareasca caramelul, dar chiar n-am avut chef sa le bibilesc 😀 Am continuat, asadar, cu inca un strat de crema, unul de caramel si compozitie de biscuiti. Pe celelalte trei le-am aranjat altfel :)))

Vor arata minunat, oricum le-ati aseza!!!

Si ce e mai important, vor fi delicioase!!!!




Cheesecake cu gutui, fara coacere

Gutuile de anul asta au fost mai mult decat perfecte!!! Cand le-am rupt din pom („rupt” e prea mult zis, pentru ca in momentul in care le atingeam, picau) si i le-am aratat lui Bogdi, a fost uluit de galbenul lor divin si de mirosul lor incredibil! Si-a tinut nasucul in puful lor parfumat cateva secunde bune si se tot minuna! I-am dat sa guste din cea mai frumoasa gutuie, dupa ce-am sters-o un pic de maneca, dar i-a facut gura punga 😀 Eu, insa, am mancat aproape una intreaga, asa cum mancam in copilarie. Pentru Bogdi, asadar, am inventat un cheesecake cu gutui, fara coacere, absolut delicios!!!

Nu va pot spune ce ne-a placut mai mult la el, totul a fost incredibil de buuun!!!  Iar daca nu aveti gutui, folositi mango!!!!! 🙂

 

Ingrediente:

  • 200 g piscoturi
  • pudra de scortisoara
Blat de biscuiti:
  • 250 g biscuiti cu unt (simpli)
  • 150 g unt 80% grasime
  • 15 g cacao
Compot de gutui:
  • 3 gutui mari (500-520 g)
  • sucul de la 1/2 de lamaie
  • 500 ml apa
  • 200 g zahar
  • 1 pastaie de vanilie
  • 1 steluta de anason
  • 2 cuisoare
  • 1 baton scortisoara sau 1 lingurita scortisoara pudra
Crema de mascarpone:
  • 500 g mascarpone
  • 150 g zahar pudra (vanilat)
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule (1 plic)
  • 200 ml smantana pentru frisca

 

Iata adevaratele vedete ale acestei retete 😀

Mai bune si mai frumoase decat oricand!!!

 

Mod de preparare:

Prima data se face compotul de gutui. Se pune apa impreuna cu zaharul, batonul de scortisoara, batonul de vanilie (despicat, pentru a extrage semintele de vanilie), steluta de anason si cusioarele intr-o oala, pe foc, cca. 8 minute. Se lasa sa fiarba, la foc moderat, amestecand din cand in cand.

In acest timp, gutuile se sterg de puf si se spala; se taie pe langa cotor, in felii groase, care mai apoi se taie in felii subtiri. Se stropesc imediat cu zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca. Se adauga in siropul clocotit si se mai lasa la fiert 10 minute, la foc mic si cu capac. Cand compotul e gata, se da oala deoparte si se lasa sa se raceasca, fara sa se amestece in el. Se scot apoi, cu o paleta cu gauri, feliile de gutui si se aseaza pe un platou (lat) cu mare grija, sa nu se rupa. Daca se poate, asezati-le in asa fel incat sa nu se suprapuna. Se scot din sirop 250 ml, pentru insiroparea piscoturilor. Restul de sirop se pune din nou pe foc, la foc mare, cca. 5-6 minute (fara capac). Acest sirop mai gros se va turna peste feliile de gutui, la finalul tortului.

Se pregateste blatul de biscuiti: se zdrobesc biscuitii in robotul de bucatarie sau se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul. Se topeste untul si se amesteca cu firimiturile de biscuiti si cu pudra de cacao. Amestecul se rastoarna intr-o forma cu diam. de 26 cm, a carei baza si margini au fost in prealabil unse cu ulei. Se apasa bine cu dosul unei linguri, pentru ca „masa” de biscuiti sa se aseze cat mai uniform si sa acopere bine baza formei. Forma se pune la frigider, pana cand e gata crema.

Pentru crema, se pun foitele de gelatina la inmuiat in multa apa rece; se lasa 10 minute la hidratat. Daca folositi gelatina granule, puneti doar 150 ml apa peste gelatina. Branza mascarpone se bate cu zaharul vanilat cateva secunde (cu mixerul), intr-un castron incapator, si se amesteca cu frisca lichida, nebatuta. Foile de gelatina se scot din apa si se scurg, apoi se topesc intr-un bol la microunde sau la foc mic. Gelatina granule nu se mai scurge, pentru ca va absorbi aproape toata apa. Tineti minte ca gelatina nu are voie sa dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare! Se iau doua, trei linguri de crema si se pun in bolul cu gelatina topita; se amesteca energic si-apoi se rastoarna cu totul in crema din castron. Se amesteca bine totul foarte bine; crema se imparte in doua parti egale.

Se finalizeaza tortul, turnand o jumatate din cantitatea de crema peste blatul de biscuiti. Se niveleaza si se adauga un strat de piscoturi inmuiate scurt in compotul de gutui pus mai devreme deoparte. Puneti piscoturile unele langa altele si taiati-le, daca e cazul, ca sa acopere in totalitate stratul de crema. Turnati deasupra cealalta jumatate de crema si nivelati. Puneti in frigider pentru minim 2 ore, dupa care ornati cheesecake-ul cu feliile de gutui de pe platou. Turnati sosul gros de scortisoara pe fiecare gutuie si presarati, daca vreti, inca putina pudra de scortisoara.

Nu va pot descrie in cuvinte cat de bun a fost!!!!

Fara siropul de scortisoara:

Cu sirop de scortisoara!!! Muuult sirop 🙂

Detaliu:

Si sectiunea a fost uimitoare!!!

Va poftim si pe voi, cu mare drag, sa gustati o felie din acest tort cu aroma de toamna 🙂




Desert la pahar cu capsuni

 

Maine e ziua mea, dragilor, dar eu v-am pregatit inca de astazi o surpriza, un desert la pahar cu capsuni, aromat si  mai mult decat delicios!!! Voi reveni insa cu un tort special, pe care nu doar eu il voi savura, ci si Cipi meu drag, dat fiind faptul ca ziua lui e in 1 iunie! Dubla aniversare, duble bucurii!!!!  Si sa nu-l uitam pe Bogdi, care de fapt nu are nevoie de o zi speciala pentru a fi rasfatat! 😀

Va imbratisez pe toti cu draaag si va multumesc ca ati asteptat cuminti pana cand am terminat cu „redecorarea” blogului.  Sper din tot sufletul sa va placa noua lui hainuta! 😛

 

Ingrediente pentru 4 portii:

Pentru sirop:

– 100 ml apa

– 120 g zahar

– 6 linguri rom negru sau coniac

 

Pentru crema:

– 200 ml smantana pentru frisca (30% grasime)

– 150 g iaurt gras (grecesc)

– 50 g zahar pudra (vanilat)

 

In plus:

– 350 g capsuni, bine coapte

– 200 g fursecuri cu ciocolata sau pricomigdale

 

Mod de preparare:

Se prepara prima data siropul: se fierb, la foc mic, timp de aproximativ 10 minute, apa cu zaharul, amestecand din cand in cand. Se adauga romul sau coniacul si se lasa deoparte, sa se raceasca.

Se amesteca iaurtul cu zaharul pudra si apoi cu frisca batuta.

Din cantitatea de fursecuri cu ciocolata se opreste cate o jumatate de fursec pentru fiecare pahar (daca folositi pricomigdale, puneti doua bucati), iar restul se rup in bucati si se pun pe fundul paharelor.

Capsunile se taie in doua sau in patru (depinde de cat de mari sunt) si se aseaza peste bucatile de fursecuri din pahare. Apasati usor feliile de capsuni, pentru a se aseza cat mai bine in pahare.

Se adauga siropul rece peste capsunile din pahare (in mod egal), iar la final se pune crema (eu am pus crema doar pana la buza paharului dar, ca sa nu va mai ramana crema, va sfatuiesc sa o puneti cu spritul sau sa faceti „moturi” de crema cu lingura, pana se termina).

Paharele se orneaza cu cate o capsuna intreaga (cu codita) si jumatatile de fursecuri sau cu cate doua pricomigdale.  Se tin la rece cca. 30 de minute, dupa care se pot servi.

Au fost delicioase!!!

Pentru voi, prieteni dragi, cu mare drag!!! <3

Sfat: daca vreti, puteti adauga in sirop o lingura zeama de lamaie.




Tort Espresso

Zilele noastre de nastere, a mea si a lui Cipi, au trecut de mult, dar am ramas datoare cu un tort aniversar. Si la ce altceva m-as fi putut eu gandi decat la un tort cu cafea, un Tort Espresso racoritor si plin de energie?! 😀

Sper sa va placa si voua, in primul rand pentru ca e un tort fara coacere, cu piscoturi, pe care le adooor 😛 , si-apoi pentru ca e foarte fin si „de vara”. Doamne, cat am mai asteptat eu vara!!!! :))

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
  • 250 g biscuiti cu unt
  • 180 g unt
  • 1 lingura nes

Crema:

  • 120 ml espresso (rece)
  • 250 g crema de iaurt (iaurt cremos)
  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smantana pentru frisca
  • 180 g zahar
  • 6 foi gelatina sau 10 g gelatina granule
  • 6-7 piscoturi
  • 80-100 ml cafea tare, indulcita dupa gust

In plus:

  • 10-11 piscoturi
  • pudra de cacao sau nes
  • 4-5 biscuiti

 

Mod de preparare:

Pentru blat, puneti biscuitii intr-o punga si faramitati-i cu ajutorul sucitorului. Daca aveti un robot de bucatarie, prin bucatarie 😀 , lasati-l pe el sa faca toata treaba. Topiti untul si amestecati-l cu praful de biscuiti. Ungeti cu putin ulei o forma cu diam. de 26 cm. sau tapetati-o cu hartie de copt. Turnati amestecul de unt si biscuiti si neteziti bine cu dosul unei linguri. Taiati pe jumatate cele 10-11 piscoturi (depinde de cat de tare le inghesuiti). Puneti pe margini jumatatile de piscoturi, cu partea netaiata in sus. Dati forma la frigider pentru cca. o ora:

Pentru crema, inmuiati gelatina in apa rece. Daca e sub forma de foite, puneti-o in multa apa. Daca e granule, puneti-o in cca. 150 ml apa. Lasati gelatina sa se umfle cca. 10 minute.

In timpul acesta, amestecati branza mascarpone cu iaurtul si apoi cu zaharul, amestecand energic (pana cand nu se mai simte zaharul). Adaugati espresso. Scurgeti foile de gelatina si topiti-le la bain-marie sau la microunde. Daca folositi granule, nu mai e nevoie sa o scurgeti. Nici nu veti putea, de fapt 😀 , fiindca va absorbi tot lichidul. La fel, topiti-o cu grija, sa nu dea in clocot pentru ca isi pierde calitatile de inchegare. Adaugati o lingura de crema in gelatina topita si amestecati usor. Incorporati apoi toata gelatina in compozitia de branza si lasati-o deoparte pana cand bateti frisca. Adaugati frisca batuta in crema de branza. Impartiti crema in jumatate; turnati o jumatate din crema peste blatul de biscuiti si nivelati. Aveti grija ca piscoturile de pe margini sa ramana in pozitia initiala:

Taiati cele 6-7 piscoturi in bucatele (fiecare piscot in 4 bucatele) si cufundati-le in cafea. Asezati in dreptul fiecarui piscot de pe margine cate o bucatica de piscot insiropat. Repetati cu restul de piscoturi pana formati inca un „inel”, dupa cum se vede in poza:

Turnati deasupra restul de crema si nivelati. Acoperiti suprafata tortului cu folie transparenta si lasati-l la frigider pentru minim 6 ore. Eu l-am lasat peste noapte, ca de obicei, cand crema era foarte bine intarita. Scoateti cu grija inelul detasabil al tortului, pentru ca tortul sa isi pastreze tinuta 🙂

Mutati tortul pe un platou si decorati-l cu cacao sau nes si biscuiti rupti pe jumatate (puteti monta tortul inca de la inceput pe platoul de servit, dar aveti nevoie de un inel detasabil pentru tort):

Taiati-l in felii mari, nu va zgarciti 😀 , pentru ca e foarte bun!!!!!!!

 

Cu drag, pentru voi 🙂

Va iubesc mult si va multumesc pentru prietenia pretioasa!!!




Tort Diplomat cu capsuni

[shashin type=”photo” id=”16449″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Dragilor, nu stiu voi cum v-ati petrecut ziua de ieri, dar noi ne-am rasfatat cu un Tort Diplomat cu caspuni mirific 😀 I-am avut alaturi pe prietenii nostri cei mai dragi (pupici Miha si Leo pentru capsuni si maicuta Ecaterina si Ioana pentru surpriza) cu care am depanat amintiri si-am ras cu pofta. Diplomatul meu s-a bucurat de-un maaare succes, asa ca am avut o zi de neuitat!!! Sper sa il incercati si voi, fiindca e minunat!!!

 

Ingrediente:

– 200-250 g piscoturi

– 4 galbenusuri

– 250 ml lapte

– 350 ml smantana pentru frisca

– 100 g zahar

– 8 foi gelatina sau 15 g gelatina granule

– 500 g capsuni

 

Pentru sirop:

– 250 ml apa

– 50 g zahar

– cateva picaturi esenta de rom sau vanilie

 

Pentru decor:

– 250 ml smantana pentru frisca

– 22 capsuni (de aceeasi marime)

– 4-5 capsuni mari

 

Mod de preparare:

Preparati siropul, punand apa cu zaharul la fiert, la foc mic, cca. 2 minute sau pana cand da in clocot de cateva ori. Adaugati vanilie sau rom si lasati la racit.

Puneti gelatina la inmuiat in apa rece. Daca folositi foi de gelatina, puneti-le intr-un bol incapator cu multa apa. Lasati-le timp de 10 minute (dupa 5-8 minute verificati daca s-au lipit, si daca da, dezlipiti-le). Daca folositi granule de gelatina, puneti atata apa cat sa treaca cu doua, trei degete deasupra lor (cca. 150 ml). Am mai explicat aici, la Tortul Diplomat, ce si cum 😛

Pentru crema, amestecati galbenusurile cu zaharul 2-3 minute sau pana se spumeaza; adaugati laptele, fierbinte, si transferati compozitia in bain-marie. Fierbeti crema 5 minute, amestecand des. Scoateti-o apoi din baia de aburi si lasati-o sa se racoreasca cateva minute. Scurgeti gelatina foite de apa (granulele se umfla si „inghit” toata apa) si adaugati-o in crema, amestecand energic. Lasati crema la racit. Inglobati frisca batuta.

Spalati capsunile si taiati-le cubulete.

Tapetati cu folie transparenta o forma de tort cu diam. de 26 cm. Puneti un strat de piscoturi la baza formei (rupeti-le si aranjati-le in asa fel incat sa acopere toata baza). Nu uitati sa le insiropati mai intai!!!! Turnati jumatate de crema si nivelati. Presarati, cat mai uniform, jumatate din cantitatea de capsuni. Puneti inca un strat de piscoturi, insiropate, si turnati restul de crema. Presarati restul de capsuni si apasati-le usor, sa intre in crema. Acoperiti cu folie transparenta si puneti in frigider pentru minim 5 ore.

Scoateti tortul din frigider, inlaturati folia si treceti cu un cutit ascutit pe marginea formei, pentru a dezlipi crema sau piscoturile. Rasturnati cu grija tortul pe un platou (puneti platoul pe forma si cu o miscare brusca, rasturnati tortul). Va arata asa:

[shashin type=”photo” id=”16450″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Rasturnati-l din nou pe platoul de servit, urmand aceeasi procedura. Desigur, il puteti pune direct pe platoul de servit, fara sa-l tot vedeti dansand prin aer 😀 , daca aveti doua spatule late si o pereche de maini care sa va ajute. Eu n-am avut, asa ca m-am distrat un pic, haha!!!

Ornati tortul cu frisca batuta si felii de capsuni (cele mari) pe care le taiati in felii subtiri si le asezati la baza. Asezati capsunile mici pe marginea tortului, unele langa altele, formand o bordura:

[shashin type=”photo” id=”16451″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Puneti cea mai frumoasa capsuna in mijlocul tortului si pregatiti-va sa-l savurati!!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16452″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

S-a injumatatit rapid :)))

[shashin type=”photo” id=”16454,16455,16456″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Foarte racoritor si aromat, si bun!!!!!

[shashin type=”photo” id=”16453″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]




Tort Martisor

Nu am facut niciodata un tort martisor, drept pentru care m-am tot foit cautand reteta perfecta. Acea reteta in care sa se regaseasca atat simbolul martisorului, snurul alb si rosu, cat si un gust proaspat si aromat de primavara. Pot spune acum ca acest cheesecake fara coacere cu mascarpone, ciocolata alba si jeleu de zmeura a intruchipat toate astea, ba si mai mult. Mai mult, pentru ca l-am savurat cu mare bucurie, gandindu-ma la voi, prietenele mele dragi, care ma purtati mereu in ganduri…si in bucatarie 😀

Sa fiti sanatoase si vesele ca un inceput de primavara!!!!

 

Ingrediente:

Blat fara coacere:
  • 300 g biscuiti cu unt
  • 200 g unt
Crema:
  • 250 g branza mascarpone
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 200 g ciocolata alba
Jeleu de zmeura:
  • 400 g zmeura proaspata sau congelata
  • 2 linguri zahar
  • 3 foite de gelatina sau 5 g gelatina granule (jumatate de plic)
Pentru ornat:
  • 80-100 ml smantana pentru frisca
  • fulgi de migdale

 

!!! Sfat: Daca vreti sa serviti tortul in doar cateva ore, adaugati 3 foite de gelatina (intr-un plic sunt 6, asa ca aveti destule foite si pentru crema si pentru jeleu), inmuiate in prealabil cca. 10 minute in apa rece. Gelatina foite se scurge apoi de apa si se adauga in crema fierbinte de ciocolata alba, amestecand energic. Astfel, veti putea servi tortul dupa numai 2 ore, cum am facut noi 🙂

Mod de preparare:

Se maruntesc biscuitii, folosind robotul de bucatarie sau sucitorul (puneti biscuitii intr-o punga). Se topeste untul si se amesteca cu biscuitii pisati. Compozitia rezultata se aseaza intr-un strat uniform pe fundul unei forme cu diam. de 26 cm, cu inel detasabil. Se apasa cu dosul unei linguri „aluatul” de biscuiti, dupa care se pune in frigider pentru cca. 20 de minute.

Se incalzeste frisca la foc mic. Se adauga ciocolata rupta in bucatele si se lasa pe foc pana se topeste (aveti grija ca compozitia sa nu clocoteasca!). Se lasa apoi la racit. Branza mascarpone, pe care o puteti inlocui cu orice alta crema-branza, se bate bine cu mixerul si se amesteca cu crema de ciocolata. Compozitia se toarna peste blatul de biscuiti si se niveleaza. Se repune la frigider pentru cca. 30 de minute, timp in care se prepara jeleul de zmeura.

Se lasa la decongelat zmeura (aprox. 20 de minute); se amesteca apoi cu cele doua linguri de zahar (daca vreti ca jeleul sa fie mai dulce, puneti 3 linguri) si se mai lasa sa stea 10 minute. Gelatina granule se acopera cu apa rece (100 ml), se topeste la microunde sau la foc mic (aveti grija sa nu dea in clocot, pentru ca isi pierde calitatile de inchegare), si se lasa sa se racoreasca. Se paseaza zmeura cu mixerul vertical, sau se trece printr-o sita si se amesteca cu gelatina topita. Jeleul se toarna peste crema alba, de ciocolata si mascarpone.

Tortul se da la frigider pentru minim 5 ore sau, cel mai bine, peste noapte. Daca va grabiti, puteti adauga gelatina foite (vedeti recomandarea de mai sus, de la ingrediente). 

Se orneaza tortul cu mici cerculete de frisca, la care atasati cativa fulgi de migdale si o aluna, pentru a intruchipa o floare. Cel mai frumos tort martisor pe care l-am facut!!! (e primul, de-aia 😀 )

Delicios!!!!!

Sfat: Puteti folosi capsuni in loc de zmeura iar branza mascarpone se poate inlocui cu orice alta crema de branza.