Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 4.4/5 (10 votes cast)

Dragilor, nu imi vine sa cred ca nu v-am aratat pana acum clasicul Tort Diplomat, pe care-l savuram mereu cu placere!!!!!!!!!!! …mai ales Cipi, caruia ii plac la nebunie torturile cremoase si racoroase!!!
De ziua lui, asadar, in 1 iunie, de ziua copiilor :D, l-am surprins cu bunatatea asta de tort, pe care il puteti face oricand, cu succes, acasa.

Lui Bogdi i-am pregatit alta trasnaie :D

 

Ingrediente:

– 5 galbenusuri
– 180 g. zahar
– 1, 2 pliculete zahar vanilat (10-20 g.)
– 500 ml. lapte
– 10 foite gelatina sau 18 g. gelatina granule
– 250 g. smantana dulce pentru frisca
– 2, 3 portocale
– 2, 3 kiwi
– 2 banane
– 1 cutie compot de ananas (rondele)
– 200 g. piscoturi de sampanie

 

Mod de preparare:

Se pune gelatina la inmuiat in apa rece (daca folositi foite de gelatina, le rupeti in jumatate si le puneti in multa apa rece; daca folositi gelatina granule, puneti atata apa cat sa treaca cu doua degete peste ele). Se lasa sa se inmoaie cca. 15 minute, timp in care se prepara crema.

Astfel, se freaca galbenusurile cu zaharul pana ce se albesc (cca. 5 minute). In acest timp, se pregateste baia de aburi, punand un vas, plin pe jumatate cu apa, la fiert. Cand apa clocoteste, se da focul la minim.

Se incalzeste laptele si se toarna peste compozitia spumoasa de galbenusuri; se transfera apoi compozitia intr-un alt vas, mai mic, care sa intre perfect in vasul cu apa clocotita de pe foc (fundul vasului in care ati pus compozitia nu are voie sa atinga apa de dedesubt). Se lasa la bain-marie timp de aproximativ 10 minute, timp in care se amesteca des. Compozitia va fi lichida, nu va speriati!!!. La final, crema se da deoparte si se lasa cateva minute sa se racoreasca. Se adauga apoi gelatina inmuiata si bine scursa. Se amesteca bine si se lasa la racit. Daca vreti sa grabiti intregul proces de racire, scufundati vasul intr-un altul cu apa rece (aveti grija sa nu ajunga apa in crema).

Se bate apoi frisca cu zaharul vanilat sau esenta de vanilie si se incorporeaza in compozitie. Se tine la frigider pana cand se pregatesc forma si fructele.

Se tapeteaza cu folie transparenta o forma de tort rotunda cu diam. de 26 cm.

Se curata de coaja fructele si se taie bucatele; bananele se stropesc cu zeama de lamaie ca sa nu se innegreasca (se oxideaza repede). Peretii si fundul formei se imbraca in felii de ananas, banane si portocale (aici intra in scena imaginatia proprie :P)

Se toarna jumatate din compozitia racita deasupra fructelor si se presara felii de banana sau bucatele de ananas (eu am ales banane, fiindca ii plac mult lui Bogdi):

Se lasa cca.10 minute la congelator, ca sa se inchege putin compozitia; se scoate apoi de la rece si se toarna restul de crema (tinuta la temperatura camerei) deasupra, peste fructe. Nu se toarna efectiv, ci se pune cu lingura, putin cate putin, pana se termina:

Nu va stresati daca totusi feliile de fructe incep sa “danseze” :D. Nu e deloc important ca fug din loc. Cand crema se incheaga, nici nu se va observa acest lucru.

La final, se aseaza un strat de piscoturi (pe care le insiropati cu suc de ananas din conserva) pe toata suprafata tortului, apasand usor:

Se acopera forma cu folie si se lasa la frigider pentru minim 4-5 ore (eu l-am lasat pana a doua zi), dupa care se rastoarna cu grija pe platoul de servit (nu uitati sa desprindeti folia transparenta)

Se poate orna cu frisca batuta, dar mie mi s-a parut foarte aspectuos asa simplu:

Se imparte cu generozitate intregii familii, si mai ales sarbatoritului :P

Dupa cateva prim planuri absolut necesare pentru voi:

L-am savurat, rece, si cu pooofta pe masura!!!!!!!!!!!

La multi ani, iubitule!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

 

P.S. In loc de rondelele de ananas de la baza tortului puteti folosi felii rotunde de portocala, si in locul feliilor de portocala de pe margini, puteti folosi felii rotunde de ananas.
…daca nu gasiti ananas feliat, folositi bucatele. Veti obtine un tort la fel de atragator ;)

P.P.S. In loc de feliutele de banana din mijlocul tortului (care la mine s-au deplasat, rebele :D) puteti folosi bucatele de ananas, care vor da o nota si mai savuroasa, si proaspata, tortului. La fel, puteti aseza inca in strat de piscoturi, bine insiropate cu suc din conserva de ananas deasupra lor, si de-abia apoi puteti turna restul de crema.
Dupa cum vedeti, combinatiile sint infinite!!! :)))
S-aveti pofta!!!

Tags:
About the Author

  • Pingback: Torturi de Craciun si revelion | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Pingback: Tort diplomat cu struguri | Retete culinare cu Laura Sava()

  • Nicholas Rivera

    Laura, am si eu o intrebare: cum vine aia “gelatina inmuiata si bine scursa”? Cum scursa? Doar gelatina se dizolva in apa, cum s-o scurgi? Ce-mi scapa mie la aceasta expresie, pe care am vazut-o la mai multe retete de diplomat?

    • Andreea Stanica

      Laura probabil a folosit gelatina foi care este diferita de cea granule. Foile de gelatina sunt transparente si tari, le inmoi in apa rece dar ele nu se dizolva asa ca le vei putea scurge la final. :) Ai dreptate insa, gelatina granule se dizolva in apa. ^^

2 Pingbacks/Trackbacks