7,1K
Ador minunatiile astea de napolitane cu dulceata de lapte!!! 😀 Le ador de cand le-am gustat prima oara, cu muuulti ani in urma!
Dulceata de lapte de care amintesc in titlu este de fapt renumitul dulce de leche, adica un caramel rezultat din fierberea laptelui cu zaharul pret de cateva ore. Se face foarte usor iar rezultatul este unul uimitor de gustos. Mai ales in combinatie cu niste foi de napolitana crocante si un adaos de biscuiti si nuca macinata!!!!!! O „dulceata” de napolitana 😛
Ingrediente:
Pentru dulceata de lapte sau altfel (re)numitul dulce de leche aveti nevoie de:
- 1,5 litri de lapte gras de vaca
- 500 g zahar
Pe langa asta, mai aveti nevoie de:
- 1 pachet foi de napolitane (cu 4 sau 5 foi -cca. 200 g)
- 80 g biscuiti cu unt
- 50 g unt cu 80% grasime (o lingura mare, cu varf)
- 200 g nuca macinata sau alune
Mod de preparare:
Se fierbe laptele cu zaharul, la foc mic (sa nu va speriati 😀 ) doua ore, pana cand se face ca un caramel si se lipeste ca mierea (asa scrie in reteta mea).
Sa nu credeti ca o sa stati intruna sa invartiti in crema, pentru ca nu se prinde de oala, va spun sigur. Doar in ultima jumatate de ora ar trebui sa interveniti mai des (bine, oricum ar fi indicat sa folositi o oala anti-aderenta, hihi…). Cand e gata, se adauga untul si biscuitii macinati si se mai lasa sa dea cateva clocote. Se da deoparte.
Sa nu credeti ca o sa stati intruna sa invartiti in crema, pentru ca nu se prinde de oala, va spun sigur. Doar in ultima jumatate de ora ar trebui sa interveniti mai des (bine, oricum ar fi indicat sa folositi o oala anti-aderenta, hihi…). Cand e gata, se adauga untul si biscuitii macinati si se mai lasa sa dea cateva clocote. Se da deoparte.
Nucile intregi (sau alunele) se prajesc intr-o tigaie, la foc potrivit, fara niciun pic de grasime (unt/ulei, etc.). Se amesteca intruna sa nu se arda(nu se lasa mai mult de 2 minute). Se rastorna apoi intr-un bol incapator si se amesteca energic cu o lingura de lemn. Cand se mai racoresc, se freaca in palme pentru ca pielitele sa cada (nu cad de tot, deci nu va panicati! 😀 ). Se macina apoi si se adauga in dulceata de lapte, bine racita.
Dupa ce s-a racit bine de tot compozitia, incepeti sa umpleti foile de napolitana.
Cat de usor este, nu?!
Cat de usor este, nu?!
Sfat: Sosul caramel rezultat trebuie sa fie totusi fluid, pentru a-l putea amesteca cu restul ingredientelor.
Aici, de exemplu, la delicioasa Viennetta a fost foarte gros (am lasat laptele la fiert parca vreo 3 ore) pentru ca asa „cerea” reteta dar eu zic ca odata ce obtineti dulceata de lapte, puteti jongla cu restul ingredientelor, in sensul ca adaugati cata nuca macinata sau alune vreti, ca s-o faceti mai maleabila la intins.
Delicioase foc!!!
Sper ca v-am facut poooofta!!! 😀
16 comentarii
Grozav de bun ! Este preferata soțului și a fiului meu 😍Este lupta mare intre ei 😂Mulțumim frumos Laura 🤗
O minunatie de prajitura ! Am facut-o si eu de multe ori dar…nu am vazut reteta ta pin azi, din pacate si nu am mai pus biscuiti in crema… Oare de ce nu vad eu pozele tale Laura ? Iti doresc sa fii sanatoasa si fericita alaturi de cei dragi tie si sa ai un An Nou fericit ! Multi pupici !
aceste napolitane sunt un deliciu!!!
nu ma mai pot satura de ele,de cand ati postat din nou reteta ,le-am facut deja de doua ori!!!
sunt cea mai fericita!!!!
multumesc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Buna. Daca am lapte condensat as putea sa fac ” dulceata de lapte sau altfel (re)numitul dulce de leche” 🙂 din acesta ? Multumesc
P.S Aveti niste retete minunate. Milch Schnitte e prajitura preferata a sotului
biscuitii trebuie macinati faina,fin?sau trebuie doar pisati?
Am prestat crema week-endul asta si dupa cum am mai spus, cu retetele Laurei nu poti da gres! Multumesc inca o data Laura! A fost excelenta!
oooo ce pofta mi-ai facut! trebuie saptamana aceasta sa o fac, revin cu pareri
numai bine
Draga Laura,
am facut ieri prajitura asta, dar abia acum m-am putut opri din mancat :)))
Foarte simplu de facut (eu fiind, asa cum sti, o profesionista incepatoare in chestiile astea), si un gust… minunat!Toata lumea a fost incantata, Bogdi poate sa iti confirme :)))
Te pup
Alina M
Draga mea, am facut reteta si e o alternativa grozava pentru clasica nuga. Crezi ca as putea micsora cantitatea de zahar, sau trebuie sa pastrez o anumita proportie cu laptele?
Multumesc,
Alexandra
chiar mi-ai facut pofta
http://bucatarimcudiana.blogspot.com/
crema de lapte se raceste si apoi se amesteca cu untul ?
Laura,
Am sa scriu in engleza deoarece imi este mult mai usor sper sa intelegi…
This recipe is fantastic!!! I’m going to gain so much weight thanks to your delicious recipes!!! I have tried various recipes somewhat similar to this and they were… let’s just say not as pleasant. This one is sweet but not over the top (you just can’t stop eating after one)…
I’ll be sending you my gym bill. Just joking.
Have a great day!
Can’t wait ‘till I try the next one.
Joleeeeen, nu te mai traumatiza cu alte retete 😛 …incearca-le pe astea ce le-am incercat eu (ce frumos am zis 😀 ) …si vei avea parte doar de „succesuri” :)))
…reteta asta de napolitane cu crema de lapte a facut furori la viata ei 😛 …dar sigur ca ma bucur si daca incerci orice alta reteta de pe-aici.
Nusse-le alea sint fantastice, chiar merita sa le faci!
Te pup dulce!…si astept noutati!
Ah,in legatura cu napolitanele…au iesit cam aiurea,dar da-mi voie sa-ti spun de ce…okay,in primul rand,am folosit alta reteta(imi adusese o colega mai demult)care, de altfel, e okay doar ca eu am dat kicks pentru ca am pus si bucati prea mari de nuca si acestea nu doar m-au impiedicat sa intind calumea foile dar mi le-au si gaurit!Prajitura mea arata ca un bloc cu 4 etaje si fara pereti exteriori… in al 2-lea rand pentru ca „minunatia” aia de crema mi s-a coagulat rapid,a fost cam dificil s-o intind de fel!
Eh,sa si zic cum am facut-o…: am pus 250 g de unt si 200 g de zahar la caramelizat(doar pana se topeste untul,fara sa se faca brun)dupa care am turnat peste o spuma din 4 galbenusuri de ou si zahar…mda…si mi-a si iesit putin,prea putin pentru a acoperi tot…
Of…asta e…gafele-s arhiprezente cand e vorba de a fi „freelancer” in gatit…plus,mi-am adus aminte de ce nu prea m-am bagat eu de fel in bucatarie…cand ma gandesc cat m-am chinuit pana am invatat cum se face pizza…
Anyways…senq for the great tips…si cel mai devreme saptamana viitoare intentionez sa pun in aplicare reteta aceea cu „Nusselchen”–daca nu o fac,turbez! O sa-ti comunic rezultatul…:)
Mercy inca o data!
Multi pupici!
Eeee, asa da -Joleen! 😛
Napolitanele astea sint delicioase, ma bucur ca le incerci.
Albusurile ramase de la alte prajituri le poti chiar congela 🙂 …si ulterior folosi fara nici o grija (le lasi la dezghetat in frigider)
Te sfatuiesc sa incerci „Alcazale” (reteta e la -Fursecuri, Biscuiti- )…caci bezele n-am mai facut nici eu de mult si chiar si atunci nu mi-au iesit prea grozav 😀
…si prajitura din albus a Ytei o poti incerca, mie mi-a placut foarte mult 😉
Acuma, ce mai vreau eu sa-ti spun in legatura cu napolitanele e faptul ca poti jongla cu consistenta compozitiei, adica poti adauga mai multa nuca macinata sau biscuiti pentru a o ingrosa… sau, daca ai fiert indeajuns crema de lapte si impreuna cu restul ingredientelor devine prea groasa, prea greu de intins pe foi, o poti subtia un pic cu lapte…
Sper ca nu te-am innebunit :))
Astept vesti si te felicit pentru prima ta reteta inspirata de blogul meu 🙂
Hello…din nou eu..ghici ce!ma pun sa fac chestia asta!Tine-mi pumnii!
A,si o intrebare…pot sa fac ceva cu albusul ramas de la vreo prajitura?Stiam ca se fac bezele…dar nici aia nu stiu sa fac!