Tort fara coacere cu crema de cafea si mousse de ciocolata alba

5 comentarii

 

Prieteni dragi, sper din tot sufletul ca ati intrat cu bine in noul an!!! Pe mine m-a gasit taaare apatica 😀 , desi finele anului ce tocmai a trecut m-a prins intr-o nota vesela si optimista. Ca sa-mi reglez cumva starile 😛 , si ca sa ii fac si lui tati o surpriza de ziua numelui, am faurit acest tort fara coacere cu crema de cafea si mousse de ciocolata alba, cum stiu ca ii place.

Lucrurile s-au schimbat brusc dupa prima felie, hahaa, asa ca va invit sa-l incercati!!

Va pup dulce si va doresc un an frumos, un an „dulce” alaturi de mine!!!!!!!!

 

Ingrediente:

Blat de biscuiti:
  • 250 g biscuiti cu cacao
  • 150 g unt
  • 2 linguri mari crema de ciocolata cu alune (nutella, finetti, etc.)
Crema de cafea si ciocolata:
  • 100 ml cafea tare, neindulcita
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 300 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingurita cafea macinata
  • 2 foi gelatina sau 1 lingura rasa granule de gelatina (alba)
Mousse de ciocolata alba:
  • 50 ml lapte
  • 100 g ciocolata alba
  • 120 ml smantana pentru frisca
  • 1 foaie gelatina sau 1 lingurita cu varf granule de gelatina (alba)
  • o lingurita rasa scortisoara sau nes (optional)
Pentru ornat:
  • 100 g ciocolata cu cafea
  • 2, 3 biscuiti cu cacao sau nes ori pudra de cacao

 

Sfat: un astfel de tort este mai bine savurat daca nu il serviti imediat ce-l scoateti din frigider. Blatul de biscuiti va avea timp sa se „inmoaie” indeajuns, incat sa poata fi feliat fara probleme. Iar daca vreti o varianta asemanatoare, dar fara cafea, va propun sa incercati acest tort, tot fara coacere: Cheesecake cu ciocolata alba 🙂

 

Mod de preparare:

Pentru blat, se sfarama biscuitii cu ajutorul unui sucitor sau se macina la robotul de bucatarie (in blender). Se topeste untul si se amesteca cu biscuitii si cu crema de ciocolata cu alune. Se unge cu ulei o forma de 24 cm, cu inel detasabil de preferinta, si se aseaza in ea „aluatul”, presand si nivelandu-l cu docul unei linguri. Se tine in frigider pana se prepara crema.

Crema va va rapi un pic de timp dar nu va grabiti ci urmati toti pasii expusi, pentru ca veti obtine o crema delicioasa!!!

Astfel, puneti intr-o oala cafeaua proaspat facuta si racita, ciocolata rupta in bucatele si frisca nebatuta, la foc mic, si amestecati pana cand se topeste ciocolata. Dati vasul deoparte si adaugati cafeaua macinata. Lasati la infuzat cca. 20 de minute.

In timpul asta, vom „hidrata” gelatina: punem foitele de gelatina intr-un bol cu multa apa rece (daca e sub forma de granule, din plic, puneti atata cat sa treaca cu doua degete peste). Lasam la inmuiat cca. 10 minute.

In continuare, scoatem foitele din apa, le scurgem si le topim la microunde sau la bain-marie (gelatina granule nu se mai scurge de apa, ci se topeste asa cum e). Cand vedeti ca s-a lichefiat, e gata. Se lasa sa se racoreasca putin, dupa care o inglobam in crema…dar nu toata deodata ci vom scoate o lingura de crema si o amestecam cu gelatina topita. Abia apoi o turnam in crema, amestecand energic. Se acopera si se pune la frigider pentru cca. 15-20 de minute.

Urmatorul pas este scoaterea formei de tort cu blatul de biscuiti din frigider. Tot acum scoatem si crema de cafea si ciocolata si o batem cu mixerul timp de aprox. 2 minute. O turnam apoi peste blatul de biscuiti si o punem la rece pentru inca 20 de minute, timp in care se pregateste spuma de ciocolata alba.

Pentru mousse-ul de ciocolata alba, se pun laptele si ciocolata alba, rupta in bucatele, la topit in bain-marie sau la foc foarte mic, intr-o oala care nu arde 😀  Se amesteca des, pana se topeste ciocolata. Se lasa sa se racoreasca pe un gratar de bucatarie.

Gelatina se inmoaie si se topeste in acelasi mod ca si mai sus. Se bate frisca, usor, nu tare, doar cat sa prinda consistenta si se adauga apoi in compozitia racorita impreuna cu scortisoara sau nesul. Spuma se toarna cu grija peste crema neagra si se niveleaza usor cu dosul unei linguri. In felul asta, straturile nu se vor uni (desi, n-ar fi chiar asa rau, avand in vedere ca veti obtine un efect marmorat 😛 ).

Tortul se tine la frigider peste noapte sau cel putin 5-6 ore, dupa care poate fi servit. Nu inainte de a-l orna, desigur, cu niste carlionti de ciocolata cu cafea si „praf” de biscuiti sau cu cacao ori nes. Pont util pentru realizarea carliontilor de ciocolata: tineti ciocolata la frigider 10 minute, sau chiar la congelator (poate nu chiar atat) si folositi razatorul de legume pentru a „decupa” perfect din ciocolata!

Asa arata minunatia!!!!!!!

Absolut delicios:

Pentru voi, cu drag!!!!

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

5 comentarii

Mihaela Asandei 13 martie 2017 - 20:10

Buna, Laura! Este cel mai bun tort pe care l-am incercat vreodata! O intrebare as avea, insa: mi-as dori sa-i adaug si un mousse de ciocolata neagra. Cum mi-ai recomanda sa-l fac? Merciiiiiii

Raspunde
Mirela 20 aprilie 2014 - 03:56

Hristos a inviat! Am pregatit tortul si este foarte bun, as avea o singura intrebare. Carliontii aceia de ciocolata din ce ciocolata I-ai facut? Ai scris ciocolata cu cafea. Eu am cumparat o milka si este mult prea subtire cred, nu au iesit deloc asa de frumosi ca ai tai. Multumesc de reteta absolut delicioasa.

Raspunde
Rocsy Ciobanu 8 ianuarie 2014 - 19:45

Un An Nou cu bucurii si plin de realizari..Delicios desertul tau!

Raspunde
Micsa Speranta 8 ianuarie 2014 - 18:37

:La multi ani!!!

Raspunde
mihaela 8 ianuarie 2014 - 16:55

La multi ani Laura !!!Toate bune pentru tine in noul an!Fericirea ce o aduci la noi in bucatarie cu retele tale sa se intoarca inapoi tie!!!multumesc!multumesc!
Salutari lui tati tau care stiu ca avut un an greu si mititelului tau imbratisari!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.