E o reteta mai mult in imagini, ce sper din tot sufletul sa va placa!!!
Ingrediente:
– 100-120 nuci verzi mici
– 1 kg. de zahar
– 1 lamaie
– 3 cani de apa (1 cana=250 ml.)
– 2 plicuri zahar vanilinat
Mod de preparare:
…astea au fost vedetele 😉
…aici puiutul meu le sorteaza pe marime :P, cele mici trec intr-o alta „oala”, pentru lichiorul de nuci iar cele mai marisoare trec la dulceata!
…desi cu tot cu manusile astea m-am colorat fain de tot pe maini 😀
…ca sa nu-mi mai amintesc cat de incomod imi era (si cat a duraaaaat…) pana le-am decojit pe toate…
Asadar, cu mainile protejate de manusi chirurgicale se curata nucile de coaja verde (nucile trebuie sa ramana „albe”)
…tot ce e verde trebuie sa dispara :)))
Se pun, pe masura ce sint curatite, intr-un castron cu apa rece (cel mai bine este sa fie lasate de seara pana dimineata, cu o farfurie intoarsa sau o greutate deasupra, pentru ca nucile sa stea in apa)
Apa se schimba, in acest timp, de cateva ori.
Se aseaza apoi intr-un tifon si se oparesc de 3 ori, in apa clocotita, astfel: se pune un vas cu apa pe foc si se lasa sa clocoteasca. Cand clocoteste bine, se adauga nucile, se lasa sa dea in cateva clocote si se da deoparte vasul. Se lasa cca. 10 minute sa stea impreuna cu nucile. Se repeta aceasta operatie de 2-3 ori, avand grija sa schimbam de fiecare data apa, si tot asa, cand punem nucile, apa sa clocoteasca (se lasa 10 minute sa stea de fiecare data).
Eu nu le-am ametit asa decat de 2 ori :))
Se spala apoi cu apa rece, si se lasa in apa rece, schimband-o de 2, 3 ori pana cand pregatim siropul. La final, am adaugat o jumatate de lamaie, pentru ca nucile sa isi pastreze o culoare frumoasa, alba:
Se strecoara apoi si se aseaza pe un servet de bucatarie.
Se pune apa la fiert cu zaharul iar cand siropul e bine legat (adica atunci cand „rasturnam” o picatura de sirop intr-un pahar cu apa si ea ramane „plina” sau pe o farfurie, unde nu trebuie sa curga, asta intamplandu-se dupa cca. 1 ora) se adauga nucile si se lasa sa fiarba 10-15 minute, la foc mic, dupa care marim un pic flacara pana se „leaga” bine, inca o data pe atat:
Se adauga zeama de lamaie si se lasa sa mai dea cateva clocote. Se da apoi vasul la o parte de pe foc si se adauga vanilia. Se lasa sa se racoreasca, si apoi se toarna in borcane curate si uscate.
Mie mi-au iesit doua borcane de 720 ml. (cantitate neta 680 g.)
…aici inainte de a le intemnita 😛
Delicios!!! …altceva nu va pot spune!!!!!!
Asta este tura de acum doi ani:
Ma bucur mult ca am reusit sa o prepar!!!
P.S. Nucile se culeg la inceputul lunii iunie, cat sint inca tinerele 😛
86 comentarii
Poti curata nucile fara se te murdaresti deloc, daca le cureti sub un jet mic de apa, doar cat sa curga putin si ai scapat de chinul manusilor.
Spor la treaba!
e bun dar acum e prea tarziu sa fac ca as mai fi facut
Am facut dulceata si anul trecut dupa reteta dumneavostra si mi-a iesit perfect. Anul acesta am reuist sa adun nucile abia saptamana asta si mi-e teama sa nu fie prea tarziu. Ce parere aveti credeti ca e prea tarziu? am curatat deja o gramada si par inca moi. Vedem maine cum iese. :d
ce nu inteleg eu..de ce in caietul de retete pe care il gasesc pe intrnet si care e al dvs reteta difera complet.??care e ok pana la urma?
Am facut de vreo doua ori in viata mea dulceata de nuci…”verzi”. K si cum ar fi si altfel??!!!!!!!!! Prima data m-am kinuit, inegrit la curatat, au dat de gust…sutul si copiiii si le-am sp: aduceti nuci, curatati, si eu le prepar. Si asa a fost! Ieri le-a curatat d-l meu, „bijuteriile ” sunt la apa…
Acum plec sa le prepar. Multam frumos de sfaturi (am verifikat amintirile si mi-am imbogatit cunostintele) ! Sanatate si spor la treaba!
nu pune-ti atata apa! la zaharul care se gaseste acum in comert daca pui trei cani de apa faci compot nu dulceata.
Laura vreau sa intreb daca putem pastra aceasta dulceata in borcane cu capac ermetic sau trebuie neaparat de acelea care se inchid cu masina, merci mult…
Ai spus ca e prima data cand faci dulceata de nuci si ne-ai aratat si dulceata de acum doi ani ! cum vine asta ?
Cat zahar/apa trebuie pentru reteta?
super gospodina, vreau sa fac si eu.
eu am facut dulceata din nuci verzi din 1700 de bucati.
Ti-am urmat reteta. Acum ma aflu in ultima faza. Cateva minute si va fi gata. Am o parte din maini negre. Manusile s-au rupt si m-am colorat bine. Am ajuns la tine pentru ca am mancat in copilarie si a fost o nebunie. Dupa ce voi da jos voi adauga vanilia. Sper sa ma bucur.Un anonim vad ca are parerea mea. Este maro insa nu am testat gustul. Ajutorul tau m-a salvat, mi-a salvat dorinta. Asa arata un inceput de… barbat. Multumiri speciale!
Buna reteta, mai trebuie putina scortisoara, dar e buna si asa. Dan
Am incercat si eu si mi-a iesit o chestie maro inchisa cu gust amar. Poate pentru ca sunt barbat si e prima data cand incerc sa fac o dulceata? Ma uit la pozele de mai sus , ma uit la oala mea si ca sa fiu optimist imi zic: Ce bine ca macar nu le-am curatat eu :))
abia astept sa va d daca imi iese bravo pentru reteta
wouwwwwww, ıts wonderfullllll!!!
cred ca o sa innebunesc daca o sa reusesc sa fac asta!!!viata mea sunt nucile!!! mersi de reteta!!!
e foarte buna dulceata…sotul meu ii spune dulceta cu ochi!! e un pic mai dificila decat rfestul dulcveturilor dar e deosebita! Merrita!
perfecta!!! preferata mea printre dulceturi!!
superba receta, am facuto si a iesit superb, mss mult laura @};-
nucile curatate se tin in apa cu sare de lamie pana se termina toate de curatat.Apoi se oparesc in apa cu o lingurita de sare de lamaiecam 5 min din momentul cand clocoteste apa din nou{deci se pun la oparit cand clocoteste apa}Operatiunea se repeta de 3 – 4 ori.Siropul se face din 1kg de zahar si 300ml apa si se fierbepana se ingroasa {dar nu exagerat}Se pun si nucile si zeama de lamiie 50 mlsi putina vanilie{zahar vanilat}Dulceata trebuie sa iasa la culoare ca si mierea Va doresc succes.
am incercat reteta si a iesit super
Draga Laura…
Nucile se pun putin la fier, cu coaja cu tot si apoi coaja se desprinde f.usor fara sa te chinuiesti atat de mult cu curatatul. ramane un miez perfect, fara sa fie afectat de faptul ca a fost nuca putin fiarta cu tot cu coaja…
Buna ziua !Eu am facut dulceata de nuci dupa reteta dvs .Ador aceasta dulceata si vreau sa va spun ca a iesit minunata ,desi cam putinica .Sper totusi sa mai am ocazia sa mai fac cateva borcanele anul acesta 🙂 daca nu la anul .
M
inca nu e gata .acum lucrez la ea . iam adus ,cred unele imbunatatiri . vi le spun dupa ce o sa gust,dar in principiu e eeextraordinaraaaa.
acum fac dulceata si siropul e iute-amarui. din ce cauza? si nici nu arata ca dulceata din imagini….
SUPER LAURA SI TU ESTI O DULCEATA MULTE MULTE FELICITARI SI MII DE PUPICI
Buna Laura.Mersi din inima pt reteta.Chiar acum sotul curata nucile iar mie imi revine sarcina de a o prepara.Abia astept sa o gust pt ca nu am mancat niciodata si am inghitit in sec privind pozele tale.
multumim pentru reteta,dar imi spui te rog de ce mie mi se zahariseste mereu?am facut cativa ani la rand si mereu mi-a iesit la fel ,o fi zaharul?mi-e frica sa nu se lege si o las la fiert destul de mult
andrada, pentru ce afectiune de stomac? ma tenteaza si pe mine, insa la noi nucile nu s-au prea facut anul acesta 🙁
eu folosesc dulceata de nuci ca tratament pentru stomac ,iau o lingura dimineata pe stomacul gol,….succes garantat!!!!
Buna laura urmaresc cu interes blogul tau si vreau sa stii ca e suuuupeeeeer:)dulceata de nuci verzi nu am mancat niciodata si nici nu cred ca o sa mananc…..facuta de mine e prea migaloasa.prefer nucile coapte:)
Hehe, ora unu noaptea, si dulceata mea clocoteste ! 😀 Wish me luck!
dulceata de asta n-am facut niciodata,pentru ca era,stiam eu o procedura cu zeama de var ?!reteta ta e mult mai umana ! nu cred s-o fac ,pe’n ca n-am nuci verzi,dar imi place grozav…mai ales s-o mananc.
Buna ,Laura.Sunt „anonima”care ti-a cerut detalii despre cum se oparesc nucile,acum cateva zile. Acum am facut a doua tura de dulceata si a iesit minunat.
Multumesc pentru reteta.
nu gasesc dulceata de trandafiri