
Ingrediente pentru cca. 35 de bucati:
Pentru compozitia de trufe:
- 400 ml smantana pentru frisca
- 500 g ciocolata cu lapte sau cu 50% cacao
- 2 linguri coniac
- 2 linguri cafea, preparata tare
Pentru ornat (varianta cu ciocolata):
- 200 g ciocolata cu lapte
- 200 g ciocolata alba
- 1 lingura cafea boabe, proaspat macinata
Pentru ornat (varianta simpla):
- 100 g pudra de cacao
- 125 g migdale, taiate bucati si prajite
Mod de preparare:

Amestecati bine cu o lingura sau bateti cu telul pana cand ciocolata se topeste iar compozitia devine omogena:
Impartiti compozitia rezultata in jumatate (in doua castronele). Intr-unul dintre castronele adaugati coniacul iar in celalalt cafeaua neagra.
Eu portia cu coniac am facut-o fara coniac, pentru Bogdi si ceilalti copii, doar portia cu cafea a ramas intacta (…si de care m-am folosit pentru a orna minunatul tort, facut de ziua mea si a lui Cipi: Tort de trufe)
Dati la congelator 2-3 ore, pana cand compozitiile se intaresc (pentru un rezultat mai bun, se lasa compozitiile, in congelator, peste noapte).
Cu o lingura, luati din amestecul de ciocolata, modelati bilute si puneti-le pe o tava tapetata cu hartie pergament. Dati la congelator pentru cca. 15 minute, pentru a se putea intari compozitia:
…si pentru a le putea da apetisanta forma rotunda, pe care o cunoastem cu totii.
Dupa ce ati terminat „de modelat”, puneti tava in congelator:
Topiti ciocolata cu lapte si ciocolata alba, fiecare intr-un bol separat. Asteptati sa se raceasca putin apoi cu ajutorul unei furculite (sau a unei lingurite, cum va vine mai usor) inmuiati trufele cu coniac in ciocolata cu lapte.
Asteptati putin pentru a se scurge de ciocolata in exces si asezati trufa din nou pe tava.
Topiti ciocolata alba si lasati-o sa se raceasca putin. Inmuiati in ea trufele cu aroma de cafea, exact ca inainte, iar deasupra presarati boabele de cafea maruntite.
Eu le-am lasat neornate, pentru ca, dupa cum v-am zis, le-am folosit la ornarea tortului nostru: Tort de trufe
Daca vreti ca treaba sa mearga si mai usor, dati cateva trufe prin cacao si presarati-le pe altele cu migdale.
Dati-le la frigider pana in momentul in care sunt servite.
Trufele pot fi pastrate in frigider maximum o saptamana si in congelator, maximum o luna.
Daca le-ati congelat, dezghetati-le in frigider, pe parcursul a doua-trei ore.
Serviti-va, va rog!!!
15 comentarii
clar ca trebuie incercat ! arata foarte bine si sunt sigura ca este si delicios 😉
@cuisinette…minunata idee, nu mi-a trecut prin minte, ma tot chinuiam cu lingurita sau furculita ca oricat incerci nu iti ies asa perfecte.Bravos!
@Anonim….nu ti-a reusit reteta pentru ca ai gresit TU.Unde vezi tu ca scrie pe blog 400 de frisca si 300 de ciocolata????Eu vad foarte clar ca scrie 400 de frisca si 500 de ciocolata simpla.Deci daca vrei sa iti iasa citeste corect.Ciocolata intotdeauna trebuie sa fie mai multa decat frisca deoarece ciocolata este cea care intareste compozitia.Eu am facut si mi-a reusit din prima…Felicitari Laura, sunt foarte bune si de efect.Am pus in compozitie coaja de portocala confiata….sunt o minuneeeeee!
imi pare rau ca am dat de blog-ul tau:)) acum am treaba:P glumesc..arata f bine, salivez la fiecare reteta:)
tot salivez cand ma uit pe blogu tau
Amy, daca le faci doar pentru tine, va fi floare la ureche 😛 …ca atunci nu trebuie sa te concentrezi asupra „decorului” 😀
Pofta buna de pe-acum!!! Sint delicioase, vei vedea! 😉
Wowww, Vi, iubita, daca as fi stiut eu trucul asta minunat inainte sa ma apuc de migaloasele trufe, ce bine era!!! :)))
…dar nu-i bai, e bine de stiut pe viitor, mii de multumiri!
…si pupici pentru felicitari, esti o scumpaaa!!! 🙂
WWOOOOOWWWWWW ce pot sa zic decat ca la noapte am la ce visa………..si eu care trag de mine sa mai dau cateva kg jos pana la vacanta :(((((
Trebuie incercate neeaparat macr 1-2 si tot fac :=))
Laura, sint perfecte, trebuie sa le fac si eu pt o nunta.
La multi ani, sa fiti fericiti.
Hai sa-ti zic ce sa faci data viitoare.
Iei un gratar mai des si asezi hartia cerata pe el. Pe urma iei o scobitoare si o infigi in bomboana (in baza), pui bomboana in glazura, o lasi sa se scurga bine (fiind rece ii poti forma si motz), pe urma tot ce faci e sa intepi hartia cu scobitoarea, asezi frumos bomboana sa stea bine si tragi scobitoare pe partea cealalta. In felul asta nu ramane extra cioco pe bomboana.
Lingura nu e buna la asa ceva, mai degraba firculita.
L’automne, draga mea, dar tu cum reusesti de fiecare data sa-mi faci inima sa-mi salte-n piept de fericire?! 😛
Te pup si te invit, cu mare drag, oricand, la o cafea (virtuala, momentan :P) si la dulci vorbe!!!
Draga Laura esti mi-nu-na-ta!!!! Preparatele tale sunt de exceptie!! Cred ca ai cel mai tare blog culinar,cu cele mai senzationale retete!!!!! M-ai cucerit cu priceperea ta! Cum reusesti sa fii atat de priceputa,cat timp ti-a luat sa te perfectionezi??? Esti de admirat!!!! Cat mi-as dori o bucatica din prajiturelele tale!!!!!!! Te felicit sincer!!
Cu mare,mare drag,
L’automne
Adriana draga, nu stiu daca ai observat dar mie chiar mi s-au prins de degete… :)))
Lipicioase si ademenitoare rau, asa-i?! 😛
Multumiri ca-ti plac…te pup!
Sweet Maria, „you made my heart sing” :)) …with your lovely message!
Thank you so much…I’m very glad you like it!
Kisses!!!
yam-yam…mi s-au lipit de degete..
Simply perfect! Kisses!