Bascute cu dulceata

8 comentarii
Foarte gustoase aceste bascute cu dulceata, din aluat dospit, cu „mot” de fructe!!!
Le-am savurat cu totii, cu mare placere, chiar daca am reusit sa le ard un pic 😀
Le-am incercat cu dulceata de capsuni si caise, iar acum vreau sa le incerc si cu alte umpluturi. Cu branza dulce, neaparat!! :))

Ingrediente:

Aluat dospit:
  • 500 g faina ( se cerne)
  • 60 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat (20 g)
  • 2 galbenusuri
  • 80 g unt
  • 1 cub drojdie ( 25 g) sau 7 g drojdie uscata
  • 250 ml lapte
  • un praf de sare
Pentru uns:
  • 1 galbenus (de la un ou mare)
  • putin lapte cald

 

Mod de preparare:

Aluatul dospit se pregateste primul, pentru a avea timp sa dospeasca.  Asadar, amestecam mai intai drojdia proaspata cu 100 ml lapte cald si 1 lingurita de zahar.

Intr-un bol incapator, rasturnam faina si facem o adancitura in centrul fainii (cernute). Turnam apoi amestecul cu drojdie, adica maiaua.

Separat, dizolvam zaharul ramas si zaharul vanilat in restul de lapte cald (150 ml) si topim untul putin la microunde.

In continuare, batem galbenusurile cu praful de sare.

Cand drojdia s-a umflat, adaugam laptele cu zaharul, untul topit si galbenusurile si framantam cu mana (sau la robot).

Incercati sa nu puneti prea multa faina atunci cand framantati aluatul, ci doar atat cat sa va infainati mainile. Aluatul se lucreaza repede; framantati-l pana devine elastic.

Se lasa aluatul la dospit la loc cald, pana isi dubleaza volumul ( aprox. 30-40 min).

Dupa ce dospeste, se rastorna pe masa infainata, se presara putina faina deasupra si se intinde o foaie care sa aiba cam 1 cm grosime.

Cu ajutorul unui pahar sau a unei forme rotunde, se decupeaza cercuri, se-aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt, dupa care se lasa cam 15 min pe masa sa mai creasca.

In acest moment, aprindem si cuptorul si il lasam sa ajunga la temperatura de 175 grade C (foc potrivit).

Dupa cele 15 minute, facem o adancitura ( cu fundul unei cescute sau al unui paharut mai mic) in fiecare bascuta apoi le ungem cu amestecul de ou si lapte.

In adancituri se pune dulceata , gem, de preferabil doar fructele, ideea e sa nu fie prea zemoase. Eu am pus capsuni si caise din dulceata.

Tava se baga in cuptorul incins pentru cca. 20 de minute (ele trebuie oricum verificate cu scobitoarea, ca sa nu l lasati prea mult…asa, ca mine, hihi…)

Calde sunt foarte bune dar merg foarte bine si reci. Tot de trebuie sa faceti este sa le incalziti putin la microunde…si sunt ca noi! 😛

Puteti folosi, cum v-am spus si mai sus, si alte umpluturi dulci, cum ar fi: branza dulce si stafide, mere…

Acum, cu capsuni si caise:

Sfat: cred ca ar merge facute si sub forma asta: Bascute…la cuptor! (formati rulouri inguste de aluat si le asezati in forme, punand putin gem deasupra sau dupa ce sunt coapte). Voi testa, in curand!

Delicioaseeee!!! 🙂

 

 

Reteta preluata de la Pocahontas

image_pdfPDFimage_printPrint

Alte retete delicioase pentru tine

8 comentarii

Laura 27 februarie 2009 - 00:41

Hi, hi, Deea mea draga, am stiut ca va fi o surpriza foooarte placuta! 😛
…iar faptul ca, probabil, te-am facut sa zambesti ma bucura la fel de tare ca si cand mi-ai fi scris! 😉
Nici eu n-am timp de absolut nimic, asa ca te inteleg perfect!
…si zici ca-mi faci si tu o „surprise”?! :))
De-abia astept!!!!!!
Pupici dulci de la mine si Bogdi!

Raspunde
Laura 27 februarie 2009 - 00:37

Mariana, nu pot decat sa iti urez: Spor la copt! 😛 …si Pofta bunaaa!!! :))
Sint incantata ca vrei sa le incerci!
…si poti sa le faci in atatea feluri: cu gem, cu branza dulce, cu mere rase si un pic calite, etc…
De-abia astept sa-mi dai de stire! 🙂

Raspunde
Deea 26 februarie 2009 - 11:43

Laura scumpa ce surpriza frumoasa mi-ai facut cu mailu ala.Te tzuc dulce.N-am avut vreme zilele astea nici sa respir, dar promit ca in curand iti scriu un mail, ca ma tot pregatesc sa iti fac si eu o surpriza dar mereu intervine cate ceva.Sper ca macar pana la 8 martie sa reusesc.Te pup scumpa si pe Bogdi

Raspunde
Mariana 26 februarie 2009 - 00:42

Ce aspect placut au ,,bascutele”! Cred ca o sa ii rasfat si eu pe ai mei cu asa ceva! 🙂
Sanatate iti doresc!

Raspunde
Laura 25 februarie 2009 - 20:32

Te pup, draga Ina si-ti multumesc pentru invitatia de a participa la, fara indoiala, ineditul concurs propus de tine! 🙂
…din pacate…si sper sa nu te superi pe mine…nu ma prea simt in stare acum de absolut nimic.
De-abia ce mi-am revenit din criza de rinichi, care m-a stors de vlaga si a facut sa-mi piara si ultima urma de creativitate!!! 😛
Ramane pe alta data, bine?! 🙂
Succes, oricum si felicitari pentru idee! 😉

Raspunde
Ina 25 februarie 2009 - 18:18

http://floridecires7.blogspot.com/2009/02/concurs-lifestyle-blog_25.html
Concurs!!! Te astept sa te inscrii, dc vrei, pana maine la ora 11 am.

Raspunde
Laura 25 februarie 2009 - 16:24

My dear Medena, what a nice surprise you just gave me!!!
I’m very glad you found this recipe yummy! :))

P.S. Maybe i should start translating (in any way i can) all my recipes…
Unill then, i wish you luck in both ways! 😛 …with the translation and with the making of these, indeed, tasty little „sweets”!
Kisses!!!

Raspunde
Medena (-Melitta-) 25 februarie 2009 - 06:45

Oh, those look so yummy! I should translate this one for sure! 🙂
Delicious!

Raspunde

Scrie un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.