Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

 

 

Fetelor, multe dintre voi stiti deja ca la noi de sarbatori se mananca Saviecute, cu mac mai ales :P, nu cozonac, iar pasca doar de Pasti, pasca cu ciocolata in special (Pasca fara aluat e din start pe lista!!!). Anul asta insa, in urma cerintelor voastre, mi-am  imbogatit retetarul cu inca una, si anume: Pasca cu smantana, o pasca absolut delicioasa, cu umplutura fina si aromata!!!

Daca sinteti mari iubitori de umplutura, va recomand sa injumatatiti cantitatea de aluat!!! Dintr-un kilogram de faina, in mod obisnuit, ies 2 cozonaci. Si eu o voi face de-acum incolo din doar 500 g. faina, etc. :P

 

Ingrediente:

Pentru aluat:

– 1 kg. faina

– 500 ml. lapte

– 300 g. zahar

– 4 galbenusuri

– 2 albusuri

– 200 g. unt sau 150 g. margarina

– 50 g. drojdie proaspata

– esenta de vanilie/rom

 

Pentru umplutura:

– 900 g. smantana grasa (minim 20 % grasime)

– 6 oua, separate

– 10 linguri zahar

– 5 linguri faina

– 100 g. stafide

 

Mod de preparare:

Se pune smantana intr-un tifon dublu (sau panza alba deasa) si se leaga la capete; se pune “legaturica” cu smantana intr-un vas cu malai, acoperind-o bine ca sa traga zerul. Se tine peste noapte sau cel putin 6 ore, dupa care se scoate si se desface legatura cu grija sa nu intre malai. Se scoate smantana scursa care trebuie sa fie de consistenta branzei de vaci. Una foarte fina :)

Se pregateste aluatul: se face o maia dintr-o ceasca de lapte cald (200 ml.), 2 linguri zahar, drojdie si 2 linguri pline cu faina. Se bat toate aceste ingrediente pana se obtine o compozitie ca o smantana. Se pune la crescut, intr-un loc cald, ferit de curenti de aer, pana isi dubleaza volumul.

Separat, se pune faina cernuta de doua ori, si de preferinta adusa in bucatarie cu o seara inainte (ca sa nu fie rece), intr-un bol incapator. Se toarna laptele caldut (nu fierbinte) si se amesteca usor. Galbenusurile se freaca cu un praf de sare (cat prindeti cu doua degete) si se lasa sa stea pana bateti albusurile spuma. Se incorporeaza apoi galbenusurile frecate si albusurile spuma in aluat. Se adauga maiaua crescuta si se toarna, putin cate putin, din untul topit, caldut (din nou aceeasi atentionare: nu fierbinte!). Se lasa aluatul la crescut intr-un loc calduros, acoperit cu un prosop.

Se unge cu unt o tava de copt cu diametrul de cel putin 30 cm.  si inalta de cca. 10 cm. si se tapeteaza cu faina. Se ia din aluat, cu mainile unse cu ulei, aproximativ jumatate din aluat (se lasa un pumn de aluat pentru cruce) si se intinde cu mana o foaie pe fundul tavii. Din cealalta jumatate de aluat  se intinde o banda cu care se acopera peretii (preferabil sa curga putin peste tava). Daca nu va intimideaza impletiturile de aluat :P, puteti sa faceti un sul impletit in 3 sau doar rasucit, din doua benzi, pe care sa il fixati pe margine.

Se prepara umplutura: se amesteca cu mixerul galbenusurile cu zaharul timp de minim 5 minute. Se adauga faina cernuta, smantana si stafidele (inmuiate  cu cateva ore inainte in apa calduta si esenta de rom) bine scurse, si se amesteca usor. La final, se incorporeaza albusurile batute spuma cu un praf de sare. Lasati mixerul deoparte si folositi spatula :P

Se toarna umplutura in mijlocul pastii, iar marginile se inclina usor spre umplutura. Se face o cruce din aluatul ramas, simpla sau dintr-un sul impletit, si se aseaza in mijloc. Se unge aluatul cu un galbenus si se lasa la loc cald, ferit de curenti, sa mai creasca 10-15 minute. In acest timp, se incinge cuptorul la foc potrivit (180 grade C).

Pasca se introduce in cuptor pentru 20 de minute si apoi se lasa la foc mai mic inca 30 de minute (170 grade C). Nu deschideti usa cuptorului in tot timpul asta!!! Daca vedeti, catre final, ca suprafata pastii incepe sa se arda, acoperiti-o cu hartie de copt. Cand e gata, se scoate din cuptor si se lasa in tava pana se raceste complet. Nu o scoateti din forma fierbinte sau calda!!!

Rece, se feliaza dupa plac, si pofta :D, si se imparte cu cei dragi!!!!!!!!!!

La noi a avut un maaaare succes!!!!!!!!!!!!!!! :P

Tags:
About the Author

One Pingback/Trackback