Prajitura din cozonacul ramas de la Paste sau Craciun

1 comentarii

 

Dragilor, de sarbatori se intampla mai mereu sa ramanem cu resturi de prajituri sau de cozonac, asa ca v-am pregatit o postare speciala pe care am numit-o Prajitura din cozonacul ramas de la Paste sau Craciun (ca sa includ ambele mari sarbatori 😛 ) in care veti vedea cat de usor puteti transforma cozonacul uscat, pe care nu il mai vrea nimeni, intr-o delicatesa!!!

E un desert fara coacere, deci un avantaj in plus pentru noi gospodinele harnicute, care prea ne dam peste cap de sarbatori si uitam de noi si de faptul ca „si maine e o zi” 😀

Noi am avut un cozonac „dublu”, pe jumatate umplut cu nuca si pe cealalta jumatate umplut cu mac, dar puteti folosi orice fel de cozonac aveti: cu cacao, cu rahat, simplu, ca un panettone.

Eu am ales o crema de ciocolata dar, daca vreti, puteti opta pentru o crema de vanilie. Poate putin mai groasa decat in reteta (puneti mai putin lapte).

Daca va place foarte tare frisca, puteti sa serviti prajitura cu o „cupa” mare de frisca batuta!!! Sau cu inghetata! 😛

 

Ingrediente:

  • 600-800 g cozonac (mai uscat)
Pentru crema:
  • 500 g branza mascarpone
  • 400 g ciocolata cu lapte
Pentru sirop:
  • 250 ml apa
  • 60 g zahar
  • 50 ml suc proaspat de portocala
  • 3, 4 linguri rom (de calitate)
In plus:
  • 50 g ciocolata alba

 

 

Mod de preparare:

Prima si prima data se scoate branza mascarpone din frigider, cu o ora inainte de a va apuca de treaba, pentru a ajunge la temperatura camerei (a bucatariei, de fapt 😛 ). Se clateste o forma de chec, se scurge de apa si se tapeteaza cu folie alimentara transparenta.

Preparare sirop:

Puneti la fiert apa si zaharul, la foc mare, pentru cca. 3 minute. Dati focul mai mic si mai lasati inca 3, 4 minute sa clocoteasca usor. Cand e gata, luati de pe foc, adaugati sucul de portocala si romul si amestecati foarte bine. Siropul se lasa sa se racoreasca bine, cca. 10 minute.

Taiati apoi cozonacul in felii potrivite; insiropati-le pe ambele parti cu siropul de rom:

Crema de ciocolata:

Crema se face irezistibil de usor 😀 Topiti ciocolata cu lapte la microunde sau la bain-marie; lasati cateva minute sa se raceasca.

Se mixeaza cateva secunde branza mascarpone, separat, intr-un bol si se adauga apoi ciocolata topita si racita. Se amesteca bine:

Crema e destul de dulce, asa ca, daca credeti ca e prea multa ciocolata cu lapte, folositi ciocolata neagra (50% cacao):

 

Asamblare prajitura:

Puneti 3 linguri de crema la baza formei si nivelati; ungeti fiecare felie de cozonac cu cate o lingura plina de crema de ciocolata.

Asezati feliile unse in forma de chec, „in picioare, una langa alta (destul de strans):

Practic, cozonacul isi va recapata frumoasa forma de dinainte 😛

Prajitura se acopera cu restul de crema (puneti deoparte vreo 6, 7 linguri de crema) si se tine la frigider pana a doua zi, cand va arata asa:

 

Decor:

Topiti ciocolata alba si faceti dare de ciocolata cu o lingurita pe suprafata checului. Lasati sa se intareasca ciocolata, dupa care se poate felia.

Se inlatura cu grija folia transparenta, iar prajitura se feliaza pe diagonala:

E delicios!!!!!

 

Foarte usor de facut si de mare efect! 😛

image_pdfPDF

Alte articole interesante pentru tine

1 comentarii

Veronica 1 ianuarie 2018 - 08:43

Bună Laura.Ce mult mă bucur că am găsit o altfel de prăjitură dar de data aceasta din cozonac,eu am doua checuri care le voi face după rețeta ta.Te pup și îți doresc un an nou plin de zâmbete,bucurii, fericire și multă, multă sănătate ție și familiei tale.

Raspunde

Scrie un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.