Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.3/5 (3 votes cast)

Dragii mei, ardeii capia copti, la borcan, aia intregi si un pic dulci, ma innebunesc :))) …dar m-am saturat sa dau o mica caruta de bani pe cate unul, cand batui priun magazine, asa ca m-am gandit sa-i reproduc eu acasa…
E prima oara cand incerc asa ceva si sper ca rezultatul sa fie unul satisfacator ;)
Daca aveti voi cumva idei in legatura cu asta, le primesc cu mare bucurie…si promit sa nu incalc legea copyrightului :P
…acum, am preluat reteta de aici: Ardei kapia copti

Ingrediente:

- 1 kg. ardei capia copti, curatati si cantariti
- 150 ml. otet
- 50 g. zahar
- 2 lingurite boabe de mustar
- 1 ramurica telina
- 1 foaie dafin


Se aleg si se spala ardeii:

Se coc si se presara cu sare groasa; se lasa cateva minute acoperiti cu un capac (asa se decojesc mai usor)

Se decojesc si se desfac fasii (eu am reusit sa-i las jumatati)

Se curata foarte bine de samburi, fara insa sa-i clatiti cu apa (etapa asta am crezut ca nu se mai termina :P)

Intr-o craticioara se fierb in clocot pret de 2 minute otetul, zaharul, semintele de mustar (mi le-a adus mami din Danemarca, in amestec cu alte chestii :P …foarte puternic aromate) foaia de dafin si telina:

Saramura se toarna peste ardeii copti si se lasa sa se patrunda 30 de minute:

Ardeii se pun apoi in borcane, usor presati, si se acopera cu saramura obtinuta.
Se pun capacele si se depoziteaza in camara…

Eu am desfacut unul, ca-mi era prea pofta :P
Foarte buni dar nu-s ca aia din magazin :))) …bine, se poate ca eu sa fi si exagerat un pic cu mirodeniile alea prea aromate…am pus linguritele pliiiine varf :)) …deci voi, daca ii faceti, puneti doar atat cat v-am spus mai sus, la ingrediente ;)

Tags:
About the Author

  • yna

    Dar nu pui sare deloc >

  • Nicoleta Dena

    anul asta am pus gososari in solutie cu apa otet miere zahar…. si pt ca aveam f multa zeama am folosit si la capia copti, am desfacut evident un borcan, sunt supeeer ca cei din magazin, tr sa incercati! evedent ca i-am curatat fara apa si i-am fiert la bain marine, sper sa tina!
    laura multumim pentru retete!!!!

  • iulia

    Buna ziua,
    eu am tinut ardeii copti ,curatati in baitz=otet/zahra/sare,zeama proprie-o noapte;a doua zi dimineata i-am asezat in borcane si i-am fiert la bain-marine.Am desfacut deja un borcan,nu mai par cu otet intens,a scazut si zeama in interior.
    Vor tine ceilalti???

  • Anonymous

    ardeii se mai pot coace si pe gratarul de mici …..

  • Anonymous

    Draga Laura…ai postat in 2010 te rog nu te supara ,daca poti spunene si acum in 2012 daca ti-au stat ardeii copti sau daca ai alta reteta mai buna , MULTUMESC ptr. sinceritatea ta la retete si ptr, amanunte.

  • Alexandra

    Buna Laura
    Eram curioasa daca au tinut ardeii consesrvati cum ai descris tu in reteta. Eu anul trecut i-am si fiert la bain-marie si ultimul borcan de ardei, pe care l-am desfacut in iulie 2012 era putin cu gust de fermentat. Dar nici unul ditre celelalte borcane nu avea acest iz. Ma gandesc sa fac si eu in varianta ta dar mi-e frica sa nu fermenteze. DEci, cum au stat ardeii?

  • Anonymous

    anonim, dar au rezistat?sa nu avem surpize peste 2-3 luni?!?!

  • Anonymous

    laura iti multumesc ardei au iesit fffff buni sa mai pui asa retete gustoase iubita mrs frumos.

  • mari

    scuze dar ce inseamna “otet ,apa ,sare,zahar dupa gust”ca si cum am pregati salata de ardei copt?….si mai am o intrebare daca stie cineva de o reteta de ardei copt in sos de rosii la borcan…mancam asa ceva acum 20 ani in faculatate de la o colega …este nemaipomenita si nu am gasit reteta dei caut demult….multumesc pentru reteta-anonim-cred ca este mult mai usor sa scoatem sambureiiiii de la inceput o toamna placuta si o iarna linistita

  • Anonymous

    am facut si eu ardei copti la borcan,la fel ca anonim,sper sa tzina peste iarna….

  • lili

    laura,e bun cum coci tu ardeii.eu insa nu am curte si ii pun in cuptor,pe hartie de copt in tava cuptorului,curatati ca pentru a fi umpluti(fara cotor si fara seminte)sunt mai usor de preparat,si nici nu mai conteaza daca sunt foarte drepti,dupa de incep sa se coaca.
    Apoi in borcane cu marinata de rigoare sau la punga in congelator.

  • any

    Si eu am pus ardei copti dupa reteta “anonim”cu rezultate optime,isi pastreaza gustul,nu fermenteaza,am gustat un borcan pus acum 3luni,merita incercat!!!

  • Anonymous

    si mie imi plac ardei copti la borcan sper sa fie buna reteta

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Anonim, s-ar putea ca asta sa fie reteta pe care o caut, deci mii de multumiri :)
    Si sfaturile in detaliu au fost bine primite, asa ca daca am s-o refac (la anu’ sigur o pun in aplicare) mi-ar placea sa o intitulez dupa numele autorului, hi, hi…
    Astept deci iesirea din anonimat :P

    Mii de multumiri, din nou…

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Aly, noroc ca n-am multe borcane :))
    …mi-e si frica sa ma uit la ei…la cat m-am muncit cu samburii aia :P
    Un weekend frumos iti doresc si iti multumesc pentru mesaj :)

  • http://www.blogger.com/profile/12324183659250985032 Laura

    Multumesc mult, Mariana :)
    Si noi am pus la congelator destule pungi cu ardei copti, dar voiam si “la borcan” :P
    Numai bine!!!

  • Anonymous

    Buna seara!
    Sa-ti spun cum pun eu de cativa ani de zile ardei copti pentru iarna.Se folosesc ardei capia cu miezul gros.Se spala ardeii si se curata de seminte ca pentru ardei umplut,se coc,se curata de coaja si se scurg bine de zeama(eu am observat ca daca ii las cu zeama lor isi schimba gustul).Intr-un vas incapator se amesteca ardeii copti cu otet,apa,sare si zahar dupa gust(sa fie lichid indeajuns sa acopere toti ardeii).Se aseaza in borcane 2,3 ardei putina zeama…..pana se umple borcanul,se capseaza(se folosesc capace care se infileteaza bine).Se sterilizeaza 20 minute(dupa sterilizare se acopera cu o patura pana se racesc).Uleiul se adauga la ardei in momentul cand se consuma.Rezista cel putin un an de zile.
    Pofta buna!!!

  • Aly.

    Buna, Laura!Si eu sunt innebunita dupa ardeii copti, iar anul trecut dupa indelungi cautari pe google am pus ardei copti pt iarna la borcan…din pacate pana in noiembrie-decembrie erau fermentati, am inteles ca secretul ar fi sterilizarea.Sper ca ai tai sa reziste peste iarna, eu nu mai risc ii pun in congelator:D!
    O zi frumoasa!

  • http://www.blogger.com/profile/08157558190105453512 Mariana

    Sunt si eu inebunita de ardeii copti!as minca non sptop!
    Pun in fiecare an cel putin 2o kg. ar trebui 5o kg. dar ma satur de copt!
    Laura,niciodata nu-i pun la borcan…doar la congelator…si cind am nevoi fac o compozitie obisnuita+ulei de masline si gata(mu arunc zeama care se formeaza de cum se decongeleaza!
    Un deliciu!
    Sarbatoare binecuvintata!