La cererea lui Bogdi am prestat celebrele inele de calamari pe care le-am rontait cu atata pofta in Grecia 😛
Nu se compara cu cele mancate acolo…proaspete si savuroase…dar macar ne-am amintit cu drag de vacanta 🙂
…biiine, daca nu ati avut sansa sa le gustati „la ele acasa”, le veti aprecia oricum foarte mult, fiindca sint chiar gustoase dupa ce sint prajite…noi, insa, daca am fost in pozitia in care am putut face comparatii… :))
Le puteti servi alaturi de sosul de castraveti cu branza de mai jos sau de deliciosul sos tzatziki!!!
Ingrediente:
Calamari:
- 600 g inele de calamari congelate
- sare, piper
- sucul de la o lamaie
- 25 ml Ouzo
- 100 g faina
- 100 g amidon
- 3 oua
- 200 ml vin alb
- un praf de zahar
- ulei pentru prajit
Sos de castraveti:
- un castravete
- 3 catei de usturoi
- o ceapa mica
- 200 g branza cremoasa (de vaci)
- 250 g iaurt gras, grecesc
- 2 linguri mari smantana acra
- doua linguri ulei de masline
- 1-2 lingurite marar tocat
Mod de preparare:
Se lasa sa se decongeleze inelele de calamari:
Se „pregateste” Ouzo…adica se desface si se inchina un paharut 😛 (ca doar de-aia l-am cumparat, desi mie nu-mi place, hi, hi…)
…restul se foloseste la reteta, dupa cum veti vedea mai jos…
Se aseaza calamarii intr-un castron, se sareaza, se pipereaza si se adauga suc de lamaie:
Se adauga Ouzo si se lasa la frigider sa se marineze timp de 10-15 minute:
Pentru prepararea aluatului, se amesteca intr-un castron faina cu amidonul. Se separa ouale. Se adauga la faina vinul, zaharul si galbenusurile si se amesteca pana ce se obtine un aluat:
Se bat albusurile si se inglobeaza:
Se scurg inele de calamar si se adauga in compozitie:
Inelele de calamari se trec prin aluat:
…si se prajesc intr-o cratita mare, cu mult ulei:
Se scot cu lingura de spuma si se lasa sa se scurga de grasime pe un prosop de hartie:
Se servesc impreuna cu sosul de castraveti: se curata castravetele si se rade. Se aseaza intr-un castron, se sareaza si se lasa sa se patrunda 10 minute apoi se stoarce. Se curata usturoiul si ceapa si se toaca. Se adauga la castravete si se inglobeaza. Se adauga la acest amestec branza de vaci, iaurtul, smantana si uleiul de masline.
Se potriveste de sare si piper si se adauga mararul tocat.
Eu am asezat totul in bolul asta special pentru aperitive acompaniate de sosuri 😛 …de la Tupperware…
…si de data asta am reusit sa ornez si sosul cu o maslina :)))
Se pot servi alaturi de cartofi prajiti si felii de lamaie…dar noi i-am infulecat direct cu sos 😀
…ba, si cu un pic de zeama de lamaie, picurata fara mila peste inelele de calamari:
Foarte faini si foarte pe placul copiilor 🙂
Sa faceti un test sa vedeti cum pana si cei mai mofturosi copii vor ceda in fata unui inel crocant de calamar 😛
Sfat: Daca nu aveti Ouzo, nu va ingrijorati, inlocuiti-l cu vin alb sau apa minerala. De asemenea, si amidonul poate fi inlocuit cu faina 😉
10 comentarii
mmmmmmm ce de buni sunt , dar sosul cu usturoi e formidabil, eu am facut si mi-au placut mult de tot , multumim p-u reteta 🙂 a ajuns reteta ta si in RM 🙂
sunt perfect de acord cu tine, copiiilor le plac mult calamarii. eu ii fac destul de des, fara ouzo, e adevarat, si atunci cand nu gasesc ineluse de calamar folosesc aceeasi reteta pt sepii mici(squid). la fel de apreciate, mai ales partea cu tentacule care devine super crocanta. Un weekend frumos sa ai!
Vai, Amalia draga, chiar acum a trebuit sa te descotorosesti de ea?! :))))
Stiu, stiu, nici eu nu sint a bin fan Ouzo, dar mi l-am cumparat imediat ce l-am vazut expus intr-un magazinas din Stavros…
…cum le spuneam si fetelor, cred ca ar merge inlocuit cu o alta tarie (whisky), dat fiind faptul ca scopul lui e acela de a fragezi aluatul (inelele au fost moi si suculente iar invelisul crocant, exact asa cum trebuia :P)
Ma bucur nespus de mult ca-ti place varianta mea si sper sa ajungi s-o pui in practica 🙂
Pupici multi!!!
Mie imi plac mult calamarii de aceea iti multumesc frumos pentru aceasta varianta pe care nu o stiam, insa nu am Uzo…oare ce as putea folosi in locul bauturicii grecesti? (culmea e ca am avut 2 ani in camara o sticla de uzo si am dat-o cuiva de curand, hi,hi).
Anonim, nici eu :)))
…si culmea e ca nici macar nu am adaugat-o in sos, hi, hi…de infama ceapa vorbesc…
Am vrut sa redau in intregime reteta din „Secretele bucatariei”, gandindu-ma ca aduc, cu ocazia asta, un element nou in cazul sosului grecesc…
Am sa schimb un pic prin post lucrurile fiindca intr-adevar sosul redat e mult prea diferit fata de reteta originala 😉
Multumesc pentru interventie 🙂
Flor, ma bucur ca-ti face cu ochiul reteta 🙂
Daca nu gasesti Ouzo, ma gandesc ca il poti inlocui cu o alta tarie 😛 …gen coniac…sau chiar cu apa minerala…
Sper sa nu te induc in eroare :))
Sint foarte fericita ca amandinutele mele v-au trezit, si tie si fratelui tau, amintiri frumoase 🙂
Te pup!!!
Tanti grazie, Federica 🙂
Baciiii!!!!!!
eu nu am mancat in viata mea sos tzatziki cu ceapa…
si locuiesc de ceva vreme in grecia!
in primul rand castravetii nu se curata de coaja, se pot rade asa, cu totul apoi se storc de zeama se pune usturoi, marar(sau nu dupa preferinte)sare si iaurt cat mai gros, pentru ca in romania nu se gasesc iaurturi asa groase ca in grecia. se poate folosi iaurt crema – de la napolact.
de combinatia branza -smantana eu una nu am auzit.
Multumim de reteta, dar am o itnrebare: daca nu am ouzo, cu ce il pot inlocui? Nu merge fara?
Multumesc, o zi frumoasa.
Vreau sa-ti spun ca am facut reteta de amandine de la tine si i-am dat fratelui meu, si a zis: sora mea, asa ceva mancam noi in copilarie…! Mersi mult pt ea.
wow Laura aspettami che arrivo! buonissssssssssssssssssssimi!!baci!