Print Friendly
VN:D [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Dragilor, aceasta negresa de post este atat de pufoasa, atat de ademenitoare, incat cu greu veti rezista tentatiei de a nu o prepara 😛

Ingrediente:

– 1 cana zahar (umpluta doar pe trei sferturi)
– 1 cana apa
– 1/2 cana ulei
– 4 linguri cu gem sau dulceata (eu am pus cirese din dulceata)
– 3 linguri cacao
– o mana nuci pisate (merge si cocos daca nu aveti nuci)
– o lingurita rasa de praf de copt (cui nu-i place praful de copt poate sa puna bicarbonat stins cu zeama de lamaie)
– 2 cani faina
– stafide (sau mere, prune, caise uscate)
– arome

!!! Am folosit o cana de 200 ml.

Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele pana se obtine o “crema”, care se pune in tava unsa si tapetata cu faina.  Eu am folosit “patratul” meu, de 24 cm/24 cm, dar puteti folosi orice tava de prajitura medie (de aprox. 25 cm. x 16 cm.)
Se coace la foc potrivit 30-35 de minute. Pe deasupra se poate presara nuca, ciocolata de post sau orice altceva va place :)
Se taie cand s-a racit.
Daca vreti sa faceti prajitura intr-o tava mai mare trebuie sa dublati reteta.



 

Mirelaaaa, prajitura asta a ta, pe care eu am denumit-o negresa 😛 …fiindca-mi seamana tare cu una… e super-gustoasa!!!
Toti au fost incantati de ea, inclusiv Bogdi meu drag, asa ca te pupam dulce pentru reteta! :)

Tags:
  • simona cristina

    acum am gasit intamplator acasta reteta de negresa(preferata mea) si am o intrebare: daca nu am stafide am citit in reteta ca se pot pune si mere, dar cum? mai trebuiesc calite sau le pot pune si asa cum sunt curatate si tocate?…va multumesc

  • Pingback: Negrese cu ciocolata | Retete culinare cu Laura Sava()

  • delia

    O fac a doua oara, a iesit super buna si ca in poze …copiii mei o cer iar ! :) multumim

  • Cristina

    Buna Laura, tocmai am pus in cuptor viitoarea prima mea negresa :) Si am nevoie de un sfat, mi-a iesit compozitia prea dulce, am pus mai mult zahar decat era trecut in reteta, adica o cana, plus gemul, dulce si el… Este ceva ce pot face pentru a ”drege busuiocul”? Ca vreau sa impart prajitura cu prietenii, nu sa o mananc singurra… Multumesc mult!

  • Nely

    Draga Laura, iti multumesc pentru minunatele retete pe care le postezi. In ceea ce priveste reteta de negresa, trebuie sa-ti spun ca a fost foarte, foarte apreciata de colegii mei de serviciu. Totodata, tin sa-ti mentionez ca am folosit forme pentru briose si…surpriza…mi-au iesit foarte bine si, bineinteles, delicioase. Astept noi retete pt dulciuri…usor de preparat!

    Iti doresc ca Sfanta Sarbatoate a Invierii Domnului sa-ti aduca liniste si bucurie in suflet!

  • mihala

    pai eu de cate ori am incercat sa fac negresa nu mi-a iesit niciodata;mijlocul ramane necopt,moale. Nu am incercat aceasta reteta dar o voi incerca.Insa sunt un pic nedumerita: dintr-o cana de apa sa iasa o tava intreaga…?? stiu ca se mai adauga si celelalte ingrediente,dar chiar si asa sa iasa atata compozitie ?

  • irina

    Buna Laura,e a doua reteta incercata de mine de pe blogul tau. Prima a fost placinta de mere cu gris,fara blat,sincer nu e pe gustul meu,e putin prea dulce,intentionez sa o modific pe viitor pentru gustul meu,cu putina zeama de lamaie..ma mai gandesc. Aceasta reteta insa m’a surprins foarte tare,imi parea cam simpluta sa fie foarte gustoasa insa am fost surprinsa total,e minunata,a disparut calda fiind de pe masa,nici nu am apucat sa o asez pe platou. Sincere felicitari pentru retete,pentru blog si nu in ultimul rand pentru caldura ce reiese din felul in care descrii retetele:)

  • Mihaela Jurji

    mie nu mi-a crescut deloc :( cum am pus-o in tava asa am scos-o. am copt-o suficient, aproape 50 min la 180 grade dar mijlocul a ramas, nici nu stiu cum sa explic, apasat, indesat…
    poate exista totusi un secret in ordinea de amestecare a ingredientelor ca altfel nu inteleg ce am gresit. :(

  • Mariana

    Te roooog mult, e graba, cat de mare este tava? TREBUIE sa o fac joi. Dupa cum ai spus si tu, a inceput postul si in fiecare sambata merg la biserica, cu jertfa. Obligatoriu de post. Asa ca reteta ta vine la fix. Dar sper sa-mi raspunzi la intrebare.

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Mariana draga, ma bucur mult ca vrei sa o duci la biserica. Eu am folosit “patratul” meu, de 24 cm/24 cm, dar poti folosi orice tava de prajitura medie (de aprox. 25 cm. x 16 cm.). Post cu folos!!!

      • Mariana

        Multumesc mult. Esti o dulce si o dragalasa!

  • Ana

    Buna Laura. Ce dimensiuni are tava din fotografie? Sunt in dilema, nu stiu ce tava sa folosesc pentru cantitățile specificate in reteta. pupici

    • http://www.laurasava.ro/ Laura Sava

      Ana draga, mii de scuze pentru raspunsul intarziat :)
      Am adaugat si in postare dimensiunile tavii, multumesc pentru intrebare. Sper ca ti-a iesit bine :)
      Pupici!!!!!!!!!!!

  • Adela

    nemaipomenita…nu am cuvinte! :)Rezultat final: mie nu mi-a ramas nici o bucatica!

  • ENARIU BIANCA

    imi place reteta te pricepi la postat retete tineo tot asa

  • http://www.facebook.com/felicia.real.7 Oana Massi Real

    Draga Laura nu ma mai satur sa fac aceasta prajiturica delicioasa!!! Este preferata mea si a sotului :)) Te pup dulce pentru ca ne daruiesti aceste minunate retete!

  • ana maria, iasi

    am facut aceasta reteta de nenumarate ori..mi-a iesit foarte gustoasa si am primit multe laude :d …incercati, e foarte simpla si daca tot e de post se poate face tot timpul anului..un desert simplu si delicios 😀 multumim pentru reteta..

  • Anonymous

    razvan! cana inseamna ca folosesti aceeasi cana pt toate ingredientele. nu conteaza marimea ei ci doar sa fie aceeasi! vrei dublu? pui doua cani.

  • Anonymous

    categoric cea mai buna reteta de negresa!

  • mihaela

    super buna si usoara reteta’eu nu am facut niciodata negresa dar acum nu ma mai pot opri.in fiecare week-end este la cuptor

  • Anonymous

    Buna,am facut azi prajitura si a iesit delicioasa este prima negresa care mi-a iesit 😀 multumesc mult pentru reteta.pupici

  • Anonymous

    Am facut aceasta prajitura de 2 ori si este delicioasaaaaa. Merge foarte bine si fara glazura. Multumim pentru retetele deosebite pe care le pui pe acest blog!!

  • cerulina

    Laura,

    Azi am facut negresa de post si a iesit foarte buna.Am facut glazura din cacao, zahar si apa apoi am pus o bucata de margarina unirea ptr creme. Foarte buna.
    O poti vedea la mine.

    Multumesc !

  • Anonymous

    am facut si am avut o problema. am probat-o cu scobitoarea si parea crescuta, dar am scos-o din cuptor si pe urma a inceput sa se dezumfle si e necrescuta. poate sa ma ajute cineva cu un sfat? e de la schimbarea brusca de temperatura, cald/rece? nu inteleg de ce nu creste si sa ramana crescuta sa nu se pleosteasca :(

  • http://www.blogger.com/profile/04977287951564507348 Claudia Mic

    Multumec pentru reteta!Incercat si castigat!

  • http://www.blogger.com/profile/16949062504890203815 adinagrig

    facut, iesit super super buna, pt o prajitura de post e excelenta…am mancat de nu ma puteam opri.

  • Anonymous

    trebuie si glazura sa inteleg!

  • Razvan

    Draga Laura,

    te rog spune-mi: 1 cana faina =250 g faina?

    Daca vreau sa dublez reteta este necesar 1 kg de faina?

    Multumesc frumos.

    Retetele tale m-au invatat sa gatesc cu pasiune si bucurie.

  • Anonymous

    mersi mult.esti tare

  • Anonymous

    Exista 3 linguri de cacao “vinovate” de culoarea ciocolatie. Re-Citeste cu atentie :)

  • Anonymous

    buna………ma iertati va rog dar prajitura chiar are o culoare ciocolatie……………si totusi de ce? daca nu este cacao in ingrediente???:(:(

One Pingback/Trackback