Print Friendly
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (5 votes cast)

Dintre toate prajiturile cu nuca din lumea asta, eu va zic cu mana pe inima ca prajitura Snickers este cea mai delicioasa!!!!!!!!!!
Nu va lasati intimidate de foile coapte “pe dosul tavii”, deoarece le puteti coace si intr-o forma de tort cu pereti detasabili (de-acum se gasesc cam peste tot, dar mai ales online). Mai jos o puteti gasi si sub forma de tort, deci da, se poate si asa: Tort Snickers,unde nu mai e nevoie sa coaceti atatea blaturi 😛

 

Ingrediente:

Foile:
– 8 albusuri
– 300 gr. zahar ( 17-18 linguri)
– 400 gr. nuca macinata
– 4 linguri faina
– 3 linguri cacao
– jumatate plic praf de copt (5 g.)

Crema:
– 8 galbenusuri
– 1 ou intreg
– 3 linguri cacao
– 200 gr. zahar
– 4 linguri lapte (caldut)
– 250 g. unt
– 100 gr. ciocolata cu lapte


Mod de preparare:
Foile:
Separati ouale; bateti bine albusurile cu cele 300 g. zahar, de preferinta intr-un vas de sticla (perfect curat/uscat)
Adaugati faina amestecata cu praf de copt, cacaua si nuca pisata peste spuma obtinuta.
Amestecati totul si impartiti compozitia rezultata in 3 boluri de aceeasi marime (pentru ca foile sa fie egale). Coaceti, pe rand, trei foi intr-o tava de aprox. 25/35cm.
Fiecare foaie se tine cca. 15 minute (nu mai mult) la 170 grade C (foc moderat). Daca aveti un cuptor care arde, tineti-le doar 12 minute.

">

Forma mea dreptunghiulara s-a dovedit extrem de utila si la asamblat…crema a stat, vrand-nevrand, la locul ei 😛


Crema:
Se pun intr-o craticioara galbenusurile, oul intreg, cacaua, zaharul si laptele. Se aseaza la bain-marie (pe aburi) si se amesteca totul bine, bine, pentru cca. 20 de minute.
Se adauga apoi ciocolata rupta in bucatele si se tine pe foc pana se topeste.
Se adauga untul rece (din frigider) in crema fierbinte; compozitia rezultata se amesteca pana cand se incorporeaza untul. Asta ar fi prima varianta. A doua suna cam asa: se adauga in crema (racita) untul lasat la temperatura camerei, dar nu tot deodata, ci lingura cu lingura, amestecand bine pana cand untul e incorporat cremei.

Diferenta dintre prima varianta si cea de-a doua este ca prima e mai usor de realizat. Se amesteca toate frumos, si se lasa la racit :). Cea de-a doua e un pic mai problematica, dar numai daca nu se respecta cateva reguli simple: untul sa fie de calitate, nu romanesc, plin cu apa, si sa nu existe diferente de temperatura intre cele doua ingrediente : crema si untul. Crema sa fie rece, la temperatura camerei si untul la fel (se scoate cu cateva ore inainte din frigider). Daca nu se respecta aceste reguli, crema se poate taia. Se “repara” insa daca o puneti din nou pe foc si o lasati apoi sa se raceasca.

Se imparte, asadar, crema in trei parti egale, exact ca si la foi, si se cladeste prajitura, astfel: o foaie-un rand de crema, din nou o foaie, din nou crema…v-ati prins voi 😛
Se lasa la frigider pentru minim doua, trei ore, dupa care puteti sa o portionati, dar cel mai bine e sa o lasati o noapte intreaga la frigider.
Puteti sa radeti putina ciocolata deasupra fiecarei bucati si apoi sa presarati bucatele de nuca deasupra.

Asa arata la mine, a doua zi dimineata…si nici macar n-am bagat-o in frigider fiindca n-am mai avut loc…

Are crema asta un luciu apetisant…iar de gust sa nu mai vorbim!!!
Singurul lucru ce l-am schimbat la crema a fost ca am inlocuit margarina cu unt…
Prima taietura 😛

 

Pentru voi 🙂

In concluzie, e o prajitura minunata, cu efect de lunga durata asupra ciocolatosilor 🙂

Edit: Revin acum, cu cateva zile dupa Craciun, sa va arat “portia” de anul asta de Snickers, sub forma de tort!






Suuuuper-delicios!!!

 

Reteta de la mona_usa, preluata de Pokha’s