
Ingrediente:
Pentru piureul de cartofi:
- 500 g cartofi
- sare dupa gust
- una, doua frunze mici de dafin (optional)
- 2 linguri mari cu unt
- 3, 4 linguri lapte fierbinte
Pentru „lava” de carne:
- 300 g carne tocata, amestec de porc si vita
- 2, 3 linguri ulei
- o ceapa
- 2 catei de usturoi
- o rosie mare
- un pahar de vin alb
- oregano, sare, piper
- 2 oua mici, fierte (optional)
Pentru „eruptia” de cascaval:
- cascaval felii
Mod de preparare:
Piureul de cartofi:
Prima data se prepara piureul: se pun cartofii la fiert in apa rece, cu sare dupa gust; se adauga frunzele de dafin. Dupa ce au fiert, se paseaza si se amesteca cu untul. La final, se toarna laptele fierbinte si se amesteca totul foarte bine. Se lasa deoparte.
Lava de carne:
Se prepara apoi carnea, punand intr-o tigaie uleiul, ceapa si usturoiul, tocate marunt; se lasa la calit cca. 1 minut, apoi se adauga carnea tocata. Se lasa sa se prajeasca putin, apoi se adauga rosia tocata si paharul de vin. Se pun condimentele si se mai lasa inca 5 minute, dupa care se ia de pe foc. Daca vreti, puteti lasa compozitia asa cum este sau puteti adauga cele 2 oua taiate marunt. Amestecati compozitia bine de tot!!!
Incalziti cuptorul la foc potrivit (180 grade C);
Vulcanii:
Umeziti si tapetati cu folie alimentara transparenta (puteti taia si o punga) cateva forme alungite (chiar si pahare). „Imbracati” formele cu un strat de piure de cartofi iar interiorul umpleti-l cu compozitia de carne. „Inchideti” vulcanii cu inca un strat de piure si lasati cateva minute sa se aseze compozitia. La final, puneti cate o farfurie drept capac si rasturnati cu o miscare sigura; indepartati apoi folia.
Eruptia de cascaval:
Puneti deasupra fiecarui vulcan cate o felie de cascaval, nu foarte subtire. Coaceti-i timp de cca. 10-15 minute sau pana cand vedem ca s-a topit cascavalul deasupra.
Eu i-am copt acum direct pe hartia de copt dar i-am mutat cam greu pe platou, fiind fierbinti. Cred ca prima varianta, cea in care sunt copti direct pe farfurie e mai buna. Unde-i puneti, acolo raman :))
E o surpriza nemaipomenita si gustoasa!!!
S-aveti pofta 🙂
Pozele vechi, pas cu pas:
Reteta tradusa de Sup3rba
3 comentarii
a fost delicios!
In fiecare zi ma uit pe blogul tau la aceste retete minunate,as vrea sa le fac pe toate intr-o zi, dar incet incet experimentez.Sunt miunati acesti vulcani,mi-au iesit intocmai k in poze si ffff gustosi. Te pup din Grecia!
buna.nu cred ca am avut ocazia sa-ti multumesc pentru multitudinea de retete pe care le impartasesti cu noi.in urma cu ceva timp am reusit sa gasesc si blogul tau care este unul dintre preferatele mele.se pare ca esti o bucatareasa desavarsita si te felicit.printre alte retete descoperite la tine,am reusit sa fac acesti VULCANI care au iesit demential de frumosi si gustosi.pupici si spor la bucatarit.